Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Författare Ämne: Bervärme eller luft/vatten?  (läst 7060 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad JonasE

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 45
Bervärme eller luft/vatten?
« skrivet: 18 september 2004, 13:00:50 »
Hej, måste först börja med att berömma Richard och alla andra för ett mycket bra forum för både amatörer och proffs, har lärt mig en hel del bara genom att läsa era frågor och svar!  :D

Mina funderingar...

Familjen köpte vårt hus i maj -04, huset har en övervåning på 146kvm och allt detta är boyta. Källaren är ca 120kvm varav ca 50kvm är gillestuga och ett badrum, resten är garage och föråd. Huset är byggt -92 och är ett Boro-hus. 2st stora badkar och tre personer i familjen. Vi badar väldigt sällan just nu, den lilla är 7 månader gammal och behöver inte så många liter vatten vid bad.Pannan är en kombi panna. Vi eldar uteslutande med olja just nu. Föregående ägare använde el och förbrukade ca 28000/år inkl. hushålls el.
Vi bor i Borås och har en års medeltemperatur på 6.4 grader.

Jag kontaktade ett par installatörer som varit här och räknat och lämnat offert.

Thermia, räknat på en förbrukning av 2.7kbm olja/år.
Har föreslagit en Thermia duo 6 med varmvattenberedare MBH300, borhåll 83 meter. Årsvärmefaktor 3,53, energitäckningsgrad 96%. Besparingen brutto är 20240kw/år.
Kostnad 128.000:- inkl. allt.

CTC, räknat på en oljeförbrukning på 3,1kbm olja/år.
 Har föreslagit en Ecoair 7.9 + Ecoel, Årsvärmefaktor 2,65, energitäckningsgrad 81,5%. Besparingen brutto 19060kw/år.
Kostnad 93.000: inkl. allt.

CTC, räknat på en oljeförbrukning på 3,1kbm olja/år.
Har föreslagit en Ecoheat 7, borrhål 96 meter, årsvärmefaktor 2,94, energitäckningsgrad 93,9%. Besparingen brutto 21990kw/år.
Kostnad 114.000:- inkl. allt.

Kommer en luft/vatten anläggning räcka för oss? Enligt Thermia skulle det inte göra det men enligt CTC räcker det.
Får alla som borrar för bergvärme automatiskt högre taxeringsvärde eller är det endast om man anmäler det själv? Jag kan köpa CTC luft/vatten från varmepump.biz för 57.900:- och göra jobbet själv, kommer skillnaden till att låta en installatör installera bergvärme någonsin att betala sig? Det skiljer ju ca 55.000-70.000:- mellan att göra jobbet själv med luft/vatten mot att installera bergvärme via installatör.

Den viktigaste frågan är ändå om ett luft/vatten system från CTC (ecoair + ecoel) räcker för oss utan att tillsattsenergin blir alldeles för hög...stämmer alla uppgifter från leverantör och energimyndigheterna är det endast ca 2000kw skillnad mellan bergvärme och luftvatten per år. Jag får liksom inte ihop det då att bervärme skulle vara ett bättre val?!

Med tanke på alla frågor och svar som ställts här i forumet är jag övertygad om att ni har ett svar på mina frågor?!  ;)

Kanske behövs mer info från mig...?


Tack för ett kanonforum!!!
Stiebel Eltron WPL10 inomhusmonterad / Acc 540liter med dubbla slingor / Flytande kondensering / 9-stegs elpatron med belastningsvakt / WPMW II / Comsoft GSM = allt sköts via dator och internet / Installerad av mig 2005-06-07 / kostnad ca 70.000:- / Driftkostnad uppdateras /

admin

 • Gäst
Re:Bervärme eller luft/vatten?
« Svar #1 skrivet: 18 september 2004, 14:30:25 »
Citera
Föregående ägare använde el och förbrukade ca 28000/år inkl. hushålls el.

