Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Nibe 1255 Optimering - fördjupad servicemeny?  (läst 133037 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35832
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Nibe 1255 Optimering - fördjupad servicemeny?
« Svar #630 skrivet: 19 april 2017, 17:10:06 »
Att ändra gm start till -30 fungerar (säkert) bra på en on/off. Och det fungerar även på 1x55 som går i on/off.
Men eftersom 1x55 vid kontinuerlig drift svänger in mot gm start, så kommer inte -30 att fungera där. Sannolikt kommer den att gå över 0 fast den inte borde. -100 tycker jag har fungerat bra, men det är i en anläggning utan tank. Kanske det blir mindre överslängar med tank, kanske det blir större. Vet inte.
Men det innebär att bt25 inte kan vara i toppen på tanken. Enligt mig.

Rickard, du har rätt i att interna cp:n säkert förbrukar 10 kwh i "onödan", och att man tappar 0,02 i cop.
Jag tror dock att en anläggning som går som Bergen77:s, tappar betydligt mer.

Tyvärr verkar han ju inte vara helt ensam om värmepumpar som går dåligt av olika anledningar, och visst du/vi kan hjälpa dem att göra ändringar i systemet eller öppna termostater och justera in kurvan, men det löser inte grundproblemen med regulatorn som den nu är uppbyggd.
Med en bättre fungerande regulator skulle färre få problem, och det skulle sparas avsevärt mycket mer elenergi i Sverige i stort.

Nu hindrar ju inte detta att du/vi hjälper folk att få det att fungera så bra som det kan göra med de förutsättningar som finns.
Finns alltså inget motsatsförhållande.
Men grunden för en bra produkt ligger trots allt i kvalitet på ingående komponenter, och en styrning som inte får spunk av minsta lilla feljustering eller udda systemlösning.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad washburn

  • Glad amatör
  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Skåne/Sverige
  • Antal inlägg: 112
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Nibe 1255 Optimering - fördjupad servicemeny?
« Svar #631 skrivet: 09 maj 2017, 21:04:10 »
Hej. Jag har följt den här tråden för att lära mig mer om hur Nibe F1155-12 kan optimeras, då jag precis fått en sådan installerad för två veckor sedan. Mycket intressanta inspel ang. de modifieringar som går att göra på parametrarna reg P och GMz. Jag försöker trimma in den för så optimal drift som möjligt, med så få stopp som möjligt. Jag undrar om inte jag upplever det motsatta då jag tycker att den stannar onödigt ofta trots att värmebehovet i huset skall vara sådant att pump inte ska behöva stanna.

Det jag har observerat hittills är att pumpen ska kunna gå kontinuerligt då utetemperaturen är under 8 grader. Då klarar den att gå konstant, på lägsta varvtal, vilket märks framför allt på nattetid då inget varmvatten behöver göras. Igår och idag var det aldrig över 8 grader ute, som mest var det +5, men ändå stannar pumpen en stund efter att den gjort varmvatten. Det som händer då är att den hamnat på för låg framledning mot huset, varvar upp, och det verkar gå så snabbt att den hinner beta av gradminutunderskottet innan den åter hinner varva ner. Se första bilden.

Jag testade igår kväll att ändra parametrarna för reg P och GMz till 2 respektive 127, enligt tidigare inlägg, och visst märker man att styrningen blir rappare men då har den stannat en gång extra idag jämfört med igår, trots att det var samma temperatur utomhus båda dagarna, kring +5 mitt på dagen. Se andra bilden.

Övriga inställningar jag kör med:
  • GM för start av pump -100
  • Start eltillskott 400, för att den skall börja reglera vid -200
  • Samtidigt är eltillskottet spärrat till -25 grader så i praktiken är eltillskottet avaktiverat, GM för start eltillskott används enbart för att trigga regleringen av frekvens
  • Kurva 9, då vårt hus behöver kring 40 grader ut på elementen vid 0 grader utomhus.
  • Innetempgivare installerad i hall, neutral plats i huset, 22 grader inomhus med påverkan 4.0. Har även testat med påverkan 2.0 men det verkar inte spela någon större roll.

Jag är överlag mycket nöjd med lösningen, den går riktigt fint och bra och ger en jämn temperatur inomhus på 22 grader. Men, VV-beredningen stör kurvorna för GM till den grad att pumpen stannar trots att den borde kunna hålla igång så länge det är kallare än +8 ute.

