0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Ser ju ut som varken panntemperaturerna eller framledningstemperaturen orkar upp till sina börvärden utan ligger ganska mycket under. Är det så hela tiden? Behövs mer effekt från el-patronerna i så fall. Vilken Ecoair är det? Effekt?
Ok, ser ut som EcoAir 105, 107, 109 eller 111. Hoppas det är den sistnämnda i ett så stort hus. När är huset byggt? Är det vanlig takhöjd inne runt 2,5 m? 300 kvm är väldigt stort så det går åt mycket energi för att ha det uppvärmt. Om planlösningen är hyfsat öppen tror jag det billigaste och enklaste för att få ner elförbrukningen är att sätta in en kraftfull luftluftvärmepump på lämpligt ställe. Den kan även användas för kyla under varma sommarveckor.
För 300 kvm från -63 bör man titta på värmepumpar kring 15-16 kW effekt. Om nuvarande är från 2009 bör den hålla ett antal år till, men den är rejält underdimensionerad med dagens referensramar. Det är som sagt möjligt att komplettera med en LLVP för att förbättra läget i närtid. Söder om Gävle säger man att bergvärme eller dagens luftvattenvärmepumpar inte skiljer ekonomiskt sett. Bergvärme sparar aningen mer kWh men borrhålet kostar också mer. Beror på vad man tycker om utedelen etc.
EcoAir 111 ska ge 8,3 kW vid 0° och 6,6 kW vid -10° enligt manualen. Det betyder ca 7,8 kW vid -3°. Huset tror jag man kan gissa på drar runt 55 W/m² vid -20° för att hålla 20° inne om man jämför med något äldre men inte gamla hus som kan dra ännu mer. För 300 kvm betyder det ett värmebehov kring 9,5 kW vid -3°. Behövs alltså också ca 1,7 kW el-patron vid -3°. Allt ungefärligt men det visar proportionerna.
Ja det stämmer, den modellen har intryckt vred när man kör den manuellt. Brukar kunna vara rejält trög att vrida. Att den nu ploppar ut längst till höger beror säkert på att temperaturen i pannan är för låg och den försöker shunta ut så varmt det går men den står på max. Tror du behöver ösa på med el-patronen för att få upp temperaturen särskilt i den övre delen av pannan.