0 medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.
Tack Roland för intressant information.Om nu lera och grundvattennivå är största risken så borde samma gälla om slangen från borra till hus ligger i tjäle på vintern? Tjälfritt djup här är 1,5m och jag är säker på att min slang ligger grundare än så, snarare ca 0,5m. Sen trycks väl slangen bara ihop om det är mindre motstånd för expansion inåt än utåt, i berg så är det naturligt att det tar emot mer utåt så slangen får ge sig i slutändan?
Markvärmeslingor brukar aldrig klämmas ihop när det fryser runt dem, det som händer är att gräsmattan börjar gå i vågor. Det kan däremot bli högt tryck i ett tätt borrhål där det finns en ispropp längst upp när det börjar frysa längre ner.
Värmeledningsförmågan för granit är 3,5 W/m*K d.v.s. vid 10° skillnad mellan berg och köldbärare (bortsett från borrrhålsmotståndet) så ger borrhålet 35 Watt per meter borrdjup.
Finns det inga sprickor i berget som kan tryckavlasta borrhålet är det risk att slangarna kläms ihop när borrhålet fryser igen.
område , borde vara rimligt att det finns sprickor och bra vattenflöde i borran?
Jo, det är överhuvudtaget sällsynt med hopklämda slangar
Om vi förutsätter att slangen står pall, då kommer väl kb tillsist att tappa i delta med ökad vp effekt o därmed minskar energiuttaget, eller är det nått annat som rubbar cirklarna innan?
Vad är det för delta som avses? Temperaturskillnaden köldbärare in/ut eller köldbärare/berg? Frågan är dunkelt formulerad. Temperaturskillnaden köldbärare in/ut beror på den effekt värmepumpen tar från köldbäraren och köldbärarflödet. Ökas effektuttaget kommer deltaT att öka men sätter man in en kraftigare värmepump brukar det också vara en kraftigare cirkulationspump så det kan bli hur som helst med deltaT på köldbäraren. Temperaturskillnaden berg/köldbärare beror på hur stor effekt man tar ut från berget och hur lång tid värmeuttaget har pågått. Kallare köldbärare leder till att värmepumpens effekt minskar något vilket ger lägre temperaturdifferens in/ut på köldbäraren om flödet är konstant.
Det går inte att räkna på det sättet då det förutsätts att det är en meter mellan varma och kalla sidan och att den värmeledande kroppen har en yta på 1 m2 hela sträckan.
Som Lexus säger , det går inte att ta ut mer än vad hålet kan ge ( det är kylan som hålet ska klara ) inte som idag alla VP-tillverkare säger """ så här mycket ger vår VP i värme """ Läs i specarna vilka idealiska temperaturer som dom hänvisar till , Ett skämt. Sen att säga om KB , """ vi reglerar KB-pumpen så deltat håller sig på ca 4 C , även att VP klarar ner till - 8 C , klart VP tappar effekt då , men det pratas det aldrig om. En klar gråzon som dom inte vill tala om. I mina ögon en form av undanhållande av viktig information, till brukarens nackdel.
det går inte att ta ut mer än vad hålet kan ge