0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Var i landet ligger detta?
Om man då gissar på Falköping som har dimensionerande vinterutetemperatur på -16,3°C så säger dimensioneringsprogrammet att med t.ex. en NIBE F1245-8 bergvärmepump skulle energi för uppvärmning minska från 21 MWh/år till ca 6 MWh/år. 100% energitäckning och 79% effekttäckning. Energibesparingen fördubblas med bergvärme jämfört med luftluftvärmepump. Total elförbrukning inklusive hushålls-el blir ca 11 MWh/år med en familj i huset. Men sedan är frågan också vilken framledningstemperatur som behövs vid DVUT för att hålla 21°C inne? Beror på hur värmesystemet i huset är dimensionerat. Värmepumpar blir mindre effektiva vid höga temperaturer men idag klarar de flesta fabrikat att ge upp till 60°C.
Götene har DVUT på -15,1°C. Framledningstemperaturerna i din tabell ser bra med ca 50°C när det är som kallast och det klarar värmepumparna med god marginal och bra verkningsgrad.F1245-8 är en klassik on/off värmepump. Det var mest för effekten jag räknade med den. De flesta väljer kanske varvtalsstyrd kompressor idag medans några nöjer sig med den traditionella typen. 1 m³ travad blandved kan ge ca 1300 kWh. Trodde du menade energi för uppvärmning "Vi har en elpanna från när huset byggdes som utan stöd käkade upp 21000kwh." Alltså att total elförbrukning tidigare låg på runt 26 MWh/år i huset med en familj. Du kanske menade att total elförbrukning var 21 MWh tidigare innan luftluftvärmepump? En LLVP är väldigt kostnadseffektiv så det blir oftast billigaste alternativet för att uppnå en medelhög energibesparing.
Är det kort pay off tid som är prio och om du tjänar ca 3000:- på att byta från dagens uppvärmning till luft/vatten eller bergvärme så är det snarare minst 20 år beroende på vad du kan göra själv vid installation.Luft/luft har även på ett ”enkelt” sätt luftkonditionering Förutsättning är då självklart att inte elpriserna skenar flera hundra procent Ja så är det ju. Man får luta sig åt komfortfaktorn isf och lägre huvudsäkringar för att göra en besparing. Iom att elpannan är från 1980 är den ju i behov av byte snart ändå så man får kanske räkna med 40 000kr där för att byta rakt av. Då blir ju kostnadstillägget mindre för att börja göra en energibesparing isf ju.
Har ingen koll på prisbilden på en elpanna men 40000:- inkl byte kanske det kostar.Du har låg uppvärmningskostnad idag och svårt att spara några större summor på den och därmed längre pau off tid.Vill du inte ta hela kostnaden direkt så kan man dela upp det på att köpa en elpanna som är bra anpassad för att docka på en utedel , byta ut jula pumpen mot en ”bättre” för att behålla möjligheten att enkelt använda luftkonditionering om placering av innerdel är rätt för detta.Samtidigt är det skönt att fixa allt på en gång om plånboken tycker om det
Ja verkligen inte lätt o veta hur man ska göra. Pratat med ett par firmor i veckan och de anser ju bergvärme vara uteslutet pga pris. En firma menade även på att bergvärme inte kommer funka optimalt pga brainvätskans temp inte blir optimal då huset är för litet. Det gällde Daikin inverterpump. Fick rekommendation L/V Altherma 3 för runt 100Kkr