0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Mina frågor om hur fungerar det är.1. Om man har en borra som man tagit energi ur så antar jag att alla håller med om att temperaturen i borran sjunkit.2. Om man slutar ta energi ur en borra återgår den till samma temperaturer som kringliggande orört berg.
Lund har en borra på 700 meter som plockar upp +22°C. Det är väl ändå geotermisk energi.Om så är....blir följdfrågan.....vid vilket djup går gränsen där solenergi står för högre procent av bergets totala energiinnehåll, än geotermisk energi?
Om de nu inte kom från solen, vad beror de då på att vi har varmare borror nere i söder än uppe i norr? Själv har jag 8grader ur min 80m borrade vattenbrunn
HejJag ställer om mina svåra frågor igen, kanske någon kan svara på dom ?CiteraMina frågor om hur fungerar det är.1. Om man har en borra som man tagit energi ur så antar jag att alla håller med om att temperaturen i borran sjunkit.2. Om man slutar ta energi ur en borra återgår den till samma temperaturer som kringliggande orört berg.Lexus: Den länk och text som du tagit fram kommer med ett påstående men det beskriver inte hur det går till. Jag gre dig därför två länkar som jag hittat med förklaringar på hur det fungerar, läs dom och om du hittar något som är fel i deras beskrivning så återkom gärna med dina åsikter.MVHMesser
Hej, fan va glömsk man blivit, här är länkarnaHär talas det om hur jorden uppvärms/kyles avhttp://sci-e-research.com/geophysics_sw.htmlHär beskriver Prof Bo Nordell jordens energibalanshttp://home.vannas.net/exergi/globalwarming.pdfOch tack för det första svaret på mina fågor.Är det du som svarar eller är det SGU ?En liten fråga jag har ärpå vilket djup ligger den punkt där temperaturen därefter blir varmare ju djupare man går ?Och på vilket djup kan man inte längre registrera temperaturförändringar i marken som beror på temperaturen på markytan?Jag söker efter mätvärden på temperaturer på olika djup i marken men hittar inget.Jag ser framemot din tanke om dessa två länkar.Jag skall studera dina länkar också.MVHMesser
Och tack för det första svaret på mina fågor.Är det du som svarar eller är det SGU ?
En liten fråga jag har ärpå vilket djup ligger den punkt där temperaturen därefter blir varmare ju djupare man går ?
Och på vilket djup kan man inte längre registrera temperaturförändringar i marken som beror på temperaturen på markytan?
Citat från: messer skrivet 25 maj 2007, 18:25:05Hej, fan va glömsk man blivit, här är länkarnaHär talas det om hur jorden uppvärms/kyles avhttp://sci-e-research.com/geophysics_sw.html............Första länken är säkert ett skämt.
Hej, fan va glömsk man blivit, här är länkarnaHär talas det om hur jorden uppvärms/kyles avhttp://sci-e-research.com/geophysics_sw.html............
Grovt räknat ökar temperaturen 1 grad/100 m från och med ett visst djup ( 100m? ).
Livet på Jorden är bara möjligt genom den effektiva kylningen av reaktorn - en process som huvudsakligen kontrolleras av atmosfären. Just nu är denna kylning ansvarig för en fin värmebalans mellan värmen från reaktorn i kärnan, värmen från Solen och värmestrålningen i rymden, så att medeltemperaturen på Jorden är ungefär 13 grader C.
Jag tycker den låter logisk, tror "länken" är ett sätt att attrahera forskarpengar, kan var helt tokig, eller ett skämt, men även uppriktig och logisk.