Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Författare Ämne: Hjälp med installation av bergvärme  (läst 9779 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Daikin_

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 2877
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Hjälp med installation av bergvärme
« Svar #30 skrivet: 18 augusti 2017, 11:27:30 »
1. Ja, skall man ha en enfas värmepump, oavsett om det är luft/luft, luft/vatten eller bergvärme så kan man behöva omfördela och ha effektvakt.
Det finns tusentals personer som har luftvärmepumpar som drar 10-12 A eller mer och ytterst få som klagar på att säkringarna går, men kanske ingen kör med 16 A säkringar?
Effektvakt i är i alla fall extremt ovanligt till luftvärmepumpar.
I Nibes fall har de en riktigt fin effektvakt om den styr både elpatron och varvtal på kompressorn.
Medlemmar i forumet intygar att det fungerar bra dessutom.
Men, som sagt, jag håller med om att enfas är ett ofog som borde vara förbjudet i lag, det gör dock inte att man behöver diskvalificera allt som går på enfas när det kommer till diskussionen inför ett val som bara köparen av värmepumpen kan avgöra.
Så än en gång, trefas är att föredra om värmepumpen har en lagom effekt, jag tycker personligen att 3 kW i lägsta uteffekt är för högt om maximala effektbehovet är 9 kW.
Intressant påstående. Hur står då sig en 10 eller 12 kW maskin som du lyfter frami jämförelse med en 1255-12 vad gäller lägsta uteffekt ?

En kompressor liknande den i Toshibas luft/luft-värmepumpar som kan ge så låg effekt som 250 W och så hög effekt som 6 kW vore nåt att skriva hem om när det gäller bergvärmepumpar.  tummenupp
Fakta eller önsketänkande ? Du talar om 24 ggr effektmodulering. Presentera fakta tack.
2. Som jag skrev så kommer priserna från Prisjakt. Vad bra, kan du länka till dem ? Ser ingen 1255-6 för dina påstådda 50 tusen.

1245-12 kW rekommenderade jag som ett alternativ (inte det billigaste, utan det bästa), kostar på prisjakt 62 000 kr. Du talar emot dig igen. Du syftade att 1255-12 var för dyr. Nu verkar inte priset spela någon roll längre.

Men det är nåt skumt med prissättningen när 1245-12 är lika dyr än 1255-12 kW...

3. Enligt Nibes kalkyl så behöver den mindre värmepumpen 10 meter djupare borra, tycker det låter konstigt, men kan vara deras sätt att få upp COP?
On/Off + arbetstank var inte ett lågprisalternativ.

4. Jag har inte kastat in någon paj om smygreklam, jag bara konstaterar att ni i Branschen i vissa frågor inte kan verka helt oberoende även om ni försöker, vilket jag anser att du gör. (Alltså försöker vara neutral)
Samma sak gäller TS Comfort när han, helt neutralt och oberoende, skriver att han rekommenderar minst 5 års garanti på en luftvärmepump, det är alldeles säkert hans uppriktiga, neutrala, oberoende uppfattning, men även i hans intresse då han bara säljer produkter med 5 års garanti.
Att du inte tror att ditt medverkande i en tråd som rör valet mellan två olika Nibe värmepumpar skulle kunna uppfattas som gjort för att påminna om att ni finns ter sig märkligt för mig, men skriver du det så får jag väl ta dig på ditt ord och be om ursäkt för att jag som enda individ i detta forum uppfattade det så.
Även jag gör felaktiga bedömningar ibland, bara att erkänna i de fallen.

5. Daikin som användarnamn är inte ett krav från min sida, men det är bra om ni tillverkare/leverantörer kallar er vid namn, finns inget problem med det, men du måste väl ändå förstå att det av vissa kan uppfattas som smygreklam när du skriver "oberoende" inlägg i trådar som rör konkurrenternas produkter?
Speciellt när de oberoende uppfattningarna ligger i linje med de specifikationer och prestanda som de egna produkterna har, även om de inte nämns i inläggen.
Tror du på fullaste allvar att jag skulle lyfta fram vår maskin för att den har 0,5 kW lägre min effekt ?

