Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Västka/Vatten värmepump till Passivhus/Lågenergihus  (läst 108095 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Gardneri

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 99
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Västka/Vatten värmepump till Passivhus/Lågenergihus
« Svar #180 skrivet: 27 juli 2014, 20:14:46 »
Ewald:
Citera
@ Gardneri

Sedan om det är direktverkande el, el-panna/patron, solfångare, solpaneler, oljepanna eller värmepump (eller en mix av dessa) är upp till ägaren.

Det betyder alltså att direktverkande el är tillåtet enl. lagen när det gäller varmvattenberedning. Är det korrekt uppfattat?

http://www.energimyndigheten.se/Hushall/Bygga-nytt-hus/Energideklaration-for-nybyggda-hus/

Svar på frågan?
5,5 kWp, solpanel

Utloggad Ewald

  • Civilingenjörsexamen i väg och vattenbyggnad
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Västmanland
  • Antal inlägg: 4730
  • Karma +2/-5
  • Kön: Man
  • Hej

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35966
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Västka/Vatten värmepump till Passivhus/Lågenergihus
« Svar #182 skrivet: 28 juli 2014, 07:46:54 »
Varför inte citera in den del av texten i länken som är relevant för frågan, av vilken anledning skall hundratals personer behöva följa en länk och söka igenom en lagtext för att hitta två rader som ger svaret på frågan.
Är det för att vara extra besvärlig?

@Gardneri
När det gäller huruvida det är smart med golvvärme i Älvsbyhus eller ej beror lite på.
I äldre hus med ventiler i krypgrunden så har man kalla golv inomhus, vintertid kan det bli närapå lika kallt under huset som det är ute (har själv mätt upp -12°C under vårt hus när det var -15°C ute)
Med en avfuktad krypgrund där ventilationen är kontrollerad (som i vårt fall med undertryckventilation 30 m3/h) får man aldrig minusgrader under huset ens när det blir >-30°C kallt ute.
I hus med torpargrund som inte blir kallare än 0°C i kryputrymmet är det ekonomiskt helt OK med golvvärme.
I hus med "kall" krypgrund kan det vara bra också, men då blir det lite dyrare att värma, men ger avsevärt mycket bättre komfort, och min bedömning är att de allra flesta som lagt in golvvärme i sina Älvsbyhus är väldigt nöjda, om inte för det ekonomiska utfallet, så för den mycket bättre värmekomforten.
Jag tror det är ytterst få som bryr sig om det kostar 1000 kr mer/år att få en bra värmekomfort i sitt billiga Älvsbyhus.

Den riktigt dåliga affären gör de som sätter in golvvärme i en oisloerad eller dåligt isolerad platta på mark, den kan sluka enorma mängder energi.
Värmer man med värmepump kan det ändå vara värt merkostnaden att få den bättre komforten.

Att satsa på energieffektiv uppvärmning är i princip alltid bättre i äldre hus, alltså bättre än att tilläggsisolera.
Enda gången det lönar sig bättre att isolera är om det gör det möjligt att få plats med den jordvärmekollektor, eller den mängd borrhål som krävs för att det skall bli fysiskt möjligt att konvertera uppvärmningssystemet.

Med värmepump som värmekälla blir det oerhört svårt att räkna hem den kostnad som extremt låga U-värden på golv, väggar, tak, fönster och dörrar kostar - det lönar sig helt enkelt inte under en människas livstid.
I vart fall inte när man tittar på vad det idag kostar.

