0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Om det nu är så att solen står för den mesta uppvärmningen av borran hur kommer det sig då att temperaturen i en borra är varmare längre ner i borran ?
En borra värms inte uppifrån eller nerifrån. Den värms i huvudsak från sidorna. Dvs värmetransporten till själva borran sker längs med borran. Man borrar djupare för att få längre borra, inte för att "nå" varmare djup. Temperaturen stiger med längre borra för att energiuttaget minskar.Temperaturen på dessa djup <300 m är i stort sett grundvattenstemperaturen vilket överensstämmer i stort sett med årsmedeltemperatur. I norra delen av landet där snötäcket isolerar mot vinterkylan blir grundvattentemperaturen något högre än årsmedeltemperaturen.På större djup blir berget varmare men det är i en helt annan skala. Du får i vårt land gå mycket djupt för att få högre temp. VI pratar 5-10 gånger djupare än vanliga borror. Förutom mågra platser i landet som bekräftar undantagen.Årsmedeltemperaturen bestäms av klimatet som bestäms av, just det, solen.
Rickard: Skulle du kunna tänka dig att man passerat jämnviktsläget när man kommit ner till ett område där temperaturen är varmare ju längre ner man kommer ?Och ja Rickard solens påverkan är stor, men tillför den värme till hålet eller hindrar den bara värmen (isolerar) från jordens inre?
Isolera Norrbotten så blir borrorna varmare.
Och är det varmare upptill i en borra, varmt vatten stiger ju uppåt ?
Citat från: Lexus skrivet 24 maj 2007, 10:52:07Isolera Norrbotten så blir borrorna varmare. Jag undrar hur det är i antarktis där det finns 4500m inlandsis som isolerar? Borde inte den geotermiska värmen smälta isen underifrån? Gör den kanske det?
Jag undrar hur det är i antarktis där det finns 4500m inlandsis som isolerar? Borde inte den geotermiska värmen smälta isen underifrån? Gör den kanske det?