Mitt mål är att uppnå så få stopp som möjligt. Om den ändå måste stoppa t.ex. för att värmebehovet är mindre än vad pumpen ger på lägsta frekvens, kan den få stoppa säg 30-45 min utan att vi märker av det i innetemp, huset är trögt i svängningarna av innetemp.

Varför stannar den inte och bromsar i tid? Jag försöker att genom modifieringarna P / GMz uppnå att den ska bli rappare i svängarna. Borde jag kanske enbart testa med en utav parametrarna P eller GMz, inte ändra båda på en gång? I så fall, vilken borde jag ändra för att få pumpen att bromsa in snabbare efter att den gått åter till husvärme, så att inte GM når 0 i onödan?

Tacksam för tips och inspel.
CTC EcoAir 622M och EcoZenith i255 i 1,5-plans villa på 280 kvm i Löddeköpinge, södra Skåne. Detta nya värmesystem installerades mars 2022 och ersätter elpanna från 80-talet. Tidigare elförbrukning till värme och VV c:a 35.000 kWh, förhoppningsvis framöver c:a 10-12.000 kWh till värme & VV. Vi fick också en CTC Expansion Energy Flex II inkopplad mot poolens värmeväxlare (pool 5 x 8 meter), den lär såklart dra en del energi på sommaren. Ska bli spännande att följa detta nya systems prestanda.

Utloggad Bergen77

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 289
  • Karma +0/-0
  • Nibe F1255 3-12kW
SV: Nibe 1255 Optimering - fördjupad servicemeny?
« Svar #632 skrivet: 09 maj 2017, 23:02:05 »
Problemet til Nibe 1255 er responstiden. Ved å endre på P verdi endrer man responsen, altså hvor mye forandring av frekvensen man får. Desverrre får det liten betydning å endre dette siden responsen alltid kommer for sent. Den øker frekvensen for sent og den senker frekvensen for sent. Når Nibe velger å bruke gradminutter for å styre frekvensen så får man ikke gjort noe med responstiden.

Vi kan bare krysse fingrene for at Nibe kommer med en forbedret software, helst med mulighet for å bruke turtemperatur/BT25 som utgangspunkt når frekvensen skal reguleres.
Hva er galt med PID?

Utloggad washburn

  • Glad amatör
  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Skåne/Sverige
  • Antal inlägg: 112
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Nibe 1255 Optimering - fördjupad servicemeny?
« Svar #633 skrivet: 09 maj 2017, 23:48:37 »
Problemet til Nibe 1255 er responstiden. Ved å endre på P verdi endrer man responsen, altså hvor mye forandring av frekvensen man får. Desverrre får det liten betydning å endre dette siden responsen alltid kommer for sent. Den øker frekvensen for sent og den senker frekvensen for sent. Når Nibe velger å bruke gradminutter for å styre frekvensen så får man ikke gjort noe med responstiden.

Vi kan bare krysse fingrene for at Nibe kommer med en forbedret software, helst med mulighet for å bruke turtemperatur/BT25 som utgangspunkt når frekvensen skal reguleres.
Jag har inte BT25 då pumpen är direkt kopplad till husets elementstam med flytande kondensering. Den går på framledningsgivaren BT2 som delas med VV-laddningen, före växelventilen. Jag har förstått att det är en nackdel att frekvensen styrs av GM, men så länge vi har denna mjukvara skulle jag vilja se hur långt man kan komma genom att lära sig att nyttja dess egenskaper, features eller brister, hur vi nu ska betrakta det.

Om vi tillsvidare accepterar att frekvensstyrningen påverkas av GM, men vi kan ändra värden för P och GMz samt allt annat vi kan ändra i pumpens konfiguration, vill jag hitta hur vi ska ställa in den för så få stopp som möjligt med givna förutsättningar.

Det jag hade förväntat mig då jag kopplade in innetempgivaren var att pumpen skulle bli än mer stabil och inte varva upp när inomhustemperaturen är korrekt, eller mycket nära. Så när t.ex. innetempen ligger på 21,8 grader och jag har ställt in att den skall vara 22, borde den inte gasa upp så onödigt. Jag trodde jag skulle kunna påverka det genom att ställa upp rumsgivarpåverkan till 4.0, så att förväntad framledning sänktes mera, så att i sin tur GM-styrningen inte skulle tillåta så stor frekvensökning, men ihop med GMz värdet 127 och P värde 2 blev det ändå en kraftig upptakt efter VV-laddningar.

