Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Vad kan du göra för att mildra energikrisen?  (läst 27866 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad nisse175

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 295
  • Karma +0/-0
SV: Vad kan du göra för att mildra energikrisen?
« Svar #30 skrivet: 08 september 2022, 12:46:52 »
Kan det vara så att spotpriset indikerar att alla försöker köpa terminer för att skydda sig, så att all el är slutsåld till det höga priset, oavsett elområde, och oavsett om de får avsättning för elen eller ej?
Eller så är det bara det ultimata beviset på att prissättningen inte fungerar, det här är ju något som EU:s politiker omedelbart borde granska att agera i.

https://www.di.se/nyheter/elpriset-mer-an-fyrfaldigat-i-norra-sverige/

Den stora prisuppgången kommer efter att Ryssland meddelat stopp i gasleveranser på obestämd tid. Men samtidigt har elpriserna inte skenat i de södra delarna av Sverige och till och med minskat något i Tyskland, som är en stor energiimportör från Ryssland.

Detta gör att analytiker i stället bedömer att prisutvecklingen är kopplad till vindkraften. I norra Sverige kan priserna ha gått upp för att det för tillfället blåser väldigt dåligt, uppger elmarknadsanalytikern Magnus Thorstensson på Energiföretagen.


Utloggad jehu

  • Lekman men kanske en vacker dag
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 2055
  • Karma +5/-12
  • Kön: Man
  • CTC håller måttet
SV: Vad kan du göra för att mildra energikrisen?
« Svar #31 skrivet: 08 september 2022, 13:48:34 »
Har väl aldrig varit sån fart på forumet?  ^-^
Det konstiga är att ingen riktigt kan svara på vad det är som styr elpriset, hur de än analyserar.
Tysk gasel kanske? Varför det?
Vi har åtta eldstäder fungerande så det är väl ett bra argument när huset ska säljas.
Men Billerud betalade 1400/m3 björk från Baltikum nu för att göra massa, så det kanske blir att elda gran framöver?
I miljörörelsen började man på 70-talet tala om lågenergisamhället och lågkonsumtionssamhället, som ett sätt att revolutionera och "rädda planeten".
Vi var dels för många på jorden, och vi bar oss illa åt. Strypa energin var ett säkert sätt att få ändring på det. https://alternativstad.nu/lagenergisamhalle-men-hur/
Vad man aldrig sagt i propagandan var att låg konsumtion innebar att fattigt folk skulle få svårt att värma huset. Det skulle man ju inte vinna några val på. Så man sa att rikt folk skulle få sluta köpa suvar. Sen införde man elcykelrabatt, bonus malus (som går direkt till de som har råd att köpa elbil) och plastpåseskatt. Inget av detta gynnar folk som inte har råd.
Miljöpartiet har alltid varit ett parti för eliten, och med rätta avskytt på landsbygden och bland vanligt folk.
Kommer att kallställa halva huset. Sen får vi se. Egentligen borde man sätta det på fem grader och vistas på nåt varmt ställe i vinter för pengarna man sparar.
Det räliga med det här valet är att det inte finns något man kan rösta på som man vet ändrar på situationen. MP och C går i vilket fall fetbort.


« Senast ändrad: 08 september 2022, 14:06:08 av jehu »
Villa  330 m2 + källare byggd 1907. 5 i familjen. CTC Ecoheat 10. Borrat 150 m aktivt hål (2002) + 150 m (2013). Brine innan tilläggsborrning -2/-5 i mars, nu +3/0. Åtta fungerande eldstäder. Årstotalförbrukning cirka 18000 kWh + 4m3 ved. (Tidigare 45000 kWh+ 2m3 ved)
Styr sedan feb -22 med Ngenic Tune och Tibber.
Nu nere på 14000 kWh/år! Ungarna utflugna.

