Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Startar ej elpatronen IVT490  (läst 3199 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Straw

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 16
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Startar ej elpatronen IVT490
« Svar #75 skrivet: 04 januari 2020, 14:33:41 »
Min pump har nu fungerat i drygt 2 veckor efter bytet av tryckvakten. Jag hoppas det är bytet som gjort susen, men pumpen fungerade även lite längre perioder ibland tidigare så jag tror det är för tidigt att jubla än...

Jag bytte bara tryckvakten. Beställde en sådan här från JS energi:
https://jsenergi.com/tryckvakt-huba-4090.html
Men man behöver se hur det ser ut i sin pump innan man beställer - om man har en äldre variant är tryckvakten integrerad på fläktkortet och man behöver då även byta detta enligt tidigare kommentar från Larsmaja.

@Larsmaja: Håller med om att det är konstigt att tryckvakten orsakar problem med eltillskott, men det verkar ju vara fallet i de trådar det länkats till tidigare. Måste i så fall vara något med någon timer/räknare i regleringen som gör att det blir så...

Precis som skrivet högre upp i tråden har detta med stor säkerhet inte något med ekonomidrift eller överhettningsskydd att göra. När detta felet inträffar ”glöms” eltillskottet helt - länge. Men börjar fungera igen så fort man startar det manuellt.

Utloggad mwl

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 29
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Startar ej elpatronen IVT490
« Svar #76 skrivet: 05 januari 2020, 09:43:49 »
Min pump har nu fungerat i drygt 2 veckor efter bytet av tryckvakten. Jag hoppas det är bytet som gjort susen, men pumpen fungerade även lite längre perioder ibland tidigare så jag tror det är för tidigt att jubla än...

Jag bytte bara tryckvakten. Beställde en sådan här från JS energi:
https://jsenergi.com/tryckvakt-huba-4090.html
Men man behöver se hur det ser ut i sin pump innan man beställer - om man har en äldre variant är tryckvakten integrerad på fläktkortet och man behöver då även byta detta enligt tidigare kommentar från Larsmaja.

@Larsmaja: Håller med om att det är konstigt att tryckvakten orsakar problem med eltillskott, men det verkar ju vara fallet i de trådar det länkats till tidigare. Måste i så fall vara något med någon timer/räknare i regleringen som gör att det blir så...

Precis som skrivet högre upp i tråden har detta med stor säkerhet inte något med ekonomidrift eller överhettningsskydd att göra. När detta felet inträffar ”glöms” eltillskottet helt - länge. Men börjar fungera igen så fort man startar det manuellt.

Toppen, tack för bra info.  tummenupp Kan du se eller mäta om det är något fel på gamla tryckvakten?

Min pump fortsätter att ticka och gå för tillfället, så svårt att veta hur man ska agera. Om jag byter tryckvakten är det svårt att verifiera om det faktiskt löser något problem för mig...

Utloggad mwl

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 29
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Startar ej elpatronen IVT490
« Svar #77 skrivet: 08 januari 2020, 23:25:42 »
Då har problemet till slut uppstått ikväll igen, detta efter att sambon och båda döttrarna duschat och kört slut på varmvattnet. Kompressorn gick men inget eltillskott. Lite siffror: 

GT1 29,8 (31,8)
GT2 2,3
GT3:1 29,5
GT3:2 31,1
GT3:3 29,1
GT6 67,4

Fick igång den genom att köra enbart tillskott ( meny 8 ). Kikade in i fläktutrymmet och såg att jag har gamla fläktkortet så det blir nog att testa att köpa ombyggnadssatsen (https://jsenergi.com/ivt-reservdelar/per-pump/ivt-490-9kw/ombyggnadssats-flaktkort-med-tryckvakt.html)

Noterade att det var lite kondensvatten på golvet i fläktutrymmet. Är det normalt?

