Hej på er alla.
Här har ni ännu en som föll för Silvanerbjudandet.
Lite tips för er som inte kommit till skott ännu.
---
El schemat sitter på min 11000A PTC, (Innedel) på innedelens kåpa över elanslutningen. (Lyft spegelkåpan, sedan hittar du den på höger sida.) Schemat är i microformat, så putsa läsglasögonen noga. (Utedel) på insidan av kåpan som täcker elanslutningen.
Den normala kopplingen av elen är synnerligen enkel på de flesta värmepumparna med plintar.
1-1,2-2,3-3,4-4,5-5 Alltså den kabel du sätter på stift 1 skall vara av samma färg både inne och ute, osv.
Kontrollera dock elschema och leverantör så att inte någonting ändrats.Normal färg för installationer gäller ofta inte, utan du måste "lista ut/ fråga elektriker/be om hjälp" så att Fas=Svart, Nolla=blå, Jord=gulgrön för den installation som du/elektrikern gör.
OBS NOLLA ÄR
EJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SAMMA SOM JORD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Fasen är enkelt uttryckt den ström som kommer in från elbolaget, Nollan den som går i retur till elbolaget efter att du förbrukat din mängd. Nollan är alltså en lika farlig plint som fasen, så för tusan anslut inte själv om du inte kan skilja på fas-nolla och jord!!!!!!!!!!!!!
Normal kabel för fasta installationer är EKK. Flertrådig gummikabel kan verka som en enkel genväg, men det är EKK som gäller. I detta fall EKK 5 ledare med enkeltråd 1,5mm. Manualen ger ett annat tips, vilket är ok det med EKK3ledare+EKK2ledare, två relativt tunna kablar.
Detta är ett alternativ, men EKK5G/1,5 är den rätta.
Den är stel att jobba med, men här får du ett tips.
Skala av ytterdelen ca 10cm så att du har de enskilda färgade kablarna synliga. (5 st)
Mata in det rör du skalade av som en sorts styrbana för enkeltrådarna framifrån. Bakifrån leder du nu de fem enkeltrådarna (skalade 10mm så koppartråden är bar) in i röret/banan.
Med ca 1 cm i rörbanan för du nu framsidehanden utåt medan baksidehanden följer med.
Voila... alla trådar ligger vid plinten färdiga att koppla in.
Det kan underlätta om bygeln tas av tillfälligt. (Lossa de två skruvarna som senare kommer att spännas för att låsa kabeln på dragavlastaren.)
Alla enkeltrådar ansluts nu till rätt plintnummer, enligt 1-1,2-2,3-3,4-4,5-jordplåt.
MEN.... för Appliance 11000-A ptc, skall regeln justeras.
Som påpekas nedan, så skall 5 inne anslutas till plåten till höger om 5 ute och ej till plinten 5 (märkt C) !!!
5C i utedelen skall alltså ej ha någon ledare från innedelen!
Detta är en avvikelse från installationsbeskrivningen som Appliance skickar med OBS!!!!!!
Dubbelkollat på Appliance serviceverkstad!
Se till att kabeln inte är för lång eller kort. Rätt längd är en liten bukt sedan rakt in i hålet, ca 10 mm skalad tråd. Dra åt lagom. Jordkabeln (Gul/Grön) gör man alltid lite längre så att den får en extra längd på ca 5cm.
Kolla, kolla och kolla igen. Om du är osäker, ring elektrikern och be honomn efterkolla.
Överkurs? Tja när jag tänker på vad en i tråden skrev om Nolla/Jord så är det värt varenda krona att be om hjälp. Denna felkoppling är livsfarlig, kan strömsätta beröringsytor, leda till brand osv... En dylik koll tar 5minuter och kostar så lite. För dig på kalfjället, så ring, skicka röksignaler eller vad som är brukligt, då reskostnaden så klart kan kosta skjortan.
Den tunna tvåledaren kopplas till snabbkopplingar i innedel respektive utedel. I utedelen finns kopplingen löst instoppad nära plinten. Hittar du inte den, ta av toppen och leta.
Enkel att koppla. Tänk på att inte lägga denna koppling i rörpaketet utan i ett fritt utrymme vid sidan. Isolera snabbkopplingen med tex vulktejp, sedan eltejp utanpå. Detta för att minimera risken att kondensvatten kommer in i kopplingen.
---
Om bruk av värmepumpar.
Sätt mode på heat om du önskar värme, på cool om du önskar kyla.
Auto kan verka som en smart lösning, men anta att du har termostaten på 21 grader.
Det blir 20 och nu tänds brasan. Temperaturen blir 21,22,23 eller???
Nix. När 21 grader nås på vp så startar nu cool... och så kostar det slantar att ta bort det du nyss sparade.
Alltså Auto är för den som vill växla mellan cool och heat för att hålla en stabil temp.
Det är ett dyrt nöje.
Om du enbart använder heat, skulle tempen stiga med braskaminen, och vp först gå igång när tempen faller igen. Den försöker alltså inte motverka med att köra coolfunktionen.
---
Jag har pratat med Appliance serviceverkstad för att få veta mer om vilken färg respektive plint skall ha enligt våra normer, så nu plockar de ned en maskin för att verkligen kolla detta.
Trevligt folk, hjälpsamma och kunniga och anser som jag att en installationsmanual måste vara rätt, speciellt vad gäller eldelen.
Har någon redan hunnit koppla fel, så får Appliance ta den smällen.
Speciellt då min elektriker, som har alla behörigheter inte ens märkte att något var fel till förrän det påpekades i detta forum. (Till hans försvar så hade han bara sett kopplingsschemat i manualen, och inte maskinen.)
Nu hann jag inte montera den fel, men om jag hade hunnit detta, så garanterar jag att det skulle rotera mina horn (på vikingahjälmen) om pumpen lagt av.
Så tack DF och Dr L
---
EKK 5 ledare. kopplas
Innedel :1 fas svart,2 nolla blå, 3 Svart/vit, 4 Brun, 5 jord grön/gul)
Utedel :1 fas svart,2 nolla blå, 3 svart/vit, 4 brun, 5 används ej, Jordpunkt vid sidan om/under plinten på skruven som sitter i plåten grön/gul
Alltså gröngul innedels 5 till plåten i utedelen.
---
Undrar om inte detta är en servicemanual till maskinen? Vissa siffror är fel men mycket stämmer.
http://www.vb-klimaattechniek.com/netbaseimages/7712.pdf