0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Jag måste protestera lite mot uppgiften om "spannet" på bimetalltermostater det är på alla lite bättre termostater ca 0,5 grader, det gäller även för kapillärrörstermostater. Naturligtvis finns det även "skräp" och deras egenskaper har jag inte så stor insikt i.
Att fabrikörerna valt att slå på värmen vid + grader(typiskt +4-5) behövs nog för att säkerställa funktionenman kan ju inte se på att"Plusgrader så fryser det inte"En elektronisk termostat är ju mer exakt och har mycke kortare spann.Så enligt min åsikt så vore idealet att slå på värmekabeln vid +4 och av +5 detta går inte att åstadkomma med en mekanisk termostat.Dogge
Hej Dogge! Ja själv anser jag då att det är alldeles för tidigt att värmekabelarna skall slå till redan vid ca +4-5 ºC utan det räcker gott isf tidigast vid ca 0 ºC eller möjligtvis från +1 ºC, vet också av egen erfarenhet (via min strömbrytare till värmekablarna) att man oftast inte behöver slå på dem överhuvudtaget förrän det är en utetemp som ligger mellan ca 3-5 minusgrader. Mvh Raffen.
Värmespiralen lär knappast hjälpa något när fläkten går, om den nu värmer med c:a 90W så möter denna effekt en kyleffekt från en fläkt på 1750m3/tim-luftgenomströmmning (3-7kw) (beronde på hastighet och lufttemp), alltså kommer inte spiralen att att smälta något under drift, utan hjälper till vid avisning då fläkten står helt stilla, samt när pumpen står stilla men har spänning ut från innerdelen.Det finns faktiskt ett enkelt knep - men det kan sätta garantin ur spel.Man köper ett 230V relä på Kjell.com för 69:-, detta kopplar man ihop med de 2 trådar som går till 4-vägaren i utedelen, vid värmedrift får 4-vägaren 230V, vid kyla är det 0 volt, alltså låter man reläet då ha en brytande funktion så att den släpper igenom 230V till elslingan endast vid "kylläge" (0v) och låter sen termostatet vara kvar. Kör man kyla på sommaren kommer då termostatet att stoppa matningen till slingan när reläet är aktiverat. Här uppstår då frågan om elslingan får ström när pumpen står stilla, men vad jag har sett så ligger det spänning på 4-vägaren när pumpen är "vilande" i värmedrift.Jag gjorde en grej på en fulpump som fungerande över förväntan - jag behandlade bottentråget med samma rostskydd som man har under bilar, detta för att det började rosta vid flera svetsfogar, det visade sig att vattnet/is inte fick "fäste" i det kalla bottentråget utan rann av som vatten i en teflonpanna, faktum var att jag körde hela förra rekordvintern utan att ens ha min egenmonterade värmeslinga påkopplad, för det var snustorrt inuti pumpen trots att den satt helt öppet för väder och vind och hade inte ens ett skyddstak.