0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Hej Car Man!Min synpunkt:Ser att trevägsventilen/växelventilen sitter på returen.Skall du ha den där?Jag skulle sätta den på framledningen.Spelar iofs kanske ingen roll om den sitter på stigen eller returen//Ha en bra dagtrevägsventilen sitter där i dag i min 1215. Jag tänkte bara skruva loss ena anslutningen & plugga den, sen dra ett nytt rör därifrån.
Det kan fungera det jag kan se kan bli ett problem är att den nya tanken blir lite svalare än idag än den som sitter tillsammans med kompressorn pga vissa transport förluster och större volym. För att klara så där ej blir bakterier måste du ha elpatron som sitter i den nya tanken och höjer temp var 14 dar.Det som också kan bli strul är när VP skall starta och generera VV sitter ju givaren i VP tanken. Du måste montera in en ny givare i den nya tanken som då styr >VP< istället för den gamla.Sen med flöden så måste returvattnet vara max 48 grader på retur ledning till VP cirk pump och sen måste du justera in flöde så att du upp når den max temp du vill ha. Ligger du på för högt flöde kan det bli vissa intressanta fenomen i mellan dina temp i den nya tanken. Den måste ju värma tanken med en viss diff förhållande till topp och botten anslutningarna.Detta är vad jag tror händer. det skall bli intressant och få höra dina resultat. Du måste logga värde på temp i både nya och gamla VVB bäde uppe och nere i se hur det verkar.Sen vid rad körning får du så klart volym förstorare i gamla tanken. Det borde göra att den får din kurvas eller rad temp.Intressant förlopp kommer det bli.... loggning med Rickards värmemätare+el effektmätare bör du ha..
Att den sitter på returen beror på att det är en Fighter 1215. Där sitter den på returen som standard. Det är lite bökigt att flytta den.Och som sagt så spelar det egentligen ingen roll/Johan
Den gamla VVB kommer endast fungera som volym förstorare för rad systemet. Växelventilen skapar i läge radiator värme flöde i den gamla beredaren.Om du vill ha VV el-patronen som du har idag att värma den nya tanken vet jag ej hur du skall få flödet av den värmen över till den nya tanken därför att vid VV laddning går inget vattenflöde genom den gamla beredaren.Av denna anledning måste den nya tanken ha en egen exv, 3 kW elpatron in byggd. Styrd av samma kontaktor som idag styr VV elpatron. Lite kabel från gamla-nya VVB för denna sak. Samtidigt klenare kabel mellan VP eln. och nya VV givare.
CarManDu har rätt om elpatronen. Normalt har man sep patron för VV resp värme men i 1215 är det samma patron till vilket som. Sen är det olika effekter beroende av dess endamål.Men vid VV laddning går inget flöde igenom gamla beredaren. den ligger helt kopplad i serie med rad kretsen. Så du flyttar din VV producent till nya VVB och skapar volym förstorare istället.Kommentar??
Din fråga om knäppningar ser jag som så att det är "lite lägre temp i nedre delen än övre delen av befintliga VVB vid rad körning. Men det är till viss del försummbart vid drift. Vid inget flöde igenom den skapas autm en viss skiktning men du har rätt i att det blir mindre knäppningar om man tar ut värmen där nere. Det är samtidigt "lite" trögare reglering men det är ju bra för COP och el förbrukningen.CarMan du hann in med en fråga till. Du kan klart koppla om ´din patron till 6 kW till VV höjande el.Jag har läst i 1215 manual att vid VV änvänds det minsta steget vid höjning av VV temp var 14 dar.Koppling kan vi ta sen?
Ojm du snackar om de 3 min värme slussas ut vid stopp av VV laddning nu sommartid ser jag det som viss fördel för det ger "lite värme ( min beräkning 1/2kWh) vid varje stopp. Det räcker då det tidsvis är rå luft när det regnar sommartid för att ta bort det obehaget.Jag skiftade till enast sommarläge i min SMO, med direkt tyckte jag det var sämre därför ändrade jag snabbt tilbaka inställningen.Det är ju bara bonus för mig istället för att VP skall kylas ner av uteluften. För dig gör det ju inget heller för det kostar ingen extra el.CarMan igen kom du in med kommentar medan jag svarade dig. Klart det går fortare med 6 kW. speciellt bra för dig när du har bubbelbad.