Samma gäller självklart alla i branschen i hela forumet.

6. I vintras var det en handfull individer i forumet med stora problem på effektregleringen som Nibe har på sina större invertrar, de hinner helt enkelt inte med att ändra effekt om behoven ändras fort, t.ex. om en shunt till golvvärmen stänger och enbart radiatorerna får flöde.
Inte heller klarar den att reglera effekten när den värmer en tank samtidigt som husets energibehov är litet.
Inte heller kan man köra med bypass om man har en Nibe, skulle bakflöde uppstå så hinner den inte reglera ned uteffekten utan kompressorn stannar istället, även om husets effektbehov är större än värmepumpens lägsta uteffekt.
Det här är inga små problem, och jag har inte fått några som helst signaler på att de har, eller är på väg att lösa problemen.
Värmepumpen värmer huset, ja, men styrningen är under all kritik, enligt min uppfattning.
Och då tycker du att dessa problem kan bortses ifrån om man väljer en 1255-6 ?

7. Jag har inte påstått att det inte finns skillnader mellan säkringsavgifter, bara att det varierar, och just i Piteå, och med min förbrukning så skulle 16 A bli dyrare än 20A.
Det är olika i alla kommuner, men alldeles säkert oftast dyrare med 20A.

Runt 2000 kr/år är rimligt att anta om man skall generalisera.
Varför tonade du ner denna skillnad i din egen jämförelse då ?

Jag vidhåller att det är svårt att klara sig på 16 A om man har värmepump som värmekälla, och i övrigt har stora förbrukare fördelat på de olika faserna, men visst, har man bara spis, ugn, tvättmaskin och torktumlare så kan det kanske gå utan effektvakt.
Bastu, infravärmare, motorvärmare, vattenkokare, SPA och liknande prylar gör dock att det kan bli problem.
Själv har jag 20 A huvudsäkringar som är fördelade till en central i huset + en central med 16 A "huvudsäkring" som matar pool. SPA och Bastu enbart.
Det är alltid 20 A huvudsäkringarna som går för oss när vi överbelastar, alltså en kombination av hushållsel och el till värme och rekreation.
Vet ej om det representerar genomsnittet, och det är totalt oväsentligt. Min erfarenhet av mitt hus (230 m2 5 personer 110 meter borra samt en bergvärme av ett annat fabrikat än Nibe (fortfarande 3-fas) har visat sig fungera utmärkt. Jag blev jätteglad när jag säkrade ner från 20 till 16A i samband med att vi kastade ut 1210-7

Skillnaderna i max kompressorström/fas mellan 1255-6 och 1255-12 är 2 A (12 A för 1255-6 och 10A för 1255-12) så det är i princip detta debatten handlar om.
Vänligen sätt dig in i siffrorna igen. maximal DRIFTSTRÖM på 1255-6: 12A vid 7,5 kW . Rek avsäkring på 1255-12: 10A, max driftström 9A. Det är vid nästan 13 kW avgiven effekt. Vad för driftström tror du 1255-12 har vid avgivet 8 kW ?? Jag tror den ligger på 4,5-5 A då. Debatten handlar om 7A skillnad och inget annat.
Jag anser inte att det bör vara ett problem som påverkar rumstemperaturen nämnvärt om värmepumpen i 1255-6 fallet måste varva ned med 20% under någon enstaka timme/dag under de 2-3 kallaste veckorna varje år. (och energin ersättas med mer elpatron på de andra två faserna)
Jag ser heller inga problem som skulle påverka rumstemperaturen. Varför dock använda sig av elpatron i en underdimensionerad maskin om en rätt dimensionerad inverter kan göra jobbet med kompressor.? Det är just det som är syftet med att ha en varvtalsstyrd kompressor.

Men självklart måste installationen göras med omsorg och korrekt för att det skall fungera bra.

Utloggad Smurfen.

