Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Dimensioneringsproblem bergvärme  (läst 150074 gånger)

0 medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.

Utloggad hplp

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Lund
  • Antal inlägg: 3087
  • Karma +4/-3
  • Kön: Man
  • Jag älskar värme, men inte för mycket.
SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
« Svar #300 skrivet: 02 oktober 2012, 08:46:14 »
Från min sida är det inte frågan om att vinna, utan att vi måste, precis som du skriver, använda oss av denna benämning på rätt sätt.
Menar man deltaT över radiatorn så skall det också vara deltaT över radiatorn, det skall inte hänvisa till ett teoretiskt värde för avgiven effekt vid vissa specifika förutsättningar - om det inte är detta som diskuteras, som t.ex. i detta fall då vi diskuterade vad deltaT var över en fast instrypt radiator i ett system med en on/off-värmepump.
Jag skulle begå ett generalfel om jag accepterade en felaktig definition av deltaT i forumet, och jag hoppas att jag aldrig mer behöver driva en sån fullkomligt vansinnig debatt om en så pass enkel sak.

Enligt mitt sätt att se det stryper man in ett befintligt system som följer:
Förutsättningen är att man har en värmepump utan arbetstank, som kanske 95% av ägarna har?
Och tvårörs system. (enrörs är jag värdelös på, så det lämnar jag till andra att beskriva)

Öppna alla termostater.
Man börjar med att ställa in deltaT över värmepumpen (vbf/vbr) på det av tillverkaren rekommenderade, normalt 5-10 grader, när kompressorn går och man kan mäta upp ett stabilt deltaT.
(det kan vara en fördel om man tvingar upp börvärdet så man får lång driftstid på kompressorn även om värmebehovet är litet)
Sen försöker man, gärna med hjälp av en IR-termometer justera in deltaT över varje enskild radiator till ungefär samma deltaT som man har över värmepumpen.
Detta innebär att man får strypa flödet på vissa radiatorer, och öppna på andra.
Räkna med minst 10 minuter mellan justeringarna på grund av vattnets uppehållstid i radiatorn.
Vissa radiatorer/termostater/grundflödesventiler brukar ha kärvat, och då är det viktigt att få igång dessa för att komma åt all värmeavgivande yta i systemet.
När deltaT över alla radiatorer ligger ungefär på samma deltaT som över kondensorn kan man behöva justera flöde/deltaT över kondensorn igen.

När detta är gjort, tills deltaT över kondensor, och alla enskilda radiatorer i systemet har ungefär samma deltaT så skall man köra på detta sätt tills man hittat rätt kurva och parallellförskjutning.
Under denna tid kan det vara en fördel att försöka ha dörrar mellan olika rum öppna i största möjliga utsträckning eftersom de enskilda radiatorerna i olika rum kan vara olika mycket för stora eller för små för den yta de är satta att värma.
När kurva och parallell är injusterad så att man har en bra "genomsnittstemp" i huset oavsett utetemp kan man börja finjustera de olika radiatorerna.
Nu kan man gärna köra med stängda dörrar, och om ett rum är för kallt, så öppnar man lite på grundflödesventilen för att öka radiatorns uteffekt.
I rum som är för varma stryper man istället.
När finjusteringarna är gjorda så bör man åter säkerställa att deltaT över värmepumpen ligger i det rekommenderade intervallet.

Finjusteringar kan behöva göras ytterligare en eller ett par gånger, och när allt är klart kan man behöva justera kurvan en aning för att åter få den genomsnittliga rumstemperatur man eftersträvar.

När detta är klart bör man aktivera en centralt placerad rumsgivare, som sänker börvärdet på värmepumpen om det blir övertemp i huset - av t.ex. solinstrålning, matlagning eller storbesök.

När detta är gjort kan man även ställa in en eller ett par termostater (helst inte fler än 10-15% av termostaterna) så att de kan strypa bort flöde om det trots allt blir för varmt i rum där man absolut inte vill ha för varmt.