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Vad kan du göra för att mildra energikrisen?
« Svar #32 skrivet: 08 september 2022, 15:21:55 »
Ser man inte vilka partier som kan rädda upp energisituationen, både kortsiktigt (mer kraftvärme) och på sikt (mer kärnkraft) så har man inte följt med i debatten.
Hörde nåt om att kraftvärmen vi har motsvarar den el som alla kärnkraftverk kvar i drift kan ge.  dontknow
Ingen aning om det stämmer.

Det enda parti som vill göra Svensk el Svensk är konstigt nog Vänstern, där trodde man ju att de skulle få med sig SD, men där har det varit märkligt tyst, kanske har M och KD satt munkavle på SD i den frågan?

Kanske skulle vi åka ned till vårt hus i Spanien, ett gäng forum-rävar, och sitta där och jobba med våra bärbara, jag kan köpa lite solceller så vi slipper betala för elen till datorerna.  ;)

Jag har beställt fler radiatortermostater (vem trodde att de skulle få se mig skriva det i forumet?) idag, så vi kan "kallställa" några rum i huset.

Också varit och köpt två gasolkaminer och 20 kg gasol, utöver de 15 kg vi redan har hemma, räknar med att kunna hålla mig varm i typ 10 dar i alla fall.
Lite lustigt var att kvinnan som sålde gasen till mig såg helt oförstående ut när jag frågade om de fyllt tankarna (De fyller flaskor från egen tank, och äger gasoltankbilar)
- varför då, frågade hon?
Jag sa, gasen kommer att ta slut.
- Nej, vi köper ju från Ö-vik, eller om det var Östersund - som om det skulle räcka om alla Svenskar börjar hamstra gasol, vilket alla kommer göra.
Jag avslutade med att säga: - Det kommer att ta slut!
Hon tittade på mig som om jag vore en halvidiot.
HEHE

I helgen tömmer jag SPA-badet.

Och vi skall titta på några nya armaturer till kök, tvättstuga och duschrum där vi har gamla halogenbelysningar med stora varmgående traditionella transformatorer.

Har också 6-7 batteriladdare för borrmaskiner, trimmers, sticksågar, tigersågar mm, som står med batterierna på laddning hela tiden. Kommer att dra ur kontakterna på dem också.
Blir väl gå och kolla igenom alla utebelysningar också och se så man inte har kvar någon energitjuv där.

Har också tagit hem ett tjugotal mekaniska timers som jag dels skall sälja, men även sätta på min egen krypgrundsavfuktare vars fläkt (70 W) går hela tiden, tänkte köra den på 50% istället, där kan man spara drygt 300 kWh/år.

Summa summarum borde man kunna kapa några tusen kWh i alla fall.

 
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Vad kan du göra för att mildra energikrisen?
« Svar #33 skrivet: 08 september 2022, 15:29:28 »
Från vattenfalls hemsida:
El från kraftvärmeverk står för cirka tio procent av Sveriges totala elproduktion, vilket gör elproduktionen från kraftvärme till en viktig leverantör till det svenska kraftnätet. Den installerade kapaciteten utnyttjas inte fullt ut under många av årets timmar. Svenska Kraftnäts senaste rapport visar att under den timme då det behövdes mest el 2020, den så kallade topplast-timmen, producerade den svenska kraftvärmen el för trettiotvå procent av kraftvärmeverkens nu installerade kapacitet. Men det finns skäl till att produktionen inte är högre.

– Det är många faktorer som påverkar just elproduktion från kraftvärmeverk, och den är också beroende av värmebehovet i en stad, säger Lina Enskog Broman, ansvarig för kraftvärme, fjärrvärme och fjärrkyla på branschföreningen Energiföretagen.

Elproduktion kan prioriteras högre
Lina Enskog BromanDet är värmebehovet till fjärrvärmen som generellt är prioriterat för kraftvärmeverken. Hur mycket el som kan produceras beror på hur anläggningen är dimensionerad och hur produktionen i stort behöver optimeras

– Här finns det en viss motsättning. Fjärrvärmeföretagen har åtagit sig är att leverera fjärrvärme till sina kunder. Det finns ett ansvar att se till att värmebehovet klaras av och därför är det fjärrvärmen som ges företräde vid behov.