Nu testar jag med rumsgivarpåverkan 4.0, ändrat tillbaka GMz till 126 som det var original, men kör vidare med P värde 2. Ska utvärdera det. Sedan blir det väl som du skriver att förändringen kommer för sent ändå. Skulle vara värdefullt med nya inspel om hur vi kan hitta kreativa konfigurationer för att bromsa in i tid.

Jag har funderat på om man skulle ställa in andra värden på GM start och eltillskott för att ge den ett lägre riktmärke för sin "stabila frekvens", t.ex. sätta -300 i stället för -100 som start, då skulle den ha mycket längre tid på sig att både varva upp och ner igen innan den stannar, men med nackdelen att den också väntar längre efter den väl har stannat innan värme återstartar. Men om man skulle sätta ex. GM start till -240 och el start 100 (med spärrad elpatron) så skulle regleringen starta på -265 och pumpen strävar efter att ligga kvar på GM -240. Om den då drar ivåg frekvensen uppåt - t.ex. efter VV-laddning - så borde den hinna upptäcka att det kan börja varvas ner innan den nått 0 GM.

Någon som prövat med så höga värden för GM start?
« Senast ändrad: 09 maj 2017, 23:55:38 av washburn »
CTC EcoAir 622M och EcoZenith i255 i 1,5-plans villa på 280 kvm i Löddeköpinge, södra Skåne. Detta nya värmesystem installerades mars 2022 och ersätter elpanna från 80-talet. Tidigare elförbrukning till värme och VV c:a 35.000 kWh, förhoppningsvis framöver c:a 10-12.000 kWh till värme & VV. Vi fick också en CTC Expansion Energy Flex II inkopplad mot poolens värmeväxlare (pool 5 x 8 meter), den lär såklart dra en del energi på sommaren. Ska bli spännande att följa detta nya systems prestanda.

Utloggad Magnus Karlsson

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 481
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Nibe 1255 Optimering - fördjupad servicemeny?
« Svar #634 skrivet: 10 maj 2017, 07:00:13 »
Washburn, GM påverkar inte frekvensen direkt, bara när den skall dra på, och dra på eltillskott.
Rumsgivaren påverkar börvärdet enbart. Den bestämmer inte hur kompressorn går.
Extrema värden på gm start tror jag inte på, då får du bekymmer med on/off-driften istället.
Säg att det är +15 grader ute, och du skall köra in 300 gm, då kommer framledningen att bli onödigt hög.

Behåll gm start till -100, och sänk eltillskottet tills du ser att on/off-driften går fint. -600 eller nåt sånt.

Vad har du för inställning i Meny 5.1.14?

Har du kontrollerat att du inte har någon radiator som kortsluter?
Enplan 112 kvm, golvvärme, Nibe 1255-6, FTX.

Utloggad washburn

  • Glad amatör
  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Skåne/Sverige
  • Antal inlägg: 112
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Nibe 1255 Optimering - fördjupad servicemeny?
« Svar #635 skrivet: 10 maj 2017, 07:59:16 »
Magnus, 5.1.14 står på dT 10 vid DUT -18.
I praktiken ger det att pumpens variabla VB-CP håller dT runt 5 vid de här temperaturerna mellan 0-5 grader ute som det är just nu som oftast.
Jag har gått igenom flödena och på de 8 radiatorer som är på nedre våningen håller samma dT, som även är samma som går ut på huvudstammen, verkar inte finnas någon kortslutning där. Alla radiatorer har bortplockade termostater, på övre våningen är det strypt i ventilen för att uppnå lägre flöde och inte för varmt där.

Tycker mig se att problemet är kring de temperaturer där VP når sin minsta kapacitet och där värmebehovet är nära det som är lägsta möjliga. Det är i de lägena som styrningen får stolpe ut i stället för stolpe in, när den skall bromsa i tid. När det blir kallare så funkar det kanon.

