0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Hur länge har den uppehåll? Har du några mätvärden att visa före och efter den börjar få eltillskott? Hade varit intressant att se varför han tycker så. Kanske ser man på värdena vad som kan behöva justeras och på så vis få upp kapaciteten naturligt.
Elpatronen går in och värmer de sista graderna, vanligtvis vid 50-51 grader, så kompressorn startar aldrig igen.Vi tömmer som sagt 200 l 54 gradigt vatten, så han värmer väl upp från ca. 27 till 51 grader.
Egentligen är ju den typen av körning vad "stäng aldrig av elpatronen"-förespråkarna vill. Det går åt lika mycket energi att höja 27 grader till 28 grader som 50 grader till 51 grader, vattnets energikapacitet syftar jag på.Höja från 50 grader till 54 grader blir inte så mycket elpatronenergi.0.93 kW går åt ungefär vid varje elpatronsavslut om hela tanken ska höjas 4 grader med elpatron. Den utgiften ska vara försumbar mot ökade kompressorslitaget anser "stäng aldrig av elpatronen"-förespråkarna. Kanske ligger något i det, många slänger gärna ut luft/vatten i förtid (i onödan), så sett om det går förlänga livslängden några år så kanske det går plus med elpatronen.Jag tycker det kan variera beroende på innedelens konstruktion vad som är lämpligt och inte.
Tack för uttömmande svar!Då kanske man kan lugna ner sig lite. Dock inget roligt när husets elmätare visar 9000 W på momentanförbrukning. En intressant notis dock:Gjorde systemet strömlöst igår (av andra skäl)Efter det gick inte elpatronen in. Istället körde han kompressorn till 51 grader. Stängde av kompressorn för att starta den igen och köra 4 grader till. Sista 4 graderna har varit elpatron.
När den stannar kompressorn kan bero på vilken returtemperatur det är, så förhållandet i övre skiktningens temperatur som visar varmvattentemperatur borde kunna variera något från gång till gång.Läste igen och blev osäker på om jag förstod rätt: När den stannade kompressorn nu vid 51, startade den kompressor eller inte i samband med elpatron upp till 54 grader?
Vad innebär returtemp igentligen?Normalt sätt gick det till såhär:Vi tömmer tanken ner, till kanske 27 grader.Kompressorn startar varmvattenproduktion och stannar vid 51 grader. Vid 51 grader tar elpatronen över och värmer upp till 54 grader. Efter omstart.Vi tömmer tanken ner, till kanske 27 grader.Kompressorn startar varmvattenproduktion och stannar vid 51 grader. Vid 51 grader startar kompressorn igen och värmer upp till 54 grader. Helt utan elpatron.
Normalt sätt gick det till såhär:Vi tömmer tanken ner, till kanske 27 grader.Kompressorn startar varmvattenproduktion och stannar vid 51 grader. Vid 51 grader tar elpatronen över och värmer upp till 54 grader. Efter omstart.Vi tömmer tanken ner, till kanske 27 grader.Kompressorn startar varmvattenproduktion och stannar vid 51 grader. Vid 51 grader startar kompressorn igen och värmer upp till 54 grader. Helt utan elpatron.
Returtemp kräver lite snabb bakgrundsinformation.En varmvattensberedare kan ses som en ihålig tank. I den finns rent varmvattnen och fylls på med kallvatten, det är aldrig luft i tanken utan den fylls när den töms av sig själv.Varmt vatten stiger, kallt vatten sjunker.Därför leds varmvattnet ut uppe och det kalla vattnet leds in där nere. Då blandas inte det kalla med det varma. Det håller sig skiktat, så man kan få ut allt varmt vatten utan att temperaturen i toppen sjunker nämnvärt.Värmen fylls på i denna tank med hjälp av orent elementvatten, det kan konstrueras på olika sätt. Ett exempel är att det smutsiga värmepumpsvattnet går inuti en slinga. Många meter kopparspiral i varmvattenberedaren.Det blir varmvattenberedarens värmeelement.Denna slingan går i en lodrät spiral, snurrar sig nedåt i tanken. Värmen förs in i ovankant och värme avges. På sista delen längst ner på slingan är det omgivande vattnet kallast, pga en varierande mängd kallt vatten finns där beroende på om man nyss förbrukat kallvatten.Spiralens utgående ledning är returledningen för varmvattenladdningen.När värmepumpen nyss laddad klart varmvattentanken är den nära ett börvärde på tappvattnet.Detta kan göra att de första varven på spiralen högt upp i tanken värmer ett redan varmt vatten, för att kunna värma det i botten på tanken som kanske är fortfarande kallt. Med hjälp av denna returtemperatur så kan man bedöma om varmvattnet är färdigladdat eller inte. Eller vilken frekvens som är lämplig för kompressorn. En tank som ser ut som mer till vänster i bilden kan inte ta emot mycket effekt när det är så låg andel kallt vatten.Går värmepumpen på minsta frekvens och returen är "för varm" bör kompressorn stanna. Är övre tanktemperatur ändå inte på börvärde trots varm retur så kan den lösa det med elpatronen.Det finns ofta en lägre tanktemperaturgivare också runt 1/3 i höjd från botten, den är vanlig för att bedöma start och stopp av varmvattenproduktion, men tillverkare gör olika, det kan vara på fler sätt.Den övre givaren som du förmodligen ser som varmvattentemperatur är nära högst upp i tanken.Grundprincipen är ganska enkel, men att ladda varmvattnet kan vara otroligt komplicerat att göra det helt perfekt från tillverkarens perspektiv. Vet inte om jag behöver nämna mer.
Vår Ecodan/W85 luft/vatten gör likadant. Det har med returtemperaturen och utetemperaturen att göra. Om det är säg +15c eller kallare utomhus så kommer inte elpatronen att gå in.Vi har också varmvattentemp satt på 54c, dvs en stopptemp på 54c. Det innebär att värmepumpen måste producera typ 62c som sedan värmer tanken och returen blir kanske 55-56c. När det är så varmt som 22c eller varmare ute, så blir värmepumpen för varm (gäller nog alla luft/vattenvärmepumpar??). Exakt vad som händer när den blir för varm vet jag inte men något blir för varmt i alla fall. Det som händer med ecodanen är att den då stannar och försöker igen några minuter senare, och igen och igen. Efter en kort stund så kickar elpatronen in.Testa att ta en långdusch nu på kvällen eller tidig morgon när det är 15-16c. Elpatronen kommer nog inte gå in. Vet inte var ”gränsen går”, men jag gissar runt 15c. Kan vara lite mer men kanske behövs något kallare temperatur. Hur som helst ville jag bara säga att det är normalt och sker hos oss också