0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
En inohuspool på mindre än 40 m3 kräver nog inte så mycket energi om man har den täckt när den inte används.Temperaturen i vattnet har också stor betydelse.Hur varmt brukar ni ha?Vår utomhuspool på 43 m3 förbrukar i snitt över säsongen ca 15 000 kWh brutto, eller runt 3000 kWh "värmepumpsvärme"/år med 32 grader varmt vatten.En inomhuspool som hålls så varm brukar generera väldigt mycket fukt i lokalerna, så oftast har man lite kallare vatten, och högre lufttemp för att undvika för mycket kondens.Hur varmt brukar ni ha i poolen?Jag skulle i alla fall gissa att energibehover för poolen kanske ligger på 30-40 kWh/dygn, eller runt 10 kWh värmepumpsenergi/dygn.2 stycken 16 kW värmepumpar skulle bara behöva gå en dryg timme för att tillhandahålla den energimängden.Och de skulle bara behöva gå samtidigt om det vore mycket kallt ute.I styren kan man normalt dessutom ange hur många minuter eller timmar man tillåter att poolen värms, utan att värme tillförs till huset, så det där brukar gå ställa in rätt bra.Som jag tolkar din beskrivning har du idag fast kondensering mot en tank, sedan värme pool och radiatorer från den tanken.Bygger du nytt ska du absolut försöka få till flytande kondensering så du inte värmer vattnet i onödan.Josths förslag är mycket bra, jag skulle också rekommendera nåt sånt.Borde gå använda någon annan VVB än just Nibes om du kan hitta någon med lägre bygghöjd.Besparingen jämför med idag borde bli rejäl, skulle förvåna mig om du inte skulle halvera kostnaderna för värme, varmvatten och poolvärme.Investeringen blir hög, men med ett så pass stort hus på Gotland kanske du kan hantera kostnaderna, och mest letar efter en väl fungerande lösning med så låga driftskostnader som möjligt, och då tycker jag att det förslag Josth lämnade är mycket bra.Eller liknande från annan leverantör.
Det är nog inte fel att ha en egen VP till poolen , bara som info så behövs det 46 kW på en timma för värma poolen 1 C. Att då ha en VP för både hus och pool, blir en herrejösses bumling till VP, då du säger att VP inte orkar med vid temp om - 5C ute,utan att elptron/panna så går in. Och framför allt en ganska häftig fläktdel på utsidan som väsnas blit det.
Du har i dag en anläggning som fungerar, förutom att den inte orkar med riktigt. En enkel/dum VP som inte har en massa lullul i sig med massor av elektronik. Du ska nog tänka till lite vad som skrivs av en del på forumet, om hur bra alla VP nu är med COP och effektivitet. Först så framhävs det om en viss VP-sort, ( nämns i princip bara 3 st ) Undrar hur det kan bli så, har tillverkarna lyckats med att hjärntvätta 90 % av skribenterna på detta forum, så det bara finns dom som i princip kan användas och fungerar. Bara läsa tråd efter tråd om problemen som finns, klart det är många som satts in och det är som med bilar. ( Klockan tickar för en del ) . Många av en sort, då kan det bli många med fel. Men det är återkommande samma typ av fel som diskuteras på forumet. Hur är det, klarar din VP nu att dra lasset runt om inte poolen är inkopplad.
Det är fantastiskt att den gamla värmepumpen fortfarande arbetar på efter nästan 40 år utan att vara utsliten! Äldre och numera av miljöskäl förbjudna kylmedia som fungerade bra med kompressorerna kan vara en del av förklaringen. Vid en reparation kan det dock bli problem, eller att man förlorar i effekt och COP, om det idag inte finns något passande ersättningsmedia att välja. Kör ni luftvärmepumpen ofta i avfuktningsläget? Som Rikard skrev kan det bli väldigt hög luftfuktighet när poolen är varm och avdunstar extra mycket. När en luftvärmepump kör avfuktning innebär det att den kyler luften i perioder och låter rumstemperaturen åter stiga däremellan. Det passar egentligen bäst i tropikerna med klimatet där. Man skulle då istället kunna fundera på att använda ett avfuktningsaggregat, t.ex. Woods: https://woods.se/sv/shop/avfuktare/woods-sw59fx-silent-made-in-sweden/ Då försvinner ingen värme ut ur huset utan avfuktningsaggregatet värmer luften med extra energivinst samtidigt som det avfuktar. Går också bra att montera fast på en stabil hylla och koppla på en avloppslang istället för kondensvattenbehållare. Tycker man att den surrar högt går det ju att stänga av under tiden man badar.