Vi får väl acceptera kanske att det blir lite ojämt just kring 5-10 plus ute?
CTC EcoAir 622M och EcoZenith i255 i 1,5-plans villa på 280 kvm i Löddeköpinge, södra Skåne. Detta nya värmesystem installerades mars 2022 och ersätter elpanna från 80-talet. Tidigare elförbrukning till värme och VV c:a 35.000 kWh, förhoppningsvis framöver c:a 10-12.000 kWh till värme & VV. Vi fick också en CTC Expansion Energy Flex II inkopplad mot poolens värmeväxlare (pool 5 x 8 meter), den lär såklart dra en del energi på sommaren. Ska bli spännande att följa detta nya systems prestanda.

Utloggad Magnus Karlsson

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 481
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Nibe 1255 Optimering - fördjupad servicemeny?
« Svar #636 skrivet: 10 maj 2017, 09:39:33 »
Vet du något mera om dimensioneringen?
Toppeffekt vid dut?
Projekterat flöde i systemet?
Typ av radiatorer? Temperaturer alltså. (55/45)?
Enplan 112 kvm, golvvärme, Nibe 1255-6, FTX.

Utloggad washburn

  • Glad amatör
  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Skåne/Sverige
  • Antal inlägg: 112
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Nibe 1255 Optimering - fördjupad servicemeny?
« Svar #637 skrivet: 10 maj 2017, 11:49:46 »
Dimensioneringen är för toppeffekt 10,5 kW vid DUT. Vi hoppas kunna drifta helt utan elpatron året runt.
Huset är byggt 1949 men tilläggsisolerat för 10 år sedan. Sitter 10 rejäla sektionsradiatorer och 6 panelradiatorer spridda på två plan. Grov rörstam fram till varje avstick, vet inte exakta mått nu men det är nog 28 mm minst.

När vi haft som kallast, -20 grader, och hade vedpannan, räckte det med shunta ut 55-58 grader ut. Framledning och retur 55/45 är nog det vi har utan att det finns dokumentation på radiatorsystemet. Har inte heller några flödesuppgifter.
CTC EcoAir 622M och EcoZenith i255 i 1,5-plans villa på 280 kvm i Löddeköpinge, södra Skåne. Detta nya värmesystem installerades mars 2022 och ersätter elpanna från 80-talet. Tidigare elförbrukning till värme och VV c:a 35.000 kWh, förhoppningsvis framöver c:a 10-12.000 kWh till värme & VV. Vi fick också en CTC Expansion Energy Flex II inkopplad mot poolens värmeväxlare (pool 5 x 8 meter), den lär såklart dra en del energi på sommaren. Ska bli spännande att följa detta nya systems prestanda.

Utloggad Uffen

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Uppsala
  • Antal inlägg: 389
  • Karma +0/-0
SV: Nibe 1255 Optimering - fördjupad servicemeny?
« Svar #638 skrivet: 10 maj 2017, 19:03:56 »
Washburn. Jag tycker inte du ska oroa dig. Som jag tolkar din nedre bild så går din klockrent. Du kommer inte få så mycket bättre än vad som syns där. Alla gånger har kompressorn nått 20 hz innan den stannar och när gm når 0 toppar den upp varmvattnet. Om gm inte nått -100 när varmvattnet är klart stannar den pga att det inte finns behov.
Jag ser heller inget större svaj när den arbetar på lite högre frekvenser.
Jag kör min innegivare på 2. Den är ganska känslig så när jag provat att köra på 3 har jag fått gung i min anläggning.
Nibe F1255-6, 150 m borrhål, 2 klimatsystem, golvvärme + radiatorer. Villa Uppsala 1 1/2 plan 196 kvm byggd 1996. FTX Östberg Heru 100 SEC. Solcellsanläggning 10,6 kWp. Solar Edge 17 kW växelriktare med optimerare. 38 st JA-Solar 280 W monokristallina solceller. Beräknad årsproduktion 9 000 kWh vilket medför 0 kWh nettobehov för värme och hushållsel.
Garaget: Daikin FTX35KV1B luft-luft

Utloggad Bergen77

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 289
  • Karma +0/-0
  • Nibe F1255 3-12kW
SV: Nibe 1255 Optimering - fördjupad servicemeny?
« Svar #639 skrivet: 10 maj 2017, 21:57:23 »
Alla gånger har kompressorn nått 20 hz innan den stannar och när gm når 0 toppar den upp varmvattnet. Om gm inte nått -100 när varmvattnet är klart stannar den pga att det inte finns behov.
På første kurven, etter at kompressoren har begynt å jobbe med varme igjen etter en runde med varmtvann.
Der gir pumpen pådrag, alt for mye for å så alt for sent redusere. Gradminuttene stiger helt til null og kompressoren stopper.
Men legg også merke til at turtemperaturen er på vei ned mot ønsket, den burde dermed ikke stoppet men heller bremse ned fallet av temperaturen slik at den stabiliserte seg rundt beregnet temp. En vanlig PID regulering av frekvensen på bakgrunn av temperaturavviket hadde gjort den jobben bedre og hindret at kompressoren stopper unødvendig.