Utloggad EFM

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 42
SV: Startar ej elpatronen IVT490
« Svar #78 skrivet: 09 januari 2020, 05:32:27 »
Nått galet har du i styrningen. Tillskottstimern för vv ska starta då GT 3:2 understiger 3 grader från börvärdet i 2.3.Men om tanken störttappas som vid dusch
 förkortas denna tid ytterligare för att trigga elpatronen och timern i 6.8 gäller inte längre. Dessutom vid dessa temperaturer så ska inte GT:1 kunna vara högre än ärvärdet då 490 jobbar med varmvattenprio, alltså varmvattnet går före värmen. Styrningen ska sänka börvärdet för att shunten ska stänga så att temperaturen ska kunna återhämta sig snabbare. T ex vid 40 grader på GT3:2 sänks framledningen med 5 grader osv. Vid den temperatur du har på GT3:2 ska börvärdet på GT:1 ligga ca 10 grader under vad du har. Sen kommer börvärdet räkna upp igen allt eftersom tempen i tanken höjs. Kollade min egen nu på morgon efter dusch, GT3:2 ligger på 33,1 börvärdet på GT:1 ligger på 21,9, shunten har slagit igen och elpatron är igång. Gissar att det här händer ibland ändå utan att tanken har tappats på vatten, att den helt enkelt dräneras på värme och tillskottet är dött.  Då brukar det vanligaste felet vara ekonomidriften som är en variant av drift som går ut på att tillskottet ska fördröjas in i det längsta via en massa parametrar och konstanter, då kan det bli fel ibland. Funkar hos en del men inte hos andra. Men det här är nått annat,styrningen reagerar inte som den ska. Vad detta beror på är svårt att säga, då krävs det att man är på plats och kan manipulera temperaturerna i tanken. Signalerna från kraftkort via bandkabeln till styrkort, nånstans där felar det. Det här problemet med att styrningen inte gör rätt saker som t ex att  börvärdet på GT1 inte ändras vid störtappning hör ju ihop med att elpatronen inte går in, styrningen tolkar /ser inte vad som händer. Det  här varit ett återkommande problem genom åren och historiskt sett så har det varit styrkortet i sig  som felar, men det är inget man kan säga med 100% säkerhet.

« Senast ändrad: 09 januari 2020, 07:47:31 av EFM »

Utloggad mwl

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 29
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Startar ej elpatronen IVT490
« Svar #79 skrivet: 09 januari 2020, 19:30:21 »
Jag tror att det är svårt att dra så mycket slutsatser utan att ha en tidsserie med data. Så nu när jag tror mig ha ett scenario för att trigga problemet gjorde jag ett test. Jag tappade varmvatten ur två kranar och loggade alla temperaturer nedan. Sorry långt inlägg. :)

Utifrån detta ser man att börvärdet trappas ned under tappning. Märkligt nog drog eltillskottet igång av sig självt någon gång efter 75 min (behövde alltså inte dra igång genom att köra enbart tillskott (meny 8 )), så det kanske inte riktigt är samma scenario som tidigare ändå. Efter mätseriens slut fortsatte pumpen att återhämta sig.

Vad kan man dra för slutsatser av detta?

---

T + 0 min (Börjar tappa varmvatten)

GT1 33,0 (33,3)
GT2 0,0
GT3:1 48,4
GT3:2 49,4
GT3:3 29,7
GT6 67,1

Kompressor PÅ
Eltillskott PÅ

---

T + 3 min

GT1 33,5 (29,5)
GT2 0,0
GT3:1 48,4
GT3:2 41,0
GT3:3 30,3
GT6 67,1

Kompressor PÅ
Eltillskott PÅ

---

T + 5 min

GT1 29,8 (27,1)
GT2 0,0
GT3:1 37,8
GT3:2 37,4
GT3:3 31,6
GT6 67,4

Kompressor PÅ
Eltillskott PÅ

---

T + 8 min

GT1 27,3 (27,3)
GT2 0,0
GT3:1 24,8
GT3:2 37,7
GT3:3 33,0
GT6 68,7

Kompressor PÅ
Eltillskott PÅ

---

T + 14 min (Slutade tappa varmvatten här ungefär)

GT1 31,5 (33,3)
GT2 0,0
GT3:1 19,2
GT3:2 33,5
GT3:3 32,8
GT6 29,1

Kompressor AV
Eltillskott AV

---

T + 17 min

GT1 29,8 (33,3)
GT2 0,0
GT3:1 19,5
GT3:2 30,8
GT3:3 29,6
GT6 59,7

Kompressor PÅ
Eltillskott AV

---

T + 23 min

GT1 28,3 (33,3)
GT2 0,0
GT3:1 20,1
GT3:2 28,2
GT3:3 27,9
GT6 41,6

Kompressor AV
Eltillskott AV

---

T + 27 min

GT1 27,0 (33,3)
GT2 0,0
GT3:1 20,5
GT3:2 26,9
GT3:3 26,5
GT6 56,0

Kompressor PÅ
Eltillskott AV

---

T + 35 min

GT1 27,0 (33,3)
GT2 0,0
GT3:1 20,9
GT3:2 26,5
GT3:3 26,5
GT6 61,0

Kompressor PÅ
Eltillskott AV

---

T + 45 min

GT1 27,0 (33,3)
GT2 0,0
GT3:1 21,5
GT3:2 26,5
GT3:3 26,5
GT6 62,8

Kompressor PÅ
Eltillskott AV

---

T + 55 min

GT1 27,0 (33,3)
GT2 0,0
GT3:1 22,0
GT3:2 26,5
GT3:3 26,5
GT6 63,4

Kompressor PÅ
Eltillskott AV

---

T + 65 min

GT1 27,0 (33,3)
GT2 0,0
GT3:1 22,4
GT3:2 26,5
GT3:3 26,5
GT6 63,7

Kompressor PÅ
Eltillskott AV

---

T + 75 min

GT1 27,0 (33,3)
GT2 0,0
GT3:1 22,8
GT3:2 26,5
GT3:3 26,5
GT6 63,9

Kompressor PÅ
Eltillskott AV

---

T + 85 min

GT1 27,8 (27,7)
GT2 0,0
GT3:1 24,0
GT3:2 38,6
GT3:3 33,3
GT6 67,8

Kompressor PÅ
Eltillskott PÅ

---

T + 95 min

GT1 27,8 (27,7)
GT2 0,0
GT3:1 24,0
GT3:2 38,6
GT3:3 33,3
GT6 67,8

Kompressor PÅ
Eltillskott PÅ


---

T + 105 min

GT1 30,6 (30,0)
GT2 0,0
GT3:1 27,3
GT3:2 43,1
GT3:3 37,2
GT6 68,1

Kompressor PÅ
Eltillskott PÅ
« Senast ändrad: 09 januari 2020, 19:32:08 av mwl »

Utloggad EFM

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 42
SV: Startar ej elpatronen IVT490
« Svar #80 skrivet: 09 januari 2020, 20:57:42 »
Snyggt loggat👍 Så ska det se ut! Allt funkar som det ska  ända tills du kommer till 14 min. Där stannar kompressorn och startar igen för att stanna ännu en gång vid 23 min. När kompressor stannar för avfrostning t ex så står det avfrostning i displayen och elstillskottet går vidare, stod det nåt när den stannade? Får du däremot ”omotiverade” stopp så börjar alla timers räkna om igen när kompressorn startar igen. Vissa larm är programmerade så att styrningen bara skriver ut larmet om det har inträffat 5 gånger under 2,5 tim, ett sånt larm är  t ex lågtryckslarmet. Larmet återställer sig självt och kompressorn startar igen omgående dom 3 första gångerna så fort LP vakten är sluten igen,  4:e  och 5:e gången på sin vanliga fördröjning. Men vid varje stopp börjar styrningen räkna om allt igen utifrån dom temperaturerna som finns. Får du fler såna här stopp så kan det bli så att elpatronen inte får tillåtelse att starta under många timmar. Att styrningen sen efter ett sånt stopp inte riktigt hänger med visar dina börvärden på GT:1  som då återigen är högre än vad dom ska vara vid den tempen på GT 3:2 som jag beskrev ovan. Utifrån loggen du gjort och om kompressorn bara stannade omotiverat utan att säga varför  skulle jag gissa att dina problem med elpatronen beror på lågtryckslarmet. Att kompressorn kan gå perioder utan att stanna kan bero på värmeuttaget ur botten på tanken där GT3:3 mäter. Ju mindre värmeuttag desto högre temp på Gt3:3 vilket innebär högre tryck på högtrycksidan respektive lågtryckssidan. Även vid varmvattenuttag kyls kondensorslingan och temp och tryck sjunker.
Och visst kan det va så att man har kommit tillrätta med problemet genom att byta avfrostningsvakten, förmodligen av den anledningen att vakten inte fungerar som den ska och då inte triggar avfrostning varje gång på automatik, finns både auto och tid i styrningen. Fungerar inte avfostningen som den ska så kommer LP vakten att lösa ut förr eller senare, och detta problem med att elpatronen inte går in dyker då upp pga dom orsaker jag beskrev ovan. Avfrostningsvakten i sig kan aldrig på nåt sätt blockera eltillskottet, den ligger över samma manöver som LP HP vakterna och kan bara slå av och på kompressorn.
« Senast ändrad: 10 januari 2020, 07:30:30 av EFM »

