Hej! För en månad sedan fick vi vår IVT AirX 13kW luft-vatten-värmepump installerad. Innan hade vi en direktverkande elpanna som gick på samma radiatorer i huset.
Den gamla cirkulationspumpen från Danfoss byttes ut till en från Wilo i samband med detta och vi har sedan dess upplevt väldigt höga flödesljud från de flesta radiatorer i hemmet. Ljudet kan liknas till ljudet som blir i vattenrören när någon duschar. På ett specifikt ställe sjunger det tillochmed, ett visslande ljud.
Klagomål till installatören framfördes och de kom på besök och verifierade att det låter väldigt mycket så en installation av en ny cirkulationspump bokades. När det var dags för installation så trodde inte killen att det skulle hjälpa att installera en ny, exakt likadan pump, något som jag kunde hålla med om. Han rekommenderade istället att spola igenom radiatorkretsen, något som vi får bekosta själva.
Då jag är tveksam till att detta skulle lösa detta så tar jag istället kontakt med Wilo(tillverkaren av cirkulationspumpen) som tipsar om att strypa pumpen på ventilen efter pumpen. När vi gör detta blir missljuden lägre i huset. De tror inte att pumpen är överdimensionerad men ger ändå ett tips om en mindre vi kan testa.
Samtidigt får vi svar från IVT själva som tycker att vi ska titta på Delta-T, som kan säga oss om vilket typ av flöde vi har genom radiatorkretsen. De säger att Delta-T ska ligga på mellan 8-10°.
Vi kollar detta och vid 7° utetemperatur och pumpen i strypt läge ligger vårt Delta-T på 4.3° och i ostrypt läge 2.0°. Sedan kollade vi igen mot natten när utetemperaturen låg på 1° och då ligger vårt Delta-T på 0.5°. Alltså mycket lägre än några 8 grader. Nu väntar vi på svar från IVT kring vad de kan dra för slutsatser kring detta, men jag vill höra med er på detta forum om vad ni tror?
Vi tycker att det är jättetråkigt att huset har blivit så högljutt efter en så stor investering.