I vissa fall, när det är väldigt kallt och värmebehovet högt, får elproduktionen backa till förmån för fjärrvärmeproduktionen. Men det kan se väldigt olika ut beroende på hur anläggningen är konstruerad. Vanligtvis finns kapacitet att starta en extra panna för att fylla värmebehovet och samtidigt fortsätta med sin elproduktion, säger Lina Enskog Broman.

Om incitament fanns så skulle man förstås kunna designa sin anläggningspark för att möjliggöra maximal elproduktion i alla lägen

När kraftvärmeverkens fulla kapacitet för elproduktion ska tas tillvara används ofta andra pannor, så kallade spetspannor, som kräver andra bränslen än de som används vid normal belastning för värmeproduktion, den så kallade baslasten.

– När det blir höga skatter för de bränslen som används för att ta tillvara verkets fulla kapacitet, som den nyligen införda skatten på bioolja, blir det dyrt att köra igång spetspannor. Då kan anläggningsägaren istället minska elproduktionen på baslastanläggningen till förmån för fjärrvärmeproduktion. Om incitament fanns så skulle man förstås kunna designa sin anläggningspark för att möjliggöra maximal elproduktion i alla lägen, säger Lina Enskog Broman.
« Senast ändrad: 08 september 2022, 15:31:03 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Tågråttan

  • Det är skillnad på expert och nyfiken amatör! Jag tillhör det senare.
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 3685
  • Karma +2/-0
  • Kön: Man
  • Jag gillar inte OST.
SV: Vad kan du göra för att mildra energikrisen?
« Svar #34 skrivet: 08 september 2022, 17:27:59 »
När jag fyllde på gas hos gasolfyllarna så diskuterade om dom hade problem att få tag i gas, det hade dom inte eftersom det var svensk gas, tillverkad i Sverige.  "Sen har jag inte fördjupat mig något mer i ämnet"

Jag har sedan länge konverterat till led i princip överallt förutom pingisrummet och garaget, pingisrummet lyser mindre än 10 timmar per år och garaget kanske 30 timmar, har redan köpt in led-armaturer för dessa utrymmen men inte monterat upp dom ännu.

Inför den här vinterns elsmocka så har jag precis börjat förbereda mig lite extra förutom hela bergvärmekonverteringen som skulle säkerställa låg energiförbrukning under lång tid framöver.

Vi har precis tömt spabadet "Leksaksmodell för 6 personer" som drar ca 20 KwH/dygn vid 39 graders inställning skulle gissa på att den drar runt 30-35 KwH/dygn mitt i vintern. Är inte ens lockad att ha den i drift vintertid även om elen bara kostade 40 öre/kwh.

I dag köpte jag 1 ton pellets i säckar som en extra säkerhet.
Priset på pelletsäckarna var 70kr för ca 1 vecka sedan och nu kostade dom 85kr, det blir ändå bara ca 1.70 kr/ KW.

Har ca 1½-2 kubik ved sen flera år i pingisrummet och så har jag precis sågat sönder 10st fina EUR lastpallar som jag kommer använda för att tända pelletskorgen i kaminen.

Blir elen upp mot 15-20kr/kwh så flyttar vi ut sängen i vardagsrummet och kall-ställer nästan hela huset till 5-6 celcius, duscha kommer jag nog enbart göra på jobbet med dom priserna. Under nästa vecka stänger jag ner halva huset i alla fall.

Man ska bara se till att man har det lite bättre än dom allra flesta så får dom andra skrika ut i media.
Och ska villaägarna också bli bidragsberoende så kanske vår bergvärmeinstallation var helt onödig i slutändan.

