Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: HZ25zke eller hz25xke  (läst 10087 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: HZ25zke eller hz25xke
« Svar #45 skrivet: 15 oktober 2024, 08:02:12 »
Ja, inte tror jag någon elfirma tar det med förlust, eller för lite förtjänst. Problemet som privat kund är att få en elektriker till ett vettigt pris för ett litet jobb, dom är knappt intresserade av att ta det på ett löpande pris. Men jag tycker att detta är ett bra pris. Inget jag har behov av, jag har inga problem med eldragning, men många har, senast en kollega på jobbet som väntat månader snarare än veckor. Men då köpte han inte av Bauhaus, gissar att de även ska dyka upp inom rimlig tid. För att fortsätta samarbeta med Bauhaus.

Bauhaus får nog finna sig i hur marknaden ser ut, är det överhettat så är det, det går inte trolla fram elektriker, om man inte låter kylmontörer agera elektriker.

Det vanliga när det gäller dessa allra billigaste på marknaden är att de knyter till sig små nystartade företag med oerfarna installatörer, eller större företag som inte är seriösa.
Så började vi (monterade åt Polarpumpen), det var en bra praktik för sonen, han fick göra alla fel i branschen när han jobbade på uppdrag av dem, så han slipper göra de felen nu när han arbetar bara åt vårt eget företag.

Hans första arbetsgivare, ett företag med 80 anställda, utan kollektivavtal men med "påstådd" elansvarig lät grabben koppla elen, något han aldrig i sitt liv gjort tidigare - utskickad på sina första uppdrag fick han ringa pappa (alltså mig, som inte heller är elektriker) och fråga hur han skulle göra.
Detta företag monterade/reparerade på uppdrag av vattenfall, gick i konkurs under sonens andra år som anställd, tror han hann jobba i 18 månader.
Har hört ryktas att det var 6-7 gången ägarna konkursade sitt företag.
Året innan hade de fört över 7 miljoner till moderbolaget och delat ut det till ägarna samma år - det fick deras leverantörer betala.

Det är detta jag menar att man utsätter sig för när man väljer billigast möjliga - det är inte säkert, men risken är mycket mycket större än om man köper av en lokal installatör som funnits några år.

Bara att reda ut vem fel det är när man har olika ansvariga, Bauhaus skriver ju att de inte tar ansvar för installationsfel...
Det kan innebära en hel del det.
I värsta fall kan det bli ett ärende där installatören skyller på tillverkaren, och Bauhaus/tillverkaren skyller på installatören, och kunden får lida för att de ligger i konflikt.
Dessutom kanske det finns ett separat företag som kopplat elen.
Alla tre har sålt med låga marginaler och kan inte ta för många garantiärenden utan att de gör förlust.

Sånt är starka drivkrafter.

Jag menar förstås inte att detta innebär att det kommer bli problem, det kan mycket väl komma en kille som monterat tusentals maskiner superseriöst, maskinen i sig håller i 15 år, och allt är frid och fröjd.
Jag bara förklarar vad jag sett under de år jag drivit forumet (inne på 21:a året) och under min tid som egen företagare i branschen (7 år som säljare/installatör av luftvärmepumpar).
« Senast ändrad: 15 oktober 2024, 08:13:17 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad skarj

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 269
  • Karma +0/-2
SV: HZ25zke eller hz25xke
« Svar #46 skrivet: 15 oktober 2024, 12:57:09 »
Vad jag tolkat, nu kan jag ha missat det, men Bauhaus har allt ansvar, om du inte anlitar en egen kylmontör, då tar de inget ansvar och garantin är 2 år, om man inte gjort fackmannamässiga fel, men som sagt jag kan ha missat något.
Allt om små eller stora firmor är ren spekulation tills jag fått bekräftat vilka som installerar, kan mycket väl vara Bravida, kan lika väl vara El&Kebab ensamfirma, men jag är hittills rätt säker på att de kommer att vara certifierade kylmontörer och personligen håller jag det mer sannolikt att de som har kontrakt med Bauhaus håller sig mer till reglerna än en lite egen, ren fördom från min sida, men det är vad jag har för erfarenheter. Som sagt är det inte aktuellt med elinstallation och provkörning görs via stickpropp, vilket kolegan blev lämnad med till sin rätt nyinstallerade pump via skarvsladd till befintligt eluttag i en annan del av huset, just av en lokal pumpinstallatör, vilket troligen var avtalat, men han har svårt att få tag på en elektriker (om han inte är sugen på att betala begärt pris, eller om det bara inte kommer någon som lånat vet jag inte).

