Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Grundläggande Fakta Nibe 1215-7  (läst 96519 gånger)

0 medlemmar och 2 gäster tittar på detta ämne.

admin

  • Gäst
admin
Re:Grundläggande Fakta Nibe 1215-7
« Svar #150 skrivet: 29 januari 2005, 09:05:57 »
Min VP kommer att hålla i 38 år med dessa "fakta" som beräkningsunderlag.

Att den dessutom aldrig behöver arbeta med högre framledningstemp än 43 grader (förutom när den gör varmvatten) borde lägga till ytterligare tid till livslängden.

Kanske 45-50 år kan vara rimligt.  :o :o :o ???

Hallå.
Kan vi inte försöka sansa debatten lite nu, att färre starter i en anläggning är bättre än fler finns det än så länge ingen som protesterat mot, jag tycker att vi kan vara eniga om detta.

Att hög framledningstemp under stora delar av driftstiden är en nackdel tycker jag också att vi kan vara eniga om är en nackdel.

Att man skall eftersträva så stor energi och effekttäckning som möjligt med så få starter som möjligt, med en framledningstemp som helst inte överstiger 50 grader under drift är därför en logisk slutsats.

Apropå rally körd eller gubbkörd.

Enligt mitt sätt att se det så är en rallykörd VP en som tvingats starta onödigt ofta p.g.a. Nibes grundinställningar.

En gubbkörd är en som optimerats efter husets/radiatorsystemets och ägarnas förutsättningar,. Något som Nibes tekniker/de som installerar aldrig eller sällan tar sig tid till.


Utloggad SILVER

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Sthlm
  • Antal inlägg: 363
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
Re:Grundläggande Fakta Nibe 1215-7
« Svar #151 skrivet: 29 januari 2005, 09:45:31 »
vi lägger ner det här nu. ( men jag ger mig inte ) ;D
Din vän i nöden.

admin

  • Gäst
admin
Re:Grundläggande Fakta Nibe 1215-7
« Svar #152 skrivet: 29 januari 2005, 09:59:58 »
I så fall får vi plocka bort mycket...

Att ta bort inlägg mitt i en tråd krånglar bara till det ännu mer. Då kommer ju svar och kommentarer på det inlägget att verka helt korkade.

Skall jag plocka bort allt som inkommit efter silvers inträde eller???

Själv anser jag att det kan vara ganska klargörande att alla inlägg ligger kvar.

Men jag vet inte ???

Utloggad CarMan

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Katrineholm
  • Antal inlägg: 2562
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
    • My boat and My life
Re:Grundläggande Fakta Nibe 1215-7
« Svar #153 skrivet: 29 januari 2005, 13:14:57 »
I så fall får vi plocka bort mycket...

Att ta bort inlägg mitt i en tråd krånglar bara till det ännu mer. Då kommer ju svar och kommentarer på det inlägget att verka helt korkade.

Skall jag plocka bort allt som inkommit efter silvers inträde eller???

Själv anser jag att det kan vara ganska klargörande att alla inlägg ligger kvar.

Men jag vet inte ???

Låt alla inlägg ligga kvar!, sind att vi glidit från ämnet i denna tråd
Nibe 1215-8,5 170m aktivt borrdjup värmer ett hus på ca 230m2 i katrineholm (Sörmland)
klarar mig utan Tillskottsel  ner till åtminstånde -25grader

årsmedeltemp i katrineholm är +5,8
årsmedel MIN temp för februari är -7,4
den 9 februari 1966 var det -34,2 så om det händer igen så kan jag ta att elpatronen gån nån timme på natten.

Utloggad Rippe

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Västernorrland
  • Antal inlägg: 350
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • Det man inte minns, har inte hänt!
SV: Grundläggande Fakta Nibe 1215-7
« Svar #154 skrivet: 31 januari 2005, 07:23:39 »
Eftersom det var jag som en gång i tiden startade denna fina tråd förbehåller jag mig rätten att stämma lite i bäcken här:

Syftet med ett forum av denna typ är dels att man själv ska få svar/tips och råd på sina frågor OCH dels att andra får möjlighet att ta del av vad som skrivs. Min tråd "Grundläggande..." har jag sett som en heltäckande tråd som just ska avhandla de grundläggande sakerna med en Nibe Fighter 1215. Kommer det in en ny VP person här så ska denne kunna läsa denna tråd och därigenom få en rimlig bild över de teorier som finns kring den aktuella pumpen.