@HansMarten
Jag förstår din frustration, men jag bannlyser väldigt sällan folk som är besserwissers/söker bråk/tror dom vet bäst, även om det kan upplevas väldigt frustrerande att läsa vad de skriver.
När det gäller passivhus och nollhus verkar det finnas en liten klick människor som har blivit övertygade om någon eller några forskares påståenden om att det bara är någon enstaka procent dyrare att bygga passivhus är "Normalt" isolerade hus, detta är förstås rena glädjekalkyler, men för vissa verkar det vara acceptabelt att bygga upp hela sin tillvaro på någon teoretisk forskares slutsatser, och sedan utifrån det försöka förändra världen till det bättre.
Vissa kallar det för ett Utopiskt tänkande, andra kallar det för fantasier, men samtidigt så bör man kanske inte helt stoppa de som har ett Utopiskt tänkande, förr eller senare sker genombrott som gör det möjligt, även om det sker på helt andra sätt än vad pionjärerna såg framför sig.
Jag tror nog att de allra flesta som följt med i denna tråd inser att Gardneri har fel, och att det är omöjligt/onödigt att lägga ned den tid och kraft som krävs för att på egen hand vedimera detta, t.ex. med länkar till forskning eller praktiska tester, just för att det alldeles säkert finns (Utopisk) forskning och praktsika exempel som bevisar motsatsen, alltså att man KAN bygga energieffektiva passivhus utan att det kostar så mycket mer, allt beror ju bara på vad man jämför med.
Hela denna diskussion är nog omöjlig att komma till konsensus om, det blir helt enkelt upp till var och en att göra en personlig bedömnign rörande huruvida det är möjligt att bygga passivhus så billigt att det någonsin lönar sig, eller ej.

Jag vet vad jag tror i alla fall, sen är det upp till andra att göra sin bedömning.

Visst kan man successivt öka kraven på sänkta U-värden, men när reglerna är som de är, som t.ex. att garage/förråd inte får räknas in i Atemp så blir det väldigt svårt att få en rimlig efterlevelse för det regelverk som finns, det kommer altid att finnas kryphål som gör det möjligt att kringå allt för extrema krav, och om inte, så kommer det att lägga sig en död hand över allt nybyggande som inte sker på extremt attraktiva platser där samhället grädda kan lägga ut miljontals kronor på högst ordinära villor.   

@Ewald
Jag är inte säker, men som jag fattat så görs inga mätningar på faktiskt energiförbrukning, det räcker att man byggt enligt bygglovshandlingarna, och att huset blir slutbesiktigat, sen kan man bygga ut med ett garage t.ex.
Eftersom jag sett det göras ett par gånger så vet jag att det är möjligt, exakt hur regelverket ser ut vet jag dock inte.
« Senast ändrad: 28 juli 2014, 07:50:45 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Ewald

  • Civilingenjörsexamen i väg och vattenbyggnad
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Västmanland
  • Antal inlägg: 4730
  • Karma +2/-5
  • Kön: Man
  • Hej
SV: Västka/Vatten värmepump till Passivhus/Lågenergihus
« Svar #183 skrivet: 28 juli 2014, 10:06:46 »

@Ewald
Jag är inte säker, men som jag fattat så görs inga mätningar på faktiskt energiförbrukning, det räcker att man byggt enligt bygglovshandlingarna, och att huset blir slutbesiktigat, sen kan man bygga ut med ett garage t.ex.
Eftersom jag sett det göras ett par gånger så vet jag att det är möjligt, exakt hur regelverket ser ut vet jag dock inte.

Nja, Gardneri länkade ju till Energimyndigheten och där står:

http://www.energimyndigheten.se/Hushall/Bygga-nytt-hus/Energideklaration-for-nybyggda-hus/

Energideklaration för nybyggda hus


Energideklarationen ska göras senast två år efter att du flyttat in i det nya huset.
För nybyggda hus kan energideklarationen ses som ett kvitto på att den nya byggnaden verkligen har den energiegenskaper som byggherren planerade för.


När nya hus byggs måste kraven på energieffektivitet som finns i bygglagstiftningen följas. Vanligtvis kräver byggnadsnämnden att en energiberäkning genomförs innan startbesked ges som visar att huset kommer att leva upp till kraven. Eftersom ditt beteende påverkar energianvändningen är det viktigt att du kontrollerar att det finns säkerhetsmarginaler i beräkningarna.

När huset är färdigt och ha varit i bruk ett tag kan byggnadsnämnden kräva att husets faktiska uppmätta energianvändning redovisas.