Citera
Thermia, räknat på en förbrukning av 2.7kbm olja/år.
Har föreslagit en Thermia duo 6 med varmvattenberedare MBH300, borhåll 83 meter. Årsvärmefaktor 3,53, energitäckningsgrad 96%. Besparingen brutto är 20240kw/år.
Kostnad 128.000:- inkl. allt.

Vi är två vuxna och två barn och vår hushållsel-förbrukning ligger på 12-15000 kWh/år.

Att thermian skulle ge så stor besparing att ni bara skulle förbruka 7760 kWh/år är rent nys!

Om vi gör ett litet räkne-exempel på deras offert så ser vi följande:

För att få en besparing på 20240 kWh med en årsmedelverkningsgrad på 3.53 så kommer värmepumpen att förbruka ca 5750 W. (20240/3.53)

Lägg till detta en (lågt räknad) förbrukning av hushållsel om:

5000 kW + 500 kW/pers i hushållet = 6500 kWh/år.

6500 + 5750 = 12250kWh/år.

Även detta är en orealistiskt låg siffra enligt mina erfarenheter.

Jag skulle tro att ni får lägga till ytterligare 1-3000 kWh/år för att få en realistisk förväntan av er investering.

Förbrukningen av hushållsel varierar mycket beroende på hur ni lever, faktorer på detta kan vara t.ex:

Äter ni alla måltider i hemmet (även lunch) förbrukas det mer än i ett hushåll där ingen är hemma på dagarna.

Hur många datorer har ni i huset? och hur är det, stänger du/ni verkligen av dem när ni inte använder dem. En dator drar ca 2-400 W beroende på modell. (1750-3504 kWh/år om den står på dygnet runt.)

Andra förbrukare som påverkar förbrukningen är t.ex.
Fläktar, cirkpumpar, utomhusbelysning mm.

En cirkpump på 50W förbrukar t.ex. 438 W på ett år.

Har ni mekanisk frånluft eller både till och frånluft så tar fläktarna en hel del energi.

Kyl, frys, diskmaskin och torktumlare tar alla några hundra kWh/år.

På min arbetsplats har vi för skojs skull haft en "tävling" om vem som förbrukar minst el på ett dygn.

Den som hade den lägsta dygnsförbrukningen under icke uppvärmnings-säsong hade förbrukat 17 kWh/dygn under provperioden.
Omräknat på årsbasis ger det 6205 kWh.
Hushållet består i den familjen av 2 personer av äldre snitt...

De flesta andra som deltog i testet visade upp en genomsnittlig förbrukning inom intervallet 25-45 kWh/dygn, eller 9125-16425 kWh/år.
Dessa siffror gäller som tidigare nämnts enbart hushållsel.

I inget av de hushåll som deltog i testet fanns det fler än 3 barn.

Om jag vore i dina kläfer skulle jag nog köpa en luft/vatten-värmepump.
Detta med tanke på att du bor så pass långt söderut.

Jag skulle dessutom installera mesta möjliga själv, för att spara så mycket som möjligt.

/Rickard

Utloggad FredrikO

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 293
Re:Bervärme eller luft/vatten?
« Svar #2 skrivet: 18 september 2004, 16:27:16 »
Hej Jonas,

Jag gissar att de som lämnat kalkylerna inte brytt sig om de 28000 KWh inkl. hushållsel.

Utan istället har man räknat med en viss oljeförbrukning och multiplicerat med en viss verkningsgrad. Detta har lett till ett helt annat beräknat behov av värme och varmvatten. Så mitt tips är att inte titta på angiven besparing utan titta i så fall hellre på beräknad förbrukning i kalkylen.

I mitt fall hade jag en elförbrukning på 28000 KWh inkl. hushållsel och tog in offerter baserat på ett värme&varmvattenbehov av 28000-5000 (hushållsel)=23000 KWh.

Enligt mina offerter skulle förbrukningen på en Thermia Villa 55 bli 8100 KWh för värme&varmvatten. (CTC lämnade ungefär samma förbrukning för en CTC EcoHeat). Thermia Diplomat 6 hade lägre förbrukning, men inte så stora att den motiverade prisskillnaden.

