0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Fråga 1. Tillskott förbrukningI meny rad 8.5 "Tillskott Visning av inkopplad eleffekt i drift" står det 2/3, vilket jag tyder som att maxeffekten på tillskottet är inställt på 6 kW. Betyder det då att totalt tillskott per år är 6kW*1000h/år=6000kWh/år? Alltså, om anläggningen kör t.ex. 25% tillskott i 8 timmar, blir det då 2 timmar på räkneverket?
Enligt vad jag har kommit fram till räknas de timmar elpatronen har varit inkopplad oavsett effekt. I och med att tillskottet är inställt på 6 kW kommer 3 kW att kopplas in när ramptidstimern (meny 8.3.4) har nått 50%. 6 kW kopplas in när timern har nått 100%. Samma resonemang gäller urkopplingen i meny 8.3.5.Vilken effekt man ska räkna med beror alltså lite på vilken tid som är inställd och hur länge elpatronen är inkopplad varje gång. Med tanke på att pumpen är klen har det nog varit rätt mycket 6 kW elpatron. Elpatronernas effekt verkar vara något lägre än nominell effekt, i alla fall på min pump. 6 kW är egentligen 5,8 kW. Jag skulle räkna med runt 5 kW som snitt. Ställ in ramptiden på max som är en timme om den inte står så. Det är bättre att tillsatsen kopplas in gradvis än att allt kommer på en gång.
Ska tillägga att din värmepump verkar funka som den ska, och att den är underdimensionerad, men den sparar fortfarande pengar åt dig.
På Bosch/IVT är det samma räkneverk för både shuntat tillskott som el-tillskott, därav ramptid och procent.
Ramptiden har stått på 60 minuter (default på REGO 600) så länge jag har bott här. Ställde upp den till 150 minuter igår bara för att se vad som händer.
Är ramptiden inställd på 60 minuter och tillskottseffekten är satt till max 6 kW, så tar det 30 minuter innan 3 kW startar upp. Det gör att tillskottsräknaren har räknat 0,5 tim trots att inget tillskott varit aktivt, för att sedan köra igång ytterligare 3 kW vid 60 minuter. Det innebär att det gått en timme på tillskottsräknaren med endast 1,5 kWh/h tillskott.
Maximal tid för ramptiden (meny 8.3.4) är 60 minuter. Tror att det är tillskottstimern (8.1) som nu står på 150 minuter.
Finns det möjlighet att lägga på lite mer isolering på vind så är det kanske en bra idé?
Vad den drar kan jag mäta upp med tångamperemerer bara jag hittar den, men hur mycket huset gör av med i värme verkar svårt.
En tångamperemeter fungerar inte så bra när det är induktiva laster typ en kompressormotor. Den effekt man mäter blir för hög. Det enklaste är att räkna med 2,8 kW. Jag tycker att min pump, som fyller 20 år i år, stämmer bra med specifikationen. Sommartid när pumpen bara gör varmvatten blir förbrukningen högre då köldbäraren är varmare.
Kanske värt att kolla vilken framledningstemp som krävs vid kyla? Risken finns ju att en ny värmepump kommer kräva eltillskott pga radiatorkretsen kräver högre temp än värmepumpen kan ge med enbart kompressor.
Jämför min egen kåk där förre ägaren satte in 10kW bergvärme 1994 efter oljepanna sen 70talet. Den gick med väldigt mycket tillskott (fast kondensering också) vintertid, vilket slutade höga elräkningar. Han konverterade då nästan hela markplanet till golvvärme, varefter behovet av tillskott upphörde. Nackdelen, kallare källare.När jag bytte värmepump 2009 blev jag rådd av IVTs representant att ta en 7kW . Tyckte dock att det gapet från 10kW kändes för stort, så det blev 9kW. Hade nog med facit i hand kunnat ta 7kW då min 9kW oftast snittar under 2000timmar kompressor drift per år. Tack vare 120l volymtank så har jag ändå bra driftstider och max 19 starter på ett dygn.