I hem, så skulle jag tro att låsbara skyddsbrytare är ytterst ovanligt, en urskruvad porslinspropp är nog det säkraste alla som jobbar hemma hos folk stöter på gissar jag. Har aldrig hört talas om att något behöver vara låsbart i privata hem, har aldrig sett det, inte på bondgårdar med 400 V eller 500 V heller, man tar ur säkringarna. I industrin som vän jag har koppling till, finns det säkert olika rutiner, men den jag har koppling till är det minsta kravet låst skyddsbrytare, men även ursäkring i ställverk, vissa objekt har inte skydsbrytare utan säkras av i ställverk, även där borde det vara det skarpa kravet. Sedan ska det signeras som avställt, signeras att jobb pågår av den som gör jobbet, låsa in skydsbrytarens nyckel, samt det omvända innan det får strömsättas. Att något liknande skulle förekomma i villor har jag aldrig stött på. Jag är helt övertygar att det är avskärning i elcentral som gäller, tills någon visat §:en som säger något annat.

Har jag fel så är det så, men det skulle förvåna mig. Ursäkrat samt uppmätt är vad jag varit övertygad om, vilket även gjordes med Pro-Partner, fast elinstallation under undertecknads påsyn, alla 3 faser ursäktade (proppar). Svårt att tro att det var någon installatör (en av montörerna), kunde själv se att det blev rätt. Direkt matning till dosa avskärmad med 10 A propp, elcentralen på samma vägg, ca 2 m ifrån.
Kommande pump kommer att få motsvarande koppling, men betydligt längre från centralen, även där 3-fas från tidigare element i direkt anslutning. Och den gamla pumpen med stickpropp får den eviga vilan genom uppläggning after snart 14 år, ingen band, ingen varmgång, men kontrollerat att uttaget är ordentligt kopplat och bra passform kring stickproppens anslutning. Men det gäller ju även i kopplingsdosor att skruvarna (i mån av skruvar nu för tiden) är ordentligt åtdragna. Brandfara kommer från dålig kontakt, underdimensionerade kablar i kombo med fel säkring. Sällan eller aldrig något annat.

Men ska återkomma vad det blev för firma, känd, okänd, stor eller liten. Är det tex Bravida kommer jag att skriva ut det, mindre firma, då beskriver jag bara redan nämnda.

Pumpen skickad idag, får SMS från DHL, klart med Bauhaus idag, så långt snabba ryck.

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: HZ25zke eller hz25xke
« Svar #47 skrivet: 15 oktober 2024, 14:58:07 »
De har allt ansvar mot dig som kund, men de tar förstås inte ansvar för fel som beror på kyl eller elinstallation om de hyr in företag utifrån för de jobben, och det är just där det kan börja gnissla, samma sak om det är (som när vi började) en liten nystartad firma, när de blivit varma i kläderna så jobbar de ju inte längre åt bauhaus, om de kan fåt vettigt betalt för att sälja och installera åt sig själva - har de slarvat med installationerna åt Bauhaus kan det bli problem för Bauhaus få dem ta ansvar för sina fel.
Nu vet jag inte hur vattentäta kontrakt de har, men konsumentköplagen gäller ju inte mellan företag, det är helt andra garantier som gäller där.

I de allra flesta fallen funkar det säkert bra, och kan man hålla på och rådda med allt möjligt som strular i dagar och veckor och ser det som en utmaning med lite utredningar och krångel så blir det säkert någon ordning på grejerna även om det skulle krångla, men är man typen som inte kan stå på sig, som vill att det man köper ska fungera, och det ska fixas snabbt om det blir nåt krångel, då tänker jag att det kan finnas bättre ställen handla på än av de som är allra billigast på marknaden.