  • Har på nått sätt blivit
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 19183
  • Karma +15/-14
SV: Hjälp med installation av bergvärme
« Svar #31 skrivet: 18 augusti 2017, 12:52:51 »
Som sagt, de som jag känner har som regel haft bara 500 liters acktank, och varit väldigt snåla med elpatron.
Men det kanske är olika i olika delar av landet.
Min svärfar hade t.ex. 500 liters ack och handshuntade tills de satte in fjärrvärme nån gång runt 2007...
Svågern körde med enbart panna i många år, min far brukade springa och elda åt dem när de inte bodde i stugan... men annars så var det rätt kraftigt pendlande temp för att spara på slantarna, han satte in (500 liters) acktank för kanske 10 år sedan, efter ca 20 år av eldande ur hand i mun.
Har fler exempel, men det räcker.
Jag vet att det finns de med 2 m3 acktankar också, men i min bekantskapskrets är de i minoritet.
Känner ingen som utan bedövning låter elpatron värma om de eldar med ved "på allvar" och inte bara för skojs skull.
Bland värmepumpsägare är det nog inte så många fler än jag som vägrar låta elpatron gå in.  ;)

Som sagt, oavsett val av värmepump så behövs nog effektvakt om man tänkt klara sig på 16 A och vill leva ett modernt liv, med induktionshäll, diskmaskin, tvättmaskin, vattenkokare och torktumlare.
Men det är självklart inte omöjligt att klara sig med 16 A och utan effektvakt, bara lite extremt.

Vi bränner kanske 3-4 stycken 20A säkringar/år.
Ikväll är det risk för nåt sånt när Sambon har Poolparty för sina anställda, då går allt som finns till och från och om både värmepump, SPA-bad, Ugn, spis och vattenkokare/kaffebryggare och diskmaskin går samtidigt så brukar det bli stopp även med 20A.  dontknow
Shit, de kanske t.o.m startar de två 1500 W infravärmarna och Bastun!

Undrar hur t.ex. ErikB har det i sitt nästan nya hus, räcker det med 16A säkringar för dig?
Effektvakt?
Jag kör med 16A och det funkar men borde nog byta till 20A för huvudsäkringen här gått kanske 1 gång per år eller så men inte beroende på vp den drar bara drygt 4A per fas. Effektvakten kommer inte begränsa kompressorn på en on/off vp så i mitt fall som inte använder elpatron till annat än legionella bränning som sker mitt i natten när inget annat är igång så gör effekt vakten ingen nytta.
Nibe 1245 8kw kopplad mot Hpd acktankar/arbetstankar med förvärmnings slinga för vv tillsammans med vedpanna. Stibel eltron återvinnings aggregat typ Flm som värmer 180 meters borra.

Utloggad Magnus Karlsson

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 481
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Hjälp med installation av bergvärme
« Svar #32 skrivet: 18 augusti 2017, 15:04:44 »
Daikin, en 12 kw maskin kommer någon gång att gå fullt (eller nästan fullt), t ex efter en vv-laddning. Så 9A är korrekt värde att räkna med. Och vid det tillfället har man enbart 7 A kvar på alla faser, så jag skulle säga att sannolikheten är större att en 12-a blir strypt pga effektvakten! På 6-an finns 2 x 16 A kvar för annat.
Och vid varje legionella-körning kommer el-patronen att användas, så den bör beaktas.
Dock tror jag det här är en icke-fråga. Använd effektvakten, och problemet är borta.

 
Enplan 112 kvm, golvvärme, Nibe 1255-6, FTX.

Utloggad Smurfen.

  • Har på nått sätt blivit
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 19183
  • Karma +15/-14
SV: Hjälp med installation av bergvärme
« Svar #33 skrivet: 18 augusti 2017, 15:24:25 »
Legionella körningen kan man välja att lägga på en tid när nästan inget annat förbrukas tex kl 3 på natten som jag gör.
Nibe 1245 8kw kopplad mot Hpd acktankar/arbetstankar med förvärmnings slinga för vv tillsammans med vedpanna. Stibel eltron återvinnings aggregat typ Flm som värmer 180 meters borra.

