0 medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.
Stackars den ursprunglige frågeställaren - det blev snabbt vetenskapligt på molekylnivå
Nu har jag "hittat" data på mitt exempelhus.Mått 5 x 9 x 8 meteru-värde 0,37 w/m²Kluftväxling 15 % /timmeRumstemperatur +22°C Utetemperatur -22°C Ny rumstemperatur +23°C
Finns ingen tidskonstant i radiatorberäkning.
Att värmepumpens styrsätt är att med olika tidsintervall på driften hålla ett börvärde är ju en sak.Men det har ju inget med radiatorerna att göra.
Sen det teoretiska resonemmanget att 1.35 grader ger 1 grad högre inomhustemp, tja vad kan man säga.Det går ju inte ens att ställa med den upplösningen i regleringen.
Jocke....jag tycker du ifrågasätter poängen med ett värmepumpsforum.Jag har skrivit här sen forumet startades, så det får stå för dig.Är inte poängen att kunskap utbyts, så att våra värmesystem kan justeras för bästa komfort, ekonomi och livslängd?Absolut.Den kunskap som utbyts bör då vara relevant med verkligheten, och inte grundad på eget tyckande eller gammal tradition.Verkligheten för dom flesta här är erfarenheten från sina egna justeringar i sina egna hus. Det blir inte verkligare än så. I vilket fack ska du lägga det? Tyckande eller gammal tradition?Min erfarenhet kommer från dom hundratals villor och fastigheter jag installerat, så det är väl tradition då Jag har läst ett antal inlägg här, där det påstås att 3°C på börvärdet gör 1°C i rumstemperatur. En medlem som läst samma inlägg har för avsikt att sänka rumstemperaturen från 21°C till 19°C under sin Thailandsresa. Sänker då börvärdet 6 steg på Nibens ratt, eller finjusterar 6 steg på IVT, eller sänker "Rum" på Thermian från 21 till 19.Vid hemkomst sent en februarikväll upptäcker familjen att rumstemperaturen endast är 16°C, och inte den förväntade 19°C. Med -10°C på utegivaren kan det ta lång tid att återställa komfortvämen.Då vet dom det till nästa gång och kan anpassa sin sänkning till nästa tillfälle.CiteraFinns ingen tidskonstant i radiatorberäkning.Begriper inte hur man ska kunna använda en tidskonstant på radiatorer. Det är väl byggnaden som kan avgör tiden för uppvärmning alt. avkylning.Inte jag hellerCiteraAtt värmepumpens styrsätt är att med olika tidsintervall på driften hålla ett börvärde är ju en sak.Men det har ju inget med radiatorerna att göra.Menar du att värmepumpens reglering inte har något med radiatorerna att göra? Hur menar du?Att dina räknemodeller skapar förvirringCiteraSen det teoretiska resonemmanget att 1.35 grader ger 1 grad högre inomhustemp, tja vad kan man säga.Det går ju inte ens att ställa med den upplösningen i regleringen.Menar du att ett börvärde för 22°C rumstemperatur finns i Nibes reglering, men för 23°C finns inte den möjligheten i mitt exempelhus.Det var väl börvärde framledning som diskuterades, men du ändrar nu till börvärde inomhustemp
För att komma någonstans och få fram genomsnittsvärden för en "normalvilla" måste man kombinera bredd och djup till ett statistiskt underlag.
Och det genomsnittet kommer du att presentera