Det där med elsäkerhet är en intressant grej.
Som jag tidigare skrev så håller jag med att man kan tolka det som du gör, och många verkar göra det.
Å andra sidan, det är självklart att elsäkerhetsverket inte vill att någon ska kunna få ström för att avsäkringen inte är säker, och tolkar man reglerna så, då räcker det absolut inte med att bryta dvärgbrytarna.
Möjligen om man skruvar ur porslinssäkringarna och stoppar dem i fickan.
Jag är inte helt säker på vad som gäller, och elsäkerhetsverket svarar inte på en direkt fråga, så då väljer jag att ta det säkra före det osäkra.
Det kostar så lite att det inte finns någon anledning att knussla med det.
skulle tro att de flesta Svenska egnahem med några år på nacken har massor med el som inte uppfyller kraven, som t.ex. det där med tydligt uppmärkt...

Det finns många stycken i elsäk som avhandlar detta, här kommer ett utdrag bland många.

537.2.2 Frånskiljningsanordningar skall vara utförda och/eller monterade så att oavsiktligt tillslag inte kan ske.
Råd: Oavsiktligt tillslag kan orsakas av t.ex. stötar eller vibrationer.

537.2.3 Åtgärder skall vidtas för att förhindra att en frånskiljningsanordning öppnas obefogat
eller oavsiktligt.
Råd: I föreskriften avsedd åtgärd kan vidtas genom att frånskiljningsanordningen placeras i ett låsbart hölje eller genom låsning av manöverdonet. En frånskiljare bör vara förreglad med t.ex.
en effektbrytare, som bryter lasten.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad skarj

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 269
  • Karma +0/-2
SV: HZ25zke eller hz25xke
« Svar #48 skrivet: 15 oktober 2024, 15:39:28 »
Det enda jag vet är vad Bauhaus sagt till mig och dom sa till mig att dom har allt ansvar och dom ger garanti. MEN om man anlitar en egen kyltekniker för installationen, då faller deras ansvar och garantin blir 2 år förutom handhavande fel (vilket lär vara från kund eller kundens egna installatör), väljer man deras montage ska det inte vara några problem att inte bara vända sig till Bauhaus, det är vad dom sagt till mig iaf. Vet inte var du läst eller hört något annat, men det är möjligt att jag missat nåt, men då kan du inflika det som ett citat, det är jag intresserad av att läsa då dom sagt det motsatta till mig både i butik och på telefon. I min tanke kan de säkert bli en annan installatör som får ta hand om den förstes problem, här hade de 3 olika firmor lokalt som jag förstod det, då "Kylslaget" har underentreprenörer på orter där de inte verkar (de gjorde dom inte i norr).

Jag är absolut ingen expert på elsäkerhet eller alla lagar, men är hyfsat insatt iaf, vad jag inte hört någon gång är att det skulle behövas en: Frånskiljningsanordning i privata hem, då i mitt tycke säkringen (proppen) trumfar denna, kräver apparaten en jordfelsbrytare så är det just så. Men var finns det nåt som pekar på att en luftvärmepump som ansluts till fastighetens elnät inne i fastigheten (villa) måste ha en frånskiljningsanordning, vilket jag antar är ett annat namn på skydsbrytare. Finns inte detta krav faller ju paragraferna som rör just dessa, det var min poäng. Det skulle vara nyheter för mig att det skulle krävas i fallet som jag tar upp, spänningsmatning från dosa/vägguttag inne i boende miljön, det är vad jag pratar om. All form av servicepersonal som kan tänkas vara där och fingra ska ju trots allt ha fastighetsägarens tillstånd, ingen behöver vara krångligare än att denna ser till att apparaten är osäkrad och teknikern kontrollerar just detta genom mätning. Något annan situation bör aldrig hända i ett privat hem. Sedan kan såklart teknikern vara den som fysiskt skruvar ur propparna. När skulle frånsteg och nya regler ha kommit? Något jag totalt missat och troligen flera villa ägare isof.

