Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

* Forumstatistik

 • stats Totalt antal medlemmar: 45398
 • stats Totalt antal inlägg: 772268
 • stats Totalt antal ämnen: 66955
 • stats Totalt antal kategorier: 4
 • stats Totalt antal tavlor: 127
 • stats Flest online: 2114

* Search


Missa inte Värmepumpsforums oberoende kostnadsfria Offerttjänst! www.energioffert.se

Annonser

Nyliga inlägg

post SV: NIBE F1155-12 - Kallt inne
[Nibe]
Jonassv87
Idag kl. 20:41:06
post SV: NIBE F1155-12 - Kallt inne
[Nibe]
944_Driver
Idag kl. 20:38:26
post SV: Nu...Ingen värme första radiatorn
[Nibe]
Ken@
Idag kl. 20:34:03
post SV: NIBE 1235 har svårt att hålla framledningstemp
[Nibe]
Roland
Idag kl. 20:33:46
post SV: Störst energibesparing: FTX, isolera källaren el. byta fönster?
[Allmänt forum]
shelter
Idag kl. 20:24:22
post Luft-luft i vardagsrum?
[Värmepumpar - Luft/luft]
Zeke2020
Idag kl. 20:22:05
post SV: F1345 - Tillsatsvärme går ej, gradminuter förändras ej
[Nibe]
Roland
Idag kl. 20:17:53
post SV: NIBE 1235 har svårt att hålla framledningstemp
[Nibe]
25fOCUS
Idag kl. 20:14:44
post SV: Ivt Air-split 208 - Ettrörssystem, åt hel****
[Värmepumpar - Luft/vatten]
25fOCUS
Idag kl. 20:07:14
post SV: NIBE 1235 har svårt att hålla framledningstemp
[Nibe]
nasx
Idag kl. 19:51:16
post SV: Så trimmar du in din bergvärmepump
[Artiklar och läsvärt + manualer.]
25fOCUS
Idag kl. 19:50:32
post Ivt Air-split 208 - Ettrörssystem, åt hel****
[Värmepumpar - Luft/vatten]
Eländigaföretag
Idag kl. 19:50:27
post SV: VP snurrar dygnet runt, bra eller dåligt?
[CTC]
Roland
Idag kl. 19:43:21
post SV: skillnad
[Övriga fabrikat]
vittaryd
Idag kl. 19:33:41
post SV: NIBE 1235 har svårt att hålla framledningstemp
[Nibe]
Roland
Idag kl. 19:32:51
post SV: NIBE 1235 har svårt att hålla framledningstemp
[Nibe]
nasx
Idag kl. 19:23:48
post SV: F1345 - Tillsatsvärme går ej, gradminuter förändras ej
[Nibe]
olofsky
Idag kl. 19:16:49
post SV: Tillverkningsår
[Toshiba]
TS Comfort AB
Idag kl. 19:08:43
post SV: Så trimmar du in din bergvärmepump
[Artiklar och läsvärt + manualer.]
mvjt
Idag kl. 19:07:41
post SV: NIBE 1235 har svårt att hålla framledningstemp
[Nibe]
25fOCUS
Idag kl. 18:41:08
Idag kl. 20:22:05 av Zeke2020 | Views: 11 | Comments: 0

Nån som har luft-luft i ett vardagsrum? Tänker på ljudnivån. Överväger en luft-luft men har ju en sen tidigare i min hall och den låter ju en del.
Vill ju kunna höra tvn o inte störas av fläktljud.
Om ni har en som ni anser låter lite så får ni gärna rekommendera den.
Golvmodell är ju snyggast.
Idag kl. 19:50:27 av Eländigaföretag | Views: 23 | Comments: 1

Kära VP församling. Hjälp mig.

Är jag korkad, eller har jag blivit lurad.

Har ett 60 talshus, totalrenoverat exakt allt förutom tvättstuga och badrum invändigt. Slängde ut kombi el/olje-panna och begärde offert från IVT och NIBE.

