Jag har köpt in en Gree Amber för att testa den.
Prestandasiffrorna (A+++ och 3.9 kW uteffekt vid -25 grader) är onekligen goda, garantierna likaså, 5 år med krav på service inom de första tre åren.
Frågan är om det är en maskin som man vill leva med, eller om det primärt skall ses som en "garagevärmepump" till rätt pris.
Nu skall jag villigt erkänna att jag har ingen annan erfarenhet av att "leva med" en luftvärmepump, så hur andra maskiner fungerar med avseende på ljudnivåer, knäppningar eller effektstyrning har jag faktiskt ingen aning om, hoppas att någon annan som loggar sin luftvärmepump kan dela med sig av grafer på hur de fungerar med avseende på temperatur och effektstyrning.
Jag kan väl börja med att berätta om installationen i sig, så vitt jag kan bedöma så är allt som har med installationen helt OK, innedelen har långa rör så att koppla ihop rören mellan innedel och utedel skall i normalfallet inte vara några problem.
Innedelen var fylld med gas (troligen kvävgas för att undvika att kondens lägger sig i rören under lagringen).
Plåten för innedelen brukar vara utmärkt med måttangivelser, t.ex. var "Mitten på maskinen" är och var man skall borra hålet genom väggen.
I detta fall fanns inga som helst märkningar på plåten, vilket komplicerar installationen en del, det rör sig om minuter som det tar att mäta sig fram till var mitten är och var man skall borra hålet, men det känns ändå onödigt på något sätt att det inte finns markerat.
Troligen beror det på att samma plåt används för flera olika modeller (storlekar) på innedelen.
Plåten i sig var lika rejäl som på andra värmepumpar och det var enkelt att trycka fast innedelen på plåten.
Utedelen är TUNG (47.5 kg), så det kräver sin man att hänga upp den på väggen, vi var två och jag tycker att vi fick kämpa en hel del.
Nu satt vi den rätt högt på väggen så vi fick lyfta högre än axelhöjd, och då är det ju alltid knepigt.
Anslutningarna är vinklade snett uppåt som på de flesta maskinerna.
Det är två separata lock för elanslutningarna och röranslutningarna , känns lite onödigt, och installationen blir inte lika "ren och snygg" som när ett enda lock täcker både el och röranslutningara.
I övrigt inget att anmärka på, solida och väl uppmärkta anslutningsplintar på både inne och utedel gör det enkelt att koppla det elektriska.
Anslutning av rör och vakumsugning var inga problem.
Under testkörningen så noterade jag som mest 11 A i strömförbrukning, då började maskinen backa för att det blev för varmt i rummet (värmer bara 25 m2 stort rum) där värmepumpen sitter.
I anslutning till rummet finns ett kontor (7 m2) med över 1 meter breda med fasta öppningar in mot hallen - som i sin tur ansluter mot resten av huset där man kan värma totalt ca 90 m2 ytterligare (beroende på hur väl värmetransporten kan ske via öppningarna genom kontoret).
Driften:
Nu har jag inte mätt några bullernivåer, men jag reagerar på att maskinen blåser på rätt ordentligt, den hörs helt klart om man kör den både i auto och manuellt fläktläge på lägsta hastighet.
Lägger man den i läge "silent" så blir det med ens en behagligare ljudnivå, men i klass med "märkespumparna" bedömer jag inte att den är.
Har läst i Finska Värmepumpsforum att vissa påstår att den går tystare (med lägre fläkthastighet) i läge kyla, det återstår att testa för mig, återkommer i den frågan.
Maskinen har funktionen "I-feel" som innebär att man kan låta en temperaturgivare i fjärren styra effektregleringen, den skickar då var 10:e minut temperaturvärdet från fjärrkontrollen till innedelen som i sin tur anpassar uteffekten på maskinen.
Styrningen har jag inte fått kläm på ännu, det lilla jag hittills hunnit testa indikerar att effektregleringen är klart rudimentär/torftig, i princip går maskinen från 0 till ca 1 kW (Förbrukad effekt) vid uppstart, sedan drar den på i princip till full effekt (1.5 till 2 kW förbrukad effekt) under några minuter för att sedan lägga sig på ca 1 kW effektförbrukning igen, tills den stannar för att det blir "för varmt" i rummet.
En som jag ser det mycket märklig reglerstrategi.
Kanske hade det fungerat bättre i en större lokal, det kan jag tyvärr inte svara på.
Jag kommer i slutet av denna recension att bifoga bilder/grafer på effektregleringen så ni får se själva hur den fungerar.
I morse fick jag även med en avfrostning, den gick på under 10 minuter vid ca -8 graders utetemp vilket får anses normalt men inte speciellt bra (Har sett maskiner som gjort det på mellan 5.5 och 12 minuter).
Under uppvärmning och nedkylning knäpper det en del i plasten, och här lyser min lilla erfarenhet igenom, jag har svårt att jämföra med andra maskiner då jag sällan varit så länge i samma rum som en luftvärmepump att det är något jag reflekterat över tidigare.
Knäppningarna skulle dessutom till del kunna bero på att jag "wrappat" innedelen med svart vinyl så att den skall smälta in bättre mot fondväggen där den sitter, bild längre ned.