SILVERs inlägg tycker jag är välkommen. Om det nu stämmer som han säger att han representerar Nibe Service så är det ett utmärkt tillfälle för alla forumets läsare att få ta del av Nibes "röst" kontra de teorier som dominerar på forumet. DOCK kan man då inte som SILVER har gjort, ta bort inlägg!!! Visst kan man ta bort ett inlägg om det var det sista skrivna i en tråd. Men att ta bort mitt i en tråd? ICKE! Jag blev riktigt förbannad när jag kollade igenom detta och det såg ut som om bland annat jag debatterade med mig själv.

När det så gäller sakfrågan kring START/STOPP och liknande så är det tydligt att det finns en motsägelsefullhet mellan SILVERS och exempelvis Rickard. Tyvärr kan jag tycka att SILVER kommit bort sig en aning. Detta KAN troligen förklaras med att han inte är helt insatt i systemets uppbyggnad och en värmepumps väl och ve. Och som servicetekniker behöver han kanske inte riktigt vara det heller. Men det skulle vara intressant om SILVER gjorde ett besök hos konstruktionsavdelningen på det företag han jobbade. De kan säkert utveckla lite mer ingående hur de tänkt när det kontruerade systemet med alla inställningarna. Jag skulle också gissa att de har ganska väl dokumenterade tester på en VPs livslängd. Antal starter kontra driftstid, osv. Efter ett sådant besök tror jag debatten skulle få rätt nivå. Nu är det mest pajkastning.

Många av forumets läsare tror jag kan förknippa sig med teorin att få starter är bra för livslängden. Det enklaste exempelt är just inom bilsidan. Och de jämförelser som SILVER drog till med är inte relevanta. Ett betydligt bättre exempel är detta:
Stadskördbil kontra Landsväg:
Linda 19 år har en Volvo 850 som hon fått av sin pappa. Med den kör hon runt i stan mest hela dagarna. Hon hälsar på vänner och går i affärer och besöker IT-klubbar. Hennes bil startar ca 25 gånger per dygn och går sammanlagt 5 mil per dygn.
Hennes storebror Janne har en likadan 850. Men Janne pendlar med den. Han gör 2 starter per dygn. Dock går den nästan 10 mil per dygn.
Om vi leker med tanken att bägge bilarna används 220 dagar per år: På 10 år har Lindas Volvo gått 11000 mil. Jannes har gått 22000 mil. När 10 år gått. Vilken av bilarna tror ni har haft mest fel? Om nu inte Janne haft otur så kan jag rent statistiskt säga OCH med erfarenhet från min bransch slå fast att Lindas bil haft BETYDLIGT mer fel OCH dessutom är motorn i hennes bil kraftigt förkortad i sin livslängd. Varför? Jo Lindas bil har startat 55000 gånger medans Jannes bara 4400.

Om nu Nibe har som officiell teori att 3 starter per driftstimma är "rätt" så skulle i alla fall jag vilja veta hur man kommit fram till detta? Det verkar ju nämligen inte logiskt i mina öron. Dels för att detta värde svänger radikalt över året och dels för att det knappast säger någonting annat än att regleringen svänger tillräckligt snabbt för att få minimala störningar i inomhustemperaturen. Från början var jag själv inne på att en så tajt reglering som möjligt är bäst. Men efter att ha funderat några månader så har jag reviderat min hållning. Jag vill numera istället ha en reglering med så få starter som möjligt utan att för den skull få sämre komfort inne. OCH vad är det för fel med det?

Så kom igen! Låt oss få ta del av en vettig och korrekt debatt. 
Tidigare ägare av en Nibe 1215-7 Fighter som värmer 90+90 kvm sutteränghus från 1964 utan tilläggsisolering. Totalförbrukning för Värmepump: 7.797 kwh.
Har nu köpt annat hus. 117+117 kvm sutteränghus från 1988 med luftburen värme via frånluftsvärmeväxlare.