Utloggad danne824

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 58
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: HZ25zke eller hz25xke
« Svar #49 skrivet: 15 oktober 2024, 17:55:35 »
Det där är en tolkningsfråga, troligen har det i princip aldrig testats rent juridiskt.
Jag kan hålla med om att en stickpropp är tillräckligt som ett synligt brytställe, om det sitter vid utedelen, och det är utedelen man ska serva, men ska man vara säker som reparatör så gäller egentligen bara ett låsbart brytställe.
Det är förstås lätt att säga att det finns ett synligt brytställe i form av huvudströmbrytare, dvärgbrytare och säkringar - men det hjälper ju föga om någon kommer hem och ser att datorn inte fungerar och vickar upp säkerhetsbrytare, jordfelsbrytaren eller huvudbrytare, vad man nu använt för att bryta strömmen.
Visst, man kan som reparatör ha med sig en märkskylt där det står att man brutit strömmen och att arbete pågår, men inte heller det är någon garanti för att en halvidiot inte skulle slå igång strömmen.

Jag har ju arbetat inom industrin och där var det stenhårt med bryta, lås och märk upp.
Nu är det ju många olika personer som rör sig i en sådan anläggning, så det kanske är svårt att jämföra, men jag vill ändå mena att man som installatör har ryggen fri om man monterar en låsbar arbetsbrytare i samband med installationen.
En luftvärmepump bör definitivt inte sitta på stickpropp, inte ens om den levereras med stickpropp, det är att be om problem, i värsta fall brinner huset upp.

Det jag menar är att ett brytställe vilket som helst, som en dvärgbrytare t.ex. inte är en säker metod att bryta strömmen vid pågående arbete.

Det finns grader i helvetet, jag vet, men att bara påstå att det inte behövs en låsbar brytare håller jag inte med om - jag tror att försäkringsbolag, elsäkerhetsverket och arbetsmiljöverket skulle kunna ha synpunkter på det om någon förolyckades som ett resultat av att låsbart brytställe inte fanns.

För att som installatör ta bort alla eventuella ansvarfrågor rörande detta kan man montera en brytare, svårare än så är det inte om man är seriös.

Är man inte seriös kan man alltid tolka regelverken som att det räcker med husets huvudströmbrytare och dra vidare till nästa objekt.
Så ser jag på saken i alla fall.

Samma tankesätt gäller mer eller mindre alla elsäkerhetsregler, de ska tolkas, och det kan göras på olika sätt, det finns inte ofta prejudikat, och det är omöjligt att få svar på en exakt fråga från elsäkerhetsverket, de hänvisar bara till föreskrifterna, och så får man själv tolka dem efter bästa förmåga.
Vill man vara billig kan man tolka det som vissa gör.
Vill man vara säker på att man inte gjort fel och riskerar livet på någon annan längre fram i tiden så kan man tolka det som andra gör.
Jag menar att man som ansvarig VD, arbetsledare eller företagsägare inte är seriös om man inte ser till att det monteras en låsbar brytare.
Skulle jag få otvetydiga bevis för att det räcker med dvärgbrytare så kanske också vi skulle sluta, men jag vet att andemeningen med föreskrifterna inte är menade att det ska bygga på att ingen flippar upp en dvärgbrytare "som löst ut" för att skydda den som arbetar med en maskin.
Vet inte hur andra tänker, men tänker man säkerhetsmässigt så finns egentligen bara en säker lösning, bryta och låsa.
Sen kan en riktig idiot klippa låset också, det har säkert hänt, men med låsbar brytare har man i alla fall gjort vad som är rimligt att begära.
Det kostar ju inga enorma summor.

Enda nackdelen är väl egentligen att man tillför en potentiell felkälla, så man ska välja brytare med omtanke, även här ska man akta sig för billigaste möjliga och välja en produkt man har förtroende för, vi monterar ABB eller GARO brytare.
(lärt oss den hårda vägen, med fel på billigare brytare)

Någon som tror att bauhausinstallationen inkluderar låsbar säkerhetsbrytare?
Väntar på rapport.
Du skraj kan väl säga att du hört talas om att det ska finnas synligt brytställe på fast installerad apparat?
(Alltså från apparaten synligt eller låsbart brytställe)

Jag tolkar alltså reglerna som att det ska vara synlig stickpropp både vid inne och utedel, eller låsbar brytare vid utedelen.