Villaägarna kommer styra sin elförbrukning så dom får ut mest av bidragen, Sverige är ett sjukt land med 700 000 i arbetsför-ålder som lever på bidrag och nu är villaägarna också på väg att bli bidragsberoende. >:(

Vår högsta elförbrukning förra årets vintermånaden var på 1607 KwH och då värmde vi hela huset till 22-23 celcius förutom garaget som var ca 18 celcius


Jag har redan röstat för en förändring. tummenupp


Tegelfasadsvilla i Mälardalen, byggd-1967, 200kvm boyta + lägenhet 60 kvm. Garage 25 kvm.  Total uppvärmning 285kvm.
Kopplade 2-glas fönster..
Energiförbrukningshistorik:
1967-2011: ca 40 000-29 000 kWh/år. Tidigare ägaren"
2011-2021: snittförbrukning 15136 kWh.

2011:   14 975 kWh.
2012:   17 214 kWh.
2013:   15 451 kWh. 
2014:   10 535 kWh.
2015:   13 254 kWh.
2016:   14 867 kWh.
2017:   15 812 kWh.
2018:   16 391 kWh. 
2019:   15 466 kWh.
2020:   16 099 kWh.
2021-06-06  10451kWh.
2021:   16 434 kWh.
2022:   11 841 kWh.
2023:   10 932 kWh.
2024:   12 228 kWh.


6 juni 2021: Startade Nibe F1145 med 300L VPB och 300L arbetstank och borra 250 meter.
Värmde hela huset tidigare med två luft/luftvärmepumpar, Mitsubishi FD 25 och en FH35 installerad av TS Comfort AB, supernöjd..
Egenbyggd luftsolfångare: 5m2 kollektor, 160mm kanalfläkt 540m3/h installerad April 2013
Spiskassett: Contura,  Maj 2012, 1-2 mysbrasor om året.
Ventilation: FTX Flexit uni 4,   435-657kwh/år. 
Vindandelar: SÅLDE ALLA 150 ANDELAR I SISTA STUND.
Huvudsäkring: 35 Ampere som mest, nu 20 Ampere.
Logger2020 mäter: Temperaturerna Ute, Uterum, förråd/garage, 4 luftkanalers till/från i FTX och temp/fuktsensor.  Den visar även elförbrukningen på bergvärmepumpen, Air-condition "LLVP"   och total elförbrukning.

Bonushus, installerad bergvärme Okt 2014. "Sålt 2019"
2x200m borra. Thermia duo 16kw, 500L UVL-tank och separat vvb 300L.

Utloggad BiggerDigger

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 819
  • Karma +1/-2
  • vedeldare
SV: Vad kan du göra för att mildra energikrisen?
« Svar #35 skrivet: 08 september 2022, 17:54:55 »
Har nu börjat duscha på jobbet. Gjort det hela veckan. Funkar bra. Vi pratar om att skaffa tvättmaskin till jobbet för att tvätta arbetskläder.
Totaltelförbrukning 6100kw/år

calmar v33 vedpanna 1500 liter acktankar,170kvadrat+100 kvadrat uppvärmd källare byggt -54. Kamin i vardagsrummet.

Eldar en kubik ved i veckan. Det brinner bra där inne i pannan!

En FH35 installerad 2014. Fungerar ännu bra.

Utloggad Smurfen.

  • Har på nått sätt blivit
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 19355
  • Karma +15/-15
SV: Vad kan du göra för att mildra energikrisen?
« Svar #36 skrivet: 08 september 2022, 17:57:12 »
Ser man inte vilka partier som kan rädda upp energisituationen, både kortsiktigt (mer kraftvärme) och på sikt (mer kärnkraft) så har man inte följt med i debatten.
Hörde nåt om att kraftvärmen vi har motsvarar den el som alla kärnkraftverk kvar i drift kan ge.  dontknow
Ingen aning om det stämmer.