Utloggad Daikin_

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 2877
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Hjälp med installation av bergvärme
« Svar #34 skrivet: 18 augusti 2017, 15:45:47 »
Daikin, en 12 kw maskin kommer någon gång att gå fullt (eller nästan fullt), t ex efter en vv-laddning. Så 9A är korrekt värde att räkna med. Och vid det tillfället har man enbart 7 A kvar på alla faser, så jag skulle säga att sannolikheten är större att en 12-a blir strypt pga effektvakten! På 6-an finns 2 x 16 A kvar för annat.
Och vid varje legionella-körning kommer el-patronen att användas, så den bör beaktas.
Dock tror jag det här är en icke-fråga. Använd effektvakten, och problemet är borta.
Varför då ? Det går ju att effektbegränsa maskinen genom frekvensspärren.
/D

Utloggad ErikB

  • Guldmedlem
  • Expert på värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 357
  • Karma +0/-0
    • Optimation AB
SV: Hjälp med installation av bergvärme
« Svar #35 skrivet: 18 augusti 2017, 15:57:29 »
Citera
Undrar hur t.ex. ErikB har det i sitt nästan nya hus, räcker det med 16A säkringar för dig?
Effektvakt?
Det var inte å mycket att välja på, Pite Energi nytecknade inga 16 A avtal då vi byggde. De 16 A avtal som fanns sedan tidigare hade lägre fast kostnad men högre rörlig. Om jag minns rätt så gick det ekonomiskt på ett ut. Fördelen med 20 A för oss är att vi aldrig behövt byta en huvudsäkring på över 10 år i mitt inte längre så nya hus.

/ErikB
Villavarm 1 1/2 plan, 220 m2. Fristående garage på 65 m2. Golvvärme nedre plan, radiatorer på övervåning. CTC EcoPart 7,5kW. Ackumulatortank 500 l. Energibrunn 180 m varav 160 m i berg. Beläget i södra Norrbotten.
Egenkomponerad styrning i en Wago PLC

Valdev

  • Gäst
Valdev
SV: Hjälp med installation av bergvärme
« Svar #36 skrivet: 19 augusti 2017, 14:26:52 »
Det blev en 1255-12kw  :) så förhoppningsvis kan den vara i drift i september någon gång. Är det någon vits å koppla in en volymtank?  Eller ska jag bara förbereda plats för den?
Nu blir det till å hänga lite på den hära sidan.

Ha en trevlig helg på er å tack för alla era synpunkter

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35360
  • Karma +55/-45
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Hjälp med installation av bergvärme
« Svar #37 skrivet: 21 augusti 2017, 07:52:00 »
Med det val du gjort är det viktigaste att du ser till att ha stabila flöden i ditt system, du skall alltså helst ha alla termostater helt öppna, var noga med en bra placering för den medföljande rumsgivaren som MÅSTE monteras (många installatörer påstår att den inte behövs, men det GÖR den) så att den kan kompensera för över/undertemp istället för dina gamla termostater.
Utan ett stabilt flöde i systemet är siken stor att du, liksom andra, kommer att sitta med en värmepump som får problem med effektregleringen vid låga effekter, vilket genererar onödiga start och stopp och sämre COP än du annars kan få.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35360
  • Karma +55/-45
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Hjälp med installation av bergvärme
« Svar #38 skrivet: 21 augusti 2017, 08:34:54 »
@ Daikin (Går inte citera ett citat).
en 10-12 kW on/off drar ju inte mer än en 12 kW inverter när den går på full effekt, men visst, som regler kommer inte inverter att gå på full effekt.
Men än en gång, 1245.12 + tank var inte ett billigt alternativ, utan ett bra alternativ - även om det skulle krävas uppsäkring så tror jag att det varit ett bättre val rent tekniskt i just detta fall då det inte fanns en inverter med "rätt" effektområde.

När det gäller priset på 1255-6 kan jag ha sett fel (väntar på nya glasögon :-) ) eller så var det ett tillfälligt pris.
En sak är i alla fall säker, jag ljuger inte för att bevisa min sak.