Utloggad Bertil

  • Moderator
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 7204
  • Karma +6/-2
  • gsg..... gåre så gåre
SV: Grundläggande Fakta Nibe 1215-7
« Svar #155 skrivet: 31 januari 2005, 10:37:10 »
Jag brukar tjata om en anläggning ,med en 25 kw IVT pump... Där fanns i ca 20 år 3 st Optimus bergvärmepumpar, dom var kopplade så att ettan gick in först sen 2 osså 3án.
Det gjorda att ettan gick nästan kontinuerligt helt utan stopp i ca 5 månader!!!!!!!  varje vinter,  medans 3á gick bara vid lite kyligare väder.
Enligt muntliga uppgifter jag har fått så byttes det kompressor på 2 och 3án efter drygt 10 år. när nästan 20 år gått var dom ur drift igen, det beslutades om ett utbyte. Men det intressanta var att ettan den fungerade fortfarande. Den stackarn måste haft enormt mycket mera timmar än 3á. Kan väl va slumpen iofs  ;)
25 kw pumpen som finns nu kan gå i flera veckor utan stopp, intressant att se hur länge den kommer att hålla!!!
Nibe 1255 16 kw från 21/12-17. Den borde klara -45 utan tillskott.
Drygt 150 meter aktiv borra.
Ca 200 m2 + hel "gammaldags" källare. 2 lght, egen hushålls el på ö-plan.
Enskild vattentäkt tillsammans med  grannen vi "håller" strömmen. 2 vuxna i huset.
Thermia villa 75, 150 meter aktiv borra hos min far.
IVT 25 kwh med fyra borror med 750l ack i större fastighet.

Utloggad Carl N

  • Manual-nörd
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 30445
  • Karma +20/-8
  • Kön: Man
  • Alien snowman.
SV: Grundläggande Fakta Nibe 1215-7
« Svar #156 skrivet: 31 januari 2005, 12:48:19 »
Jag tror det finns statistik som säger att en kompressor havererar i genomsnitt efter X antal drifttimmar.
Och sen finns statistik som säger att en kompressor havererar i genomsnitt efter 3X starter.

Och den som inte kan något om statistik tror då omedelbart att 3 starter per timme är optimalt, då borde det vara hugget som stucket av vilken orsak som kompressorn havererar.

Men som Bertil skriver så är inte drifttimmar och antal starter oberoende av varandra när det gäller livslängden på en kompressor. En kompressor som startar ofta har också mindre drifttimmar medan en kompressor med få starter har fler drifttimmar, så såna slutsatser kan ej dras av statistik. Man måste helt enkelt titta på enskilda fall och dra slutsatser av detta.
Huset: NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Fritidshuset, NIBE 1245-8, 160 m aktivt borrdjup, ca 150 m2 boarea + en liten källare från 1912.

Utloggad CarMan

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Katrineholm
  • Antal inlägg: 2562
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
    • My boat and My life
SV: Grundläggande Fakta Nibe 1215-7
« Svar #157 skrivet: 31 januari 2005, 18:24:14 »
Jag tror det finns statistik som säger att en kompressor havererar i genomsnitt efter X antal drifttimmar.
Och sen finns statistik som säger att en kompressor havererar i genomsnitt efter 3X starter.

Och den som inte kan något om statistik tror då omedelbart att 3 starter per timme är optimalt, då borde det vara hugget som stucket av vilken orsak som kompressorn havererar.

Men som Bertil skriver så är inte drifttimmar och antal starter oberoende av varandra när det gäller livslängden på en kompressor. En kompressor som startar ofta har också mindre drifttimmar medan en kompressor med få starter har fler drifttimmar, så såna slutsatser kan ej dras av statistik. Man måste helt enkelt titta på enskilda fall och dra slutsatser av detta.

