Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Beslutsångest inför val av ny pump..  (läst 35095 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad njitnjau

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 202
  • Karma +0/-0
SV: Beslutsångest inför val av ny pump..
« Svar #45 skrivet: 05 februari 2013, 09:00:02 »
Hej,
Jag uttryckte mig kanske slarvigt. Jag förtod precis avsikten med jämförelsen av ctc och euronom och håller absolut med. I den jämförelsen är det inget snack.
Det där med bullret. Det är ju något jag försöker få koll på och det är ju inte så lätt, eftersom man nästan aldrig ser några euronom pumpar. Däremot massor av äldre ctc. Har dock hittills inte sett en enda av de senaste ctc modellerna.
Och om ctc och euronom blev testade 2011 med 69 db så torde väl båda två vara av den tidigare (bullriga) modellen. Så även Lunk Umeås pump som tydligen oxå är från 2011.

Och då undrar jag (fortfarande) hur tysta är de senaste modellerna av CTC och Euronom??? Hittar inga siffror på detta på vare sig Euronoms eller CTCs sajter.

Min reflektion om plåten var ju inte riktat som kritik mot Euronom utan mer som: Om de kan sätta en solid plåt framför utan effektförlust, borde det heller inte vara några problem att bygga en konstruktion  något i stil med de där värmepumpsskydden...
Som ju garanterat släpper igenom mer luft än en plåt. Och då.. slipper man se pumpen!! Hurra!
Jag vet att de sk värmepumpsskydden, som säljs och påstås vara provade av statens provningsanstalt, har blivit diskuterade och diskvalificerade här på forumet. Men undrar på vilka grunder?
Detta är ju mer av slaget kuriosa och borde definitivt inte påverka valet av värmepump. Det förstår tom jag. Men ändå.. :)

De installatörer som föreslagit ctc säger 20 amp huvudsäkring. Någon har sagt att 16 räcker.

Vidare säger en del av herrar vp-installatörer att man får se upp med köldmediemängden så man inte åker på årliga kontroller.
Nu gäller ju detta bara privatpersoner. ( har jag själv fått ta reda på) Men finns det anledning att tro att detta kommer att ändras?

@ Kent, plåten som sitter på Euronom är en ny feature på den senaste modellen. Det ser ut som den sitter sisådär 10cm ut från fläkten.

Det där med DB är lurigt. Sen är det ju dessutom inte bara ljudtrycket utan karaktären på ljudet som kan variera en del och uppfattas mer eller mindre störande.

Limhamn Malmö, 152m2, byggt 1898. L/V VP Danfoss DHP AQ9, Vermont Castings Intrepid II braskamin. Förbrukning innan VP 34.500kwh, förbr med den förra VP,n "Acqua Inverter" 19000kwh Inkl HH-el.

Utloggad Lmf

  • Moderator
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 2865
  • Karma +5/-2
SV: Beslutsångest inför val av ny pump..
« Svar #46 skrivet: 05 februari 2013, 09:21:10 »
Vidare säger en del av herrar vp-installatörer att man får se upp med köldmediemängden så man inte åker på årliga kontroller.
Nu gäller ju detta bara privatpersoner. ( har jag själv fått ta reda på) Men finns det anledning att tro att detta kommer att ändras?

Om du väljer en maskin med "hermetiskt" tillsluten kylkrets så gäller 6kg som övre gräns
Så som jag tolkar detta betyder det att alla VP med vatten eller Brine ut har 6kg's gräns medans VP som har gas ut har 3kg's gräns eftersom dessa har en delning i kylkretsen som kan läcka men detta är min tolkning så ta den med en nypa salt.
Bosch EHP 8 AW (Luft/Vatten, 8kW)
2 x 500L Acktank med varmvatten och solslinga
88+88m² byggt 1962 med orginal 2-glasfönster och eftermonterad FTX.
Tilläggsisolerad vind 60cm Cellelousa isolering
Tidigare Förbrukning ca 25500kWh el per år
Årsförbrukning 2010 på 19038kWh (Isolering av vind samt 3kW Zibro LLVP i Garaget i källaren)
Årsförbrukning 2011 på 11744kWh (Monterat 8kW LVVP Bosch (demont LLVP) samt bytt VVB
Årsförbrukning 2012 på 12018kWh (Optimerat VP drift,bytt ca 30% av radiatorerna till lågtemp,bytt radiator CP till lågenergi)
Årsförbrukning 2013 på 10382kWh (Bytt samtliga vitvaror samt att ca 80% av radiatorerna är bytta,nästan all belysning numera lågenergilampor)
Årsförbrukning 2014 på 10670kWh (Endast tätat fönster och dörrar)
Årsförbrukning 2015 på 9988kWh (Tätat ventiler och eftersom huset har FTX så behövs dess inte)

