Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Värt att komplettera med ett tredje borrhål i samband med byte av värmepump?  (läst 855 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Magnus Josefsson

 • Gäst
Magnus Josefsson
Värt att komplettera med ett tredje borrhål i samband med byte av värmepump?
« skrivet: 07 juli 2018, 13:04:09 »
Hej!
Jag är i behov av lite råd och hoppas att ni kan hjälpa mig.

Vi är i färd med att byta bergvärmepump i vårt hus som vi flyttade in i för ett par år sedan. Nuvarande bergvärmepump är en Thermia 15kW från 2002 och fungerar inte alltid helt optimalt även om den fortsatt tuggar på.
Vi har två seriekopplade borrhål om vardera 101m aktivt djup som borrades 1985.

Huset är på 235 m2 boyta och 105 m2 biyta. Atemp är 396 m2 enligt energideklarationen. Huset är byggt 1924 och renoverades väldigt utförligt av förra ägaren. Alla fönster är dock inte bytta utan drygt hälften av fönsterna är gamla öppningsbara tvåglasfönster.

Nu har vi tagit in offerter från installatörer och gallrat ner till två installatörer som verkar kunniga. Båda är överens om att de borrhål vi har är lite underdimensionerade för husets totala värmebehov och erbjuder oss att om vi vill komplettera med ett tredje borrhål. Den ena installatören vill dock absolut borra och menar att ett ytterligare borrhål skulle ge en besparing på ca 8000 kWh/år jämfört med att enbart byta pumpen, medan den andra är mer tveksam och har givit siffror som snarare skulle indikera på en skillnad på ca 4000 kWh/år. Frågan är vem som har rätt?

Idag har vi en total elförbrukning på ca 28000 kWh/år. Jag tror dock att vi förbrukar ganska mycket hushållsel, gissningsvis kanske 11000 kWh/år. Detta då vi har ganska stor passiv elförbrukning -- jag har stängt av pumpen över natten och mätt elförbrukning per timme och då ligger på ca 0,85 kW i snitt över året.

Så frågan är, hur stor skillnad tror ni att det skulle göra att borra ett tredje borrhål jämfört med att enbart byta pump?

Mycket tacksam för råd,
Hälsningar,
Magnus

Inloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 29272
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
Jag har gjort en kalkyl i Nibes program.
Förutsättningar:
Göteborg
Granit som bergart
Toppeffektbehov 17 kW (340 m2 X 50W/m2)
Energibehov värme och varmvatten 45800 kWh/år
Med borrdjup avses aktivt borrhål.

Med 202 meter borrdjup blir besparingen 33514 kWh/år, inkommande KB medel -0.2 grader.
Med 265 meter borrdjup blir besparingen 34221 kWh/år, inkommande KB medel +2 grader.
Med 306 meter borrdjup blir besparingen 34490 kWh/år, inkommande KB medel +3 grader.

Om mina antaganden stämmer så tjänar du inte mer än ca 1000 kWh/år på att borra ytterligare ett hål på ca 101 meter.

Dock, om man istället för granit anger "default" bergart som finns i programmet (3.0 W/mK istället för 3.5 W/mK) och antar att du har 6 meter ned till grundvatten i borrhålen så blir aktiva borrdjupet i ditt specifika fall bara 190 meter.
Med dessa förutsättningar så blir inkommande KB medel ca -1,8 grader, besparingen blir 32952 kWh/år.

Inte ens med dessa "sämre förutsättningar" kommer du att tjäna in det extra borrhålet speciellt fort, om någonsin.
En risk som finns är att borrorna fryser, detta kan i sin tur, i undantagsfall, göra att kollektorn komprimeras och flödet stryps och man står där med en icke fungerande anläggning.
De flesta moderna invertervärmepumpar har en inbyggd möjlighet till effektbegränsning som styrs av temperaturen på inkommande KB.
Det du skulle kunna göra vore att köra vidare med nuvarande borror även med en ny värmepump och OM du får problem med komprimerade kollektorer, begränsa uteffekten, och borra i efterhand ytterligare en borra.
Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Magnus Josefsson

 • Gäst
Magnus Josefsson
SV: Värt att komplettera med ett tredje borrhål i samband med byte av värmepump?
« Svar #2 skrivet: 07 juli 2018, 16:33:33 »
Tack så mycket för svaret och den bakomliggande beräkningen.
Det låter ju som att siffran på 8000 kWh skillnad är rena fantasier.

Jag skall tillägga att huset ligger i Gävle, ursäkta att jag glömde nämna det. Så besparingen blir väl kanske lite större än i din beräkning, men det borde väl inte göra så stor skillnad?
101m per hål är det aktiva djupet på de nuvarande hålen, d.v.s. från grundvattnet och ner. Installatörerna anser dock att det faktum att de befintliga hålen är seriekopplade gör att man inte får ut full effekt av det andra borrhålet. Jag vet inte hur mycket som ligger i detta?

Vi siktar på en inverterpump i vilket fall, antingen Nibe F1255 12 kW (ingen borrning) eller 16 kW (med borrning) alternativt Thermia Diplomat Inverter L. Tror ni att vi skall överväga att skaffa 16kW även om vi inte borrar för att ha tillräckligt mycket pump utifall att det skulle bli mycket tillsatsel och vi senare skulle vilja borra ett hål till?

Inloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 29272
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
Det är svårt att ge handfasta råd i frågor som denna, ÄVEN om inkommande temp på KB hamnar på några minusgrader så kommer besparingen att vara stor, mycket större än om du t.ex. skulle investera i en luft/vattenvärmepump som får arbeta med temperaturer på långt under -10 grader när effekten behövs som mest.
Som jag tidigare sagt är i princip den enda risken för allvarliga problem OM du skulle drabbas av komprimerad kollektor på grund av att borrhålet fryser.
Att borrhålet fryser betyder i sig INTE att kollektorn komprimeras, för att det skall kunna ske behöver ett antal förutsättningar uppfyllas:

1. Borrhålet måste vara tätt, finns sprickor i berget så kan ju trycket utjämnas ditåt istället för att komprimera kollektorn.
2. Borrhålet måste frysa först på två olika nivåer, t.ex. i berg och längst upp mot marken - de frusna partierna måste sedan växa i storlek mot varandra för att ett sådan vattentryck skall uppstå att kollektorn kan komprimeras.

Vanligast är nog att kollektorerna komprimeras just i foderröret mellan berg och marknivån, om den som svetsat har fått svetsarna täta, OCH om det finns ett grundvattenflöde som värmer delar av foderröret genom ett horisontellt grundvattenflöde i marken.
Störst risk för komprimerad kollektor verkar underdimensionerade borrhål med långa foderrör ha.

Rejäla borrdjup är alltid en fördel, man får högre COP på värmepumpen, och lite högre maximal uteffekt, men rent praktiskt så blir det inga större ekonomiska skillnader.
Även om COP skulle bli 10% lägre om ni INTE borrar ett hål till så blir det inga 8000 kWh mindre besparing/år.

Säg att man förbrukar 30 000 kWh/år och har en värmepump med 4.0 i COP, då värmer man med värmepump för ca 7500 kWh/år.
Om COP istället blir 3.6 så värmer man med värmepump för 8333 kWh, alltså 833 kWh mindre besparing.

Som jag ser det finns det inga ekonomiska incitament att borra ett hål till, det enda skälet är att säkerställa att kollektorerna inte kan komprimeras.
I en helt ny installation kostar det inte så mycket mer att borra tillräckligt djup när man ändå håller på, i de fallen är det dumt att snåla på borrhålet, men när man befinner sig i din situation så blir det väldigt dyrt att borra ett hål till.

OM du väljer 12 eller 16 kW värmepump har väldigt liten betydelse, du kanske tar ut någon enstaka % mer energi sett över hela året med en 16 kW värmepump (de dagar den sista effekten behövs kan troligen räknas på ena handens fingrar) så det valet är väl mest en fråga om känsla - vill man ha full effekttäckning eller är man OK med att det går några kW elpatron de där allra kallaste dagarna på året?

En annan sak att ha i åtanke är att du inte kan seriekoppla ett hål till med de två du redan har, du måste:

1. Borra ett hål till som är 202 meter och parallellkoppla med befintlig för att få samma längd på de två slingorna
2. Borra ett hål till på ca 101 meter som parallellkopplas, nu måste de dessutom justera in flödet över de tre slingorna för en bra balans mellan 202 meter och 101 meters slingorna.
3. Borra ett hål till på 101 meter och gräva upp de två befintliga för att kunna parallellkoppla de tre slingorna (bäst funktion, samma flöde över alla slingorna och lågt mottryck gör att cirkpumpen drar mindre effekt - vilket i sin tur bidrar till högre COP.

Bäst är alltså att göra enligt alternativ 3, men det kostar självklart mer att tvingas gräva fram de två borrhålen, kapa och svetsa om samt sätta in strypventiler/injusteringsventiler som behövs för att balansera flödet.

Kanske är de två befintliga borrorna seriekopplade INNE i huset och då slipper du i vart fall grävjobbet?

Jag tror allvarligt talat att det skulle bli väldigt dyrt med en borra till...

Du har inte möjlighet att komplettera med ett par hundra meter jordvärme istället?
Det vore mycket billigare i så fall.
« Senast ändrad: 09 juli 2018, 09:01:22 av Rickard »
Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Magnus Josefsson

 • Gäst
Magnus Josefsson
SV: Värt att komplettera med ett tredje borrhål i samband med byte av värmepump?
« Svar #4 skrivet: 10 juli 2018, 12:52:29 »
Tack så mycket för den detaljerade förklaringen. Vi kommer att byta till ny värmepump men köra med enbart befintliga borrhål. Din rådgivning här har varit väldigt värdefull.

Hälsningar,
Magnus

Utloggad Hastings

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 351
 • Jag älskar sol värme å värmepumpar!
alternativ 4 :
Gräva upp och parallellkoppla hålen redan nu  endera i en kopplingsbrunn eller inne i huset för att underlätta balansering sskt om ett 3e hål blir nödvändigt.

Ytterligare energibesparing som kan rädda hål från frysning skulle vara en FLM (frånluftmodul) om det är möjligt där skulle 2kWh kunna sparas= mindre uttag ur hålet.
hus 180 m2 + 108 m2 källare IVT PremiumLine EQ e 13 med 190 m borrhål 181 aktivt, 2x12 M2 plattsolfångare, 750 l Acktank, 300 l varmvattenberedare, båda med solslingor. VP styr shunt även för solvärme . Uppvärmning 10 000 kwh /år.
Frico Sl 1000 för frikyla.fler fancoils på väg

Tänkta projekt: värmeväxlare för förvärmning av varmvatten ifrån acktank , mekanisk frånluft med återvinning till vp och hål.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi ppnar din e-postklient
 


Annonser

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Värmepumpar i Stockholm
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Use CS Theme