Vore jag elansvarig på en elfirma skulle jag kräva att elektrikerna som skulle göra ett jobb på en apparat utan låsbart eller synligt brytställe bröt strömmen, märkte upp, och arbetade som om det vore spänning på.
En riktig elektriker har fått lära sig att arbeta med spänning, och det måste man ibland, om man av någon anledning inte kan bryta spänningen, eller säkerställa att det kommer vara spänningslöst.

Man kan t.ex. försiktigt, med isolerade verktyg, koppla loss matningen och sätta toppklämmor på kablarna.

Jag är utbildad inom el/tele, arbetat som systemtekniker 23 år, där jag fått vidareutbildning även inom el, bland annat "arbete med spänning" och andra kortare kurser som gjort att jag nog kan lika mycket som många andra inom yrket, kanske i nivå med någon som just gjort sin lärlingstid klar som elektriker?  dontknow

Till att börja med tycker jag att det här forumet är fantastiskt och jätte bra inseativ av dig.  tummenupp
Väldigt lärorikt oavsett fabrikat och kunniga personer som delar med sig av sina kunskaper  help

Min uppfattning av stick propp på utsidan är att det inte är direkt optimalt men det beror på hur uttaget sitter de flesta uttagen är IP44 vilket ska respekteras.
Tänker mer på tvättning av fasad.
Skulle själv förorda ett CEE don istället.
Men det är ett synligt brytställe och godkänt både i privata hem och industri om vi nu diskuterar lågspänning dvs 400 V.

Även dvärgbrytare DIN 60947 är godkända som synligt brytställe.

Jag har sett installationer av VP där man har installerat en vanlig vridströmbrytare som arbetsbrytare, och nej det var inte gjort av användaren  :)

För min del även om det inte är ett krav tycker jag att arbetsbrytaren ska frånskija både fas och nolla.
Vid ett elfel kan man få bakspänning från nollan och vid ett eventuellt jordfel i VP kan man frånskilja enheten.

Hur många installationer har man kabel med typbeteckning H07RN-F/60245 IEC 57 mellan VP,ns utedel till brytstället?

Jag har bara sett en.




« Senast ändrad: 15 oktober 2024, 18:01:22 av danne824 »

Utloggad skarj

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 269
  • Karma +0/-2
SV: HZ25zke eller hz25xke
« Svar #50 skrivet: 15 oktober 2024, 19:51:25 »
Frågan är väl varför man överhuvudtaget vill ha strömsättning ute till utedelen och inte inifrån? Det har jag svårt att se någon fördel med, om man inte har väldigt långt till el från innedelen. Eller vad är det för finfint jag missat?

Utloggad TS Comfort AB

  • I branschen
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Nykvarn
  • Antal inlägg: 9092
  • Karma +10/-3
  • Kön: Man
  • Säljer och installerar värmepumpar
    • www.tsfs.se
SV: HZ25zke eller hz25xke
« Svar #51 skrivet: 15 oktober 2024, 20:18:54 »
Vissa märken har matning till innedel, en del har till utedel och en del kan man välja mellan inne och ute .
Varför tillverkarna väljer olika varianter får man nog fråga dom om.
Panasonic kan man välja ute eller inne om jag minns rätt på HZ.
Företaget har bytt bolagsform 20070101 från tidigare TS Fastighetservice till nuvarande TS Comfort AB
Se www.tsfs.se eller www.comfortab.se för aktuellt utbud av luftvärmepumpar och Poolvärmepumpar.
Våra luftvärmepumpar kommer från dom Svenska Generalagenterna och har därmed 5 års totalgaranti. Vi säljer enbart luft/luft värmepumpar inkl installation och då inom vårat installationsområde Södra Stockholm/Södermanland med lite omnejd.
Kontakta oss för kostnadsfritt hembesök för förslag på märke och modell som är lämplig för just eran fastighet.

Utloggad danne824

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 58
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: HZ25zke eller hz25xke
« Svar #52 skrivet: 15 oktober 2024, 20:45:43 »
Frågan är väl varför man överhuvudtaget vill ha strömsättning ute till utedelen och inte inifrån? Det har jag svårt att se någon fördel med, om man inte har väldigt långt till el från innedelen. Eller vad är det för finfint jag missat?