Angående Toshibans effektområde så hittar jag 0.3 till 5.8 kW här: https://www.polarpumpen.se/luft-luft-varmepump/varumarken/toshiba/toshiba-polar-10-nd
På modernare maskiner verkar mineffekten vara högre (kanske beroende på bättre COP på nya maskinerna) och nu ligger de på 0.45 till 6.5 kW.
https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwio4viw1OfVAhVsEJoKHS69BuUQFggmMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.toshiba-hvac.se%2Fdokument%2Fbroshyrer%2Fdaiseikai-8.pdf%2Fat_download%2Ffile&usg=AFQjCNHB4kHWfWe3s39u0ti6D8Fz6OZBLA
Jag har dock för mig att Raffen i någon test han gjort räknat ut att lägsta uteffekten på hans pump borde ha legat på ca 240W med utgångspunkt i förbrukningen och utlovad COP, men det blir ju rätt mycket en uppskattning, och inte fakta.
Faktor 14,4 är ju fortfarande bra, men kanske är det nåt med just kylprocessen i en luftvärmepump som gör det möjligt att ha ett större reglerområde än i en bergvärmepump med tanke på de högre temperaturer som kan bli aktuella i en sådan värmepump?

När det gäller huruvida du vill lyfta fram en maskin (oavsett fabrikat)  med ett mer lämpligt effektområde kan självklart bara bli en spekulation från min sida, JAG lyfter gärna fram maskiner som jag anser passar bättre i frågor som dessa, även om frågeställaren verkar vara inne på ett visst fabrikat. Jag ser det som min uppgift att informera om att det finns andra maskiner som rent tekniskt passar behoven bättre än den maskin trådstartaren riktat in sig på.
Andra fungerar säkert annorlunda. När jag läste ditt inlägg så kändes det ändå uppenbart att ditt inlägg medvetet eller omedvetet kunde:
1. Uppmärksamma trådstartaren på att ni har en maskin i ert sortiment som skulle passa bra.
2. Att inlägget skrivits utan att du nämnde er maskin som en medveten strategi för att bygga förtroende. (inte fel i sig)
Men främst så kan man väl säga att det finns vissa ämnen där det blir lite konstigt hur man än gör, om man blandar sig in som leverantör av ett annat fabrikat än det som diskuteras i tråden, hela denna diskussion är ju liksom ett resultat av det...
Det skulle kännas lika konstigt om "Thermia" skrev att Daikin Evolution var bästa valet i en tråd som handlade om er maskin och dess för och nackdelar jämför med t.ex. en IVT inverter.
Och jag tror inte att jag är ensam om den uppfattningen, även om ingen annan tar mig i försvar.
Det kan mycket väl vara så att du inte tänkte på att det du skriver kan tolkas som jag gjorde det, och alltså var helt utan vara sig tanke på reklam eller förtroendeskapande strategi, och i så fall för du väl helt enkelt fundera på hur jag kunde reagera som jag gjorde på det du skrev, kanske är jag inte ensam om att tänka/tycka som jag gör?
Fast å andra sidan kan jag ju vara sjukligt konspiratorisk och oerhört asocial som uppfattar det fel, och dessutom uttrycker mig enormt plump och klumpigt.
Mer troligt är väl att både du och jag har något att lära oss av denna diskussion - du när det gäller just vilka ämnen man kanske skall passa sig för om man är i branschen.
Och jag kanske när det gäller hur man uttrycker sig för att påpeka det olämpliga i att en leverantör uttalar sig om andra leverantörers produkter "som om" man vore opartisk. (Hade varit bättre om jag påpekat det via PM istället för en ironisk kommentar).

Kostnaderna för 16/20 A säkringar skiljer sig åt mellan de flesta energibolag/nätägare, i Piteå är det ofta lika billigt med 20A, men det kan säkert vara annorlunda på andra ställen, det var kanske mer fel att jag angav en siffra "om man skall generalisera" då jag egentligen inte har en aning om prisskillnaderna rent generellt.
Tydligen kan man som villaägare i Piteå idag inte ens ta ett 16A abonnemang, om jag fattar ErikB rätt, så just här är det ju en ickefråga.