Nu har man ett väl fungerande system, som ger värmepumpen goda förutsättningar till hög årsmedelverkningsgrad och lång livslängd.

Vill man gå på det mer seriösa sättet så ringer man in någon som cocacola som kommer och gör en hel genomgång av U-värden, de termiska avspeglingsytorna, stammarnas dimensioner o.s.v.
Detta lär med säkerhet resultera i arbetstank och en extra cirkpump för att kunna säkerställa rätt flöde över alla radiatorer, i alla lägen.
I de flesta husen lär det även innebära nya koppel, och nya termostater - för att kunna trimma in flödet i enlighet med de av dimensioneringsprogrammets instrypningsvärden och för att få en fullgod rumstemperatur.

Huruvida man väljer det ena eller andra sättet har mer att göra på intresse, ekonomi, och förtroende för att man kan hitta en person som cocacola som gör ett bra jobb utan att det kostar 100 000 kr.
Jag är inte mannen att säga vad som är bättre eller sämre, men en sak är säker, personer som cocacola växer inte på träd, så att välja den vägen garanterar inte framgång.
Att själv försöka enligt mina instruktioner kostar inget, det tar tid - visst, men lyckas man få till bra komfort utan att det innebär brusande ljud eller klapprande termostatventiler så ligger man väldigt nära ett system som ger optimal årsmedelverkningsgrad.
Ja det var ju ett begripligt och bra svar. tummenupp
Då ser vi fram emot C-Cs version, (utan ovidkommande kommentarer, den biten måste väl vara avklarad nu). ;)
126kvm 1plan IVT490 Skåne. 2 vuxna 22grader i huset. Beräknad tot årsförbrukning el 12500kWh. Inkl. ytterbelysning som drar ca 150kWh. IVT 490 förväntas dra ca 5800kWh av det totala. Men som vanligt så spricker det förmodligen. Det gjorde det inte,5400 blev det, tack du globala värmare, 400 spänn att rumla för.

Utloggad David Rinnan

  • Svart bälte i frågor...
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Stockholm, Tyresö
  • Antal inlägg: 6954
  • Karma +61/-60
  • Kön: Man
  • Teknikintresserad
SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
« Svar #301 skrivet: 02 oktober 2012, 09:10:02 »
Ännu enklare vore ju att alla parter accepterar att ett begrepp som delta över en radiator kan betyda fler olika saker.

I ett läge indikerar det tillförd effekt och i ett annat läge indikerar det avgiven effekt. I andra lägen kan det betyda samma sak, när förutsättningarna är sådana som krävs för det skeendet.

beroende på anläggning så kommer två tempgivare placerade på ett och samma ställe ge olika värde. Det kan bero på att du har en inverterpump eller shuntar. Beroende på tillfälle eller syfte kan begreppet användas i lite olika sammanhang.

Vidare är ett injusteringsförfarande skiljt mellan en VVS tekniker och en hemmapulande husägare. Jag förstår verkligen inte det konstiga i detta.

Att inte acceptera detta betyder ju bara att man sätter på skygglapparna och kör på utan att ta till sig hur världen ser ut och fungerar i ett bredare perspektiv.

Kan man bara acceptera en sanning så kommer man inte kunna göra sitt jobb i fall anläggningen skiljer sig från det som man anser vara "det enda rätta".
Monovalent markvärme Thermia Diplomat 16kw med 300l UVL-tank. 247m aktivt borrdjup i Stockholm. Villa delvis 1.5 plan om totalt 249m2, ca 165m2 i ett plan, med 12kw effektbehov från 1976. Konverterat från direktel till vattenburet med radiatorer. Thermia Link, Thermiq, Kantherm FTX och ventilerat Nivellgolv i entreplan.