Ja om man fick tag på den statestiken så kunde man ju justera in gradminutrarna så att man teoretiskt skulle hamna på haveri för båda parametrarna samtidigt.
Nibe 1215-8,5 170m aktivt borrdjup värmer ett hus på ca 230m2 i katrineholm (Sörmland)
klarar mig utan Tillskottsel  ner till åtminstånde -25grader

årsmedeltemp i katrineholm är +5,8
årsmedel MIN temp för februari är -7,4
den 9 februari 1966 var det -34,2 så om det händer igen så kan jag ta att elpatronen gån nån timme på natten.

Utloggad SILVER

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Sthlm
  • Antal inlägg: 363
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Grundläggande Fakta Nibe 1215-7
« Svar #158 skrivet: 31 januari 2005, 18:36:56 »
Har för mig att antalet är ca 150.000 starter.

Drifttid ingen aning.....
« Senast ändrad: 31 januari 2005, 18:38:28 av SILVER »
Din vän i nöden.

Utloggad Plumber

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 293
  • Karma +0/-0
SV: Grundläggande Fakta Nibe 1215-7
« Svar #159 skrivet: 31 januari 2005, 21:53:38 »
Nu du Silver,nu har du sparkat på getingboet.. ;D

Utloggad Carl N

  • Manual-nörd
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 30445
  • Karma +20/-8
  • Kön: Man
  • Alien snowman.
SV: Grundläggande Fakta Nibe 1215-7
« Svar #160 skrivet: 01 februari 2005, 00:41:33 »

Ja om man fick tag på den statestiken så kunde man ju justera in gradminutrarna så att man teoretiskt skulle hamna på haveri för båda parametrarna samtidigt.

Man kan ju tycka det, men om det nu är så att en kompressor håller ca 50 000 drifttimmar i genomsnitt så kanske det snarare beror på att normalinställningarna på pumpen ger ca 3 starter per drifttimme snarare än att 50 000 drifttimmar skulle vara optimalt. Den kanske lika gärna håller 100 000 drifttimmar med 1,5 start per drifttimme?

Fast som nån skrev, efter 20 år så kanske vi vill byta ut gamla bettan mot en ny modern VP. ;)
Huset: NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Fritidshuset, NIBE 1245-8, 160 m aktivt borrdjup, ca 150 m2 boarea + en liten källare från 1912.

Utloggad Rippe

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Västernorrland
  • Antal inlägg: 350
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • Det man inte minns, har inte hänt!
SV: Grundläggande Fakta Nibe 1215-7
« Svar #161 skrivet: 01 februari 2005, 14:00:03 »
Jag kan ju ta och blotta mina värden för december och januari så har vi något att debattera om:

December (31 dagar): 537 starter (17,3 per dygn i snitt), 512 tim VP drift (16,5 per dygn) och totalt 16 timmar tillskott.

Januari (31 dagar): 478 starter (15,4 per dygn i snitt), 536 tim VP drift (17,3 per dygn) och totalt 2 timmar tillskott

Svårt att säga exakt vad temperaturen varit i snitt. Den snitt temperaturen som jag loggat (en gång per dygn) säger -1,4 i december och -0,6 i januari. Men det är ju lite missvisande eftersom det svängt både hit och dit. Men kanske fungerar det som ett riktvärde. Mina inställningar har ändrats lite eftersom men generellt kan man säga att större delen av januari varit med högre värde på VP gradmin (100) medans jag i december körde med 60 först och sedan 80. Tillskottet har jag också ökat steg för steg och ligger nu på 700.

Vad kan man nu dra för slutsatser av detta? Rimligt antal starter? Jovars. Däremot kanske antalet driftstimmar är lite höga?? Nu är det ju grymt svårt att sia om vad detta kan bli på årsbasis eftersom jag inte har en aning om hur VP går på sommaren utan värme till elementen.

Några som vill ge sig på och analysera/kommentera?
Tidigare ägare av en Nibe 1215-7 Fighter som värmer 90+90 kvm sutteränghus från 1964 utan tilläggsisolering. Totalförbrukning för Värmepump: 7.797 kwh.
Har nu köpt annat hus. 117+117 kvm sutteränghus från 1988 med luftburen värme via frånluftsvärmeväxlare.