Om varmepumpen holdt på med varme når den prioriterer varmtvann vil den gå tilbake til varme etter at den er ferdig med varmtvann. Om den startet for å lage varmtvann vil den sjekke den kun fortsette på varme om GM er under GMstart.
« Senast ändrad: 10 maj 2017, 22:08:29 av Bergen77 »
Hva er galt med PID?

Utloggad washburn

  • Glad amatör
  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Skåne/Sverige
  • Antal inlägg: 112
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Nibe 1255 Optimering - fördjupad servicemeny?
« Svar #640 skrivet: 10 maj 2017, 22:03:47 »
Uffen, tack för dina svar. Vad jag uppfattat räknas inte GM upp eller ner på min pump medan VV laddning pågår, utan GM-räkningen pausas då. Däremot, när VV-laddning är klar, börjar ett kom-ikapp race mot husvärmens börvärde som inte verkar optimalt och leder till onödigt stopp som jag ser det.

Jag har fångat ett bra sådant tillfälle i loggen idag, då var det 4 plusgrader ute på förmiddagen och bra förutsättningar för pumpen att kunna gå på lågfart jämt. Men så här blev det (bild av denna logg nedan), sekvensen som jag beskriver inträffar precis till höger om förklaringsrutan:

Fram till kl. 06:00 ligger GM på runt -125, pumpen reglerar för att hålla framledning på börvärde, inomhustemp ska hållas på 22 grader. Allt fint.
Kl. 06:00 startar den av mig förinställda schemalagda omställningen från ekonomi till lyx för VV, så den växlar om och börjar värma duschvattnet upp till 53 grader. Jag har ställt in det så att VV är ekonomi förutom mellan kl 06-09 och 18-21 då flera oftast vill kunna duscha här hemma. Kl. 07:10 blev VV-laddningen klar. Ventilen växlar över till husvärme, märker snart att framledningen hamnat 8 grader under börvärdet. Frekvensen ökar till 69 Hz, framledningen börjar öka. Kl. 08:00 är framledningen uppe i 46 grader vilket då var 6 grader över bör. GM har hunnit betas av snabbt och kl. 08:30 stannade pumpen, då frekvensen inte växlats ner nog snabbt för att få framledningen närmare börvärdet innan GM nådde 0.
Kompressor vilar mellan 08:30 och 09:30 då den åter nått GM -100.

Stoppet mellan 08:30-09:30 hade inte behövts om pumpen inte hade gasat upp så kraftigt efter VV-laddningen, eller gasat upp i början men sedan varvat ner snabbare innan framledningen sticker så långt över bör så att den snabbt betar av GM mot 0.

Jag vet inte riktigt hur allt samspelar mellan inställd kurva, rumsgivare med påverkan, frekvensstyrningen mm. Det är det jag vill lära mig mer om. Hur skulle jag kunnat ställa in värdena för att försöka få pumpen att efter VV-laddningen är klar hålla sig närmare börvärdet, varva ner i tid?

Om man drar en parallell till hur VV laddas, så är den hos mig inställd med hög effekt. Det man då ser att pumpen gör är att den varvar upp kraftigt i början, första 5-10 min för att sedan börja varva ner stegvis och när VV-laddniningen är klar, d.v.s. när varmvatten laddning nått sitt börvärde, är pumpen på en lugn frekvens. Det är egentligen det beteendet man är ute efter även då pumpen kör husvärme. Gasa upp lite snabbt i början, men varva ner innan börvärde har uppnåtts. Då skulle inte GM räknas ner så snabbt och pumpen skulle inte stanna lika ofta när det är mellansäsong.