Västkusten.

"Dare Calor"

Utloggad lunk Umeå

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Umeå, Västerbotten
  • Antal inlägg: 2503
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • Lär mig vartefter...
SV: Beslutsångest inför val av ny pump..
« Svar #47 skrivet: 05 februari 2013, 09:37:58 »
Och om nu Euronomen är så bullrig med sina 69 dB(A) så diskvalificerar ju sig automatiskt också CTC med sina 69 dB(A)!  :). Ta de där siffrorna med en stor nypa salt, hur du upplever pumpen är en helt annan sak.

  • lunk Umeå skriver en inlaga om att VP stannar på retur. Jag visar på att om detta är ett problem så handlar det inte om 107 kontra 110 utan att problemet är att det är fel värmepump från början. Här gäller det som kund att ha koll, du kan inte lita på att installatören har det.
  • Energimyndigheten visar att VV-tillgången på EcoEl är riktigt dålig. Nu är den förmodligen inte så dålig med optimering men grundproblemet kvarstår.

Ljudnivå enligt CTC's egna uppgifter.
EcoAir 107: 62 dBA
EcoAir 110: 64 dBA

Min är installerad hösten 2011, och vi hör den aldrig. Vi hör via vattenledningarna när den slår om för avfrostning, när vi är i det rum där rören går in i huset, men vi hör aldrig om själva VPn går eller ej, vare sig vi är inomhus eller utomhus.

Ja, EcoAir är byggd så att den känner av temperaturen på inkommande vatten och stannar när vattnet är varmare än ett gränsvärde som är satt för att pumpen ska få bra arbetsförhållanden. En EcoAir ger max 55-gradigt vatten (VPut) och eftersom den beräknas värma vattnet 7 grader så är max VPin 48 grader. Detta gäller till -7. Sen börjar max VPut sjunka och är vid -15 nere i 47 grader, vilket gör att pumpen stannar på VPin=40.
EcoAir PolarEdition ligger 3 grader högre från början, sänkningen av max VPut börjar vid -9 och stannar på 48 grader (dvs VPin 41) vid -20 utomhus.
Så allting handlar om hur varm framledning man behöver vid minusgrader.

Mängden varmvatten beror på om du ställer in systemet för att minimera elförbrukningen eller för att ha
god tillgång till varmvatten, men det är väl närmast en generell regel? Det går åt en viss mängd energi för att värma vatten. Ju mer varmvatten du vill ha, desto mer energi går det åt. Om man tittar på Energimyndighetens test så ser man att startförutsättningarna för de olika fabrikaten skiljer ganska mycket. Om man exv jämför Thermia Atria Optimum 8 så får den starta med tanken värmd till 58 grader medan EcoEl startar på 49 grader. Naturligtvis får man ut mer varmvatten ur Thermian.

