0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Men värmen som kyls bort från radiatorreturen måste ju komma huset tillgodo på något sätt i alla fall om det skall vara någon vinst. Att värma inkommande kallvatten är ingen lösning. Andelen kWh till varmvattenberedning brukar vara under 20 % av totala värmebehovet. Då handlar det om varmvatten som värms till 50 grader året om. Här skulle det vara möjligt att höja det inkommande vattnets temperatur till kanske 30 grader under delar av uppvärmningssäsongen men det är ju bara den del som skall gå vidare till varmvattenberedaren som nyttiggörs. Vinsten skulle bli att förvärmningen av vattnet som skall värmas vidare i varmvattenberedaren görs med bättre COP än värmningen i varmvattenberedaren.Då vatten förbrukas bara under delar av dygnet medan radiatorvattnet cirkulerar hela tiden måste man ordna med en bufferttank med en volym som motsvarar en rätt stor del av husets vattenförbrukning per dygn. Det verkar betydligt enklare att byta till större radiatorer eller installera en fläktkonvektor på slutet av radiatorslingan. Liten undran bara; har du verkligen läst hela tråden?Där framkommer det du behöver veta.
Hej,Misstänker att lite av "förvirringen" i tråden består i att man diskuterar transkritiska CO2 värmepumpar blandat med "konventionella" R410a/R407c värmepumpar.Vilken typ av värmepump har trådskaparen, Sanyo CO2?Optimeringsproblematiken skiljer högst avsevärt mellan CO2 resp konventionella maskiner när man ser på hur en sänkt returtemperatur påverkar verkningsgrad och avgiven effekt.PerJ
Liten undran bara; har du verkligen läst hela tråden?Där framkommer det du behöver veta.
Citat från: oskis123 skrivet 19 februari 2009, 21:17:03Liten undran bara; har du verkligen läst hela tråden?Där framkommer det du behöver veta.Jo, jag har läst hela tråden och jag tycker inte idén att värma ingående vatten är något att lägga ner arbete på oavsett om det är en CO2 pump eller inte. Förvärmning av vattnet till varmvattenberedaren kan ge en liten besparing men är inte värd besväret.