När det gäller strömförbrukningen på den mindre värmepumpen så är det troligen som du skriver, att den sällan kommer att gå på högre effekt än kanske 10 kW, och speciellt då om man begränsar uteffekten till det.
Jag tror ändå att Magnus Karlsson har rätt i sak, att den där lilla Niben och dess effektvakt fungerar över förväntan, och att det skulle påverka driften av elpatron oerhört lite sett över ett år, även med 16 A säkringar.
Du får självklart ha en annan uppfattning.
När det gäller valet av storlek på värmepumpen så tycker jag att 25% för låg effekttäckning är lika rätt som 30% för hög effekttäckning om priset för investeringen blir lägre och payoff-tiden på den större värmepumpen blir så lång som min kalkyl gav vid hand (25 år).
Nu har ju trådstartaren gjort sitt val, och det blir förhoppningsvis bra.
Hoppas att vi får rapporter under kommande vinter.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad TS Comfort AB

  • I branschen
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Nykvarn
  • Antal inlägg: 8684
  • Karma +10/-2
  • Kön: Man
  • Säljer och installerar värmepumpar
    • www.tsfs.se
SV: Hjälp med installation av bergvärme
« Svar #39 skrivet: 21 augusti 2017, 15:04:37 »
Har en fråga till er som använder nibes beräkningsprogram då jag satt och jämförde med ett annat.

I beräkningen som finns tidigt i denna tråden så står det önskad innertemperatur 22 grader.
Under detta står det att uppvärmning slutar vid 16 grader.

Menas det då att egenuppvärmning från andra värmekällor i fastigheten som tex kyl, frys, spis, ugn, torktumlare samt egen kroppsvärme ska stå för dom sista 6 graderna upp till 22 grader?
Strålningsvärme från solen kanske ska vara med också på listan även om den hjälpen kommer utifrån.

På ett annat märkes beräkningsprogram så är "egenvärme"" satt till 3 grader.

Tyder jag något galet på nibes program??

Företaget har bytt bolagsform 20070101 från tidigare TS Fastighetservice till nuvarande TS Comfort AB
Se www.tsfs.se eller www.comfortab.se för aktuellt utbud av luftvärmepumpar och Poolvärmepumpar.
Våra luftvärmepumpar kommer från dom Svenska Generalagenterna och har därmed 5 års totalgaranti. Vi säljer enbart luft/luft värmepumpar inkl installation och då inom vårat installationsområde Södra Stockholm/Södermanland med lite omnejd.
Kontakta oss för kostnadsfritt hembesök för förslag på märke och modell som är lämplig för just eran fastighet.

Utloggad Smurfen.

  • Har på nått sätt blivit
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 19183
  • Karma +15/-14
SV: Hjälp med installation av bergvärme
« Svar #40 skrivet: 21 augusti 2017, 17:19:12 »
Använder inte programmet men låter väl hyffsat rimligt att klara sig utan värme vid runt 16 grader ute och skulle man behöva värme till 18 grader bör det inte skilja många kwh per år
Nibe 1245 8kw kopplad mot Hpd acktankar/arbetstankar med förvärmnings slinga för vv tillsammans med vedpanna. Stibel eltron återvinnings aggregat typ Flm som värmer 180 meters borra.

Utloggad TS Comfort AB

  • I branschen
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Nykvarn
  • Antal inlägg: 8684
  • Karma +10/-2
  • Kön: Man
  • Säljer och installerar värmepumpar
    • www.tsfs.se
SV: Hjälp med installation av bergvärme
« Svar #41 skrivet: 21 augusti 2017, 17:32:09 »
Ska man alltså tyda den uppgiften som att det är vid 16 grader utetemperatur som den slutar producera värme till fastigheten för att nå 22 grader inne?
Låter lite märkligt tycker jag.