Min slutsats när jag tittar i Energimyndighetens test är att det skiljer väldigt lite mellan de olika fabrikaten, plus att den kanske viktigaste faktorn helt saknas: systemens tillförlitlighet. Hur hållbara är de olika fabrikaten och hur lätt/svårt är ett att få ett fel åtgärdat? Och hur fungerar systemet när det blir nåt fel? Stannar det helt eller kan det fortfarande fungera fast med lägre verkningsgrad?
Med andra ord, hur pass robusta är de olika systemen?
EcoEl 1550 + EcoTank (i pannrum 3 m2 nästan mitt i huset) + EcoAir PolarEdition 107 + Parca 318 kökspanna (vedeldning)
Västerbottensgård (2 plan, timmerstomme) från 1860-talet, 5 mil norr om Umeå, boyta 220 m2, totalrenoverad och tilläggsisolerad 1989
Medel besparing för värme och VV under 5 år: 53%

Utloggad Värmeslösaren

  • Amatör med fysikkunskaper men knappast en
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Skåne
  • Antal inlägg: 465
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Beslutsångest inför val av ny pump..
« Svar #48 skrivet: 05 februari 2013, 19:03:39 »
Och om ctc och euronom blev testade 2011 med 69 db så torde väl båda två vara av den tidigare (bullriga) modellen. Så även Lunk Umeås pump som tydligen oxå är från 2011.

Och då undrar jag (fortfarande) hur tysta är de senaste modellerna av CTC och Euronom??? Hittar inga siffror på detta på vare sig Euronoms eller CTCs sajter.


Euronom har ju ändrat sin konstruktion efter testet men den de testade är inte den gamla bullriga modellen. CTC ska vad jag inte vara ändrad sedan deras "inspirerad av ugglor"-kampanj för fyra år sedan.

/Marcus
Mecaterm HPB300+Arctic EVI 10 (~Euronom VPX300+ExoAir Polaris 10) tagen i drift 20111102. Tidigare förbrukning i snitt 33 MWh, första året i bruk 15 MWh.

Utloggad rallykalle

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Trollhättan
  • Antal inlägg: 1315
  • Karma +1/-1
  • Kön: Man
SV: Beslutsångest inför val av ny pump..
« Svar #49 skrivet: 05 februari 2013, 19:18:19 »
Gällande ljudet. Vilken du än väljer, så ligger stor vikt även i att det installeras rätt för undvika att ljud leds vidare.
* Modul-villa från 1981, 2meter torpagrund (plast mot grusgolvet). 3glasfönster.
* 110+62m² - kallvind hoppas på isoleras&inredas.
* 64m² dubbelgarage inkl. 2 slutna rum - planerat underhållsvärme.
* Mekanisk ventilation, kök,bad,wc, fönsterventiler övrigt.
* Lantligt, nära vatten, ofta rått i luften.
* Nydragen 2rör, nya c22 Viessmann radiatorer. Näsan 10 kvadrat golvvärme i badrum, styvare slang, spånskivor och värmeplåtar.
* Inga tidigare driftuppgifter på ved- & el-pannorna, Tidigare beräknad ~6.2kw för bara värma 110kvadrat.
* 160meter borrhål varav 156meter högflöde-borrhål med Turbokollektorslang.
* Nibe 1245 8kW standard setup.
* ~21grader inomhus. ~9grader 118kvadrat(under kallaste vintern) källare & 1 rum.

- tänkte utöka med specialsvetsade kärl, förvärmning. kamin/solpanel vore kul.
- ej färdigbyggt badrum, förbrukar alltså inget varmvatten.
- Planer inför vinter 2013: åtgärda felaktiga dimensioner på rören samt tjock isolering runt dessa.

Utloggad Värmeslösaren

  • Amatör med fysikkunskaper men knappast en
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Skåne
  • Antal inlägg: 465
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Beslutsångest inför val av ny pump..
« Svar #50 skrivet: 05 februari 2013, 19:32:53 »

Mängden varmvatten beror på om du ställer in systemet för att minimera elförbrukningen eller för att ha
god tillgång till varmvatten, men det är väl närmast en generell regel? Det går åt en viss mängd energi för att värma vatten. Ju mer varmvatten du vill ha, desto mer energi går det åt. Om man tittar på Energimyndighetens test så ser man att startförutsättningarna för de olika fabrikaten skiljer ganska mycket. Om man exv jämför Thermia Atria Optimum 8 så får den starta med tanken värmd till 58 grader medan EcoEl startar på 49 grader. Naturligtvis får man ut mer varmvatten ur Thermian.