IVT krånglar inte, allt går smort men! Första besiktning sker genom facetime eftersom säljaren (ägaren) nu fått ett akut problem mitt under dagen och inte kan komma till huset. Vi går igenom allt, får frågan om det är vattenburet system i kåken och det är det, jag påtalar ettrörssystem. Jag har besiktigat kåken extra och får VG av besiktningsmannen.

Får en offert som inte är för billig och inte för dyr och slår till. Avbokar med NIBE för de krånglar en massa och får även under dessa dagar veta att ägaren är duktig på IVT (min kommun) och att många varit nöjda.

Men så under inspektion 2 så påtalas att det är ettrörssystem. Hmm detta har jag ju redan nämnt? Det snackas om eventuella problem och konstigt flöde = kass värme i vissa radiatorer. Förstå mig nu, jag kan snickra, men jag kan inte ett jottas om el och vvs, således som bör köps dessa tjänster in. Varför säger man detta nu efter godkänd offert? Hur kan man inte upplysa oss när vi tydligt förklarar att vi kan inte detta. Vi litar på att ni löser detta. Kommer det funka frågar vi rakt ut, vi får ett ja till svars, eventuellt sämre värme längre bort i denna slinga som dom pratar om. Ok då byter vi radiatorer när vi fått upp buffert igen, tänker vi. Fel tänkte vi uppenbarligen.

Jag har nu värme i vissa radiatorer och vissa är helt döda. Med döda menas att värme finns till alla radiatorer, men en del av dessa har som ett stopp mellan koppling och mitt urgamla vred som består av en pinne och en mutter. Antingen är jag korkad och får inte upp vatten till själva radiatorerna eller så känner jag mig blåst. Vid denna upptäckt borde jag informerats tydligare än ”eventuellt lägre temperatur längre bort i slingan, byt till tvårörssystem”. Varpå jag förmodligen här om jag vetat vilka problem vi nu har med 17-19 grader i hushållet på 124kvm, 1-plan. Det är -5 till -10 ute men svinkallt i hushållet. Notera att uppmätta grader är från tak av verisures brandlarm. I ena delen byttes två elelement till nya med tvårörssystem och ett nytt sattes i groventre, där kokar det. Full patte sades det av IVT på alla radiatorer. Men det lirar ju inte nu med mitt system, där det brinner i 1/3 del av huset och är kallt i 2/3 delar.

Jag kör nu pannan på 24 grader i optimal drift, framledningstemp är~30 till 50 grader och hoppas på onödig lycka eftersom radiatorerna antingen brinner av värme eller är stendöda, eftersom värmen sitter i kopplingen vid golvet men vägrar gå upp i radiatorn på vissa. Om jag skruvar för mycket börjar det läcka från mutter/pinn-vredet.

Vad i helsike ska jag göra? Det komiska är att sista radiatorerna längst bort inte är kalla. Jag förmodar att det är två slingor, men kan ej veta detta. Jag behöver nämligen få till en lucka till min krypgrund som sattes igen av, vem fasiken vet varför, förra ägaren efter byte av avlopp till tvättstuga och badrum. Det är totalt 10 radiatorer, därför gissar jag på 2 slingor varav en vänster och en höger.

I den delen där vi sover, kök och vardagsrum finns är det nu alltså svinkallt i kök/vardagsrum eftersom 3 element kärvar här.

Må någon vara med oss.
Idag kl. 18:28:16 av nasx | Views: 74 | Comments: 6

Hej!

Har sökt slut på internet efter någon som har haft liknande "problem" som jag utan att lyckas hitta något matnyttigt.

Hus + uppvärmning: Köpte en gammal skola i Östergötland 2016 på drygt 200kvm byggd 1916 och tilläggsisolerat någongång på 80talet. Har väl absolut lite att önska isoleringstekniskt, men det är en annan fråga. Föregående ägare installerade vattenburen värme + en Nibe Fighter 1235 2009.