CTC beräknade förbrukningen för en EcoAir 5,9 till 9400 KWh. Dvs en skillnad på 1300 KWh. (Vår årsmedeltemp är på 7 grader.)

Valet föll på en CTC EcoAir 5,9 + CTC EcoEl.

Idag är jag glad att jag valde den "lilla" luft-vatten pumpen eftersom det precis som Rickard skriver om visat sig att hushållselen är mer än beräknat, 7000 KWh. Det gör ju att värme/varmvatten-behovet egentligen är 21000 KWh.
CTC EcoAir 5,9 + EcoEl. Ilto FTX. Hus på 180 m2 i Blekinge.

Utloggad JonasE

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 45
Re:Bervärme eller luft/vatten?
« Svar #3 skrivet: 19 september 2004, 11:25:06 »
Tack för svaren, jag har själv misstänk att kalkylerna är lite väl optimistiska...

Föregående familj hade 4 barn men dom var ganska konservativa då det gällde "tekniksk utrustning",  en tv, en dator som sällan (läs aldrig) användes m.m.
Jag tror denna familj låg i underkant vad en normal familj förbrukar på 6 personer. Mannen i familjen var rörmockare, genom sitt arbete fick han slattar av olja som han tog hem och körde pannan med, trots att huset är byggt -92 har aldrig oljetanken varit inkopplad utan gjordes strax innan vi flyttade in, han använde 200 liters fat som stod i garaget. När vi flyttande in märkte jag en onaturligt hög elförbrukning, pannan gick ju ändå på olja (trodde jag)! Det visade sig att samtidigt som oljebrännaren gick kördes även pannan på elpattronerna. Efter att jag stängde av elpatronerna gjorde vi av med lika mycket el på en vecka som på ett dygn tidigare, tänk att dom förra ägarna klagade på hög elförbrukning trots att dom körde med olja...

Huset är utrustat med ett FTX-system.

Jag själv är datatekniker och har alldeles för många datorer m.m. som påverkar elförbrukningen negativt, många vet inte att t.ex en strömadapter till mobiltelefon m.m. drar ström hela tiden oavsett om mobiltelefonen m.m. är inkopplade i andra ändan av sladden eller inte. Har en kompis som gick igenom varenda el-detalj i hushållet och räknade fram via instrument hur mycket dessa drog. Han blev mest förvånad hur mycket en skrivare drog som stod "stand by". Finns en hel del att tänka på om man vill spara ström (pengar). Ett bra tips är att köpa en enkel testapparat på Clas Ohlson för 198:- Den fungerar alldeles utmärkt! Den kopplar man mellan uttaget och elsladden och man får fram en hel del information, väl investerade pengar!

Min gissning är att min familj förbrukar ca 12.000kwh om året...bra mycket mer än "normal familjen" men gillar man ny teknik och är lite prylgalen blir det lätt så...  ;)

Min egen bakgrund är bl.a fastighetsskötare, elektriker, styr & regler och vvs, jag har ingen lång gedigen utbildning i något av dessa yrken men tror mig kunna utföra installationen av en luft/vatten vp utan större problem. Farsan är elektriker och har jobbat med styr & regler i 25 år så där kan jag få lite hjälp (tyvärr bor vi 40 mil från varandra).  Det svåraste och jobbigaste problemet som jag ser det är att få ut gamla pannan och oljetanken. Men det ska nog lösa sig...

Inställningarna på VP'n har jag ju sett att man får massor av bra tips här på forumet och jag tror att dom flesta här kan mycket mer än installatörerna om inställningar m.m. för att få så optimal gång som möjligt.

Han som var här och räkande på CTC var egentligen klädförsäljare och kunde inte så mycket om vvs...men han var en trevlig prick!  :)
Skulle någon av er köpa en anläggning där offertlämnaren inte kunde speciellt mycket om sitt arbete? I kalkylen fanns grafer på besparing, dessa skulle egentligen varit färgade med olika kulörer men eftersom allt var utskrivet med en svart/vit laserskrivare blev det hela lite komiskt...
Men som sagt, han var iaf trevlig!