Fast problemet med en shuntad lösning utan växelventil är att du värmer huset med detta varma vatten, det gör du inte med en Thermia, Nibe eller någon annan lösning med växelventil. Laddning av VV sker i dessa oberoende av husvärmen.  Med en EcoZenith I550 är bilden annorlunda, den har växelventil och kan ladda husvärmen och även grunduppvärmningen för VV separat från VV-spetsen i övre tanken. Som också laddas med VP i motsats till en EcoEl.

Du kan inte jämföra en EcoEl med någon annan panna; på en EcoEl kommer god VV-tillgång alltid att gå ut över elpatron eller att låta VP ladda mycket högre temperatur än vad huset behöver. Det går åt lika mycket energi att värma varmvattnet men värmevattnet tillverkas med sämre verkningsgrad.


Min slutsats när jag tittar i Energimyndighetens test är att det skiljer väldigt lite mellan de olika fabrikaten,

Min slutsats när jag tittar i Energimyndighetens test är att det skiljer väldigt mycket mellan de olika fabrikaten. EcoElens VV-tillgång vid de årsmedelverkningsgraderna som anges är en bråkdel av de andra fabrikaten. Utan att EcoElen ger en särskilt hög verkningsgrad. De borde testat en EcoZenith istället...  ;)

...systemens tillförlitlighet. Hur hållbara är de olika fabrikaten och hur lätt/svårt är ett att få ett fel åtgärdat? Och hur fungerar systemet när det blir nåt fel? Stannar det helt eller kan det fortfarande fungera fast med lägre verkningsgrad?
Med andra ord, hur pass robusta är de olika systemen?

Kunde inte sagt det bättre själv...  tummenupp  Jag läste ett test där de detonerade ett taktiskt kärnvapen 10 m från en Mecaterm Arctic och den fungerade fortfarande. Lovar.  8)

/Marcus
Mecaterm HPB300+Arctic EVI 10 (~Euronom VPX300+ExoAir Polaris 10) tagen i drift 20111102. Tidigare förbrukning i snitt 33 MWh, första året i bruk 15 MWh.

Utloggad Asa

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 160
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Beslutsångest inför val av ny pump..
« Svar #51 skrivet: 05 februari 2013, 22:56:35 »
Källa på det tack!  ;)

Jag tror tyvärr inte alls på detta. Det står inte i manualen och de skriver att med 16A finns en risk att pannan stegar ner elpatronen. 20A är mer än tillräckligt för de flestas behov.

Jag har trefas 10 kW med huvudsäkring på 20A och har dragit huvudsäkringen 1 (en) gång eftersom jag inte har belastningsvakt och körde i praktiken "alla" högförbrukare samtidigt som elpatronen spetsade efter en dusch. Med belastningsvakt skulle jag kunna gå ner till 16A egentligen. Men det är värt den tusenlappen att aldrig behöva fundera på vilka maskiner som körs samtidigt.

/Marcus

Det skulle stå "Även vissa återförsäljare/installatörer av CTC m.fl. rekommenderar huvudsäkringar med 25A".
Jag har själv råkat ut för det. Men jag håller med dig att man bör klara sig med 20A, speciellt om man har belastningsvakt. Tyvärr är inte kunnigheten bland säljare/installatörer den bästa och jag har flera bekanta som fått säkra upp då de installerat värmepump.

Utloggad njitnjau

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 202
  • Karma +0/-0
SV: Beslutsångest inför val av ny pump..
« Svar #52 skrivet: 06 februari 2013, 00:12:25 »
Ok, nu har jag nästan bestämt mig..det blir ingen CTC.
Jag tror det blir en Thermia Atec 9 eller möjligen en Danfoss DHP AQ9
Som ju är samma pump. 200liters slingberedare och ett styrskåp typ hydrobox.
Finns det någon anledning att välja Thermia före Danfoss?
Limhamn Malmö, 152m2, byggt 1898. L/V VP Danfoss DHP AQ9, Vermont Castings Intrepid II braskamin. Förbrukning innan VP 34.500kwh, förbr med den förra VP,n "Acqua Inverter" 19000kwh Inkl HH-el.