Har under de 5 år vi bott här haft pumpen på "höst/vår"-läge eller sommar för att slippa köra med elpatronen. Under de senaste 5 åren har vi inte upplevt att det varit kallt inne i huset (förutom enstaka köldknäppar på -25C). I år när det relativt snabbt kom en "köldknäpp" på -16C får vi inte upp inomhustemperaturen över 18C, först tänkte vi att det nog berodde på den snabba omställningen och att det skulle repa sig, men icke. Började kolla och logga lite värde i pumpen och inser att den inte riktigt orkar med att tillverka radioatorvärme mer än ca 37C på framledningstemperaturen oavsett börvärde och pumpen går således 24/7. För alla parametrar se bifogad excel.

Ändrar jag till läge Auto så slår pumpen till värmepatron och framledningstemperaturen går upp som den ska, men detta bör inte behövas baserat på att detta inte behövts tidigare, enligt pumpens egen loggning på ligger TS på 2.29%. Vi har som sagt haft den bortkopplad vilket då i runda slängar har gett att under de 7år pumpen gått med föregående ägare har den varit i drift mindre än 40dagar, alltså drygt 5dgr på ett år i snitt, vilket kan förklaras av kortare köldknäppar och inte som nu, konstant drift för att öht värma huset.

Jag hade ett LP-larm i höstas, nivån på KB-slingan låg något lågt (har legat lågt i nivå hela tiden men har aldrig behövt fylla tidigare), fyllde på och trycksatte, fick fortfarande LP-larm och fick starta om pumpen för att bli av med larmet. Körde KB-pumpen konstant i 10+10dagar (efter tips av firma) och efter det har pumpen inte larmat. Å andra sidan har den i princip gått konstant sedan dess vilket kanske är del av svaret på den frågan.

Några frågor:
* Utan TS har jag en difftemp på framledning/retur på ca 5-6 grader, är det normalt för en radiatorslinga? Med TS ligger den på ca 9-10C.
* Hetgastempen ligger drygt 50C över framledningstempen, läste någonstans att om man låg på 60C över indikerade detta lågt med köldmedium.
* Är det någon som kan via den datan som är tillgänglig ge ett utlåtande var jag skall börja leta? Vad kan jag göra/kontrollera själv och vad skall jag be en servicetekniker att kontrollera.
* VV går alldeles utmärkt att göra och få upp i 50C, har dock inte loggat någon tid för att göra VV vilket kanske hade varit av värde för att hitta vad som degraderats på pumpen.
* Saknas någon mätning så säg till så kan jag lägga till det.

Att köra med tillsats är givetvis en lösning på problemet, men i och med att det inte behövts tidigare skulle jag först och främst vilja hitta felet så att pumpen klarar av att generera närmare den effekt den tidigare gjort.

Tack på förhand!

Mvh Nicklas

Idag kl. 17:58:32 av muchcup | Views: 29 | Comments: 2

Vi har precis köpt ett hus (klassat som vinterbonat fritidshus). Huset är totalt 130 kvm där ca 40 kvm är två gamla timmerstommar ihopmonterade och sedan är det ca 90 kvm i två plan byggt för 1 år där nedervåningen är sammanbyggt med de gamla timmerstommarna.

Huset har följande system:
- En frånluftsvärmepump Nibe F370, uppsäkrad 3x16A
- Ett golvvärmesystem från Thermotech som förser nedervåningen i "nya huset" med värme genom 5st golvvärmeslingor i en shuntgrupp
- Temperaturen i det nya huset styr 3st slingor med hjälp av 2st regulatorer i rummen. De övriga två slingorna (badrum och tvättstuga) ställer man in manuellt skåpet.
- Övre våningen i nya huset har 2st radiatorer samt en golvvärmeslinga i badrum med egen termostat
- Det gamla huset är 2st rum med 2+1 radiator.

Problemet vi har haft sen vi flyttade in för 1 månad sen är att den gamla delen är alldeles för kall. Under höst och vinter har temperaturen varit ca 16-17 grader på morgonen när jag vaknat. Vi har därför behövt elda väldigt mycket i denna del. Det är som sagt en gammal dragig timmerstomme med kanske 70mm isolering invändigt.

