0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Det kan vara kontaktorn till 6 kW elpatron som inte fungerar. Det borde höras en smäll när den kopplas in när uppräkningen i meny 8.5 når 100%. Problemet är att 3 kW elpatron kopplas ur samtidigt och det låter förmodligen också. Behövs det 6 kW elpatron är pumpen väldigt klen i förhållande till värmebehovet enligt nutida sätt att dimensionera men det var så man gjorde i värmepumparnas barndom. Vad visar drifttidsmätaren för kompressorn? Drifttiden bör närma sig 100 000 timmar om det är den ursprungliga kompressorn.
Gör värmepumpen spänningslös och ohmmät värmepatronerna, då borde det avslöjas ganska lätt om det verkligen är fel på någon av dem.Det är inte så att det sitter något mekaniskt överhettningsskydd mellan kontaktorn och 6 kW-patronen? I så fall kan det ju vara det som har löst ut.En frisk 6 kW 400 V elpatron bör ha ungefär 53 ohm om du ohmmäter mellan två faser, en 3 kW bör ha ca 106 ohm.Om en trefas elpatron går sönder så är det knappast troligt att alla faser lägger av på en gång, mer troligt i så fall att en fas i taget har gått sönder.Ofta blir det jordfel samtidigt, så om värmepumpen matas via jordfelsbrytare borde den ha löst ut för länge sen.
Ohmmät direkt på elpatronernas anslutningar eller på de anslutningar på kontaktorerna som går till elpatronerna. Värmepumpen måste som sagt vara spänningslös (arbetsbrytaren avstängd eller alla säkringar urskruvade om det inte finns någon arbetsbrytare), och ingen kontaktor behöver vara tillslagen.Kolla i värmepumpens elschema eller, om det inte finns tillgängligt, följ kablarna från kontaktor till värmepatron för att se om något överhettningsskydd eller annan komponent finns ansluten emellan.Kolla också att det inte har gått varmt och bränts sönder t ex i något kontaktdon eller vid flatstiftsanslutningar på värmepatronen.En frisk värmepump ska inte ha så hög läckström till jord att en JFB löser ut, så det faktum att den löste skulle jag vilja säga tyder på att det fanns ett latent fel i värmepumpen redan när den var ny.En normal JFB löser ju vid 30 mA jordfelsström (särskilt känsliga typer som används t ex inom sjukvården löser vid 10 mA och det finns okänsligare typer som inte används som personskydd utan bara brandskydd, som löser vid 100 eller 300 mA). För att klara typprovningen för CE-märkning får en värmepump inte ha högre läckström än långt under 1 mA.
Då var det gjort. På mittersta kontaktdon visar den ca. 7 kiloohm. Så med tanke på det du skrivit känns det extremt högt? Den nedanför ger ca 50-60 ohm
Då återstår att leta på elpatronen och mäta vid den, och som jag nämnde, kolla varmgångna anslutningar, ev överhettningsskydd som måste återställas för hand etc.
I stort sett, ja. Det är väl knappast troligt att det händer något med själva kablarna men som sagt kan det ju ha gått varmt i någon anslutning eller det kan finnas ett överhettningsskydd som har löst ut. Har du kollat elschemat och sett om det finns något överhettningsskydd inkopplat mellan kontaktor och elpatron?