0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Citat från: rabalder skrivet 30 juli 2011, 15:46:50Men visst finns det en viss del gambling i detta men det är som huslån, är man bara likvid så att man kan ta vissa kortsiktiga toppar så är det rörlig ränta som visat sig bäst över tiden och detsamma gäller elen. Vi kommer att få torra somrar, kalla vintrar, trasiga kraftverk som kommer ge oss peakarna även i framtiden.Elbolagen vill gärna att man jämför med bolån. Men, skillnaden mot ett huslån är:a) 'Räntan' (det rörliga elpriset) varierar mycket mer och snabbare. Under ett kalenderår kan priset vara dubbelt så högt den dyraste månaden jämfört med den billigaste.B) När 'räntan' är som högst är också 'amorteringen' (elförbrukningen) som högst vilket gör att det bränner extra hårt i plånboken.c) Ett lån betalar man av. Amorterar man mycket ett år så blir det billigare nästa år. Elförbrukningen består...Som sagt var - Rörligt pris funkade för oss när vi eldade med flis under vinterhalvåret och hade högst elförbrukning under sommaren.Nu när vi har värmepump så ligger 75% av förbrukningen under de fyra dyraste månaderna, så nu lönar det sig inte med rörligt pris.Jag har iofs luftvärmepump som går extremt billigt under sommaren men kräver en hel del tillskott under vintern. Med markvärme kanske kalkylen ser annorlunda ut...
Men visst finns det en viss del gambling i detta men det är som huslån, är man bara likvid så att man kan ta vissa kortsiktiga toppar så är det rörlig ränta som visat sig bäst över tiden och detsamma gäller elen. Vi kommer att få torra somrar, kalla vintrar, trasiga kraftverk som kommer ge oss peakarna även i framtiden.
Citat från: Bigfoot skrivet 30 juli 2011, 19:54:52Skillnaden mellan värmekraftverk och kraftvärmeverk är intäckterna.De som inte har elproduktion gör inga större vinster och får faktiskt ta förluster vintertid trots att fjärrvärmepriset anses som högt av konsumenten.Det är skattepolitik och bränslepriserna som gör det.Priset på samtliga bränslen inklusive uran har haft en stadigt stigande trend de senaste 10 åren.Elpriset har följt samma trend.I takt med att Kina och Indien industraliseras så kräver de enorma mängder energi och det har dragit upp priserna på råvaror och bränslen världen över.Det finns inget som pekar på att denna utvecklingen skulle ändras eller minska.Sverige är på inget sätt immunt mot denna utvecklingen.Sen har inte nedläggningen av Barsebäck gjort något bra för utvecklingen av elpriserna.Råvarupriser flutuerar över tiden det är helt riktigt men om vi ska prata guld, bomull, plast, stål istället för elprisutvecklingen skulle vi kanske starta en annan tråd.
Skillnaden mellan värmekraftverk och kraftvärmeverk är intäckterna.De som inte har elproduktion gör inga större vinster och får faktiskt ta förluster vintertid trots att fjärrvärmepriset anses som högt av konsumenten.Det är skattepolitik och bränslepriserna som gör det.Priset på samtliga bränslen inklusive uran har haft en stadigt stigande trend de senaste 10 åren.Elpriset har följt samma trend.I takt med att Kina och Indien industraliseras så kräver de enorma mängder energi och det har dragit upp priserna på råvaror och bränslen världen över.Det finns inget som pekar på att denna utvecklingen skulle ändras eller minska.Sverige är på inget sätt immunt mot denna utvecklingen.Sen har inte nedläggningen av Barsebäck gjort något bra för utvecklingen av elpriserna.
Jag har inte statistiskt räknat på det huruvida det historiskt har varit bäst med rörligt eller fast pris. För att kunna göra detta bör man ha priset som man kunde ha bundit till månad för månad historiskt. Sen kan man lägga upp en förbrukningsprofil över året så att man kan vikta olika månadsförbrukningar korrekt, förbrukar man mera på vintern så ska vintermånadernas spotpris viktas upp så att man får ett korrekt pris på årsbasis för spotel för att jämföra med bundet elpris. Jag misstänker att fasta kontrakt kan ha varit bättre för många när man tar hänsyn till förbrukningsprofilen över året.
Det går att hitta avsevärt många fler scenarion som gör att elpriset går upp än vice versa.
Personligen tror jag bland annat att framtida gemensamma elbörser för EU kommer förändra priset. Och därtill kommer den ökade kostnaden för fosila energikällor som till stor del styr majoriteten av världens energipriser. I min värld är det bara en ny upptäckt eller uppfinning som kan få priserna på rejält fall. Om det inte sker inom en snar framtid så lär priserna sakta men säkert gå upp, även om ett givet år självklart kan vara undantaget.