Känner mig mer och mer övertygad om att det enda rätta om vi ska spara pengar är att installera själv, totalkostnaden kommer att stanna på ca 65.000:- inkl. alla installationsdetaljer. Har själv alla verktyg som behövs för att dra vatten m.m. så dessa kommer inte att belasta slutpriset.

Finns det egentligen någon anledning att ens fundera på att ta hem en firma som gör jobbet...


Mvh
//Jonas
Stiebel Eltron WPL10 inomhusmonterad / Acc 540liter med dubbla slingor / Flytande kondensering / 9-stegs elpatron med belastningsvakt / WPMW II / Comsoft GSM = allt sköts via dator och internet / Installerad av mig 2005-06-07 / kostnad ca 70.000:- / Driftkostnad uppdateras /

Utloggad JonasE

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 45
Re:Bervärme eller luft/vatten?
« Svar #4 skrivet: 19 september 2004, 12:00:08 »
Passar på och ställer en till fråga...

Idag är en ack-tank kopplad till pannan, tjänar jag något på att ha den kvar om jag installerar CTC Ecoair + Ecoel?
Ack-tanken är på 540 liter och är av årsmodell -97.
Den har inbyggd slinga men saknar elpatroner, kan iof ta elpatronerna från pannan och koppla in i tanken vid behov.

Har detta någon fördel alternativ nackdel?
Stiebel Eltron WPL10 inomhusmonterad / Acc 540liter med dubbla slingor / Flytande kondensering / 9-stegs elpatron med belastningsvakt / WPMW II / Comsoft GSM = allt sköts via dator och internet / Installerad av mig 2005-06-07 / kostnad ca 70.000:- / Driftkostnad uppdateras /

Utloggad pellep

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 916
 • varför göra det enkelt om man kan krångla till det
Re:Bervärme eller luft/vatten?
« Svar #5 skrivet: 19 september 2004, 12:20:31 »
Intressant med förbrukningen av hushållsel.  
5000 kWh/år trodde jag var dagens sanning! Men enligt denna tråd borde det dubbla vara mera riktigt.
VP-ägarna i detta forum synes ha koll på det mesta. Hur mycket hushållsel förbrukar ni? Hur stor familj har ni?
Om du möter en människa utan leende, ge henne ditt!

Utloggad lubbis

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 344
  • Lennarts Värmepumpssida
Re:Bervärme eller luft/vatten?
« Svar #6 skrivet: 19 september 2004, 12:35:20 »
El förbrukning på två personer samt en dotter som hälsar på ibland ligger på ca 6500 kWh. 1994 hade jag 4 800 men det har sakta men säkert ökat för varje år. Nu bytte jag kyl och frys så nu hoppas jag att det går ner.

Total förbrukning sista 3 åren med värmepump, IVT C5, är 12 500 - 13 000 kWh.

/Lennart
Nu insatslägenhet med fjärrvärme men tidigare
5 kW IVT C5 med 92 m aktivt hål i Östergötland som värmer 100+40 m2 i ett plan. Tidigare oljeeldning ca 2,5 m3/år. Nu totalförbrukning på 12 500 kWh. http://www.abc.se/~m5938/

Utloggad svenne

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Stad/land: sverige
 • Antal inlägg: 277
Re:Bervärme eller luft/vatten?
« Svar #7 skrivet: 19 september 2004, 12:46:07 »
På min statistik från 1986 tills nu så ser jag att på de varma sommarmånaderna så har jag förbrukat 300-400 kWh i snitt. Detta är hushållsel + VV i konventionell panna för en familj på 4 personer utan badkar ::)

Det borde bli 3600-4800 på årsbasis
CTC ECO-El installerad i Maj 2004 samt Eco-Air 408 installerad dec 2013 med fast kondensering
Värmer 140 kvm i ett plan, 2-glasfönster, enrörssytem, panelradiatorer, ingen tilläggsisolering

Utloggad Bertil

 • Moderator
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 7199
 • gsg..... gåre så gåre
Re:Bervärme eller luft/vatten?
« Svar #8 skrivet: 19 september 2004, 22:16:23 »
oljetank= tigersåg, såga i lämpliga bitar. Töm o rengjör först.

