0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Jag minns förr hade man som säljargument "Norrlandskörd". Var det pga av torrare luft och/eller mindre salt där?Sedan var det väl Saab 900 som bara rostade på samma plåt delar i dörren. Var väl en annan plåt kvalitet där pga det var original plåt brist har jag hört.Idag tycker jag man ser mindre rostiga bilar.
De allra flesta norrlandsbilar har väl motorvärmare som används vintertid kan jag tänka. Annars sliter kallstarter väldigt mycket på motorn.
Betydligt mindre nu än förr. Det som framför allt orsakade kallstartslitaget var bildning av svavelsyra så länge motorn var så kall att vattenångan ur avgaserna kondenserade på cylinderväggar mm. Men numera när alla bilbränslen är praktiskt taget svavelfria, kan ingen svavelsyra bildas. Det är rätt intressant att om man lyfter av topplocket till vilken bensinmotor som helst från sent 80-tal och framåt, eller diesel från mitten av 90-talet och framåt, så kan man sällan hitta något nämnvärt cylinderslitage. Ofta finns reporna från honingen på fabrik kvar även i motorer som har gått över 20000 mil!
Allting är relativt, om slitaget inte går att se på en bil som gått 20 000 mil så lär vare sig långkörningen eller kalltstarten ha någon större betydelse.Men jag håller med, just cylinderslitage är inget man normalt behöver oroa sig för, det kan man se i en massa "bilprogram" på youtube, att reporna från fabrikshoningen som regel är kvar även på bilar som passerat 20 000 mil med råge.
Normalt ska ju motorstyrsystemet sköta om regenerering av partikelfiltret automatiskt, åtminstone på personbilar. Numera är partikelfilterproblem rätt sällsynta, det var mer vanligt i partikelfiltrens barndom innan folk hade fått upp ögonen för att rekommendationerna om specialoljor mm måste tas på allvar. Och så har det varit en del bekymmer med dieselbilar som går i körningar som helt enkelt är olämpliga för en bil med partikelfilter - t ex hemtjänstbilar som bara körs korta sträckor i stadstrafik mellan stoppen och aldrig får gå några mil i sträck med jämn fart på landsväg så det är någon mening att motorstyrningen sätter igång en regenerering av filtret. Nu sedan diverse grundläggande patent har gått ut, är massproducerade personbilspartikelfilter mycket billigare som reservdel än för 10 år sedan, så åtminstone om en verkstad ska göra jobbet är det knappast lönsamt att försöka rengöra filtret längre om det inte är någon mycket udda typ.På traktorer mm tycks det vara mycket varierande hur bra motor- eller maskintillverkaren har lyckats med att låta styrsystemets programvara hantera regenereringen. En del typer måste lämnas på tomgång en halvtimme för regenerering, den kan alltså inte genomföras under körning, och det finns många andra varianter också. Ett annat problem i den världen är maskintillverkare som inte har tagit servicefrågorna på allvar utan slängt dit avgasreningsutrustningen där den råkade få plats. Och sen står man där med en maskin där man t ex måste skruva en hel dag för att få så pass rent runt motorn att man kan ta av ventilkåpan och göra ventiljustering, sen en dag till med skruvande för att få ihop den. Den som har ränta och amorteringar på en maskin för flera miljoner att betala, är måttligt glad över minst två dagars stillestånd för service var 250:e timme eller något sånt.Man bör tänka på att en diesel med partikelfilter drar mer bränsle än vanligt medan regenereringen pågår. Om man kör på ett bränsle som sotar mindre (t ex HVO), så sjunker också bränsleförbrukningen i längden, eftersom regenereringarna då kommer mer sällan. Innan HVO-priset stack iväg iom Ukrainakriget, så lönade det sig faktiskt att köra på HVO bara av den anledningen.