0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Jag har inte läst hela tråden, har detta varit uppe? 3,2 miljoner i vinst per anställd!!
Citat från: Rickard skrivet 21 februari 2011, 10:17:45Fortum tjänade över 6 000 000/anställd förra året...Det blir typ 40 000 miljarder kronor/år! Jo, Fortum har ju 6 000 000 anställda.Men du har rätt i att FORTUM DROG IN 6.4 MILJONER PER ANSTÄLLD 2010.
Fortum tjänade över 6 000 000/anställd förra året...Det blir typ 40 000 miljarder kronor/år!
En förkrossande majoritet i undersökningen, hela 97 procent, säger att de tappat förtroendet för elbolagen. I generalangreppet på Vattenfall, Eon och Fortum - lett av E24:s Torbjörn Isacson - uppmanas nu näringsminister Maud Olofsson att sluta ducka.Och med tanke på att E24 och Aftonbladet tillsammans har över 6,5 miljoner unika besökare i veckan gör hon nog bäst i att lyssna.Torbjörn Isacson, som talar om "groteska övervinster, har skickat 12 frågor till den högsta ansvariga, det vill säga Olofsson. Är det rimligt att elbolagen tjänar så mycket mer per kund i Sverige än på kontineten? Hur mycket pengar kommer in i statskassan från elbolagen i form av skatter och avgifter? Råder verkligen bästa möjliga konkurrens på marknaden?
......punktlista..osv..
Nobelpristagaren Paul Krugman och professorskollegan Frank Wolak visade i samband med elkrisen i Kalifornien hur det var möjligt att styra priset till mycket höga nivåer, utan att ta till olagligheter...Det kan vara värt att påminna om ett citat av David Freeman, som hade tillträtt som ordförande i California Power Authority mitt under den kaliforniska elkrisen 2000, från ett senatsförhör från 2002:”Det finns en fundamental läxa som vi måste lära oss från det här experimentet: elektricitet är verkligen annorlunda än allting annat. Den kan inte lagras, den kan inte ses och vi kan inte klara oss utan den, vilket skapar oändliga möjligheter att dra fördelar av en avreglerad marknad. Det är en kollektiv vara som måste skyddas från privat missbruk (abuse). Om Murphy´s lag var skriven för elmarknaden, då skulle denna lag statuera ”ett system som kan manipuleras kommer att manipuleras, och vid sämsta möjliga tillfälle”. Och marknadsbaserade lösningar för elektricitet har en inbyggd manipulerbarhet. Aldrig mer kan vi tillåta privata intressen att skapa konstgjorda och till och med verkliga underskott och få ha kontrollen.”I Kalifornien löste sig krisen. Enligt Paul Krugman var det tre faktorer som förklarar detta.• Den första var att det tillfördes ny kapacitet och nya aktörer kom in på marknaden samtidigt som det genomfördes stora besparingskampanjer.• Den andra var införandet av priskontroller. Paul Krugman visar att om det föreligger prismanipulation så medför priskontroller att utbudet ökar, eftersom ingen har intresse eller nytta av att hålla kapacitet vid sidlinjen, genom taktiska underhåll och dylikt.• En tredje faktor var att man återinförde långa kontrakt, vilket också upprätthåller produktionsdisciplinen hos kraftföretagen.
Det borde inte vara helt omöjligt att genomföra motsvarande åtgärder på den svenska kraftmarknaden. Lösa upp samägandet av våra kärnkraftverk. Dela upp Vattenfall i några mindre och självständiga produktionsbolag. Bygga ut överföringskapaciteten till de andra nordiska marknaderna och kontinenten. Ökade samhällssatsningar på att spara el, där eventuella subventioner borde vara högre än vad de som bygger ut alternativa elproduktion får idag, samt även direkta bidrag för omställning av de betalningssvaga och elberoende hushållen.
Generaldirektörskan Yvonne Fredriksson har offentligen sagt att hennes uppdrag är att hålla lönsamheten uppe i elnätbolagen.Men man kan inte granska avgifter med ena handen och samtidigt försöka hålla de granskade bolagens vinster uppe med andra handen.
Dags att stoppa eljättarnas rofferi.