Panna= gjtujärnspanna? den kan man "spräcka" och bära ut varje sektion (det är koner mellan varje sektion.
Plåtpanna o gjutjärn, har du källardörrar som är nog breda 3st 1" rör att rulla pannan på 2 fixar det lätt!!

Kul klädförsäljare skulle nog helst köpa kläder av honom!
Nibe 1255 16 kw från 21/12-17. Den borde klara -45 utan tillskott.
Drygt 150 meter aktiv borra.
Ca 200 m2 + hel "gammaldags" källare. 2 lght, egen hushålls el på ö-plan.
Enskild vattentäkt tillsammans med  grannen vi "håller" strömmen. 2 vuxna i huset.
Thermia villa 75, 150 meter aktiv borra hos min far.
IVT 25 kwh med fyra borror med 750l ack i större fastighet.

Utloggad Sarastro

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Mölndal
 • Antal inlägg: 705
Re:Bervärme eller luft/vatten?
« Svar #9 skrivet: 20 september 2004, 09:14:13 »
Hushållselförbrukning
Villa, oljeeldning, gillar baka, extra frysbox i svalen
Inte :infravärme, motorvärmare, elelement, bastu, mekanisk ventilation
År kWh/år Anm
01-02  47602 pers
02-03  5550  2 pers + tidvis 2 ungdomar (2 PC  2 TV)
[td]03-04 [/td]  [td]4500 [/td]  [td]2 pers + tidvis 1 ungdom (1PC 2 TV)[/td][/table]

När alla tre barnen bodde hemma och det  fanns endast 1 TV och ingen dator räknade vi med 4500 - 4800 kwh.  Motorvärmaren användes då ibland en timma före start

« Senast ändrad: 20 september 2004, 09:19:47 av Sarastro »
Småhus i Mölndal, 1965, med viss tilläggsisolering 1 1/2 plan 145 m2, 50 m2 av källares 100 värms till ca 18 grad. Varmitek 8 /Varmitek VVB 300. Borrhål 180 m, 25 m till berg. Tidigare olja 2,4 m3. Nov 2004 tom  okt 2005  5340 kWh (5900KWh omräknat till år o normaltemp).2005: Patron stöder från -14 grad. Patrontid mindre än 1 timme.  2010: Patron stöder vid -12 (stiltje) -9 (blåst) Total Patrontid 2010: 11 tim (ca 66 kWh. Okt 2011-okt 2012 Totalt 11800 Kwh, VP 6900 kWh. Logger

Utloggad Sarastro

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Mölndal
 • Antal inlägg: 705
Re:Bervärme eller luft/vatten?
« Svar #10 skrivet: 20 september 2004, 10:39:37 »
Citera
CTC, räknat på en oljeförbrukning på 3,1kbm olja/år.
Har föreslagit en Ecoheat 7, borrhål 96 meter, årsvärmefaktor 2,94, energitäckningsgrad 93,9%. Besparingen brutto 21990kw/år.

Det här med att inte veta hur mycket energi som ett hus förbrukar är lite lurigt. Genom att anta en hyfsat stor oljeförbrukning kan en krämare få fram fina siffror på besparinagar. (Alvatek försökte göra mig till miljonär på det viset.) Huset från 92 borde ju vara välisolerat och 3 m3 olja är då rätt mycket, tror jag.
Men mycket badvatten kostar, 250 liter kostar cika 10 kWh (450 -500 liter olja/år, 1 bad/dag)

