0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Det är möjligt men när SP testar pumpar så eftersträvar dom inte att hålla en viss rumstemperatur vid sträng vinterkyla.Ifall dom hade testat på samma sätt som människor bor och hur de använder pumpen så hadeförmågan att leverera hög effekt vid sträng kyla haft större betydelse för årsbesparingen.Vid hög värmekapacitet på pumpen slipper folk stödelda med elradiatorerna, och där sparar man fina pengar.Detta är precis hur jag upplever det själv. Med våran gamla sunkiga pump som började dö under -5°Cså fick vi elda på med elementen för att kompensera. Med FD35 så behövs aldrig några element vara påslagna.
Varför det? FH25 är sämre än FH35 på att leverera värme och det är den egenskapen man vill åt.Jag försöker inte jämföra likvärdiga pumpar. Jämförelsen var LG9 mot den bästa pumpen på värmekapacitet.
Det stämmer inte, den högre COP:n gör att LG sparar mer även om man får köra lite mer radiatorer när det är som kallast.Om SP inte tog hänsyn till detta skulle skillnaden till LG:s fördel vara ännu större.
Självklart måste man jämföra effektmässigt likvärdiga pumpar.
Jag kan inte tänka mig att dom räknar in kostnaden för extern stödeffekt för att hålla en viss rumstemperatur vid deras tester.Denna faktor är ju helt och hållet beroende av hur tätt ens hus är och omöjlig att jämföra.Det torde utan tvekan vara en pumps COP i kombination med dess värmekapacitet vid kyla som är avgörande för slutkunden.Detta är dock svårt att tillfredställa då pumparna med högsta COP lider av sämre kapacitet vid sträng kyla.Varför det, då missar man ju event en bättre kandidat.Man vill väl alltid jämföra alla märken rakt upp och ner så man inte springer på pumpen....