0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Det där kan nog vara ett problem på alla maskiner, de måste ju mäta utetemperaturen på något sätt, och det finns alltid en risk att de bakas in i snö eller is.Det du visar på bilden borde INTE påverka driften alls, däremot förstår jag om den slog av direkt du hällde varmt vatten på den...Min erfarenhet är att driften påverkas först om den täcks in helt av snö/is/frost - alltså ett kanske 2-5 cm tjock lager - då kan kylan från förångarens gasledning påverka utegivaren så den visar kallare än vad det är - och det i sin tur kan göra att avfrostningen aldrig triggas och hela maskinen blir till ett ispaket.Vad som orsakat den högre innetempen kan jag inte förklara, men jag ser inga skäl till att en utegivare som har is på sig skall vare sig visa fel eller påverka rumstemperaturen.Utemperaturen har inget alls att göra med hur varmt det blir inne, det styrs helt av givaren som mäter innetemperaturen.Möjligen kan Airpatrolen visa lite varmare om det blir kallt ute och du har den placerad så att dess tempgivare sitter direkt i varmluftsflödet från innedelen. (Jag förutsätter att Airpatrol har en egen tempgivare i sig)
Hur funkar tempgivaren på utedelen? Vad är dess uppgift, mäter den endast utetempen?
Blir lite dubbelt nu när Rickard redan svarat, men jag skickar detta svar ändå.Exakt hur Daikin använder ute-tempgivaren vet nog bara Daikin.Vad som är helt klart är att den används för att räkna ut om ute-delen behöver frostas av och för att verifiera att ute-tempen är inom de gränser som satts för när den tillåts gå i värme-drift.Det första kan verifieras genom att värma tempgivaren med fingrarna och man då får maskinen att strax därefter gå in i avfrostning. Jag har använt denna metod någon gång när jag tyckt att det varit dags för avfrostning före vår XRH30 tyckt det själv.Styrningen av värmen inne skall ske baserat på en tempgivare som befinner sig inne.Daikin kan såklart använda ute tempgivaren på något sätt för att korrigera önskad innetemperatur i relation till förväntat effektbehov, för det är ett faktum att de har en offset där mellan vad man begär och vad den styr mot. Denna bör dock bara kunna förklara någon enstaka grad i variation.Svårt att säga vad det var som gjorde att den skenade i temperatur, men att lite is på ute-tempgivaren skulle skapa detta beteende är nog ändå helt uteslutet. Isen i sig på den lär inte ha fått den att mäta mycket lägre temperatur heller, utan främst fått den att svara långsammare vid ändrad utomhustemperatur. Vattnet som fruset ser ut att ha runnit från topp-plåten och ned på utsidan av slangen som tempgivaren sitter i, så själva tempgivaren lär fortsatt ha varit torr. Eller var slangen i sig full av is?Vad som är riktigt intressant att förstå är varifrån det där vattnet kom.Satt tempgivaren så som bilden visar när du hittade den med isen på?
Såg också att min var frusen i slangen ibland på min xr 30 pump. Men aldrig märkt någon skillnad om den är full med is eller inte.. Men jag snedkapade änden på slangen och drog ut den lite.. så den isar inte igen nå mera..känns iaf bättre
Ja hela plaströret var fyllt med is, så hela givaren var inbäddad i is. Den enda förklaringen jag har är att det blivit ånga som tryckt upp fukt i röret och eftersom den sitter nära aggregatet så fryser den. Det var en liten istapp igen efter ett dygn, men då var inte röret fyllt. Ja den satt så när jag kom. Nu böjde jag den någon cm mot kortsidan så att plaströret istället har plåt ”bakom sig” istället för ett iskallt aggregat. Vet inte om det gör nån skillnad, vi får se. Men det verkar ju inte vara något större problem att det är is på dom så det är väl bara att köra på.
Ok kanske ska prova det. Alltså drog du givaren längre ner i slangen eller drog du ut bara slangen längre?
En fråga till Daikin_ är såklart om detta är ett känt beteende, att det kan vandra upp ånga i slangen till tempgivaren som där blir till is?Eftersom slangen som jag minns det följer tempgivarens kabel mer eller mindre hela vägen in till kretskortet så känns det ju inte bra om vattenånga kan vandra upp i slangen, då antagligen drivet av det undertryck som finns där inne mellan fläkten och evaporatorn.Själv så har jag aldrig sett någon sådan här tendens till istappsbildning på våra två XRH, men vi har kanske lite annat klimat. Jag har däremot sett att tempgivaren mäter cirka 2°C varmare än "verklig" omgivningstemperatur om den där slangen ligger nära plåten (värmd av kompressorn) istället för nära utanför evaporatorn, vilket för oss på vår XRH40 i början medförde att den i torrt väder gick med 30 minuters avfrostningsintervall även om där fanns noll frost. Med tempgivaren på vår XRH40 uppstoppad mellan plåten och evaporatorn så blev det problemet mindre utan att för oss ge några problem med för glesa avfrostningar någon gång hittills. Det hörnet på evaporatorn är med vårt effektuttag ofta inte ens frostbelagt när det är frost på resten av ytan. Det Rickard beskriver att de har sett problem med hos vissa kunder är alltså tvärtom på vår XRH40. Vår XRH30 däremot med tempgivaren placerad normalt ger ett fullt acceptabelt avfrostningsbeteende.För vår XRH30 funderar jag dock på en modifiering för att ge skydd åt tempgivaren från att bli solbelyst. Detta då vi under delar av året drabbas av att tempgivaren visar upp till 20°C varmare temperatur och därmed får täta avfrostningar när det absolut inte behövs.
Lägg gärna in en bild hur tempgivaren nu sitter på din XRH40, så kan jag jämföra med hur det ser ut hos mig. Jag böjde min så den pekar mer ”bortåt” än på bilden. Den står i typ samma vinkel ut från maskinen men har nu den vertikala sidoplåten bakom sig. Den plåt du pratar om som blir varm av kompressorn är det den horisontellt liggande plåten högst upp?