Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Jula Anslut luft/vatten avfrostar inte - Tips vad du kan göra  (läst 794 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Anders_Nilsson2

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 2
 • Värmepump eller värmepumpar?
Hej! Till er som har problem med utebliven avfrostning vill jag gärna delge ett tips. Hösten 2013 köpte jag 2 st (stort hus) Anslut modell 416-085 som körs parallellt. Allt fungerade finfint de två första åren. Sedan slutade den ena att avfrosta och isade igen totalt under 4°C utetemp. Nu i höst har även den andra slutat avfrosta. Efter felsökning, bl.a. under drift mätt den yttre och inre tempgivaren i utedelen och där visade det sig att trots kraftig påisning att den inre mätte motsvarande -2,8 °C, d.v.s. under gränsen där avfrostning skall ske (-3).

Efter att ha läst på i dokumentationen som jag hittat på denna ypperliga sida, bl.a. excel-filen 5K&_937.xls som finns i flera trådar här på forumet, så lödde jag dit ett 1/4W (går med mindre men dessa är behändiga) motstånd på 3,3Kohm i SERIE med den inre givaren. Detta gjordes i elektronikboxen som är relativt väl skyddad. På detta vis "luras" avfrostningen starta tidigare än vad den konstruerad för (=konstruktionsfel! ;) Nu avfrostar båda pumparna till och med lite tidigare än de gjorde från början. Jag hoppas detta tips ska hjälpa fler som har problem med avfrostningen. Glöm inte att bryta strömmen innan ni börjar! Jag tänker inte ge ytterligare detaljer, om ni har fler frågor bör ni för er egen skull och säkerhet ta hjälp av någon som är kunnig på området.
Tack till Torbjörn Forsman med flera duktiga personer vars inlägg hjälpt mig lösa mitt problem! 
« Senast ändrad: 21 november 2017, 10:03:09 av Anders_Nilsson2 »

Utloggad Mr.Frost

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 236
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Jula Anslut luft/vatten avfrostar inte - Tips vad du göra
« Svar #1 skrivet: 17 november 2017, 19:05:14 »
 tummenupp Inga frågor? Vad heter den inre givaren du lödade? Det finns väl minst 3 st som sitter i innedelen. T1och T2 åtminstone. Tack för tipset.

Ps. Min pump är inte igång ännu väntar fortfarande på kyltekniker som skall dra åt 4 muttrar (koppla ihop innedel/utedel)

Matti2

 • Gäst
SV: Jula Anslut luft/vatten avfrostar inte - Tips vad du göra
« Svar #2 skrivet: 18 november 2017, 14:52:36 »
Tack för tipset. Har efter denna modifiering kört pumpen i knappt en vecka. Tempen har då nattetid legat på (problemtempen) 0-4 plus. Avfrostning funkat :- tummenupp tummenupp. Tidigare har pumpen isat igen totalt.

Utloggad Anders_Nilsson2

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 2
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Jula Anslut luft/vatten avfrostar inte - Tips vad du göra
« Svar #3 skrivet: 21 november 2017, 09:56:20 »
Hej Matti2! Så kul att mitt tips kunde hjälpa dig!  :)

För att förtydliga så är det alltså i utedelen som man moddar, och med den inre givaren menas den som sitter nertill på förångaren innanför svepet. Den är nerstucken i ett dykrör med fjäder för att hållas på plats. Om pumpen tidigare frostat igen rejält kan givaren lossnat ur dykröret p.g.a. kablarna sträckts av all is och måste då återmonteras, annars lär avfrostningen inte funka trots moddningen. Det finns även en givare synlig på utsidan och även en på kompressorn. Följ sladden (PVC-slang) från givaren upp till elektronikboxen så ni klipper rätt! Ni behöver bara klippa den ena av två ledare (vilken som) och sätta motståndet där, i serie som sagt. Skyddande krympslang över är aldrig fel. Lycka till!
« Senast ändrad: 21 november 2017, 10:07:05 av Anders_Nilsson2 »

Utloggad torbjorn_forsman

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Stad/land: Sundsvall
 • Antal inlägg: 1753
SV: Jula Anslut luft/vatten avfrostar inte - Tips vad du kan göra
« Svar #4 skrivet: 21 november 2017, 10:11:30 »
Man bör också komma ihåg att det är vanligt att den där givaren blir lurad av att det rinner smältvatten längs kablarna till den, så att den ständigt hålls på exakt 0 grader under avfrostningen oavsett kylmediets temperatur. Man bör se till att kablarna hänger ner i en slinga så att vatten som rinner från dem droppar av och inte följer med in i dykröret. Det kan nog vara idé att fylla dykröret med något vattenavvisande fett.

Det är också vanligt att givaren blir skadad av fukt, framför allt verkar det som om det kan bli överledning till dykröret om skyddslacken inte är riktigt tät.

Ett annat givarrelaterade fel är att kontaktdonet där givarkablaget är anslutet till kretskortet är fullt med smältlim från tillverkningen och förr eller senare får dålig kontakt (löses lättast genom att löda loss stiftdonet från kretskortet, klippa bort kontakten från givarkablarna och löda fast dem).

Det har också hänt, om man har köpt en givarklase som reservdel, att kontakten är felvänd på kablaget så att två av utedelens tempgivare förväxlas. Jämför med de gamla givarna innan montering och stifta om kontakten om nödvändigt (eller också kan man löda loss stiftdonet från kretskortet och vända det).
Har vårdnad om:
Argo AW22AHL (2 st)
CTC EcoAir 105v3 + EcoEl styrsystem påhängt på gammal Exonom-panna
Foma AW6200
Foma 5600
Thermia Diplomat D6

Utloggad Mr.Frost

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 236
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Jula Anslut luft/vatten avfrostar inte - Tips vad du kan göra
« Svar #5 skrivet: 30 november 2017, 18:57:43 »
Suveränt tips  :) Jag har förstått nu att runt nollan med dimma i luften så får pumpen nästan en infarkt. Av all fukt som fastnar på förångaren och bromsar för luftflödet.
Jag har dock inte förstått riktigt avfrostningskriterierna.
Är det är det -3 graders skillnad mellan de 2 givarna på utedelen som triggar avfrostning från fabriken? Tack för tipset Mvh John

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!


Use Mobile Theme