I fullt autoläge så är min mening att det inte skulle vara lätt att leva med denna maskin i "möblerade rum", fläkten ändrar hastighet med rätt rejäla pådrag och avdrag, till synes utan större anledning, och det knäpper rätt mycket i plasten när uteffekten ändras, vid avfrostningen blev det dessutom en rejält ljud när fyrvägsventilen växlade vid avslutad avfrostning, om det är nåt som kommer att hända varje gång, eller om det var en engångsföreteelse återstår att se.
I läge "Quiet" blir uppträdandet mycket mer civiliserat och kan man placera den en bra bit från där man vistas längre tid så är nog maskinen helt OK att ha i bostadsutrymmet, även om allt är relativt, svårt att säga hur andra skulle reagera på maskinen.
Uteffekten är rejäl, det blåser verkligen mycket och varm luft när maskinen går för högtryck, rena hårfönen...
Detta är mina första reaktioner efter mindre än 24 timmar med maskinen i drift, utetemperaturen har varierat mellan +1 och -8°C under tiden och med tanke på att den samspelar med jordvärmepumpen som (huvudsakligen) värmer resten av huset så är det svårt att säga någon om energiförbrukningen under denna period.
Klart är att jag haft något varmare än jag brukar i detta rum FÖR att kunna få lite testvärden att ta ställning till.
Temperaturregleringen i rummet är helt OK även om jag inte verifierat det med loggning av temperaturen i det rummet (kanske kommer), men min upplevelse är i alla fall att den håller temperpaturen på ett skapligt sätt, visst är det märkbart varmare i rummet i slutet av en driftcykel, men underligt vore annat då den i princip aldrig förbrukar mindre än ca 1 kW vilket borde innebära ca 5 kW uteffekt.
Det jag har störst frågetecken kring är varför den inte går ned i effekt då den:
1. Borde kunna räkna ut att 1 kW är för hög effekt om den hela tiden måste stanna för att det blir för varmt.
2. Den borde kunna relatera vad värmebehovet borde kunna vara baserat på utetemperaturen, vid 0 grader ute skall det till ett rätt stort rum och det skall behövas 5 kW värme för att hålla huset varmt...
3. Om effektförbrukningen vid "värmestopp" var ca 1 kW så borde den starta om på en lägre effekt när värmebehov åter uppstår, det borde inte vara så svårt att "lära" mjukvaran.
När jag åkte hemifrån i morse lämnade jag maskinen i manuellt fläktläge på lägsta hastigheten, läge "quiet" och börvärde 23 grader.
Temperaturstyrning via fjärren, fjärren ligger på soffans armstöd.
Så till lite bilder som visar hur maskinen gått i natt.
Komplettering gjord 2018-11-24 efter en veckas drift:
Slutsats.
Det visade sig tyvärr vara fel på ett kretskort som gjorde att effektregleringen inte fungerade.
Huruvida det även påverkade fläkthastigheten på innerdelen eller ej kan jag tyvärr inte svara på.
Vi har i alla fall beslutat att ta ned maskinen istället för att felsöka/reparera då vi har för dåligt med tid för egna projekt som kan dra ut på tiden.
Det jag kan säga är i alla fall att jag tror på de prestandasiffror som anges baserat på det jag sett:
1. Både utedel och innedel är rejäla enheter, utedelen är klart större än t.ex. den till Daikin, förångarytan och fläktens hastighet borgar också för att den skall kunna hämta upp bra med värme.
2. Avfrostningen och avrinningen verkar fungera bra, trots fuktigt väder och kallt ute så gick maskinen i ca 2 tim och 15 minuter mellan avfrostningarna (-12°C ute när detta uppmättes)
3. Innerdelen är rejält stor, luftöppningen likaså, och fläkten blåser på ordentligt. Kombinationen av stor utedel med bra fläktkapacitet och stor innedel med bra fläktkapacitet gör att uteffekt och COP bör bli bra om man bara har koll på kylprocessen och har en effektiv kompressor. Några uteffektmätningar eller COP-mätningar har ej kunnat göras, men man känner ju att det blåser på ordentligt med värme. En toppeffektförbrukning på 2.9 kW har mätts upp i värmedrift med börvärde 30 grader. och utetemp ca 0 grader. Om COP är 3.0 så borde det innebära hela 9 kW uteffekt!!!
4. Det har samlats rejält med vatten/is på marken bara under den vecka vi kört maskinen, och detta trots att den bara varit en delvärmekälla i vårt hus som i grunden värms av jordvärmepump och vattenburet system, i princip har den bara värmt ett rum på 25 m2. Det innebär i alla fall att den tagit mycket värme ur uteluften om det bildas mycket is under maskinen, bra!
Den enda egentliga kritik jag har mot maskinen (med förbehåll att det kan ha varit fel även på fläktstyrningen) är att den bullrar lite mer än jag var komfortabel med - även på lägsta fläkthastighet och läge "Quiet". Lite mycket knäppningar i plasten också, men det vänjer man sig nog med utan större problem.
Kan man placera den en bra bit från de platser man vistas mest på så kan det ändå fungera bra att ha den i huset, men i ett garage, maskinhall eller liknande är det säkert en bra maskin med hög uteffekt. Även som kylmaskin borde den fungera bra med en mycket lägre ljudnivå än de mobila AC som blivit så vanliga idag.
Kvalitetsintrycket rent generellt är gott sett till den mekaniska konstruktionen och finishen.
Som vanligt är det svårt/omöjligt att bedöma faktisk kvalitet - den som påverkar livslängden, det vet vi först om sisådär 10-15 år.