Hur ska man läsa de ovan nämnda sifforna för besparing? Bör man tolka kanske så här (?):
Behov:3100 liter oljamotsvarar 31000*0.75=23000
Tillskott   1100
VP:n avger  21990
Tillförd till VP 21990/2,92=7530
Besparing relativt oljevärme :31000- 1100 -7530=22370
Besparing relativt elvärme :23000-1100-7530=14730
Småhus i Mölndal, 1965, med viss tilläggsisolering 1 1/2 plan 145 m2, 50 m2 av källares 100 värms till ca 18 grad. Varmitek 8 /Varmitek VVB 300. Borrhål 180 m, 25 m till berg. Tidigare olja 2,4 m3. Nov 2004 tom  okt 2005  5340 kWh (5900KWh omräknat till år o normaltemp).2005: Patron stöder från -14 grad. Patrontid mindre än 1 timme.  2010: Patron stöder vid -12 (stiltje) -9 (blåst) Total Patrontid 2010: 11 tim (ca 66 kWh. Okt 2011-okt 2012 Totalt 11800 Kwh, VP 6900 kWh. Logger

Utloggad IMC

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 7
Re:Bervärme eller luft/vatten?
« Svar #11 skrivet: 20 september 2004, 12:13:45 »
JonasE, jag har också fått en offert på EcoAir 7,9 och en EcoEl 1800 offererat pris 110.000 Kr.

Kan du tipsa mig vem du fått offert från?


Utloggad svenne

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Stad/land: sverige
 • Antal inlägg: 277
Re:Bervärme eller luft/vatten?
« Svar #12 skrivet: 20 september 2004, 12:20:03 »
Hej,
jag installerade i maj i år en ECO EL + ECO_AIR 5,9 för 75000 inkl bortforsling av gamla oljepannan.
CTC ECO-El installerad i Maj 2004 samt Eco-Air 408 installerad dec 2013 med fast kondensering
Värmer 140 kvm i ett plan, 2-glasfönster, enrörssytem, panelradiatorer, ingen tilläggsisolering

Utloggad JonasE

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 45
Re:Bervärme eller luft/vatten?
« Svar #13 skrivet: 20 september 2004, 13:12:33 »
IMC, jag skickade namnet på firman och telefonnummer till dig som privat meddelande...vill inte göra någon som helst reklam för en installatör/leverantör på ett oberoende forum...  :-X

Vet heller inte hur seriös firman är då jag är nyinflyttad till Borås...så det är ingen firma jag kan säga något positivt eller negativt om!

Tycker rent spontant att det låter dyrt med 110.000:- eftersom du kan själv köpa utrustningen för 57.900:- privat över nätet inkl. frakt.
Men det kan ju vara så att du måste bygga om en hel del...?!
Som jag ser det är det ganska enkelt att sätta in denna utrustning själv, såvida du inte har central monterade tummar ivägen som omöjlig gör detta....
Verktyg och utrustning för att kunna löda m.m. kostar knappt 1000:- att köpa, en vvs-installatör tar lika mycket för att bara komma hem till dig.
Eftersom du hamnat på detta forum finns det nog en stor risk att du är ganska intresserad av att göra en hel del själv?!  :)

Offerten borde innehålla information om ev. delar i installationen sen är det ju ganska enkelt att fråga vad installatörer tror att det tar i tid, en dag, två dagar eller mera. Du kan ju även passa på att fråga vad hans/deras timdebitering ligger på. Med denna information får du ju fram ett litet humm vad installatörern tar ut av dig...

Kan ju tillägga att dom flesta vvs-firmor har hur mycket som helst att göra med VP-installationer just nu så det finns nog en ganska stor risk att offerterna kryddas en hel del!! Firman går knappast i konken för att du avböjer pga ett alldeles för hög offert!
Stiebel Eltron WPL10 inomhusmonterad / Acc 540liter med dubbla slingor / Flytande kondensering / 9-stegs elpatron med belastningsvakt / WPMW II / Comsoft GSM = allt sköts via dator och internet / Installerad av mig 2005-06-07 / kostnad ca 70.000:- / Driftkostnad uppdateras /

Utloggad falerts

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 7
Re:Bervärme eller luft/vatten?
« Svar #14 skrivet: 21 september 2004, 19:45:43 »
Vågar man såga itu tanken?
Hur rengör man tanken bäst?
Brandrisken?

Någon som gjot detta själv?

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser