0 medlemmar och 10 gäster tittar på detta ämne.
Ojdå, återkallelsehttps://www.9news.com.au/national/great-wall-electric-vehicle-product-recall-charging-issue/8fc518e1-90a5-45d7-b5b6-55e73636fce5Är det någon som kan förklara detta mer hur det skall fungera och att funktionen löpande kontrolleras? Jmf även Anslut solpaneler
Hur känslig är en elbil under karossen? Fick härom dagen hjälpa grannfrun upp ur diket. Hon kör en elbil kommer aldrig ihåg om modellen är en Kia eller hundai postnordblå är den iaf . Naturligtvis berodde inte felkörningen på eldrift utan mer på utplogade snökanter samt genande i kurvor. Hade iaf fullt sjå o få upp bilen märks att det är lite tyngd i elbilarna. Grannen försökte med sin Daccia duster men gick bet. Nu vart det nog inga skador undertill IOM lössnö.
Vi bilägare skrev i senaste numret om en DS (Citroen) elbil "Största värdeminskningen vi noterat i modern historia, 57%."(Tror det är på tre år)Elbilarna kommer alltså bli billiga om man bara kan vänta på att de lämnar händerna på sina första ägare.Frågade grannen om han tänkte köpa elbil (han sa att de skulle byta bil), men det gick inte så han.Refererade till en stuggranne i Jäckvick som köpt en ID5.Den drar dubbel så mycket el på vintern som på sommaren, och lika mycket mer med släp påkopplat.Alltså närmare 50 mil på sommaren, runt 25 mil på vintern och ca 13 mil på vintern med släp.Det är 12 mil till första laddstationen om man kör närmaste vägen mellan piteå och Jäckvick (Arvidsjaur), sen får man ladda även i Arjeplog för att ta sig sista biten till Jäckvick.Så kan man ju inte ha det förstås.Dessutom åker de ju ofta upp på fredag eftermiddag efter jobbet, och hem på söndag - då har man inte tid att ladda två gånger på vägen.Ja, stuggrannen tvingas ju till det förstås - men det är ju inte rimligt att ha det så om man betalar sin egen bil.Något av ett extramfall förstås, men det visar ju än en gång att inte alla kan köpa en elbil utan att få sitt liv påtagligt negativt påverkat i alla fall.Och då är det fel att lagstifta om förbud mot bilar som fungerar.I princip är det bara förbudet mot fossilbilar jag är emot, och förstås att batterierna inte är tillräckligt bra än så länge, i ett fritt land skulle valet vara upp till individen, nu är det inte det.Jo visst, man kan ju välja att köra vidare med en gammal bil så länge man lever - men hur bra är det för miljö och klimat?Det är väl detta som gått upp för våra politker också, och då tog de fram det geniala förslaget att de ska skrota ut gamla fossilbilar som de tycker släpper ut för mycket CO2, en tvåa på bilprovningen och det kan vara kört. Det kan väl ändå inte bara vara jag som tycker att det är sinnessjukt?
Mmm, men vad gör man med vätgas-tankstationer när det inte finns några bilar att köpa?De som åker till jäckvick har ju ofta släp och snöskoter, och de där klimatbilarna brukar ju inte ens gå sätta dragkrok på.Skogs Bränsle som satsar på det där säljer mest till företag, och då kan ju både de som kör fasta rutter där det finns tankställen, eller lokala budbilar, köra på vätgas om det finns att köpa - det blir liksom en annan sak med kommersiella fordon.Dels för att det kan finnas kunder som kräver det (som Polarbröd t.ex. som kräver HVO100) och dels för att många distributionsbilar som bara kör lokalt kan klara sig med en enda tankstation, det funkar ju inte för en privat bilägare.Dessutom, vätgasen som finns på Europeiska marknaden är primärt tillverkad av fossil gas, så frågan är hur mycket bättre klimatet blir, om det ens är positivt.
Allt beror ju hur man ser på det hela, ser man på elenergi som om Sverige inte vore sammankopplat med resten av Europas elnät rent fysiskt så kanske det går göra en helt grön vätgasmack i Arvidsjaur, men så är ju inte fallet, precis som när man laddar en elbil i Sverige så varvar det upp en kolkraftverk i Polen i samma sekund.Bara när alla exportledningar ut från Sverige går fulla kan man med bästa vilja i världen påstås att vätgas är grön, eller om man har en vätgasanläggning som enbart drivs av solceller eller vindkraft utan att vara ansluten till elnätet alls.Men det finns ju inte.Att resonera verklighetsfrånvänt ligger inte i min natur så därför måste jag be om ursäkt, men jag vidhåller att det är marginella fördelar, möjligen är det t.o.m kontraproduktivt med tanke på alla förluster som sker i omvandling och lagring av energin.Ser man på mängderna som de två stationerna (200 kg + 400 kg/dygn) för 56 miljoner kronor kommer att generera så inser man ju även att kapaciteten kommer att vara för liten om det blir något som helst genomslag för den satsningen.Och bränslet som görs av el, som är dyr, blir troligen inte heller billigt.Som ett medel för Greenwashing och jakt på ESG-poäng kan det möjligen fungera, men det blir inte billigt, och effekten på CO2-utsläppen är mycket osäkra.
Vi når nya tipping points
Nämn en enda tipping point som inträffat. Någonsin. Deras uppgift är bara att användas för att driva en politisk agenda. Därför brukar man förlägga dom runt tio år framåt i tiden.Vid det laget har allmänheten glömt vad man hotade med, och man kan hota med nästa tipping point, förslagsvis om tio år.