Utloggad KentJohansson72

  • Glad amatör som tror att han..
  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Småland
  • Antal inlägg: 90
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • En gång nörd - alltid nörd! :)
SV: Beslutsångest inför val av ny pump..
« Svar #53 skrivet: 06 februari 2013, 08:08:07 »
Finns det någon anledning att välja Thermia före Danfoss?
Magkänslan och hur leverantören beter sig. Vid tveksamhet, kolla upp ett par referenser! tummenupp
Nya kåken: 1.5 plan+källare (132+100kvm) i Småland. Daikin Altherma 11.3kw luft/vatten + 260 liter vvb, installerad i februari 2013.
Tidigare: 1.5 plans träkåk från 1976 i Småland med vattenburen värme. Daikin Altherma 8.8kw + 200 liter compact vvb.

Utloggad njitnjau

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 202
  • Karma +0/-0
SV: Beslutsångest inför val av ny pump..
« Svar #54 skrivet: 06 februari 2013, 10:18:19 »
Skrev jag att jag nästan hade bestämt mig..? Jag bara skojjade :)
För det visade sig vara ett jättedåligt val, har jag nu fått höra.. Kanske tom ett av de sämsta valen.. 
Tillbaks till ruta ett igen :'(

Allvarligt talat hade en av mina samtalspartners (min värmepumps terapeut),
starka invändningar mot just denna lösning.
Han menade att det blir problem då denna pump kör flytande kondensering.
"Den kommer att lösa på högtryck"
Om man inte slänger in en bufferttank. = dyrare

Samma kille tycker att CTC 110 skulle vara den bästa lösningen då den jobbar mot en tanken i ecoel. ( jo, jag har läst att ecoel inte är bra.)
Inte riktigt lika bra men på andra plats tycker han Mitsubichi ecodan 9,3 kw.. Förutom att den snedbelastar systemet då..

Hur man än vänder sig har man arslet bak...
Limhamn Malmö, 152m2, byggt 1898. L/V VP Danfoss DHP AQ9, Vermont Castings Intrepid II braskamin. Förbrukning innan VP 34.500kwh, förbr med den förra VP,n "Acqua Inverter" 19000kwh Inkl HH-el.

Utloggad purjo__

  • Jag har i princip doktorerat på Bosch/IVT Rego800 och CanBus.
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Gävleborg
  • Antal inlägg: 13355
  • Karma +23/-12
  • Kön: Man
  • Utbildad elektroingenjör. Arbetar inom IT
SV: Beslutsångest inför val av ny pump..
« Svar #55 skrivet: 06 februari 2013, 10:31:37 »
Han menade att det blir problem då denna pump kör flytande kondensering.

Det gör ju i princip alla, inklusive CTC. Om en person med dom kunskaperna skall avgöra ditt val så hoppas jag du är lite mer vidsynt...
Bor i pastorsvillan tillhörande ett gammalt missionshus
Villan: Timmerhus byggt 1878. 1.5  plan, bya 100 / boa 160 kvadrat, 2-glasfönster, självdragsventilation. Vattenburen värme med elpanna + braskamin och luftvärmepump. Förbrukning ca 25MWh + en mindre mängd ved.
Kyrkan: Timmerstomme, bya 300 / boa 490 kvadrat, 78 kvadrat 1-glasfönster med innerbågar... Byggt 1876. Direktverkande el på 45kW. Ca 75 kvadratmeter är färdigrenoverat och uppvärmt med temporär elpanna. Förbrukning ca 15MWh
Gävleborg.


Ju mer man vet desto mindre förstår man.

Utloggad njitnjau

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 202
  • Karma +0/-0
SV: Beslutsångest inför val av ny pump..
« Svar #56 skrivet: 06 februari 2013, 12:18:23 »
Jag försöker vara så vidsynt det bara går och ta med alla olika aspekter i beräkningen. Och samtidigt lyssna både kritiskt och uppmärksamt på vad olika installatörer, och sakkunniga, har att säga om saken.