Utloggad mwl

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 29
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Startar ej elpatronen IVT490
« Svar #81 skrivet: 09 januari 2020, 23:31:50 »
Är inte så haj på VP att jag hänger med i alla detaljer i resonemanget, sorry.  ::)

Men tyvärr verkar inte min VP aldrig visa någon info i displayen att den avfrostar. Jag har förstått att vissa VP gör det men det har min aldrig gjort (Rego 401, versionsnummer 2.30). Så tyvärr vet jag inte vad den gör när kompressorn stannar. :(

Vad innebär lågtryckslarmet? Och vad borde jag göra som nästa steg? Om tryckvakten är misstänkt kanske jag ska slanta upp pengarna för en ny?

Tack för all input!

Utloggad EFM

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 42
SV: Startar ej elpatronen IVT490
« Svar #82 skrivet: 10 januari 2020, 00:08:14 »
Lågtryckslarmet innebär att trycket på sugsidan  i kylkretsen understiger 0,7 bar i detta fallet. Beror på läck i kylkretsen, defekt expansionsventil,trasig frånluftsfläkt, defekt LP vakt,eller att avfrostningen inte fungerar som den ska.
Din kompressor stannade inte för avfrostning iallafall, inte så tätt. Ser ut som ett typiskt LP larm.  Men man kan aldrig vara säker innan man kopplat upp sig på kretsen, så det rätta är väl att ringa en kyltekniker så får han felsöka på plats. Vart bor du?
Är du lite kunnig själv så kan man bygla LP vakten o köra samma störttappning av vattnet som du gjorde förut. Stannar inte maskinen då så vet du vad problemet ligger, men gör inte det om du är osäker.
Angående avfrostning så händer det inte jätteofta på en frånluft, på 490 står det bara Avfrostning  i displayen om det är styrningen som triggat det på tid(fabrikinställning var 10:e timme) eller Avfrostning auto , och då är det vakten som du bytt som triggat igång det. Det går på några min bara.

Utloggad Västerhaninge 17

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Stockholm (Haninge)
  • Antal inlägg: 281
  • Kön: Man
SV: Startar ej elpatronen IVT490
« Svar #83 skrivet: 10 januari 2020, 09:23:09 »
Vet att min värmepump indikerade för avfrostning i början av sitt liv , ändrade fläkthastigheten till avluften så jag fick den att avfrosta minimalt.
Nu på senare tid har jag aldrig sett indikering om avfrostning , fast kompressorn är avaktiverad men eltillskott är aktivt  dontknow
Stockholm,Byggår 2008,1.5 pl,84 kvm nere tot 161 kvm,värmeslang i cementplattan (pålad) IVT490 FLVP
2010: 15439kwh (total förbr)Ö-våning ej isolerad
2011: 11777kwh (t.f) Ö-våning isolerad
2012: 12049kwh (t.f)
2013: 11973kwh (t.f)
2014: 11522kwh (t.f) luftvärmepump inst. November
2015: 10367kwh (t.f)
2016: 12227kwh (t.f)
2017: 13424kwh (t.f) 700 w Byggfläkt inkopplad i garaget
2018: 15182kwh (t.f)
2018: 15752kwh (t.f)