Det är för servicen man har brytaren utanför.

Du ska inte behöva vara hemma för att man gör servicen på ute delen.

Oavsett tro jag att du kommer bli nöjd med din installation.

Dela med dig av erfarenheten du får genom Bauhaus installationen, de anlitar mef all säkert en firma med el akturisaion.

Vem som gör jobbet? Frågar du efter referenserna på den som gör servicen på bilen.

Utloggad TS Comfort AB

  • I branschen
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Nykvarn
  • Antal inlägg: 9092
  • Karma +10/-3
  • Kön: Man
  • Säljer och installerar värmepumpar
    • www.tsfs.se
SV: HZ25zke eller hz25xke
« Svar #53 skrivet: 15 oktober 2024, 21:07:41 »
Vid en service/reparation så behöver man onekligen få igång den via innerdelen för att kolla resultatet så nog behöver man även komma in 😎
Företaget har bytt bolagsform 20070101 från tidigare TS Fastighetservice till nuvarande TS Comfort AB
Se www.tsfs.se eller www.comfortab.se för aktuellt utbud av luftvärmepumpar och Poolvärmepumpar.
Våra luftvärmepumpar kommer från dom Svenska Generalagenterna och har därmed 5 års totalgaranti. Vi säljer enbart luft/luft värmepumpar inkl installation och då inom vårat installationsområde Södra Stockholm/Södermanland med lite omnejd.
Kontakta oss för kostnadsfritt hembesök för förslag på märke och modell som är lämplig för just eran fastighet.

Utloggad danne824

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 58
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: HZ25zke eller hz25xke
« Svar #54 skrivet: 15 oktober 2024, 21:13:41 »
 tummenupp du vet bättre än jag.

Enda jag kunde tänka mig  ^-^

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: HZ25zke eller hz25xke
« Svar #55 skrivet: 16 oktober 2024, 07:24:51 »
Jag gissar att fler än jag har sökt efter solklara skrivningar i elsäk efter att denna debatt börjat, jag kan inte hitta något som tyder på att elsäk godkänner brytställe i egnahem som inte benämns som stickpropp, eller annat brytställe där de ger rådet att dessa i så fall ska sitta i låsbart utrymme, eller att brytstället i sig självt ska vara låsbart.
Jag kan säkert ha fel, kanske är det t.o.m troligt, men så länge jag inte vet säkert så är en dryg hundring i våra installationer ett billigt pris att betala för att ha ryggen fri om något skulle hända i en anläggning där vi varit och petat.

Det här är ju lite som med nollvisionen inom trafiken, men mycket enklare att uppnå, det är ju bara sätta in en låsbar brytare så är ju alla potentiella risker eliminerade.
Det kanske är godkänt att bryta en dvärgbrytare även i ett olåst skåp, utan att informera alla i fastigheten, men det finns ju uppenbart en risk att en icke informerad person flippar upp en automatsäkring som "löst ut" om de kommer hem när servicemannen är på baksidan av huset och byter kretskort eller vad de nu gör.

Alla som har den minsta kompetens inom området kanske gör en kontroll av anläggningen innan man återställer en dvärgbrytare som löst ut, men den stora majoriteten vickar nog bara upp och ser om det håller.

Jag är personligen ingen vän av allt för stringenta krav och regler, men vet ju att vi har hundratusentals personer anställda i detta land vars enda uppgift är att se till att ingen kan skadas eller dö beroende på slappa, ej vattentäta lagar och regler och det skulle förvåna mig mycket om det vore helt i enlighet med elsäk att enbart bryta på en dvärgbrytare vid service.

