0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
alltså där en Nibe 2026 10 är lämplig med sina 9 kw som möjlig elspets där är en Mitsubishi 16 kw med sina 3 kw elspets ett lämpligt alternativ. Räkna alltså inte med 9 kw elspets för det får ni inte. EN on/offpump bygger upp ett överskott i värmesystemet, sedan stannar den, startar när den har ett underskott. gradminuter -60, överskott +100En inverterstyrd varierar effekten så det blir inget direkt överskott, utan håller samma framledning hela tiden. Och varierar effekten från kompressorn istället. Därav kan man dimensionera för högre effekttäckningsgrad. Eva
Nibe har alltid viss elspets inkopplad pga. frysrisken i växlaren i pannan.
En 14kW HT maskin har 4,2kW som lägsta avgivna effekt.Men vad lägsta effekt är beror på en mängd faktorer som tex. vilket flöde man har i systemetEn 11kW maskin borde nog ligga strax under dessa 4,2kw (en vild gissning är runt 3,7kW)
Nu framgår det inte var i malmö du bor men sett till utetemperaturen och uppvärmningsbehovet så har malmö haft -12 som kallast denna vinter.Som förövrigt varit kallare än normalåret.Att spliten skulle vara äldre och mindre optimerad än ME är nog egentligen mer säljargument och kommer inte att synas i kronor och ören.Däremot så verkar spliten vara betydligt enklare att hantera och injustera.3-fas är naturligtvis bättre än 1-fas, men det kommer inte att ställa till mer obehag eller besvär än en 3-fas motor.Omfördelar man lasten på hemmets övriga förbrukare så är inte skillnaden så väldigt stor.Jag klarar mig utmärkt med fullt fart på kompressorn och 1 elsteg inkopplat utan att jag når upp till 16 A på de två annars obelastade faserna med andra förbrukare inkopplade (tvättmaskin, torktummlare, diskmaskin, dammsugare etc).Med fler elsteg inkopplade så att strömförbrukningen går över 8 A då spelar det ingen roll hur många faser kompressorn går på för du kan inte starta dammsugaren utan att överstiga de 16 A ändå.Byta huvudsäkring behöver du inte med 1-fas!RP71 är möjligtvis något klen i toppeffekten men har bra lägsta effekt och RP100 har på tok för hög lägsta effekt för var du bor.Jag bor några mil norr om dig och har elspets endast när temperaturen är lägre än -6 grader nattetid, och när temperaturen är över 2 grader så går pumpen oftast på min (3,5Kw).Sett till det så passar nog RP71 bättre eftersom du får längre gångtid, men det har givetvis även med hur husets beskaffenheter ser ut om hur din förbrukning kommert att vara.Skall tillägga att jag ännu så länge enbart har orginalisolering från -68 i ett hus på 197m2 och normalt sett alltid ett par till 7-8 grader kallare än i Malmö.
Så här står det tyvärr i manualen till Nibe splitt. AMS 10-16 är utrustad med en enfaskompressor. Dettainnebär att fas L3 kommer belastas med upp till 25 A vidkompressordrift.
Jag har liksom du läst att några som har ME Ecodan har många start och stopp, och det problemet lär ju knappast minska om jag överdimensionerar i den lägre änden.
Jag gjorde en avläsning i morse och räknade ut att jag har ca 16 starter per dygn sedan 1/11 -12.Mer än 80% av dessa är avisningar som tyvärr räknas in som starter.Jag är ingen expert, men mitt råd och som jag såg på det hela när jag valde mellan pumpar var att jag gick upp ett par KWh i uteffekt och får bättre täckningsgrad samtidigt som pumpen kan köra på lägre effekt och använda mindre energi än att fylla en tank med en viss temperatur och sedan shunta ut rätt temperatur.Jag behöver ca 41 grader vid en utetemperatur på 0 grader vilket är relativt dåligt, men det beror på dålig isolering och radiatorer som inte är avsedda för låga temperaturer.Har i år ökat upp ventilationen i huset ganska mycket och att jag sen inte låter kompressorn arbeta under -14 gör att jag fick ca 700 KWh elspets detta året, förra året hade jag 0 h.Fördelen med inverter är att man kan täcka in ett större område av effektbehovet än med On/Off, sen vilket märke man väljer är upp till en själv.Finns fördelar och nackdelar med alla märken.Men som jag skrev tidigare Nibe Split och MHI är högljuda!Du måste ha med ljudisoleringskitet i installationen och installatören måste mäta upp ljudnivån så att den klarar kommunens krav på buller..