Varför i hela friden gör den "rätt" när det gäller laddning av VV men inte när det ställer om till husvärmen?
CTC EcoAir 622M och EcoZenith i255 i 1,5-plans villa på 280 kvm i Löddeköpinge, södra Skåne. Detta nya värmesystem installerades mars 2022 och ersätter elpanna från 80-talet. Tidigare elförbrukning till värme och VV c:a 35.000 kWh, förhoppningsvis framöver c:a 10-12.000 kWh till värme & VV. Vi fick också en CTC Expansion Energy Flex II inkopplad mot poolens värmeväxlare (pool 5 x 8 meter), den lär såklart dra en del energi på sommaren. Ska bli spännande att följa detta nya systems prestanda.

Utloggad Bergen77

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 289
  • Karma +0/-0
  • Nibe F1255 3-12kW
SV: Nibe 1255 Optimering - fördjupad servicemeny?
« Svar #641 skrivet: 10 maj 2017, 22:14:14 »
Varför i hela friden gör den "rätt" när det gäller laddning av VV men inte när det ställer om till husvärmen?
Fordi den ikke bruker GM ved varmtvannlading virker det fint...
Hva er galt med PID?

Utloggad 25fOCUS

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 5201
  • Karma +2/-2
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Nibe 1255 Optimering - fördjupad servicemeny?
« Svar #642 skrivet: 10 maj 2017, 22:18:28 »
Där har du regleringen i ett nötskal , det som alla talar om här , och förhoppningsvis
kommer något nytt i uppdatering men det verkar vara svårt för dom att komma tillrätta
med just denna del  ,men en data gör vad man säger till den , du får nog se vad som kommer fram här eller leva med det , tills ny PRG-vara kommer , osökt kan man fråga varför den gör så vid VV och inte på värme , Bergen 77 kom före det ligger något i vad han säger GM spökar

Utloggad washburn

  • Glad amatör
  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Skåne/Sverige
  • Antal inlägg: 112
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Nibe 1255 Optimering - fördjupad servicemeny?
« Svar #643 skrivet: 10 maj 2017, 22:31:13 »
Fordi den ikke bruker GM ved varmtvannlading virker det fint...

Jo, det är väldigt tydligt att laddning av VV har en styrning som är mer lik det man skulle vilja se även på husvärmen. Det kanske är enklare då den alltid ska eftersträva en förutbestämd fast temperatur, men ändå... Fast du som vill ha samma temp i din tank kunde ju koppla om rören i så fall, låt VV-laddningen värma din tank så får du en bättre styrning mot den  tummenupp. Skämt åsido, när det går att ha en bra styrning mot VV ska det väl gå att ha den även mot huset, för så snabbt pendlar ju inte temperaturerna i den kretsen, väl? Jag har full respekt för att det till slut måste till ny mjukvara/styrning. Men medan vi har den nuvarande, kan man tänka sig att manipulera den mera med befintliga möjligheter till styrning för att åstadkomma just att den snabbare minskar farten när börvärdet uppnåtts? Jag har hittills testat med GMz och P enligt tipsen i denna tråd men får den inte att varva ner nog snabbt ändå. Ska man till slut ställa in ännu större steg på P-värdet, för att få den att hoppa ner mycket snabbare mot 20 Hz igen? Det känns spontant inte optimalt heller. Tycker vi ihärdigt ska fortsätta experimenten medan vi väntar in Nibes nästa release.
CTC EcoAir 622M och EcoZenith i255 i 1,5-plans villa på 280 kvm i Löddeköpinge, södra Skåne. Detta nya värmesystem installerades mars 2022 och ersätter elpanna från 80-talet. Tidigare elförbrukning till värme och VV c:a 35.000 kWh, förhoppningsvis framöver c:a 10-12.000 kWh till värme & VV. Vi fick också en CTC Expansion Energy Flex II inkopplad mot poolens värmeväxlare (pool 5 x 8 meter), den lär såklart dra en del energi på sommaren. Ska bli spännande att följa detta nya systems prestanda.

Utloggad 25fOCUS

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 5201
  • Karma +2/-2
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Nibe 1255 Optimering - fördjupad servicemeny?
« Svar #644 skrivet: 10 maj 2017, 22:37:31 »
Ledsen jag har inte en susning om inställningar på dessa VP , det måste andra ev. svara på som har dom  och mixtrat men parametrarna

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!