Utloggad hplp

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Lund
  • Antal inlägg: 3087
  • Karma +4/-3
  • Kön: Man
  • Jag älskar värme, men inte för mycket.
SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
« Svar #302 skrivet: 02 oktober 2012, 09:16:18 »
Rickard, du som jag skriver gärna "över radiatorn". Ska man vara korrekt skall mätpunkterna anges i delta, sen kan det handla om vad som helst, T står för temperatur i detta fallet, vilket också kan ifrågasättas då det även står för Time. Ett delta vet väl alla vad det är och det gör det än mer obegripligt att man val att kalla det så. Kanske hade det varit bättre behålla det svenska temperaturdifferans eller en lämplig förkortning/symbol på detsamma.
126kvm 1plan IVT490 Skåne. 2 vuxna 22grader i huset. Beräknad tot årsförbrukning el 12500kWh. Inkl. ytterbelysning som drar ca 150kWh. IVT 490 förväntas dra ca 5800kWh av det totala. Men som vanligt så spricker det förmodligen. Det gjorde det inte,5400 blev det, tack du globala värmare, 400 spänn att rumla för.

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 9870
  • Karma +19/-4
SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
« Svar #303 skrivet: 02 oktober 2012, 09:47:02 »
Fråga 1.
Vad är deltat över mina radiatorer vid DUT?

Fråga 2.
Vad är deltat över min VP vid DUT?

7 grader i bägge fallen.


Fråga 3.
Jag har ett effektbehov om 10kw vid DUT.
Vad ska jag ställa flödet på över värmepumpen och vad ska jag ställa deltat på över radiatorerna?

Fråga 4.
Jag har ett effektbehov om 12kw vid DUT
Vad ska jag ställa flödet på över värmepumpen och vad ska jag ställa deltat på över radiatorerna?

I båda fallen svarar man med två svar. Ett där värmepumpen är en 8kw VP och ett där värmepumpen är en 12kw vp.

Svar till 3 och 4 (det är samma svar till bägge frågorna).
Har pumpen bäst verkningsgrad när deltaT är 7 grader skulle jag ställa in pumpen så att deltaT blir 7 grader. Därigenom blir deltaT över det sammantagna radiatorsystemet automatiskt 7 grader. Är det  perfekt dimensionerade radiatorer går det att ställa in deltaT = 7 grader över alla och det blir rätt temperatur i alla rum.

Detta gäller oavsett pumpens effekt. Det kan bli problem med att flödet i 12 kW-fallet blir för högt så att det susar och väser i systemet. Då för man sikta på högre deltaT, 10 grader t.ex.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
« Svar #304 skrivet: 02 oktober 2012, 09:48:45 »
Ännu enklare vore ju att alla parter accepterar att ett begrepp som delta över en radiator kan betyda fler olika saker.

Att inte acceptera detta betyder ju bara att man sätter på skygglapparna och kör på utan att ta till sig hur världen ser ut och fungerar i ett bredare perspektiv.

Kan man bara acceptera en sanning så kommer man inte kunna göra sitt jobb i fall anläggningen skiljer sig från det som man anser vara "det enda rätta".

Du kan inte har mer rätt.
En tekniker som inte förstår vad man menar när man säger att deltaT över radiatorn med värmepumpen igång var 10 grader, han har inte i mitt hus att göra i alla fall.

Rickard, du som jag skriver gärna "över radiatorn". Ska man vara korrekt skall mätpunkterna anges i delta, sen kan det handla om vad som helst, T står för temperatur i detta fallet, vilket också kan ifrågasättas då det även står för Time. Ett delta vet väl alla vad det är och det gör det än mer obegripligt att man val att kalla det så. Kanske hade det varit bättre behålla det svenska temperaturdifferans eller en lämplig förkortning/symbol på detsamma.

