0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Har räknat lite på frånluftsåtervinning. Med 0,5 luftomsättningar per timme och luft från 147 m2 blir det inte mer än lite mer än 1 kW som kan återvinnas. Det motsvarar ca 30 meter borrhål, man brukar räkna med ett värmeuttag på 30-40 W/m. Det känns som ett tveksamt alternativ, 120 meter aktivt borrhål är inte mycket till ett hus 147 m2 även med nya fönster och tilläggsisolering. Jag tycker det lutar mot ett borrhål till. Det finns ett plus med att pumpen är snålt dimensionerad. Kompressorn har vintertid gått kontinuerligt långa perioder vilket gör det sannolikt att den får lång livslängd räknat i drifttimmar. Stort antal starter sliter på kompressorn och kan få den att haverera i förtid. Tyvärr finns det ingen display som visar antal drifttimmar på en så här gammal pump men kompressorn bör ha gått runt 100 000 timmar.
Ja, man kanske ska ha is i magen och vänta över vintern, dock är pumpen så gammal att man är rädd för att den ska klappa ihop.Vi bor på västkusten, 2 mil från havet fågelvägen.Huset är från 1966, nya fönster och dörrar 2016 och tilläggsisolerad vind.När förra ägaren bodde här var de fyra vuxna.Firma 1 var tveksam till att återvinning av frånluft räckte men skulle som sagt räkna på det.Firma 2 lät väldigt säkra på sin sak utan att räkna vilket jag tycker låter märkligt.
Det finns ett plus med att pumpen är snålt dimensionerad. Kompressorn har vintertid gått kontinuerligt långa perioder vilket gör det sannolikt att den får lång livslängd räknat i drifttimmar. Stort antal starter sliter på kompressorn och kan få den att haverera i förtid.
Om man har bytt fönster och tilläggsisolerat vinden borde huset effektbehov/värmebehov ha minskats under förutsättningen att alla arbeten är utförda fackmässigt.
Vet inte om kommunikationen har varit exakt som det återges här, men om så är fallet kan man tolka det som att det blir avdrag på 20,000 om man använder det gamla hålet och kopplar ihop det med ett nytt, så man inte behöver borra så djupt nu.