Energideklarationen görs av en energiexpert från ett ackrediterat företag tillsammans med fastighetsägaren. I deklarationen redovisas den faktiska energianvändningen och inomhusmiljön. Den ger också förslag på lönsamma åtgärder som kan minska energikostnaderna. Deklarationen är giltig i tio år. Om du säljer huset inom tio år behöver du inte göra någon ny energideklaration.


Det är alltså så att man verkligen gör mätningar på energianvändningen.

Inloggad Smurfen.

  • Har på nått sätt blivit
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 19350
  • Karma +15/-15
SV: Västka/Vatten värmepump till Passivhus/Lågenergihus
« Svar #184 skrivet: 28 juli 2014, 10:14:05 »
Man kan utföra mätningar men görs det nån gång  Sc:,h och vad skulle det leda till vet man att man inte klarar kravet ser man till så att mätningen visar rätt värde antar jag.
Nibe 1245 8kw kopplad mot Hpd acktankar/arbetstankar med förvärmnings slinga för vv tillsammans med vedpanna. Stibel eltron återvinnings aggregat typ Flm som värmer 180 meters borra.

Utloggad Ewald

  • Civilingenjörsexamen i väg och vattenbyggnad
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Västmanland
  • Antal inlägg: 4730
  • Karma +2/-5
  • Kön: Man
  • Hej
SV: Västka/Vatten värmepump till Passivhus/Lågenergihus
« Svar #185 skrivet: 28 juli 2014, 10:28:10 »
Man kan utföra mätningar men görs det nån gång  Sc:,h och vad skulle det leda till vet man att man inte klarar kravet ser man till så att mätningen visar rätt värde antar jag.

Jag är ju interesserad om hur saken är respektive hur reglerna är i nuläget.

Om man t.ex. gör en beräkning av det dimensionerande värmebehovet enl. SS EN 12831 är det i princip kunden som väljer rumstemperaturen t.ex. 20 °C eller 22 °C eller 24 °C osv. .... kunden bestämmer i princip vad man ska räkna med. Blir det t.ex. inte tillräckligt varmt kan kunden sen påstå att man har räknat fel.

Men standardtemperaturen enl. EN 12831 är 20 °C i lägenheten respektive 24 °C i badrummet.

Kunden väljer även rumstemperaturen i praktiken. Rumstemperaturen påverkar även energianvändningen till en stor del. Lägre rumstemperaturer sparar energi!

Det vet jag inte vad som händer om man inte klarar kravet.

« Senast ändrad: 28 juli 2014, 10:52:10 av Ewald »

Utloggad svenske kocken

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Utanför ÖSTERSUND
  • Antal inlägg: 7749
  • Karma +12/-7
  • Kön: Man
  • Jag älskar värme!
SV: Västka/Vatten värmepump till Passivhus/Lågenergihus
« Svar #186 skrivet: 28 juli 2014, 10:32:44 »
Jag har ALDRIG hört talas om att man skulle mätt upp energiförbrukningen på nya hus med hjälp av en "expert", dock brukar man montera en elmätare som mäter energiåtgången för värmen och varmvatten.
Så än en gång har du fel Edvard, man gör regelmässigt INTE uppföljningar på energiåtgång i nya hus.
Och i den här frågan vet jag hur det fungerar efter ett helt liv i byggsvängen, och det OAVSETT vad som står i nån "länk" (som ingen orkar följa), utan hur det är i verkligheten.
Thermia TWS 6 148 m aktivt och boende i villa 1-plan med källare 122m²/plan Ca:220m² uppvärmt till 21° och ettrörssystem i 4 slingor med 4 radiatorer på varje slinga, mekanisk vent med vvx bygd 1980 mitt i Jämtland, vp inkopplad juli -05, separat mätare på värme och varmvatten.

Utloggad Ewald

  • Civilingenjörsexamen i väg och vattenbyggnad
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Västmanland
  • Antal inlägg: 4730
  • Karma +2/-5
  • Kön: Man
  • Hej
SV: Västka/Vatten värmepump till Passivhus/Lågenergihus
« Svar #187 skrivet: 28 juli 2014, 11:02:11 »
Christer Harrysson brukar egentligen ha bra koll på läget. Fram för allt när det gäller ventilationssystem skriver han en del viktiga faktorer.

