Det kan nog vara så att man har gått med på att ansluta sig till fjärrvärme när man köpt en kommunal tomt via kommunens "tomtkö". Det verkar vara en vanlig konstruktion tyvärr. Även om det är smidigt ur ren underhållssynpunkt med fjärrvärme så sitter man lite i knäna på en aktör. Vad det nu säger då samma situation är vanligt förekommande i samhället
Alternativen som jag förstått det (glad amatör som också bygger hus)
1) Borra för bergvärme, där kylan kan komma från a) FTX som har kylbatteri och vätskan från borrhålet cirkuleras genom batteriet, kylan fördelas ut genom ventilationssystemet. Kräver isolering av ventilationskanalens "in-delar" och ett vältätat hus för att fungera bra. Se tråd:
https://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=67474.0b) Rördragning till minst 1 kylkonvektor där vätskan passerar. Kräver även isolering av rör och en begränsning blir att det blir väldigt dyrt att installera konvektorer (vägg eller tak) i varje rum man vill ha kyla i. Fördel: kraftig effekt
Nackdel är att det blir ju dyrt att göra en borra enbart för detta, vanligtvis så är det en nice-to-have funktion av att man installerar bergvärme.
Ditt hus borde klara sig på en 1,5-6 kw inverter och en 180 m borra eller dylikt givet de höga byggkraven som är idag. Gå upp ett snäpp om du bor norr om
Limes Norrlandicus. Detta alternativet är det bästa i mitt tycke om du kan frångå kravet på fjärrvärme.
2) Luft-luft som @hastings skriver har fördelen att det är enkelt att "vända" på steken och få kyla på sommaren. Nackdel är att det kräver mindre estetisk utedel (beroende på vem man frågar, frågar man en nörd så är den snygg
)
Blir lite tårta på tårta att ha fjärrvärme och luft-luft, även om de förmodligen kan samverka bra. En fördel är ju att det inte är särskilt komplicerat eller dyrt att installera, säg en Kaisai för 9 lax och en 5 för installation typ. Exempel:
https://www.polarpumpen.se/ac/hem-kontor/kaisai/kaisai-fly-ac-18Då kan man placera denna på ovanplan nära sovrum och trapp och på så sätt kyla ner huset hyfsat centralt givet att huset ditt är 2-plans.
3) Vanlig "air-condition" -- portabel eller ej där man tar hål genom fasaden och leder ut varmluft/kondens. Fungerar hyfsat men kanske kan vara en nödlösning om inget av ovanstående fungerar.
4) Hör med kommunen om de har "fjärrkyla", vet att vissa är på gång att kunna leverera kyla genom näten på samma sätt som värmen.
5) ?
Hursomhelst är det vettigt att göra tillägg på att kondensisolera ventilationskanalerna när bygget görs, blir väldigt mycket jobbigare att göra detta i efterhand, så kan du komplettera med det mesta i efterhand.