Så länge bara påståenden presenteras, och inte texter som förklarar detta, med hänvisning till elsäk så vidhåller jag min ståndpunkt, men jag skulle mer än gärna bli överbevisad om att jag har fel.
Reglerna kan som sagt tolkas på många olika sätt, men andras tolkningar betyder inte så mycket för mig, jag tolkar helst själv, med vetskapen att myndigheterna nog innerst inne menar att ingen människa ska kunna få en strömgenomgång om alla deras lagar och regler följts till punkt och pricka.
I min värld kan det aldrig vara godkänt att bara bryts strömmen i en dvärgbrytare tillgänglig för alla i hushållet att återställa om de skulle få för sig det.
Det är inte en säker brytning av strömmen enligt mig i alla fall.
Och jag har otroligt svårt att se att någon skulle kunna hitta något skriftligt i elsäk som verifierar att det skulle vara tillräckligt.
Inte heller tror jag att man skulle få ett jakande svar om man ringde myndigheten och frågade.

Jag har ju faktiskt gjort det, och de vägrar alltid att själva tolka det som skrivits, och nästan aldrig finns det några exempel som lyfts fram i elsäk, bara generella råd med andemeningen att det ska vara så säkert som möjligt.
Det uppfyller man med en låsbar brytare.

Exempel från mitt eget hus byggt 1974, innan alla lagar och regler var lika stringenta.
Tvättmaskinen satt på en säkerhetsbrytare som satt på väggen bredvid.
Spis satt på en trefas stickpropp som kan räknas som synligt brytställe.
När vi senare satt in separat häll, ugn, mikro, diskmaskin så sitter de alla på stickproppar, alltså synliga brytställen i direkt anslutning till apparaten.
Samma sak med det vi monterat för poolen och värmepumpen, det går från egen central med dvärgbrytare och låsbar huvudbrytare i centralen.

Med detta sagt så är det troligen så att om centralen med dvärgbrytare har en låsbar huvudbrytare så är det nog helt ok att bryta strömmen till hela centralen, låsa, och sedan arbeta på en fast ansluten apparat som matas från den centralen.
« Senast ändrad: 16 oktober 2024, 07:44:21 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad danne824

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 58
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: HZ25zke eller hz25xke
« Svar #56 skrivet: 16 oktober 2024, 11:03:01 »
Dvärgbrytaren måste vara av typ pluggin och låsbar för att vara godkänd som säker frånskilning.
Dvs man tar bort dvärgen och låser platsen.

Billigare med en arbetsbrytare  8) än att bygga om en central.

I föreskrifterna står det
Lämpliga åtgärder skall vidtas för att förhindra att en elektriskt matad utrustning oavsiktligt inkopplas eller startas under pågående underhållsarbete, såvida inte frånkopplingsanordningen är under direkt uppsikt av den som utför arbetet.

En frånskiljningsanordning skall företrädesvis bestå av en flerpolig frånskiljare, som frånskiljer matningens samtliga poler. Enpoliga frånskiljare monterade intill varandra kan tillåtas.
Råd: I föreskriften avsedd frånskiljning kan exempelvis åstadkommas med– frånskiljare eller lastfrånskiljare, – stickproppar och uttag, – smältpatroner,– borttagbara skenstycken,– utdragbara enheter placerade i frånskilt läge.

Men min personliga uppfattning är en låsbar arbetsbrytare med frånskiljning av både fas och nolla är en riktig och säker installation.  tummenupp





Utloggad skarj

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 269
  • Karma +0/-2
SV: HZ25zke eller hz25xke
« Svar #57 skrivet: 16 oktober 2024, 15:21:43 »
Som jag ser det finns det ingen anledning att ha matningen ute, är ju bara att dra med en kabel in och ansluta utedelen inne om inte pumpen kan ta emot el på endera inne/utedelen. Nu installerar jag inte pumpar, men så skulle jag tänka, personligen ser jag bara fördelar att ha matningen inne.
Sant, vid service lär man göra det både inne och ute samt vill provköra, så såg tror jag det i alla lägen fungerar kanon med att avlägsna säkringen/arna. Det enda är om man i hushållet varit dum nog att tex ha frysen på samma propp som värmepumpen, men det ska man ge tusan i, att dela saker på samma propp alltså. Sen är ett tips att se till att kyl och frys inte har någon jordfelsbrytare heller, kan bli tråkigheter och liklukt.

Ja, ska återkomma hur det går med Bauhaus samt installatör och blir det problem lär jag meddela även det, går allt kanon finns väl minst incitament att tänka på att skriva något. Men förvånad skulle jag bli om de bryter mot viktiga regler.