Efter allt deltaT som skrivits i denna tråd så antog jag att alla förstod vad som menades med "över radiatorn", men visst, jag slarvade.
Skall det bli begripligt för en lekman kanske man skulle skriva "skillnaden mellan ingående och utgående vatten ur radiatorn" istället.
« Senast ändrad: 02 oktober 2012, 09:50:16 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad David Rinnan

  • Svart bälte i frågor...
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Stockholm, Tyresö
  • Antal inlägg: 6954
  • Karma +61/-60
  • Kön: Man
  • Teknikintresserad
SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
« Svar #305 skrivet: 02 oktober 2012, 09:54:22 »
7 grader i bägge fallen.
Svar till 3 och 4 (det är samma svar till bägge frågorna).
Har pumpen bäst verkningsgrad när deltaT är 7 grader skulle jag ställa in pumpen så att deltaT blir 7 grader. Därigenom blir deltaT över det sammantagna radiatorsystemet automatiskt 7 grader. Är det  perfekt dimensionerade radiatorer går det att ställa in deltaT = 7 grader över alla och det blir rätt temperatur i alla rum.

Detta gäller oavsett pumpens effekt. Det kan bli problem med att flödet i 12 kW-fallet blir för högt så att det susar och väser i systemet. Då för man sikta på högre deltaT, 10 grader t.ex.

Hm undra om du inte har fel i fallet med behov om 12kw och värmepump 8kw. Om du ställer in den på 7 i delta så kommer deltat vara högre än 7 vid DUT. Och då kommer även spetsen har slagit i.

Rätta mig gärna om jag har fel här.
Monovalent markvärme Thermia Diplomat 16kw med 300l UVL-tank. 247m aktivt borrdjup i Stockholm. Villa delvis 1.5 plan om totalt 249m2, ca 165m2 i ett plan, med 12kw effektbehov från 1976. Konverterat från direktel till vattenburet med radiatorer. Thermia Link, Thermiq, Kantherm FTX och ventilerat Nivellgolv i entreplan.

Utloggad David Rinnan

  • Svart bälte i frågor...
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Stockholm, Tyresö
  • Antal inlägg: 6954
  • Karma +61/-60
  • Kön: Man
  • Teknikintresserad
SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
« Svar #306 skrivet: 02 oktober 2012, 09:57:17 »
sory roland såg att jag i min fråga 3 och 4 hade glömt att skriva att man ska ange deltat vid DUT. Det var ju det som var hela tanken :)

Alltså att man ska se hur deltat förändras hehe aja. men som sagt rätta mig om jag har fel i mitt antagande här.

8kw VP 12kw behov vid DUT. VP och raddar (perfekta som du säger) inställda på delta 7. Vid dut kommer deltat över värmepumpen och radiatorerna vara högre än 7 och elspetsen har slagit i.

När behovet är 8kw eller lägre kommer deltat på VP vara 7.
Monovalent markvärme Thermia Diplomat 16kw med 300l UVL-tank. 247m aktivt borrdjup i Stockholm. Villa delvis 1.5 plan om totalt 249m2, ca 165m2 i ett plan, med 12kw effektbehov från 1976. Konverterat från direktel till vattenburet med radiatorer. Thermia Link, Thermiq, Kantherm FTX och ventilerat Nivellgolv i entreplan.

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 9870
  • Karma +19/-4
SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
« Svar #307 skrivet: 02 oktober 2012, 09:59:15 »
Rickard, du som jag skriver gärna "över radiatorn". Ska man vara korrekt skall mätpunkterna anges i delta, sen kan det handla om vad som helst, T står för temperatur i detta fallet, vilket också kan ifrågasättas då det även står för Time. Ett delta vet väl alla vad det är och det gör det än mer obegripligt att man val att kalla det så. Kanske hade det varit bättre behålla det svenska temperaturdifferans eller en lämplig förkortning/symbol på detsamma.

Tid brukar betecknas med gement t, temperatur med versalt t. Exempelvis dT/dt är derivatan av temperaturen med avseende på tiden.