Utloggad SILVER

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Sthlm
  • Antal inlägg: 363
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
SV: Grundläggande Fakta Nibe 1215-7
« Svar #162 skrivet: 01 februari 2005, 18:49:44 »
Enligt vissa är vp i drift mellan 3500-4500 tim/år. Vad tror ni om det ?
Din vän i nöden.

Utloggad CarMan

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Katrineholm
  • Antal inlägg: 2562
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
    • My boat and My life
SV: Grundläggande Fakta Nibe 1215-7
« Svar #163 skrivet: 01 februari 2005, 20:19:16 »
Jag kan ju ta och blotta mina värden för december och januari så har vi något att debattera om:

December (31 dagar): 537 starter (17,3 per dygn i snitt), 512 tim VP drift (16,5 per dygn) och totalt 16 timmar tillskott.

Januari (31 dagar): 478 starter (15,4 per dygn i snitt), 536 tim VP drift (17,3 per dygn) och totalt 2 timmar tillskott

Svårt att säga exakt vad temperaturen varit i snitt. Den snitt temperaturen som jag loggat (en gång per dygn) säger -1,4 i december och -0,6 i januari. Men det är ju lite missvisande eftersom det svängt både hit och dit. Men kanske fungerar det som ett riktvärde. Mina inställningar har ändrats lite eftersom men generellt kan man säga att större delen av januari varit med högre värde på VP gradmin (100) medans jag i december körde med 60 först och sedan 80. Tillskottet har jag också ökat steg för steg och ligger nu på 700.

Vad kan man nu dra för slutsatser av detta? Rimligt antal starter? Jovars. Däremot kanske antalet driftstimmar är lite höga?? Nu är det ju grymt svårt att sia om vad detta kan bli på årsbasis eftersom jag inte har en aning om hur VP går på sommaren utan värme till elementen.

Några som vill ge sig på och analysera/kommentera?
Jag hämtar mina denomsnits tempraturer från en lokal väderstation. borde ge tämligen rätt visa siffror
Nibe 1215-8,5 170m aktivt borrdjup värmer ett hus på ca 230m2 i katrineholm (Sörmland)
klarar mig utan Tillskottsel  ner till åtminstånde -25grader

årsmedeltemp i katrineholm är +5,8
årsmedel MIN temp för februari är -7,4
den 9 februari 1966 var det -34,2 så om det händer igen så kan jag ta att elpatronen gån nån timme på natten.

Utloggad Janne El-Energi

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Skåne
  • Antal inlägg: 2173
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
  • sxa
SV: Grundläggande Fakta Nibe 1215-7
« Svar #164 skrivet: 02 februari 2005, 06:52:45 »
Hej

Första året körde jag 6700 timar av åretets 8760. Onormalt mycket enl NIBE.

Normalt ca 3000h.  Min Kära mor har IVT 10 kW. Hennes statestik slutade på 3700.
Äldre mäniskor gör normalt av med mer värme men minder VV än familj. som Vi med 3 barn.
3 tonåringar vill dusha mycket och länge. Upp till 10-15 min. Jag dusch max 5 min.

MVH
Janne
Luft-Vatten VP  i Skåne NIBE 2010-6 med SMO10 VXV och Ack  tank för VV förvärmning BORÖ TI500L/B15L/BF15L/K12x28 och sep 100l El-ber.
Bostad 1,5 plan 175 m2 boyta . Vattenburen värme ---(konverterad från dirktv. EL)fläktkonvektor+ radiator system+Golvvärme --(Vinterträdgård  med  pool ).

"Behovs anpassad körning".  Ej Standard lösning enl NIBE.  VP i sep byggnad med kulvert till bostaden.

El -förbr  tidigare 39000. Förbr 2005 28000 kwh "  ca 11000 kWh besparing" HH el ca 12000kWh. 2006 förbr sjönk till 24500kWh. Sparade då 15000kWh Nu konv. värmesystemet. Nya mål förbr skall sjunka ytterligare till 20000kWh. VA minskade från 380-200m3    4 ÅRS drift den 13/10-07 Gångtid 3700/13900h med start 3500/9700 ggr steg A/B

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonspriser

Online just nu!

  • Dot gäster: 673
  • Dot dolda: 0
  • Dot användare: 0

There aren't any users online.
Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!