KonsumentköplagenKonsumentköplagen är en tvingande lag. Detta innebär att det inte går att avtala fram sämre villkor för konsumenten än de som anges i lagen. Du kan emellertid som näringsidkare ge konsumenten bättre villkor.
Fel på varan
Vad är ett fel?
Grunden för att en vara skall anses vara felaktig är att den inte stämmer överens med vad näringsidkaren och konsumenten kommit överens om.
Jag blev lovad en värmepump som skulle funka neremot -20 grader och fick dessutom fel utedel.
Varan ska vad avser till exempel mängd, kvalitet och förpackning stämma överens med vad som avtalats. Med varan ska också följa de anvisningar som behövs för att den ska kunna hanteras, skötas och förvaras på lämpligt sätt.
Det finns överhuvutaget ingen svensk/nordisk manual som säljaren har skyldighet att tilhandahålla.
Det står inte i den engelska att jag måste passa pumpen och skruva isär den och hälla vatten i den när det blir is i den. dessutom vad säger semco som utfärdat s-märkningen om det ?
Varan skall, om inget annat avtalats:
Vara lämpad för de ändamål som varor av samma slag vanligen används till.
Denna pump är inte lämplig för våra breddgrader.
Vara lämpad för de ändamål som köparen avsett, om näringsidkaren måste ha insett detta ändamål.
Stämma överens med den beskrivning säljaren lämnat om varan och ha de egenskaper som säljaren demonstrerat genom prov eller modell.
Stämmer inte överend överhuvudtaget då fel modell installerats.
Vara förpackad på lämpligt sätt om det är nödvändigt för att skydda eller bevara varan.
Enligt firman levererad i fel förpackning.
Varan är felaktig om:
Den inte följer punkterna ovan.
Om säljaren före köpet känt till eller bort känna till sådana egenskaper hos varan som med fog kunnat påverka kundens vilja att köpa varan, och inte upplyst kunden om detta.
Om varan på annat sätt avviker från vad köparen med fog kunnat förvänta sig.
Om säljaren som ett led i affären tagit på sig att installera eller låta någon annan installera varan och installationen är brisfällig eller avviker från vad konsumenten med fog kunnat förvänta sig.
Köparens rättigheter vid reklamation
Konsumenten har ett stort antal rättigheter vid en eventuell reklamation
Han/hon har rätt att välja på att få varan reparerad eller utbytt mot en motsvarande. Om konsumenten väljer att få en ny vara, måste näringsidkaren kunna visa att det medför oskäliga kostnader för honom eller henne att ge konsumenten en ny vara i stället för att reparera den felaktiga.
Konsumentens möjligheter när varan er felaktig är följande.
Konsumenten kan hålla inne betalningen.
Kräva av näringsidkaren att felet avhjälps.
Begära en felfri, ny vara av näringsidkaren.
Konsumenten kan begära att få ett prisavdrag.
Konsumenten kan begära ersättning för nödvändig reparation han eller hon har varit tvungen att göra på varan.
Köparen kan begära hävning av köpet och att få tillbaka pengarna.
Köparen kan begära skadestånd.
Ett förtydligande av en del punkter kan vara på sin plats.
Hålla inne hela eller delar av betalningen
Konsumenten får hålla inne så stor del av betalningen som fordras för att ge en säkerhet för de krav han kan ställa på grund av att varan är felaktig.
Kräva att felet repareras
Konsumenten kan ställa krav et att varan skall repareras. Näringsidkaren måste då reparera felet om han inte kan visa att en reparation i stället för en omleve- rans medför en oskälig kostnad för honom. Vid bedömning om oskälig kostnad tar man hänsyn till vilken betydelse felet har för varan, varans värde om den varit felfri och om säljaren genom omleverans får en väsentligt lägre kostnad.
Kräva omleverans (ny vara)
Köparen kan välja mellan omleverans eller att få varan levererad. På samma sätt som vid reparationskrav är det upp till näringsidkaren att, om han vill reparera varan i stället för att leverera en ny, visa att han drabbas av oskälig kostnad för att uppfylla konsumentens krav.
Näringsidkaren har rätt att på sin egen bekostnad utföra reparation eller om- leverans även om kunden kräver någon annan kompensation. Detta gäller om näringsidkaren vid reklamationstillfället erbjuder sig att göra detta inom skälig tid och om det inte medför kostnad eller "väsentlig olägenhet" för konsumenten.
Konsumenten kan begära ett prisavdrag
Om en reparation eller omleverans inte kan komma i fråga eller inte kan ske inom rimlig tid eller utan större olägenhet för konsumenten, får han eller hon kräva ett prisavdrag som motsvarar felets värde. Konsumenten kan i detta fall också kräva att köpet hävs, om felet är av väsentlig betydelse för honom eller henne. Dessutom har konsumenten rätt till ersättning för den kostnad han haft för att avhjälpa felet, om kostnaden för detta inte är orimligt hög eller täcks av ett prisavdrag.
Skadestånd
Grundtanken är att konsumenten har rätt till ersättning för den skada han eller hon lider på grund av att varan är felaktig. Detta gäller även om säljaren i sin tur anlitat någon annan för att kunna genomföra affären.
Kan näringsidkaren visa att skadan beror på att han genom händelser utanför hans kontroll eller på vad han kunnat eller borde kunnat förutse, inte kunnat leverera en felfri vara, kan han bli fr från skadestånd.
Köparen har emellertid alltid rätt till skadestånd om varan inte uppfyller det som säljaren särskilt har lovat.
Konsumenten har också rätt till skadestånd för de skador som uppkommit på grund av den felaktiga varan. Detta gäller på egendom som är avsedd för "enskilt ändamål" och tillhör köparen eller någon i hans hushåll.
Garantier
Den lagstadgade garantin innebär numera att näringsidkaren är skyldig att ta ansvar för en felaktig vara om felet uppstått inom sex månader från över- lämnandet av varan. Detta gäller såväl nya som begagnade varor, hänsyn måste dock tagas till om varan är ny eller begagnad.
Det är näringsidkaren som skall kunna visa att köpare har upplysts om de fel och brister som eventuellt finns på den begagnade varan, det enklaste sättet att visa detta är att kända fel skrivs in i avtalet eller att något slags besiktnings- protokoll följer med varan vid köpet.
Garanti längre än sex månader är ett frivilligt åtagande från säljaren. Detta åtagande innebär att kunden inte behöver bevisa att felet fanns när varan levererades, så länge garantitiden gäller.
En garantireparation innebär inte att garantitiden på varan förlängs, däremot skall varan repareras på ett lämpligt och varaktigt sätt.
Självrisker får inte förekomma i garantier, eftersom detta strider mot konsu- mentköplagen.
Pris
Om ett pris inte bestämts i avtalet säger konsumentköplagen att "köparen skall betala vad som är skäligt med hänsyn till varans art och beskaffenhet, gängse pris vid tiden för köpet samt omständigheterna i övrigt".
Källa
http://www.expowera.se/mentor/marknadsforing/lagar_konsumentkoplagen.htm