Det är nog snarare därför jag inte kan bestämma mig.. Sen var jag ju dessutom lite ironisk i mitt förra inlägg men det är ju svårt att få fram när man skriver.

Men det där påståendet att "den kommer att lösa på högtryck". Är det då helt taget ur luften? Man hör ju trots allt, inte helt sällan, om liknande problem.
Och vad är isåfall lösningen på detta? Är det bufferttank som gäller?
Eller är det helt problemfritt att köra flytande kondensering med en on/ off?

Jag får f.ö. inte ner en ctc ecozenit genom källarnergången det är för trångt..




Limhamn Malmö, 152m2, byggt 1898. L/V VP Danfoss DHP AQ9, Vermont Castings Intrepid II braskamin. Förbrukning innan VP 34.500kwh, förbr med den förra VP,n "Acqua Inverter" 19000kwh Inkl HH-el.

Utloggad KentJohansson72

  • Glad amatör som tror att han..
  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Småland
  • Antal inlägg: 90
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • En gång nörd - alltid nörd! :)
SV: Beslutsångest inför val av ny pump..
« Svar #57 skrivet: 06 februari 2013, 13:07:52 »
Men det där påståendet att "den kommer att lösa på högtryck". Är det då helt taget ur luften?
Gissar att det är modellspecifikt, kör flytande kondensering direkt mot min cirkulationsslinga nu, har inte haft ett larm, stopp eller nått strul sen dag 1. Är förvisso bara inne på månad 5 med min VP.

Som jänkarna säger "YMMV"  ^-^
Nya kåken: 1.5 plan+källare (132+100kvm) i Småland. Daikin Altherma 11.3kw luft/vatten + 260 liter vvb, installerad i februari 2013.
Tidigare: 1.5 plans träkåk från 1976 i Småland med vattenburen värme. Daikin Altherma 8.8kw + 200 liter compact vvb.

Utloggad njitnjau

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 202
  • Karma +0/-0
SV: Beslutsångest inför val av ny pump..
« Svar #58 skrivet: 06 februari 2013, 13:29:21 »
Kent, I ditt fall är det ju en inverterpump som anpassar effekten efter behovet, och då skall det ju inte vara något problem.
Jag syftar på om on/off pumparna klarar detta lika bra eller om de gör sig bäst i ett system med bufferttank?
 
Limhamn Malmö, 152m2, byggt 1898. L/V VP Danfoss DHP AQ9, Vermont Castings Intrepid II braskamin. Förbrukning innan VP 34.500kwh, förbr med den förra VP,n "Acqua Inverter" 19000kwh Inkl HH-el.

Utloggad KentJohansson72

  • Glad amatör som tror att han..
  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Småland
  • Antal inlägg: 90
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • En gång nörd - alltid nörd! :)
SV: Beslutsångest inför val av ny pump..
« Svar #59 skrivet: 06 februari 2013, 14:29:01 »
Kent, I ditt fall är det ju en inverterpump som anpassar effekten efter behovet, och då skall det ju inte vara något problem.
Jag syftar på om on/off pumparna klarar detta lika bra eller om de gör sig bäst i ett system med bufferttank?
Förvisso, men hade jag bott kvar i den g:a kåken hade en bufferttank åkt in. Volymen i min cirkslinga är för liten så jag märker av "avkylning" av huset när den fokuserar på varmvatten om det är under minus 10.
Nya kåken: 1.5 plan+källare (132+100kvm) i Småland. Daikin Altherma 11.3kw luft/vatten + 260 liter vvb, installerad i februari 2013.
Tidigare: 1.5 plans träkåk från 1976 i Småland med vattenburen värme. Daikin Altherma 8.8kw + 200 liter compact vvb.

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonspriser

Online just nu!

  • Dot gäster: 616
  • Dot dolda: 0
  • Dot användare: 0

There aren't any users online.
Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!