Utloggad Larsmaja

  • Lär mig något nytt varje dag. Absolut inte
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Lund Södra Sandby
  • Antal inlägg: 363
  • Kön: Man
  • IVT490
SV: Startar ej elpatronen IVT490
« Svar #84 skrivet: 10 januari 2020, 12:06:08 »
Bytte CPU kortet från vers. 2.10 till 2.50 efter att åskan härjat i området.
Innan byte av CPU kort visades det i displayen då avfrostning pågår, efter visades avfrostning inte längre.
Så i någon programversionerna har det ändrats.
(Manupilerar avfrostning för att enkelt få stopp på kompressorn då solvärme är tillräcklig, så fått då koll på detta)
« Senast ändrad: 10 januari 2020, 12:20:59 av Larsmaja »
IVT490 år 2003 132 m2
2019 2700kWh/år drivenergi.
Kompletterad 20190101 med LVVP INVEST LVE 09 drivenergi 358kWh/år
Braskamin 0 m2 ved/år.
6 m2 Vakuumrör solfångare 7,825kWp solceller.
750l ackumulatortank
År 2004 ca 17000kWh
Nu import netto c a. 1000kWh/år 2 personer, ort Lund.
Ink. Elbil BMW i3
Byter bara ut "konstaterade defekta" komponenter.

Utloggad EFM

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 42
SV: Startar ej elpatronen IVT490
« Svar #85 skrivet: 10 januari 2020, 12:17:10 »
Menar du inte version 2.1 till 2.5? Eller är det jag som blandar ihop siffrorna nu😊.

Utloggad Larsmaja

  • Lär mig något nytt varje dag. Absolut inte
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Lund Södra Sandby
  • Antal inlägg: 363
  • Kön: Man
  • IVT490
SV: Startar ej elpatronen IVT490
« Svar #86 skrivet: 10 januari 2020, 12:22:14 »
Menar du inte version 2.1 till 2.5? Eller är det jag som blandar ihop siffrorna nu😊.
Ja det blev tyvärr fel har ändrat. dontknow
IVT490 år 2003 132 m2
2019 2700kWh/år drivenergi.
Kompletterad 20190101 med LVVP INVEST LVE 09 drivenergi 358kWh/år
Braskamin 0 m2 ved/år.
6 m2 Vakuumrör solfångare 7,825kWp solceller.
750l ackumulatortank
År 2004 ca 17000kWh
Nu import netto c a. 1000kWh/år 2 personer, ort Lund.
Ink. Elbil BMW i3
Byter bara ut "konstaterade defekta" komponenter.

Utloggad EFM

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 42
SV: Startar ej elpatronen IVT490
« Svar #87 skrivet: 10 januari 2020, 12:31:36 »
Inte lätt o hålla reda på alla siffror, jag vet😊. Version 2.5 är den version som även går att köra på 495 så där är det en del förändringar, så då är det borta där som du säger. Annars ska det vara där. En fabriksåterställning på både kund, service och fabriks nivå brukar göra susen ibland på diverse konstigheter.

Utloggad mwl

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 29
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Startar ej elpatronen IVT490
« Svar #88 skrivet: 13 januari 2020, 23:20:39 »
En fabriksåterställning på både kund, service och fabriks nivå brukar göra susen ibland på diverse konstigheter.

Kostar väl inget att testa det. Jag hittar hur man gör det på kundnivå (meny 12). Hur gör man på servicenivå och fabriksnivå - är det samma menyval men att det har annan effekt? Tappar man inställningar för t.ex. effektvakten om man gör en fabriksåterställning på någon av nivåerna?

Utloggad EFM

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 42
SV: Startar ej elpatronen IVT490
« Svar #89 skrivet: 14 januari 2020, 15:29:21 »
Precis man loggar in på den nivå man vill återställa, du tappar effektfakten i servicenivå. Aktiveras under 8.19.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi ppnar din e-postklient
 


Annonser

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Värmepumpar i Stockholm
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Use CS Theme