Då var det dags för ytterligare en projekttråd för frikyla. Har läst forumtrådar, googlat, titta på produktbeskrivningar för konvektorer, rör, VVX och haft turen att jag kunnat prata med en erfaren ventilationsexpert som kunnat ge en del råd.
Vi bor i en enplansvilla på 160 m2, färdigställt 2013 med bergvärme (180m borra) och FTX. Tre av fyra sovrum mot norr. Ett sovrum och kök/vardagsrum mot söder med stora glaspartier och markiser. Ett relativt långsmalt hus med öppen planlösning och centralt i huset finns entrédörr åt norr och altandörr åt söder som båda ofta står öppna på somrarna. Av dessa knappa 180m aktivt borrdjup räknar jag kunna få ut 3500W kyleffekt.
Har övervägt flera alternativ, däribland frikyla kopplad till FTX, fläktkonvektor centralt i huset samt separata fläktkonvektorer i sovrummen. Har landat i att det senare alternativet passar oss bäst. Den öppna planlösningen i kombination med mycket spring ut och in gör att kall luft centralt skulle ventileras ut alldeles för snabbt. Härifrån har jag också funderat på vägghängda innerdelar och nu senast gått över till att överväga takkassett istället.
Med det sagt, så här tänker vi oss det just nu.
PannrummetTill vår CTC EcoHeat 308 skaffar vi för enkelhetens skull en
CTC EcoComfort. Värmeväxling känns bekvämt av flera anledningar. Jag är mer trygg i att dra sekundärsystemet själv och ingen oro att dra brine på vinden. Inte minst när det ska till fyra rum som i mitt fall. Med EcoComfort så vet jag att grejerna passar ihop och det blir lättare att få support från CTC om det skulle behövas. För det här jobbet tar jag in en VVS:are som hjälper mig. Härifrån sätter jag en cirkulationspump och drar upp en huvudstam upp på kallvinden.
VindenHuvudstammen drar jag sedan ett par meter vidare, centrerad kring den östra delen av byggnaden. Härifrån gör jag avstickare till samtliga sovrum. Tre av sovrummen ligger i nära anslutning till pannrummet, det fjärde ligger i andra änden av huset, ~20 meter bort. Jag gör sannolikt som Anders här på forumet och kör med
LK PAL 25x3.5 för både huvudstam och avstickare. Jag ser egentligen ingen anledning att köra avstickare med lägre dimension om jag ändå vill ha möjligheten att utnyttja hela effekten på ett ställe. Kondensvattnet får ledas vidare, sannolikt tillbaka till pannrummet och ner i avlopp.
Längs med huvudstam och avstickare drar jag även matning och styrning för varje fläktkonvektor.
SovrummenVägghängd innerdel: + Billigare, + enkel montering, - rördragning genom taket, - separat kondenspump behöver installeras och dras upp på vind, - ful
Takkassett: + "Snygg", + inkluderar kondenspump, - svårare montering, - dyr
Med fyra fläktkonvektorer så blir prisskillnaden betydlig men har ändå landat i att det blir
Evecos SkyStar SK-ECM. Vi tar hjälp av "vår" snickare som monterar kassetten åt oss. Han har även byggt hela huset så jag har stort förtroende för att han har koll på hur dessa kan monteras på bästa sätt. Vill inte vara dumsnål och satsar sannolikt på 32-varianten som klarar av att leverera en tredjedel av total kyleffekt på lägsta varvtalet. Tar deras enhet med Modbus inkluderat så att dessa i slutändan kan styras från KNX-tryckknapparna i vardera sovrum men kompletterar nog med en TMB enhet i pannrummet som en backupstyrning.
Prismässigt blir det ett ganska kostsamt projekt. Mest för att jag väljer att ha flera separata fläktkonvektorer och kanske inte satsat på den billigaste varianten. Men jag är hellre ute efter ett system som jag nöjd med än det som är billigast och betalar gärna lite extra om så krävs.
Några funderingar:
- Vilken cirkulationspump ska jag ta? Här kan jag ju beräkna tryckfall relativt enkelt och dimensionera därefter. Ser gärna att den går att kommunicera med Modbus.
- Rörkopplingar? Vet inte ens vart jag ska börja. Jag har använt presskopplingar och pressverktyg tidigare för kopparrör men har ingen erfarenhet av LK PAL och hur man gör avstickare och ansluter till fläktkonvektor. Bäst vore väl att hålla sig till LK grejer så långt det går. Ska jag göra enkla avstickare för varje rum eller ska jag sätta en rörfördelare på vinden? Läser ju om Anders bekymmer med kopplingar i hans tråd och känner att jag behöver lära mig mer här.
- Hur gör jag instrypning av varje slinga? Måste jag inte kompensera för skillnad i tryckfall mellan slingorna för att säkerställa att alla kyler lika mycket? Hur gör man detta isåfall?
- Kan jag sammanfoga alla kondensrör till en och samma "stam" som leder ner till pannrummet? Ingen risk att pumparna jobbar mot varandra?
- Lite nojig att ha dolda kopplingar under lösullen på vinden. Tänkte ett tag ha alla avstickare på samma ställe, eller tom en rörfördelare, i en plåtlåda med droppskydd i, under lösullen. Overkill? Andra smarta lösningar eller ska jag bara släppa oron?
Det är väl så långt jag kommit just nu. Fler frågor kommer säkerligen med tiden och detta är inte tänkt att behöva vara klart förrän till nästa sommar.