Har läst flera artikler på nätet.

http://www.passivhuscentrum.se/allman/kritik-mot-passivhus-tillbakavisas-i-artikel-i-alingsas-tidning

 http://salanet.se/~mr-shunt.com/artiklar/christerharrysson/Passivhus%20kraver.pdf

http://www.vvsforum.se/index.php?id=3840


Utloggad lunk Umeå

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Umeå, Västerbotten
  • Antal inlägg: 2503
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • Lär mig vartefter...
SV: Västka/Vatten värmepump till Passivhus/Lågenergihus
« Svar #188 skrivet: 28 juli 2014, 12:03:45 »
@Ewald: Du läser inte riktigt vad det står och kopplar ihop styckena i det det du citerar på ett sätt som inte är tänkt.

"När huset är färdigt och ha varit i bruk ett tag kan byggnadsnämnden kräva att husets faktiska uppmätta energianvändning redovisas." (min fetstil)

Att kommunens byggnadsnämnd kan kräva något innebär inte att det görs. Stycket efter, som handlar om vem som gör energideklarationen, innebär bara att det ska göras av någon som får göra det. Även begagnade hus ska ju energideklareras och det kan göras av exempelvis den besiktningsman som säljaren anlitar, och så himla mycket "experter" är inte dessa.
EcoEl 1550 + EcoTank (i pannrum 3 m2 nästan mitt i huset) + EcoAir PolarEdition 107 + Parca 318 kökspanna (vedeldning)
Västerbottensgård (2 plan, timmerstomme) från 1860-talet, 5 mil norr om Umeå, boyta 220 m2, totalrenoverad och tilläggsisolerad 1989
Medel besparing för värme och VV under 5 år: 53%

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35966
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Västka/Vatten värmepump till Passivhus/Lågenergihus
« Svar #189 skrivet: 28 juli 2014, 12:11:44 »
Antagligen så anser byggnadsnämnden att ett typhus som fått klartecken att byggas anses uppfylla regelverket så snart det byggts och slutbesiktigats.
Därefter kan man göra vad man vill med huset, och det behöver inte besiktigas igen innan det skall säljas.
Skulle det visa på hög energiförbrukning vid en försäljning så är det enda som händer att "besiktningsmannen" skall komma med energieffektiviseringsförslag.
Så vitt jag vet finns ännu inga tvingande regler att man skall genomföra de förslag besiktningsmannen kommer fram till.

Har man för hög förbrukning "efter 2 år" kan man ju alltid skylla på att man haft en polare som bott på gården i sin husvagn, och tagit el från huset...

Nu är det väl i och för sig i husägarnas intresse att huset skall hålla de löften som getts innan man valde att bygga just det hus man valt, så för husägaren borde det alltså vara intressant att följa upp om de löften husbyggaren gett håller.

Tror dock att det är oerhört svårt att kunna reklamera som ett byggfel om utställda löften inte hålls.
Det är ju mer eller mindre omöjligt att bevisa hur varmt man haft inne, hur mycket tappvarmvatten man förbrukat, o.s.v. - allt som ligger utanför det normala kommer ju att påverka den totala energiförbrukningen på ett sätt som hustillverkaren inte kunnat förutse.
« Senast ändrad: 28 juli 2014, 12:21:29 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Inloggad Smurfen.

  • Har på nått sätt blivit
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 19350
  • Karma +15/-15
SV: Västka/Vatten värmepump till Passivhus/Lågenergihus
« Svar #190 skrivet: 28 juli 2014, 13:06:53 »
Tror inte det funkar att skylla på polaren i husvagnen men brukar ha separat el mätning på värmesystemet (vet inte om det är krav) men det skiljer ju inte på vv och värme så har hela fotbolls laget duschat hos en 3 gånger i veckan blir det lite högre förbrukning  :) I stort sett omöjligt att mäta rätt de flesta vet antagligen om dom byggt ett hus som inte riktigt håller normen och ser säkert till att ev mätning håller sig inom rätt värde.
Nibe 1245 8kw kopplad mot Hpd acktankar/arbetstankar med förvärmnings slinga för vv tillsammans med vedpanna. Stibel eltron återvinnings aggregat typ Flm som värmer 180 meters borra.

