0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Sällan är både köldbärarpump och expansionsventil trasiga samtidigt. Med tanke på att den är bara från 2008 så kan det vara värt att undersöka om det inte bara är köldbärarpumpen det är fel på.
Jag svarar också med lite övriga råd. Sällan är både köldbärarpump och expansionsventil trasiga samtidigt. Med tanke på att den är bara från 2008 så kan det vara värt att undersöka om det inte bara är köldbärarpumpen det är fel på. Kör pumpen manuellt och hör om det småsusar lite när en kran nästan stängs på köldbärarsidan.
Sällan är både köldbärarpump och expansionsventil trasiga samtidigt. Med tanke på att den är bara från 2008 så kan det vara värt att undersöka om det inte bara är köldbärarpumpen det är fel på. Kör pumpen manuellt och hör om det småsusar lite när en kran nästan stängs på köldbärarsidan.
Man undrar nu om du här menar det kan vara frågan om inkompetens eller bedrägligt beteende från den undersökande firman ifråga?
Tror inte heller på 20 % minskad förbrukning. Räkna med att den blir oförändrad. Köldbärartemperaturerna för februari känns inte realistiska. Tror det handlar om felvisning eller dåligt isolerade givare. Differensen, 1,6 grader, är för låg för att vara sann. Köldbärarpumpen klarar inte av att den den tryckuppsättning som krävs för att driva runt det köldbärarflöde som krävs för att ge en differens på 1,6 grader. Men borrhålet kommer att räcka till. Av drifttimmarna att döma ger pumpen nästan 100 % effekttäckning, huset verkar välisolerat. Är det inte en större varmvattenberedare som behövs i stället för ackumulatortank?
Tänker att det känns som en feldiagnos. Man kan inte provköra en värmepump med trasig köldbärarpump mer än 30 sekunder var 4:e timme ungefär.Oljesöl genom schraderventiluttagen säger ingenting egentligen. Det vore konstigt om det inte oljesölade faktiskt.Hetgasen hinner inte öka speciellt mycket på tiden man kan köra utan köldbärarflöde.Nä, känns som bara köldbärarpump med denna informationen.Om du klarar köra köldbärarpumpen manuellt i menyn så testa pilla lite på hastighetsvredet. Finns en modell där det börjar glappa men ändå går att få snurr på igen. När du kör i manuellt testläge så hörs det tydligt när den går och inte går.
Vad menar du med att oljesöl inte är ett problem? Är det OK att ventilen läcker, eller läcker den kanske inte ens?
Men vid vidare undersökning så märkte han när han luftade någon ventil att det kom ut olja "där det endast ska vara gas. Här ska det vara helt torrt". Utifrån vilket han drog de andra slutsatserna. Exakt citat: "köldbärarpump startar ej, fick igång dito och satt på kontinuerlig drift. Återbesök byta kbp och schraderventil lågtryck som läcker... hetgastemp (gt6) endast 3° över framledning (gt8) mao även byta exp.ventil, torkfilter och gas".
Hetgastemperaturen ska ligga ca 30 grader över framledningen om pumpen fungerar som den ska. Tillsammans med att det har varit många tillsatstimmar tyder det på att värmepumpen inte fungerar som den ska. Det förklarar också de konstiga köldbärartemperaturerna som jag kommenterade. Om värmepumpen ger betydligt lägre effekt än den ska blir det höga köldbärartemperaturer och låg differens. Var det onormalt hög elförbrukning i vintras?
Serviceteknikern har säkert rätt i att värmepumpen inte fungerar som den ska, det är mer än köldbärarpumpen som krånglar. Frågan är om det är säkert att det är expansionsventilen som krånglar och inte kompressorn.
Ackumulatortank tolkade jag som en tank som kopplas in i radiatorkretsloppet för att öka volymen där. Det påverkar inte hur mycket varmvatten som kan tas ut. Lönsamheten för en sådan tank är mycket tveksam. Vill man har mer varmvatten är det en större varmvattenberedare som behövs.
Om jag förstår det rätt så togs skyddslocket av från något på gassidan, trycktes in en nagel för att öppna ventilinsatsen och en tekniker fick polyolester-olja på sig. Det ska vara så. Man gör inte sån undersökning.
Det är svårt att veta om det var en kyltekniker eller försäljare hos dig. Kontrollera om han var certifierad kyltekniker. Annars ring hans chef.