0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Längden på kollektorslangen beror bl.a. på hur mycket energi man tänkt ta upp till huset? Kan skilja en del även med samma värmepump. Skåne har annars fin och ganska "varm" jord.
Räknar ni med att er IVT Greenline compact C5 förbrukar 6500 kWh per år? Svårt att räkna när det finns flera värmepumpar och garage etc. Hur stort är huset och när är det byggt?
Man kan räkna med att ta ut 10-15 W/meter slang beroende på jordmån och annat. Räknar man att det är möjligt att ta ut 4,5 kW från markslingan betyder det att värmepumpen kan ge lite över 6 kW. Frågan är hur stor del av husets maximala värmebehov den havererade pumpen har kunnat leverera. Är det möjligt att se hur många timmar kompressor respektive tillsats har varit inkopplad trots haveriet? Det och ungefärlig tidpunkt när togs pumpen i drift skulle ge värdefull information.
Tillfälligt kan man ta ut högre effekt. Tillfälligt betyder i det här fallet ett antal dagar vilket klarar de flesta köldperioder. 265 meter till en 8 kW inverter är beräknat utifrån ett antagande om husets värmebehov, att pumpen sällan behöver ge 8 kW vilket är rimligt med tanke på att den nuvarande pumpen är på 5 kW. Hade förutsättningen varit att den offererade pumpen skulle ge 8 kW några månader i sträck vintertid hade längre slang behövts. Det är inte så att längden slang beror enbart på pumpens nominella effekt utan hur den kommer att arbeta påverkar. Om den befintliga pumpen har dragit 6500 kWh/år skulle jag tro att husets maximala värmebehov är 7-8 kW. Det måste ha varit sällan tillsatsel har behövts och antalet gångtimmar/år bör inte ha varit mer än ca 3500 men det är gissningar från min sida. Håller med Rickard i hans bedömning.
Svar nej , den kommer inte att spetsa så mycket med EL-patronen då, eftersom kraften finns i kompressorn. Det med 10 kW är lögn, det är vad VP kan ge tillsammans med EL-patronen och inte av enbart kompressorn. Så räkna av vad El-patronen är på så har du kompressorns kraft. Begriper inte att dom kan villseleda på ett sådant sätt som dom gör, skulle vara straffbart i hänvisning till att vad bra grejer vi har som kan ge så mycket. Klart en VP som sägs ge ett antal kW inklusive allt i den är nog inte riktigt fel det heller att säga/skriva, men en sanning av modifikation.
Har man en inverterpump är det husets värmebehov som bestämmer vilken effekt pumpen ger. En pump på 10 kW kommer att ge samma effekt som en på 8. Det som kan skilja är vilken minsta effekt pumpen kan ge. Den kan vara högre för en kraftigare pump. Under den effekten går pumpen som en on/off-pump. Höst och vår när värmebehovet är lågt blir det skillnad i driftförhållandena. Är lägsta effekt på 10 kW pumpen 3 kW (antar det som exempel) kommer förmodligen en sådan inverterpump att gå on/off så fort utetemperaturen är över några plusgrader. En inverterpump dimensioneras normalt så att elpatronen aldrig ska behövas. Elpatronen finns som reserv om kompressor eller något annat skulle haverera. En sak som kan tala för en kraftig pump är kommande timtaxa på elen. Har man en kraftig pump blir det enklare att stänga av den när elen är som dyrast. Det finns mer effekt tillgänglig för att återhämta värmeunderskottet.
Ursäkta men vad är det för skit du sprider ?Maskinen ger 9.6kW med kompressorn vid 0 gradig brine.Vänligen läs på innan du uttalar dig.D