Det enda parti som vill göra Svensk el Svensk är konstigt nog Vänstern, där trodde man ju att de skulle få med sig SD, men där har det varit märkligt tyst, kanske har M och KD satt munkavle på SD i den frågan?

Kanske skulle vi åka ned till vårt hus i Spanien, ett gäng forum-rävar, och sitta där och jobba med våra bärbara, jag kan köpa lite solceller så vi slipper betala för elen till datorerna.  ;)

Jag har beställt fler radiatortermostater (vem trodde att de skulle få se mig skriva det i forumet?) idag, så vi kan "kallställa" några rum i huset.

Också varit och köpt två gasolkaminer och 20 kg gasol, utöver de 15 kg vi redan har hemma, räknar med att kunna hålla mig varm i typ 10 dar i alla fall.
Lite lustigt var att kvinnan som sålde gasen till mig såg helt oförstående ut när jag frågade om de fyllt tankarna (De fyller flaskor från egen tank, och äger gasoltankbilar)
- varför då, frågade hon?
Jag sa, gasen kommer att ta slut.
- Nej, vi köper ju från Ö-vik, eller om det var Östersund - som om det skulle räcka om alla Svenskar börjar hamstra gasol, vilket alla kommer göra.
Jag avslutade med att säga: - Det kommer att ta slut!
Hon tittade på mig som om jag vore en halvidiot.
HEHE

I helgen tömmer jag SPA-badet.

Och vi skall titta på några nya armaturer till kök, tvättstuga och duschrum där vi har gamla halogenbelysningar med stora varmgående traditionella transformatorer.

Har också 6-7 batteriladdare för borrmaskiner, trimmers, sticksågar, tigersågar mm, som står med batterierna på laddning hela tiden. Kommer att dra ur kontakterna på dem också.
Blir väl gå och kolla igenom alla utebelysningar också och se så man inte har kvar någon energitjuv där.

Har också tagit hem ett tjugotal mekaniska timers som jag dels skall sälja, men även sätta på min egen krypgrundsavfuktare vars fläkt (70 W) går hela tiden, tänkte köra den på 50% istället, där kan man spara drygt 300 kWh/år.

Summa summarum borde man kunna kapa några tusen kWh i alla fall.
Verkar som konsumtionen håller full fart trots att det är kris  :) Själv har jag just monterat upp 8 st lysrör i förrådet 44 watts led från Jula grymt nöjda med dom.
« Senast ändrad: 08 september 2022, 17:59:05 av Smurfen. »
Nibe 1245 8kw kopplad mot Hpd acktankar/arbetstankar med förvärmnings slinga för vv tillsammans med vedpanna. Stibel eltron återvinnings aggregat typ Flm som värmer 180 meters borra.

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Vad kan du göra för att mildra energikrisen?
« Svar #37 skrivet: 08 september 2022, 17:57:55 »
Vi har också förtidsröstat.
De hade lagt ned röstningen på valdagen i vår by, men erbjöd förtidsröstning här i Söndags, så det blev så denna gång.
Man vägrar ju åka till grannbyn för sånt.  ;)
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Vad kan du göra för att mildra energikrisen?
« Svar #38 skrivet: 08 september 2022, 18:01:34 »
Verkar som konsumtionen håller full fart trots att det är kris  :)

Jo, så sjukt som nu har det aldrig varit, vi har väl tredubblat försäljningen de senaste tre veckorna, men då är vi ju också i rätt bransch.
Jag gissar att allt med "energispar-förtecken" kommer att gå som tåget det närmaste halvåret.
Helt plötsligt har ju kalkylerna för energisparprodukter blivit oerhört mycket bättre.

Jag tror även att Europas politiker löser det värsta av elsmockan innan vintern är slut.
Låt dom elda gas och biogas i kraftvärmeverken skattefritt ska ni se att det blir fart på produktionen.