Delta är den symbol man brukar använda för att beteckna en differens. När man tänker sig att differensen blir oändligt liten brukar man gå över från delta till d. Det är ett etablerat sätt att skriva. 
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad David Rinnan

  • Svart bälte i frågor...
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Stockholm, Tyresö
  • Antal inlägg: 6954
  • Karma +61/-60
  • Kön: Man
  • Teknikintresserad
SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
« Svar #308 skrivet: 02 oktober 2012, 10:05:47 »
Du kan inte har mer rätt.
En tekniker som inte förstår vad man menar när man säger att deltaT över radiatorn med värmepumpen igång var 10 grader, han har inte i mitt hus att göra i alla fall.

Efter allt deltaT som skrivits i denna tråd så antog jag att alla förstod vad som menades med "över radiatorn", men visst, jag slarvade.
Skall det bli begripligt för en lekman kanske man skulle skriva "skillnaden mellan ingående och utgående vatten ur radiatorn" istället.


Jag tror inte man behöver använda andra ord och så. Det blir nog bara larvigt.

Jag tror bara det handlar om en attityd/inställning som person inför ett givet ämne.
Monovalent markvärme Thermia Diplomat 16kw med 300l UVL-tank. 247m aktivt borrdjup i Stockholm. Villa delvis 1.5 plan om totalt 249m2, ca 165m2 i ett plan, med 12kw effektbehov från 1976. Konverterat från direktel till vattenburet med radiatorer. Thermia Link, Thermiq, Kantherm FTX och ventilerat Nivellgolv i entreplan.

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 9870
  • Karma +19/-4
SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
« Svar #309 skrivet: 02 oktober 2012, 10:12:44 »
Hm undra om du inte har fel i fallet med behov om 12kw och värmepump 8kw. Om du ställer in den på 7 i delta så kommer deltat vara högre än 7 vid DUT. Och då kommer även spetsen har slagit i.

Rätta mig gärna om jag har fel här.
Du har rätt. Svaret blir så här för fallet 8 kW:

Ställ in pumpen så att deltaT blir 7 grader när elpatronen är urkopplad.

I fallet 10 kW effektbehov blir deltaT över pumpen vid DUT i genomsnitt över tiden 10/8 *7 = 8,8 grader. DeltaT kommer att variera eftersom elpatronen kopplas in med fasta steg.

I fallet 12 kW effektbehov blir deltaT vid DUT 12/8 *7 = 10,5 grader. Samma kommentar vad gäller elpatronen. 

5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad hplp

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Lund
  • Antal inlägg: 3087
  • Karma +4/-3
  • Kön: Man
  • Jag älskar värme, men inte för mycket.
SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
« Svar #310 skrivet: 02 oktober 2012, 10:14:45 »
Tid brukar betecknas med gement t, temperatur med versalt t. Exempelvis dT/dt är derivatan av temperaturen med avseende på tiden.

Delta är den symbol man brukar använda för att beteckna en differens. När man tänker sig att differensen blir oändligt liten brukar man gå över från delta till d. Det är ett etablerat sätt att skriva.
Jo, jag vet, bokstaven delta, d som i differans. Så ser man det så, så kan det stå för differans temperatur, och lite slarvigt blir det delta-T av det.
Vad gäller T i andra sammanhang ser jag det annorlunda, trots min knaggiga engelska. men jag kan ha fel.  http://en.wikipedia.org/wiki/%CE%94T
126kvm 1plan IVT490 Skåne. 2 vuxna 22grader i huset. Beräknad tot årsförbrukning el 12500kWh. Inkl. ytterbelysning som drar ca 150kWh. IVT 490 förväntas dra ca 5800kWh av det totala. Men som vanligt så spricker det förmodligen. Det gjorde det inte,5400 blev det, tack du globala värmare, 400 spänn att rumla för.