Tolkade det som att "egenvärme" skulle täcka upp med dom sista 6 graderna upp till önskad innertemperatur på uppgivna 22 grader oavsett utetemperatur.
På andra beräkningsprogram jag kikat på så är det beräknat med ca 3 grader som ska täckas in av "egenvärme" och därav min fråga om nibes beräkningsprogram verkligen har 6 grader
Företaget har bytt bolagsform 20070101 från tidigare TS Fastighetservice till nuvarande TS Comfort AB
Se www.tsfs.se eller www.comfortab.se för aktuellt utbud av luftvärmepumpar och Poolvärmepumpar.
Våra luftvärmepumpar kommer från dom Svenska Generalagenterna och har därmed 5 års totalgaranti. Vi säljer enbart luft/luft värmepumpar inkl installation och då inom vårat installationsområde Södra Stockholm/Södermanland med lite omnejd.
Kontakta oss för kostnadsfritt hembesök för förslag på märke och modell som är lämplig för just eran fastighet.

Utloggad Smurfen.

  • Har på nått sätt blivit
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 19183
  • Karma +15/-14
SV: Hjälp med installation av bergvärme
« Svar #42 skrivet: 21 augusti 2017, 18:21:56 »
Även Bosch program har 3 grader som egenvärme. Vet inte om det blir samma sak med Nibes variant att man ska klara sig utan värme vid 16 grader som att man alltid värmer de sista 6 graderna med egenvärmen. Annars är nog 16 grader en vanlig temp där vp ställer sig i sommarläge dvs cp stoppas och vp producerar enbart vv.
Nibe 1245 8kw kopplad mot Hpd acktankar/arbetstankar med förvärmnings slinga för vv tillsammans med vedpanna. Stibel eltron återvinnings aggregat typ Flm som värmer 180 meters borra.

Utloggad svenske kocken

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Utanför ÖSTERSUND
  • Antal inlägg: 7713
  • Karma +12/-7
  • Kön: Man
  • Jag älskar värme!
SV: Hjälp med installation av bergvärme
« Svar #43 skrivet: 21 augusti 2017, 18:40:06 »
Skulle jag ha 16 grader som stopp skulle jag frysa häcken av mig. För här är det mulet och blåsigt även på sommaren. Jag har ställt stoppet på 20 grader och det fungerar hyfsat här. Så vad stoppet ska stå på beror på en rad olika faktorer och inte vad som står i en manual eller ett "program".
Thermia TWS 6 148 m aktivt och boende i villa 1-plan med källare 122m²/plan Ca:220m² uppvärmt till 21° och ettrörssystem i 4 slingor med 4 radiatorer på varje slinga, mekanisk vent med vvx bygd 1980 mitt i Jämtland, vp inkopplad juli -05, separat mätare på värme och varmvatten.

Utloggad TS Comfort AB

  • I branschen
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Nykvarn
  • Antal inlägg: 8684
  • Karma +10/-2
  • Kön: Man
  • Säljer och installerar värmepumpar
    • www.tsfs.se
SV: Hjälp med installation av bergvärme
« Svar #44 skrivet: 21 augusti 2017, 18:49:25 »
Jag skulle också få betydligt kallare än önskat inne om den stoppade vid 16 grader ute.
Låter märkligt om det är en parameter som man får på köpet eller den kanske man ställer in själv ?
Blir dock bättre kalkyler om man står ut med kallare inomhus när det är 16 grader ute ;)
Blir även bättre kalkyler om man har 6 grader som egenvärme istället för 3 grader som tydligen även Bosch har.

Borde finnas någon som har full koll även om du kanske har rätt smurfen men även du låter inte helt säker på att det är så med Nibe?

Ber om ursäkt om jag sabbar tråden men Nibes beäkningsprogram låg här , Richard får kanske flytta mina frågor till rätt avdelning
Företaget har bytt bolagsform 20070101 från tidigare TS Fastighetservice till nuvarande TS Comfort AB
Se www.tsfs.se eller www.comfortab.se för aktuellt utbud av luftvärmepumpar och Poolvärmepumpar.
Våra luftvärmepumpar kommer från dom Svenska Generalagenterna och har därmed 5 års totalgaranti. Vi säljer enbart luft/luft värmepumpar inkl installation och då inom vårat installationsområde Södra Stockholm/Södermanland med lite omnejd.
Kontakta oss för kostnadsfritt hembesök för förslag på märke och modell som är lämplig för just eran fastighet.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!