Jag kan ingenting om värmepumpar utan har försökt läsa på och även frågat en vän som jobbar med rör. Rådet jag fick var att försöka höja framledningstemperaturen på radiatorerna då de gav ifrån sig alldeles för lite värme. Jag började med att justera värmekurvorna men det hände inget nämnvärt. Sen insåg jag att framledningstemperaturen var satt till max 45 varpå jag provade höja den till 60 grader max bara för att se vad den kan gå upp till. Trots höjda värmekurvor kom den aldrig upp i 55 som jag ville testa med.

Resultatet har nu varit blandat. Jag tycker överlag att pumpen har haft väldigt svårt att få upp framledningstemperaturen. Igår kväll den komma upp i ca 50 grader och jag märkte att det började bli tryck i radiatorerna. Imorse när jag vaknade var det dock 17 grader i rummen igen och framledningstemperaturen hade sjunkit nedåt 40 grader igen. Detta trots att inget varmvatten hade använts under natten.

Idag badade jag temperaturerna droppade nedåt 34/31 samtidigt som den kämpade med att värma upp varmvattnet igen.

Elpatronen har varit begränsad till 4.6 kW. Jag fick tips om att det kanske helt enkelt var så att den behövde mer el för att komma upp i de temperaturer jag önskade så jag provade höja den nu. Den körde på 7.3 kW ett tag för att få upp temperaturen, men nu har den slutat värma och framledningen har avstannat på 46 grader trots att börvärdet är 54. Pumpen till värmepumpen ligger på konstant tryck med maxhastighet, 50-75 % effekt.

Varför får jag inte upp temperaturen på framledningen? Har det någonting att göra med min golvvärmeshunt eller kan jag se den som ett helt separat system? Jag har inga direkta problem med temperaturerna i den nya delen.

Jag är som sagt helt ny på detta så ni får gärna försöka vara så pedagogiska som möjligt.

Idag kl. 17:36:29 av vittaryd | Views: 47 | Comments: 2

 jag gör av med ca 18-19000 kw ink hushålls ström med 10,5kw luft-vatten pump, hur mycket mindre skulle jag förbruka med bergvärme ungefär? lönt att byta till bergvärme, när den skall bytas?
Idag kl. 17:23:58 av ulfben | Views: 46 | Comments: 1

Har precis flyttat in i ett i princip orört tegelhus från 70-talet. 111kvm + 111kvm källare (inredd, uppvärmd). Luft/vatten värmepump.

Vårt första steg är att lägga om taket och få på 17kw solel, och det andra steget blir nog att tillägaisolera vinden. Frågan är sen vad tredje stora ingreppet blir.

Säg att vi vill renovera med fokus på energieffektivisering, vilken åtgärd har då potential för störst besparing:

- (dränera och-) tilläggsisolera grunden
- konvertera från självdrag till FTX
- byta fönster och dörrar
 
Jag förstår att ett exakt svar är omöjligt utan att veta mer om huset, men jag är nyfiken på vad er spontana känsla är. Kansle finns det lite generella tummregler att utgå ifrån när man räknar?

Tillexempel: hur mycket energi försvinner generellt genom källarväggar? En FTX installation lär öka luftombytet substantiellt och därmed leda till högre uppvärmningsbehov - kommer energiåtervinningen väga upp den extra förbrukningen eller är det ett nollsummespel?


Idag kl. 17:03:50 av pontus1971 | Views: 49 | Comments: 2

Tjena kan få fram hur gammal en Toshiba pump är  på ex serienr

Populärt

Medlemsinfo

 
 
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.
Har du inte fått ditt aktiverings-e-postmeddelande?

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

* Forumstatistik

 • stats Totalt antal medlemmar: 45398
 • stats Totalt antal inlägg: 772268
 • stats Totalt antal ämnen: 66955
 • stats Totalt antal kategorier: 4
 • stats Totalt antal tavlor: 127
 • stats Flest online: 2114

* Search