Utloggad hplp

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Lund
  • Antal inlägg: 3087
  • Karma +4/-3
  • Kön: Man
  • Jag älskar värme, men inte för mycket.
SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
« Svar #311 skrivet: 02 oktober 2012, 10:28:12 »
Rickard, med all respekt för forumets medlemmar, så tror jag inte att det är 34918 vvs-tekniker här, inte ens tekniker av alla de slag medräknade.
"Du kan inte har mer rätt.
En tekniker som inte förstår vad man menar när man säger att deltaT över radiatorn med värmepumpen igång var 10 grader, han har inte i mitt hus att göra i alla fall."
126kvm 1plan IVT490 Skåne. 2 vuxna 22grader i huset. Beräknad tot årsförbrukning el 12500kWh. Inkl. ytterbelysning som drar ca 150kWh. IVT 490 förväntas dra ca 5800kWh av det totala. Men som vanligt så spricker det förmodligen. Det gjorde det inte,5400 blev det, tack du globala värmare, 400 spänn att rumla för.

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 35978
  • Karma +57/-50
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
« Svar #312 skrivet: 02 oktober 2012, 10:33:35 »
Det var en kommentar till Rinnans slutsats: Kan man bara acceptera en sanning så kommer man inte kunna göra sitt jobb i fall anläggningen skiljer sig från det som man anser vara "det enda rätta".

Varken mer eller mindre.

Om jag säger till min inhyrda vvs-tekniker att deltaT över en viss radiator är 10 grader när värmepumpen går veriferat genom temperaturmätning - och han börjar sväva ut och fabulera om att deltaT skulle vara 3 grader så får han vänligt men bestämt lämna mitt hus.
« Senast ändrad: 02 oktober 2012, 10:35:22 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 9870
  • Karma +19/-4
SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
« Svar #313 skrivet: 02 oktober 2012, 10:34:45 »
Jo, jag vet, bokstaven delta, d som i differans. Så ser man det så, så kan det stå för differans temperatur, och lite slarvigt blir det delta-T av det.
Vad gäller T i andra sammanhang ser jag det annorlunda, trots min knaggiga engelska. men jag kan ha fel.  http://en.wikipedia.org/wiki/%CE%94T

Det verkar skilja mellan grenar inom vetenskapen. Inom fysikalisk kemi och de grenar av fysiken jag har kommit i kontakt med har det varit som jag skriver. Kommer dock ihåg från den tid jag var intresserad av astronomi (hopplös sysselsättning i Stockholmstrakten, inte ens halvvägs till Norrtälje är natthimlen mörk) var T tid. Undrar hur astrofysiker gör. Där bör det förekomma en hel del temperaturderivator. 
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad David Rinnan

  • Svart bälte i frågor...
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Stockholm, Tyresö
  • Antal inlägg: 6954
  • Karma +61/-60
  • Kön: Man
  • Teknikintresserad
SV: Dimensioneringsproblem bergvärme
« Svar #314 skrivet: 02 oktober 2012, 10:44:48 »
som bekant uppstod inte problemet i den här tråden genom att någon hävdade att rickard ljög när han mätte ett delta på 7 momentant invid en radiator vid VP drift :)

Det uppstod en konflikt kring termen. Deltat över en radiator förändras med framledningen sas det. Och det stämmer. Likaväl stämmer det att om man mäter med en termometer vid drift av VP så ändras inte deltat man får på termometern. Båda påståendena är lika rätt. Båda personerna har lika rätt och lika fel :)
Det är två motsatser och ändå är båda påståendena helt rätt.

Det är således redan etablerat vad meningsskiljaktigheten bestod i.

En person pratade om värmeavgivning och en annan pratade om effekttillförsel.

Det va så enkelt :)
Monovalent markvärme Thermia Diplomat 16kw med 300l UVL-tank. 247m aktivt borrdjup i Stockholm. Villa delvis 1.5 plan om totalt 249m2, ca 165m2 i ett plan, med 12kw effektbehov från 1976. Konverterat från direktel till vattenburet med radiatorer. Thermia Link, Thermiq, Kantherm FTX och ventilerat Nivellgolv i entreplan.

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!