Om Putin framhärdar ökar ju också risken att han blir tagen av daga rätt snart.
« Senast ändrad: 08 september 2022, 18:04:32 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad nisse175

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 295
  • Karma +0/-0
SV: Vad kan du göra för att mildra energikrisen?
« Svar #39 skrivet: 09 september 2022, 10:44:39 »
Redan 2003 sa man så här om elpriser.

– Ja, vad som händer är att priserna tenderar att utjämnas och man hamnar någonstans mittemellan de låga och de höga, säger Lars Bergman, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Marknaderna växer ihop Det som tidigare var nationella elmarknader håller på att växa ihop till en gemensam marknad och när det sker jämnas priserna ut. Professorer, branschfolk och regeringens egna utredare, alla är överens om att det är så framtiden ser ut. För Sveriges del innebär det en anpassning uppåt mot de priser som gäller i till exempel Tyskland.

Låga elpriser kommer inte tillbaka Under 1980- och 1990-talet hade Sverige överskott av el, och eftersom så gott som all el såldes inom landet så blev priserna låga.

https://sverigesradio.se/artikel/315047


Detta långt innan man la ner kärnkraften.


Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Vad kan du göra för att mildra energikrisen?
« Svar #40 skrivet: 09 september 2022, 11:02:15 »
Det där kommer aldrig att hålla, och OM det gör det, så kan vi glömma de välfärd vi är vana med, och diktaturerna tar över helt.
Frågan är bara hur länge EU:s politiker behöver ha på sig för att vakna, om vi har en chans att agera för att bibehålla vår demokrati och välfärd eller ej.
Att SVT och Statliga forskare kommer fram till den typen av propaganda förstår jag, att ingen i ledningen av landet och EU reagerar förstår jag däremot inte.

Jag tror att den kris vi nu befinner oss i är ett riktigt wake-up-call för värdegrundsvänstern inom EU, och jag hoppas att detta hemska kanske har något gott med sig framöver.
Någon form av nationellt ansvar måste det finnas över energiproduktionen, så att de som är självförsörjande har en bonus i form av lägre priser än de som tvingas köpa.

Magdalena Andersson har ju i upprepade debatter denna vecka talat om att EU:s ledare för samtal som skall sänka priset på el i hela EU.
I detta fall tror jag faktiskt på vad hon säger, för alternativet kommer ju att innebära total katastrof för industrin och sysselsättningen i stora delar av EU, alltså inte energibristen, utan elpriserna.
« Senast ändrad: 09 september 2022, 11:11:58 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad nisse175

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 295
  • Karma +0/-0
SV: Vad kan du göra för att mildra energikrisen?
« Svar #41 skrivet: 09 september 2022, 11:23:13 »
Att nått med priset är helt galet förstår man i o m detta.

Elkunder plågas av höga elpriser. Samtidigt ger den svenska elexporten till Tyskland miljardintäkter till det norskägda bolaget Baltic Cable – som bara i år har inkasserat tre miljarder kronor i flaskhalsintäkter.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/norge-inkasserar-miljarder-nar-sverige-skickar-el-till-tyskland

Det är upp till beslutsfattarna att ändra modell om man tycker det är fel sägs det...  Pengarna rullar in....

Utloggad nisse175

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 295
  • Karma +0/-0
SV: Vad kan du göra för att mildra energikrisen?
« Svar #42 skrivet: 09 september 2022, 12:46:47 »
Redan 2003 sa man så här om elpriser.

– Ja, vad som händer är att priserna tenderar att utjämnas och man hamnar någonstans mittemellan de låga och de höga, säger Lars Bergman, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Marknaderna växer ihop Det som tidigare var nationella elmarknader håller på att växa ihop till en gemensam marknad och när det sker jämnas priserna ut. Professorer, branschfolk och regeringens egna utredare, alla är överens om att det är så framtiden ser ut. För Sveriges del innebär det en anpassning uppåt mot de priser som gäller i till exempel Tyskland.

