JA det där är lite klurigt... men om vi utgår ifrån
candela vilket är ljusintensiteten (vilket beror på hur mycket energi vi skickar in i lampan och hur duktig den är på att omvandla denna, dvs effekten). Där är det så att om vi har en ljuskälla som strålar 1
candela åt alla håll (hel sfär), så har vi 1
lumen per
steradian (rymdvinkel). Eftersom arean av en sfär är 4pi*radien (4pi
steradianer på ett klot) så skulle något focusera denna ljuskälla på 1
candela till en
steradian så skulle vi få 4pi
lumen, alltså ca 12,5
lumen.
Så egentligen borde man mäta ljuskällor i candela, vilket tex görs på molectric på små-leds, eller snarare millicandela. Men ljusflödet är oftare lättare att tänka sig så det är det vanligaste idag.
Easy lika a small pancake... ;-)
En steradian är tredimensionell, men om vi skulle rita den i profil så är konens vinkel en radian, vilket är ca 57 grader.
Candela har alltså med strålningskällan att göra, dvs lampans intensitet (ljusenergin). Lumen har med koncentrationen av strålningen (flödet), och lux har med hur mycket ljus som träffar en yta, därmed kommer avståndet in. Om vi har en lumen per kvadratmeter så har vi en lux.
Med andra ord, en lampa med samma energiomvandling fast olika spridningsvinklar har samma candela, men olika lumen. Lättast är det att tänka sig en vanlig bordsfläkt. Hur snabbt bladen snurrar (fläktens effekt) kan få motsvara ljusintensiteten, dvs effekten i candela. Vindhastigheten du upplever motsvarar lux, dvs den minskar ju längre bort du är (energin som faller på en yta). Och lumen (ljusflödet) är hur mycket luft fläkten flyttar (m2/timme). Om du hade flyttat luften i ett rör så skulle hastigheten vara lika oberoende av avståndet, men eftersom det sprider sig radiellt så minskar lufthastigheten med avståndet.
Tyvärr haltar liknelsen på ett ställe, och det är att fläkten riktas åt ett håll, vilket inte en rundstrålande sfär såsom solen går.
Annan liknelse är just solen. Candela är solens effekt... hur intensiv och effektiv är solen i jämförelse med andra stjärnor...
Flödet i lumen är hur mycket den strålar per rymdvinkel, dvs Jorden skulle fått lika mycket energi om den hade varit närmare solen fast proportionellt mindre. Lux är hur mycket som faktiskt träffar jorden, vilket skulle minskas med avståndet....
Så... lampor med olika candela är endast jämförbara om de har samma spridningsvinkel.
Jämföra lampor med samma lumen borde ge samma känsla av ljus, men olika färger ger olika känslor av ljusstyrka. Enheten är egentligen definierad på 540 nm, dvs gult ljus... Blått ljus har högre energi än rött ljus, vilket gör att 1 candela rött ljus inte uppfattas lika starkt som 1 candela blått ljus.... (eller är det tvärtom??? ;-) )
Det faktiska ljuset man vill ha över ett skrivbord, eller blomma, använder man lux, för det är den egentliga energitätheten som kommer fram till objektet.
Hade ljuset endast färdats i en riktning i vacuum, dvs oberoende av avståndet (t ex laser) så är effekten som skickas ut samma som landar på objektet, och alla beräkningar hade varit enklare. Lumen och lux hade varit samma sak då strålarna hade varit parallella, och candela likaså eftersom den utstrålande ytan är lika brett som strålarna, som strålar parallellt...
Så... nu gick jag vilse själv i min egen kommentar... ber om ursäkt för det.
_______________________________
http://lunken.wordpress.com/