Utloggad Gardneri

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 99
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Västka/Vatten värmepump till Passivhus/Lågenergihus
« Svar #191 skrivet: 28 juli 2014, 13:16:57 »
Vem får utföra energideklarationer?
http://www.swedac.se/sv/Det-handlar-om-fortroende/FAQ/?faq=551&faqgroup=550#550

Vem certifierar energiexperter?
http://www.swedac.se/sv/Det-handlar-om-fortroende/FAQ/?faq=562&faqgroup=555#555

Citera
Varför inte citera in den del av texten i länken som är relevant för frågan, av vilken anledning skall hundratals personer behöva följa en länk och söka igenom en lagtext för att hitta två rader som ger svaret på frågan.
Är det för att vara extra besvärlig?
1.   Tycker du att lagkravet enlig BBR ska uppfyllas? Oavsett uppvärmnings sätt?
5,5 kWp, solpanel

Inloggad Smurfen.

  • Har på nått sätt blivit
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 19350
  • Karma +15/-15
SV: Västka/Vatten värmepump till Passivhus/Lågenergihus
« Svar #192 skrivet: 28 juli 2014, 13:23:04 »
Hur kan man kalla dom energi experter nån kan ju tro att det stämmer. Känner till några på listan och dom är absolut inte experter men säkert certifierade.
Nibe 1245 8kw kopplad mot Hpd acktankar/arbetstankar med förvärmnings slinga för vv tillsammans med vedpanna. Stibel eltron återvinnings aggregat typ Flm som värmer 180 meters borra.

Utloggad svenske kocken

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Utanför ÖSTERSUND
  • Antal inlägg: 7749
  • Karma +12/-7
  • Kön: Man
  • Jag älskar värme!
SV: Västka/Vatten värmepump till Passivhus/Lågenergihus
« Svar #193 skrivet: 28 juli 2014, 13:36:15 »
OM lagkrav och bestämmelser kommer att efterlevas eller ej beror HELT OCH HÅLLET på om dom får folkets acceptans. Krav, lagar och förordningar som den stora massan av  folk tycker är "felaktiga" brukar efter en tid rivas upp och omarbetas. För det fungerar aldrig med lagar som går emot den breda opinionen.  Det är trots allt "vi" dvs folket i landet som i slutändan bestämmer hur vi vill ha det och inte någon tjänsteman på nått kansli.
Thermia TWS 6 148 m aktivt och boende i villa 1-plan med källare 122m²/plan Ca:220m² uppvärmt till 21° och ettrörssystem i 4 slingor med 4 radiatorer på varje slinga, mekanisk vent med vvx bygd 1980 mitt i Jämtland, vp inkopplad juli -05, separat mätare på värme och varmvatten.

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35966
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Västka/Vatten värmepump till Passivhus/Lågenergihus
« Svar #194 skrivet: 28 juli 2014, 13:41:47 »
1.   Tycker du att lagkravet enlig BBR ska uppfyllas? Oavsett uppvärmnings sätt?

Till mig?

Jag har fortfarande inte sett en begriplig förklaring av energireglerna.
Tittade i 15 minuter igenom en del av de länkar du införde tidigare, men hittar inget annat än en hög med formler som för mig är helt obegripliga utan att jag fräschar upp mina kunskaper i ekvationer.

Jag tycker att det är rimligt att bostäderna uppfyller rimliga krav, krav som inte gör det omöjligt att bygga ett egnahem utan att det kostar miljontals kronor.
Om Älvsbyhus kan bygga egnahem som duger till de flesta för runt 1.5 miljon, och som bara förbrukar 6400 kWh/år för fastighetsel, värme och tappvarmvatten så tycker jag att det är rimligt.
Det orimliga i dagens krav är att man INTE får räkna in förråd och garage i Atemp.
Om man ändå vill bygga garage/förråd så blir det i princip tvingande att bygga hus av "passivstandard" om det skall bli godkänt.

Korkat.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!