0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
En 2-rörs radiator , med hembygd baypass för värme till nästa, uppfinningsrikedomen :)är stor
Man kan använda samma radiatorer oavsett system det är bara olika koppel (eller så använder man koppel som går att ställa om) och priset hos tex Rinkaby rör är detsamma för bägge typerna.
Jag instämmer med "Mr B" att en 500 liters arbetstank med slinga som förvärmer varmvattnet hade varit perfekt. Det gör att den värmer varmvatten och radiatorer samtidigt de kallaste dagarna d.v.s. den behöver inte växla över mot varmvattenberedaren, så länge det tappas varmvatten med jämna mellanrum. (IVT:s slingtank heter FW 502)En HE C9 blir perfekt. Behöver du tillskott så är det ju ändå vid höga temperaturer som inte kompressorn kanske klarar av, och gör den det så är det med lågt COP.
* När jag läser IVTs produktblad för FW 502 står det att den fungerar för upp till 5 lägenheter.
* Har haft svårt att hitta en FW 502 i någon nätbutik för att få ett ca. pris. Dem säljs väl inte till privatpersoner i så stor utsträckning. Har ni någon koll på vad den ligger i pris ungefär? Jag har ju fått en IVT 100-liters arbetstank offererad på en offert för knappt 10 000 kr.
* De kalla dagar när elpatronen kan behöva användas för att få upp framledningstemperaturen lite mer än 65 grader då blir väl konsekvensen att allt vatten i arbetstanken måste värmas också. Blir det inte onödigt mycket vatten att värma med elpatronen jämfört med om jag skulle ha en arbetstank på 200 liter?
Man kan använda samma radiatorer oavsett system det är bara olika koppel (eller så använder man koppel som går att ställa om) och priset hos tex Rinkaby rör är detsamma för bägge typerna. Varför skulle enrörs sättas igen lättare??Och jag tror nog att VVSföretagarna som bygger med ettrörssystem har koll på vad som kostar mer eller mindre.Problemet med ettrörssysem är väl att det kräver lite mer av den som projekterar. Och man behöver inte ha fler storlekar för man gör precic som med tvårörs man stryper in.Och att du tycker att det är obegripligt bottnar i att du inte riktigt har förstått alla aspekter.
De system som jag varit och felsökt på, som HAR satt igen har alla varit enrörs.Enrörs system drivs ju med samma cirkpump, som ger ett visst tryckfall över systemet, i enrörsystem fördelas detta tryck på kanske 4-5 radiatorer, vilket gör att tryckfallet blir lägre än i ett tvårörs, där alla arbetar med i princip samma tryckfall.Kommer det skit i kopplet till en radiator så pluggar det alltså lättare.Så har i vart fall jag tolkat det jag sett.Man måste öka storleken på radiatorer i enrörssystem med ca 4% för varje radiator längre bak i slingan, det driver upp kostnaden på radiatorer, och vill man dimensionera för ett riktigt lågtempererat system som mitt så blir det helt enkelt svårt att rymma radiatorerna utan att det ser "sinnessjukt" ut.Precis som du skriver är det också mer komplicerat att dimensionera och justera in enrörs system, de blir dessutom starkt påverkade av eventuella förändringar som görs t.ex. vid ombyggnader där det plockas bort eller adderas radiatorer.Sammantaget är det för mig obegripligt att man håller på med detta idag när det finns mycket bättre system.Det enda skäl jag kan se att man gör det är självklart att det blir några kronor billigare för projektören, men det blir absolut sämre för kunden, om inte initialt så över tid.
Det gäller när den är installerad som en varmvattenberedare till en fastighetsvärmepump. I ditt fall blir den installerad som en arbetstank med förvärmt varmvatten.Merkostnaden för 500 literstanken bör vara jämförbar med kostnaden för el-beredaren.Det krävs ingen extra energi från el-patronerna, bara för att 500-literstanken är ansluten.
Det fördelar flödet på ca 4-5 radiatorer Inte trycket Rickard. Motståndet bestäms av rörlängd och antalet fördelningspunkter . Precis på samma sätt som i ett 2 rörs system Sen att tempen blandas ner lite och en radiator Med tex som du önskar ha 500 watt ur som 5 radiator I slingan är på 584 watt ungefär i storlek Om den suttit som första radiator utan uppräkning.Ytan blir inte så mycket större att tala om Vad sätter igen ett värmesystem.Magnetit . Syresatt vatten är skurken . Ur en del 2 rörsystem rinner det sirap ur ocksåSå det är inget specifikt för ettrörsystem MvhB
Vi delar än en gång inte uppfattning.Bifogar stöd för min tes från tekniska föreningens skrivelse som rör detta.Tvårörs system är enligt mig enklare att dimensionera, man slipper överstora radiatorer i slutet av slingorna, det är enklare att trimma in, tåligare mot förändringar i systemet, och det ger värmepumpen i normalfallet högre COP.Från tekniska föreningen:Injustering av värmesystem är ett delikat ingenjörsproblem. Det går att lösa problemet med mycket sofistikerade beräkningar. Det finns bara ett problem med detta – datorn ska matas med så många ingångsvärden att tiden för att ta fram de rätta värdena gör metoden oanvändbar.Denna artikel visar hur injustering görs praktiskt på ett enkelt sätt.För att få ett värmesystem rätt injusterat krävs inte bara gedigna ingenjörskunskaper utan också förståelse för hur en förändring av en variabel påverkar flera andra. Det gäller därför att begränsa variablerna så långt som möjligt. Detta kan exemplifieras på följande sätt. I ett ettrörssystem ska injusteringen kompensera för – förutom värmebehovet i rummet – temperaturfallet och de friktionsförluster (tryckfall) som uppstår i systemet. Detta är ett problem med tre variabler. I ett tvårörssystem med högflöde är temperaturfallet eliminerat. Därmed har injusteringen reducerats till ett problem med två variabler. I ett tvårörssystem med lågflöde blir tryckfallet i stort sett försumbart och därmed är problemet beroende av en variabel. Man behöver endast anpassa strypningen vid radiatorn till rummets värmebehov. Lågflödesmetoden kan även användas i ettrörssystem.