0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Ja det är trots allt styrkan i SP testet. Att visa hur hur mycket besparingspotential det finns för de olika pumparna vid olika förbrukningsprofiler oavsett storlek på pumpen. Det räcker inte att ha så hög COP vid varje mätpunkt som möjligt, man måste ha hög effekt också. Eller tillräckligt låg effekt på dellast så att inte pumpen slås av och på för ofta. Det att en luftvärmepump inte kan bli för stor är en sanning med modifikation. Man ser att de största pumparna inte sparar mer vid den lägsta förbrukningen. Då kan en mindre pump ge bättre komfort och besparing till en lägre investeringskostnad.
Citat från: Lelle skrivet 17 november 2007, 13:44:28Ja det är trots allt styrkan i SP testet. Att visa hur hur mycket besparingspotential det finns för de olika pumparna vid olika förbrukningsprofiler oavsett storlek på pumpen. Det räcker inte att ha så hög COP vid varje mätpunkt som möjligt, man måste ha hög effekt också. Eller tillräckligt låg effekt på dellast så att inte pumpen slås av och på för ofta. Det att en luftvärmepump inte kan bli för stor är en sanning med modifikation. Man ser att de största pumparna inte sparar mer vid den lägsta förbrukningen. Då kan en mindre pump ge bättre komfort och besparing till en lägre investeringskostnad.Jo,så är det nog! Dom enskilda mätvärdena har egentligen bara intresse för krubb-bitare som oss. Dessutom visar nog testresultaten att Rickards' standardråd "Välj en större L/L pump" är en sanning med modifikation. Rådet är OK om man får en större pump för 1000-1500SEK extra. Annars kanske man skall fundera på två små pumpar istället. Inte bara av effektivitesskäl. Utan oxå av värmefördelningsskäl och "mer kw för pengarna".
Citat från: Lelle skrivet 17 november 2007, 13:44:28Ja det är trots allt styrkan i SP testet. Att visa hur hur mycket besparingspotential det finns för de olika pumparna vid olika förbrukningsprofiler oavsett storlek på pumpen. Det räcker inte att ha så hög COP vid varje mätpunkt som möjligt, man måste ha hög effekt också. Eller tillräckligt låg effekt på dellast så att inte pumpen slås av och på för ofta. Det att en luftvärmepump inte kan bli för stor är en sanning med modifikation. Man ser att de största pumparna inte sparar mer vid den lägsta förbrukningen. Då kan en mindre pump ge bättre komfort och besparing till en lägre investeringskostnad.håller inte med !!SP:s besparingspotential tar ingen hänsyn till DUT, och det kan den inte heller !!de flesta hus kräver mer energi än vad en L/L kan leverera vid -10 ºC och kallare ute !!varenda grad extra i sänkt ute-temperatur du kan klara med värmepump är stora besparingar!det är en himmelsk skillnad imellan att få tillskottsvärma vid 0 ºC ute, eller ha pumpeffekt så det räcker till -10 ºC ute !!så enligt min uppfattning är COP små-skit jämfört med rejält med effekt, när det behövs !! de ynka promillen du tjänar på låglast försvinner på nolltid när första radiatorn slår till ,med en liten pump !det optimala är nog två små :rejält med effekt + jämnare värmefördelning + bra COP !mvh.ACE
Northkingen har rätt optimalt,två pumpar varav den lilla är en HE 12 o sedan en braskamin att stöda med
Det beror på om kompressorn är suggaskyld eller hetgaskyld.