Låga elpriser kommer inte tillbaka Under 1980- och 1990-talet hade Sverige överskott av el, och eftersom så gott som all el såldes inom landet så blev priserna låga.

https://sverigesradio.se/artikel/315047


Detta långt innan man la ner kärnkraften.


Det här var väldigt intressant från 2006, känns det igen just nu?

Nedläggningshot och stoppade miljardinvesteringar. De höga elpriserna är på väg att bli en valfråga. Men enligt Runar Brännlund, professor i nationalekonomi vid Umeå universitet, är det varken elbolagens höga vinster eller bristande konkurrens som har orsakat prisökningen. Han lägger ansvaret hos politikerna.

Rottneros lägger troligtvis ned pappersbruket i Utansjö. Orsaken är de höga elpriserna. SCA ställer in investeringar på fyra till fem miljarder kronor i massafabriken i Ortviken, eftersom osäkerheten på elmarknaden är för stor.

På fackförbundet Pappers senaste kongress krävdes en översyn av energipolitiken, annars hotar en omfattande utslagning i den svenska massa- och pappersindustrin.

Enligt nationalekonomen Runar Brännlund, även huvudsekreterare i skatteväxlingskommittén under 90-talet, beror dagens situation på en rad politiska beslut.

– Det höga elpriset har tre orsaker. Avregleringen, de stängda kärnkraftsreaktorerna och skatterna, säger han.

Avregleringen innebar att svenska kraftbolag plötsligt kunde importera och exportera el på en öppen marknad – den nordiska elbörsen Nord Pool. Den fungerar som vilken marknad som helst, där utbud och efterfrågan styr priset. Stiger efterfrågan stiger också priset. Ett sjunkande utbud leder till högre priser. Den torra sommaren med mindre vatten i älvarna har minskat mängden vattenkraft. Därför har priserna stigit under sommaren. Stillastående kärnkraftsreaktorer har lett till en ny pristopp i augusti.

I Sverige produceras el framför allt via kärnkraft och vattenkraft. Det är billig el och de svenska priserna var länge bland de lägsta i Europa. När internationell handel öppnas sker en prisutjämning mellan länderna. För Sverige betyder det stigande priser. Dyr kolkraft från till exempel Danmark påverkar priset på Nord Pool.

Beslutet att stänga de två reaktorerna i Barsebäck minskade utbudet av billigt producerad kärnkraft. Efterfrågan stillas med dyrare el och har på så sätt bidragit till högre priser, menar Runar Brännlund.

Att kraftbolagens stora vinster skulle bero på bristande konkurrens avfärdar han. Vinsterna beror på att bolagen producerar billig el, som säljs på en marknad där priset sätts efter kostnaden för den produktion som sist behöver tas i anspråk, till exempel dyr kolkraft, förklarar han.

– Det är stora skillnader i kostnaderna för att producera el och produktionskapaciteten för lågkostnadsel är begränsad, säger han.

Elpriset har blivit en viktig fråga i slutspurten inför valet. Regeringen har inlett en översyn av prissättningen på Nord Pool och konkurrensen på den svenska marknaden. Miljöpartiet vill stycka upp Vattenfall för att öka konkurrensen. Moderaterna vill bygga ut kärnkraften.

– Det finns bara ett sätt att sänka elpriset och det är att öka utbudet, säger Runar Brännlund.
Kärnkraften är i dag den enda energiform som skulle kunna ge något resultat, tror han.

Investeringar i kärnkraft är inte tillåtna i Sverige, vilket fackförbundet Pappers är kritiskt till. De efterlyser en högre elproduktion, men ser mörkt på möjligheterna när den enda nya elproduktion som tillåts är den som antingen är olönsam eller kräver subventioner.

I våras krävde SCA:s styrelseordförande Sverker Martin-Löf en återreglering av elmarknaden. Dessvärre leder inte en reglering till lägre priser, hävdar Runar Brännlund.

