0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Hade tidigare en Panasonic E9CKE och har bytt för ett tag sedan till en Toshiba RAS13.Nu har det äntligen varit minusgrader och snö ett tag här nere i Malmö så min nya pump har fått visa vad den går för. Jag bor i ett hus med c:a 100 kvadratmeters öppen planlösning där jag vid testerna enbart använt luftpumpen som värmekälla.Redan vid plusgrader märkte man skillnad mellan dessa maskiner. Utblåseffekten är avsevärt mycket större på RAS13 samtidigt som värmen känns mycket jämnare.När det kryper ner till nollan ökar skillnaden markant. Temperaturen- och effekten på utblåsluften sjönk ganska kraftigt med E9:an medan Ras:en pumpade på som vanligt.Vid ett par minusgrader och under gick innetemperaturen ner till c:a 17 grader i bortre delen av huset med E9:an på inställning 24 grader. RAS:en är även den inställd på 24 grader och klarar att hålla innetemperaturen på 22 grader i de bortre delarna.RAS 13 är ju en större maskin och skall klara mer än E9:an och vid plusgrader så "fungerar" båda maskinerna. När det kommer ner till minusgrader så märks dock skillnaden kraftigt. Å andra sidan är RAS:en ganska mycket dyrare så den tar längre tid att "räkna hem".Om man skall investera i en lite billigare luftpump som man vill kunna räkna hem snabbt, samtidigt som man endast skall ha luftpumpen som komplement till övriga värmekällor och bor i södra Sverige så skulle man kunna välja E9:an.Om man vill investera i en lite dyrare pump som tar lite längre tid att räkna hem, men som klarar även minusgrader bra så skall man välja RAS:en. Hoppas detta hjälper lite till någon som står i valet och kvalet!
Dessutom är väl om jag minns rätt CKEmodellen en snikvariant av CKP.
Nu jämför du äpplen och päron så det bara stänker om det E9 har en effekt på 5 kW och en Toshiba RAS 13 är på 6.6 kW. En avsevärd skillnad och man kan inte jämföra dessa två pumpar. Ska man jämföra så ska det i så fall vara med en pump med lika stor effekt. Annars blir det som att jämföra en bil med 90 hk och en med 150 hk och konstatera att den med 150 hk går fortare Dessutom är väl om jag minns rätt CKEmodellen en snikvariant av CKP.
Gäst,Jag har roat mig att läsa dina inlägg och det är med en viss förvåning jag ser att du inte kan skriva ett inlägg utan att ge Panasonic en eller flera kängor. Detta kan vara befogat i vissa fall. Jag håller t ex med om att Kinnan borde vara med i Råd&Röns tester. Att antalet fel på Panasonicmaskiner verkar vara större än på Toshiba kanske enbart är ett fenomen som kan relateras till antalet sålda enheter. Ungefär lika smart som att dra slutsatser av Folksams undersökning av värmepumpar där enbart antal fel redovisas, inte antal fel i förhållande till antal enheter.Jag tycker det är dags för dig att sluta gnäll på Panasonic. Fortsätt gärna att dela med dig av tips, erfarenheter mm till övriga forummedlemmar men din attityd är lite tråkig tycker jag.
Citat från: David_Q skrivet 30 december 2005, 16:09:13Gäst,Jag har roat mig att läsa dina inlägg och det är med en viss förvåning jag ser att du inte kan skriva ett inlägg utan att ge Panasonic en eller flera kängor. Detta kan vara befogat i vissa fall. Jag håller t ex med om att Kinnan borde vara med i Råd&Röns tester. Att antalet fel på Panasonicmaskiner verkar vara större än på Toshiba kanske enbart är ett fenomen som kan relateras till antalet sålda enheter. Ungefär lika smart som att dra slutsatser av Folksams undersökning av värmepumpar där enbart antal fel redovisas, inte antal fel i förhållande till antal enheter.Jag tycker det är dags för dig att sluta gnäll på Panasonic. Fortsätt gärna att dela med dig av tips, erfarenheter mm till övriga forummedlemmar men din attityd är lite tråkig tycker jag.Det är ju det jag gör (delar med mig av mina erfarenheter).Och jag lovar dig och alla andra att tyvärr så är det lite negativa erfarenheter som jag delger för tillfället eftersom det är så det är. Om du granskar mina inlägg noga så skall du se att jag även ger Nordic Air en känga, det kan du också ha synpunkter på.Jag trodde ett tag att panasonics "pallförsäljning" var ett slagkraftigt alternativ (innan buggarna och avfrostningsproblemen visade sig), det kan du kolla på att jag t.o.m rekommenderade någon att gödsla med panasonicpumpar. Och jag lovar dig återigen att hade min svärfar blivit nöjd så hade jag delgett alla den erfarenheten, nu är det inte så.Nu vet jag ju inte hur det blivit med den pump som jag trodde på i hans fall. Hade han installerat en RAS13/annan istället och oavsett hur det hade fungerat hade jag tänkt skriva en kommentar. Nu valde han en E12 och har haft den i ca 2 månader, så tendensen började bli tydlig .Så fort jag hittar någon med en annan / samma vp konfiguration som jag som är antingen nöjd / onöjd så hoppas jag att jag får delge er alla det. Om du tycker det är tråkigt så tycker jag att det är tråkigt. Att det blir just panasonic som man "stöter" på är naturligt eftersom dom säljs i drivor. En annan kompis fick jag höra installerade en panasonic under hösten, men har inte pratat med honom om erfarenheten ännu. Jag hoppas att det blir en positiv erfarenhet han redovisar. Jag vill gärna delge alla den (om jag får) när jag pratat med honom. / mvh
Apropå erfarenheter, både jag och en arbetskompis har RAS10 och vi båda är mycket nöjda.En annan kompis avrådde jag från egeninstallation, "med hjälp av kompis", av en pump fabrikat Haier.Naturligtvis köpte han den eftersom den var mycket billigare att få installerad och klar.Tror ni den fungerar?Nej det gör den inte:1. Den ger dåligt med värme när det behövs, kallt alltså2. Installationen lämnar en del och önska 3. Avfrostningen fungerar inte så nu har den slagit i fläktbladen i isSå långt mina erfarenheter (har iof hört ett par på jobbet prata gott om Fujitsu nu också).
Egeninstalation behöver inte ALLTID betyda en dålig investsering!!Har installerat min "FULPUMP" själv en relativt okänd ARGO för strax över 9000:-Tror ni den fungerar?Alldelens utmärkt!!1. Ger fint med värme när det behövs 2. En lagom snygg installtion.3. Avfrostar hur bra som helst med självreglerande 16W kabel i tråget !!//Dalken