Utloggad TS Comfort AB

  • I branschen
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Nykvarn
  • Antal inlägg: 9092
  • Karma +10/-3
  • Kön: Man
  • Säljer och installerar värmepumpar
    • www.tsfs.se
SV: HZ25zke eller hz25xke
« Svar #58 skrivet: 16 oktober 2024, 15:38:59 »
Borde inte vara några problem att installera korrekt så där är det högst troligen inga problem.
Kruxet man ser och hör om är hur knepigt det är att få tag på någon vid problem när det gäller byggvaruhus/elektronikkedjor som lejer bort installationen och eventuell support, slutar tex kylfirman montera åt dessa företag så kommer det någon ny och inte säkert dom kastar sig över installationer dom gjort.

Men fungerar allt klockrent alla år framöver så blir det inga problem 😎
Företaget har bytt bolagsform 20070101 från tidigare TS Fastighetservice till nuvarande TS Comfort AB
Se www.tsfs.se eller www.comfortab.se för aktuellt utbud av luftvärmepumpar och Poolvärmepumpar.
Våra luftvärmepumpar kommer från dom Svenska Generalagenterna och har därmed 5 års totalgaranti. Vi säljer enbart luft/luft värmepumpar inkl installation och då inom vårat installationsområde Södra Stockholm/Södermanland med lite omnejd.
Kontakta oss för kostnadsfritt hembesök för förslag på märke och modell som är lämplig för just eran fastighet.

Utloggad skarj

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 269
  • Karma +0/-2
SV: HZ25zke eller hz25xke
« Svar #59 skrivet: 16 oktober 2024, 15:41:26 »
Ja, i mitt fal är det mest porslinspropp jag tänker på snarare än en dvärgbrytare, man kan sätta in en dummy eller tom propphållare, visst kan någon som legat och sovit hoppa upp och knalla till elcentralen och tänka...det var då själva fan att inte propparna sitter...
Det är inget lås så det är möjligt, men så har 3-fas vvberedare varit kopplade och är kopplade, möjligt att det även där är annorlunda nu, även spisar kan sitta med fast installation och gjorde det ofta förr. En dvärgbrytare är lättare att snäppa på av någon icke informerad person. Men om det inte finns så kan någon få en idé att göra storstilad av mig, kom med en spärr till befintlig central, alltså spärra den individuella säkringen. Att låsa hela centralen lär ge missnöjda kunder då kyl och frys och alla lampor samt TV också dör. Alternativet är att ta med hela familjen till pumpen och hålla föredrag under servicen. En fråga kommer här, hur gör ni idag om ni servar en pump som bara har en dvärgbrytare i elcentralen? Nekar ni? Det är ju en befogad fråga om ni absolut vill installera en låsbar brytare  vid nyinstallation? Det lär ju vara kunden som betalar och inte installatören för denna skydsbrytare. Sedan förstår jag absolut att man hellre har ryggen fri, det är en delvis akademisk diskussion. Men för mig som ser fördelar att spänningen matas inifrån skulle hela grejen kännas absurd och inte tusan vill jag ha någon skydsbrytare som är låsbar inomhus, då ska det bank mig vara en skarp lag. Det skulle även krävas vid vvberedare, ventilation, frånluftsvermepumpar m.m. som inte är direkt i anslutning till apparaten ifråga. Brytare till tvättmaskiner både har jag och har sett, tänker att det kanske var 2 eller 3 fasmatning till dessa förr? Nu för tiden är det ju bara stickpropp, hos mig som har 2 tvättmaskiner och en torktumlare intill varandra så sitter de fas-separerade i en sådan gammal "vippbrytare" faktiskt låsbar också :) Men är jag å pillar där så skruvar jag ur propparna som matar dit. Stickkontakterna knipsas alltså och kopplas in där, vad jag hört så kan detta förfäran garantin på apparaten om de är noga, då det kan räknas som manipulation. Gissar att många släpper igenom ev. garantiärenden iaf då det kanske inte är helt ovanligt i äldre hus samt hos vissa nyare där äldre har bott :)

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!