– Sverige är inte självförsörjande på el längre. När efterfrågan är större än utbudet stiger priset. Eller så tvingas vi importera dyr el från utlandet.

https://da.se/2006/09/hoga-elpriser-politikernas-fel/

Kan man skylla allt på Sossarna som Kristersson gör?

Utloggad Smurfen.

  • Har på nått sätt blivit
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 19355
  • Karma +15/-15
SV: Vad kan du göra för att mildra energikrisen?
« Svar #43 skrivet: 09 september 2022, 12:57:58 »
Lite märkligt om den svenska massa- och pappersindustrin inte ska klara konkurrensen på grund av dyr el den är ju dyr i resten av Europa också och Sverige har nog Europas lägsta massavedspris  Sc:,h
Nibe 1245 8kw kopplad mot Hpd acktankar/arbetstankar med förvärmnings slinga för vv tillsammans med vedpanna. Stibel eltron återvinnings aggregat typ Flm som värmer 180 meters borra.

Utloggad Tågråttan

  • Det är skillnad på expert och nyfiken amatör! Jag tillhör det senare.
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 3685
  • Karma +2/-0
  • Kön: Man
  • Jag gillar inte OST.
SV: Vad kan du göra för att mildra energikrisen?
« Svar #44 skrivet: 09 september 2022, 12:58:55 »
Nu har vi även inhandlat gasolvärmare, kommer fylla upp våra P11:or och köpa ytterligare 2 st, total energiinnehåll 560 KwH. Har även sen tidigare 2 fotogenvärmare och bränsle till dessa.

Om elen försvinner helt under några dagar/veckor så hoppas jag det är runt -10 utomhus, då fungerar vårt uterum perfekt till kylskåp och den frysta maten håller sig utomhus.


Med en sosseregering som är beroende av små andra skitpartier så kommer vi få ha höga elpriser framöver eftersom dom inte är överens om energipolitiken. Rösta på det Blå/gula blocket om ni vill ha en förändring!
Tegelfasadsvilla i Mälardalen, byggd-1967, 200kvm boyta + lägenhet 60 kvm. Garage 25 kvm.  Total uppvärmning 285kvm.
Kopplade 2-glas fönster..
Energiförbrukningshistorik:
1967-2011: ca 40 000-29 000 kWh/år. Tidigare ägaren"
2011-2021: snittförbrukning 15136 kWh.

2011:   14 975 kWh.
2012:   17 214 kWh.
2013:   15 451 kWh. 
2014:   10 535 kWh.
2015:   13 254 kWh.
2016:   14 867 kWh.
2017:   15 812 kWh.
2018:   16 391 kWh. 
2019:   15 466 kWh.
2020:   16 099 kWh.
2021-06-06  10451kWh.
2021:   16 434 kWh.
2022:   11 841 kWh.
2023:   10 932 kWh.
2024:   12 228 kWh.


6 juni 2021: Startade Nibe F1145 med 300L VPB och 300L arbetstank och borra 250 meter.
Värmde hela huset tidigare med två luft/luftvärmepumpar, Mitsubishi FD 25 och en FH35 installerad av TS Comfort AB, supernöjd..
Egenbyggd luftsolfångare: 5m2 kollektor, 160mm kanalfläkt 540m3/h installerad April 2013
Spiskassett: Contura,  Maj 2012, 1-2 mysbrasor om året.
Ventilation: FTX Flexit uni 4,   435-657kwh/år. 
Vindandelar: SÅLDE ALLA 150 ANDELAR I SISTA STUND.
Huvudsäkring: 35 Ampere som mest, nu 20 Ampere.
Logger2020 mäter: Temperaturerna Ute, Uterum, förråd/garage, 4 luftkanalers till/från i FTX och temp/fuktsensor.  Den visar även elförbrukningen på bergvärmepumpen, Air-condition "LLVP"   och total elförbrukning.

Bonushus, installerad bergvärme Okt 2014. "Sålt 2019"
2x200m borra. Thermia duo 16kw, 500L UVL-tank och separat vvb 300L.

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!