0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Hur många av de energisparlampor som kom för 3 år sedan funkar idag ? Jag har nog bytt ut de flesta 2-3 ggr redan.
Ang kretskort och livslängd kan jag bidraga med följande erfarenheter:Proffsutrustningar från t.ex Sony där monitorer hängdes upp i början av 90-talet, de flesta klarade sig tills år 2005, mestadels påslagna dygnet runt men också korta avstängningar = livslängd c:a 15 år.Nya monitorer uppsatta 2001 har redan börjat få problem = livslängd c:a 9år.Jag kanske svär i kyrkan men överlag är dagens konsumentelektronik sämre än det man spottade ut på 80-90 talet.Tittar man på kretskortslayot ser man tunnare kort, tunnare banor och ytmonterad teknik som började komma på allvar runt 98.Idag är väl de mesta av felen av typ avbrott i en ledningsbana, förr var det en transistor eller oftast en elektrolyt som klappa ihop.Det var nog bättre förr......Så om Greven tippar på 50.000 tim = 5,7 år vid 24/7 drift är jag benägen att hålla med.Hade man valt grejor med snäva toleranser och rejäla kort kan livslängden då hamna på 100.000 tim = 11,4 årHur många av de energisparlampor som kom för 3 år sedan funkar idag ? Jag har nog bytt ut de flesta 2-3 ggr redan.
Citat från: Art Deco skrivet 14 oktober 2009, 15:03:31Hur många av de energisparlampor som kom för 3 år sedan funkar idag ? Jag har nog bytt ut de flesta 2-3 ggr redan.Däremot har jag bytt en med ljussensor utomhus flera gånger
Kommer du att sälja 5 w lamporna i webshopen har precis provat en 3 watt av annat fabrikat och den är lite för svag
Jag har nog bytt ut de flesta 2-3 ggr redan.
Citat från: Art Deco skrivet 14 oktober 2009, 15:03:31Jag har nog bytt ut de flesta 2-3 ggr redan.Samma här. Mitt största misstag var en dyr Osram med sensoröga i utomhusbelysningen. Höll endast 3 månader.
Ja, de håller verkligen inte så länge som man skulle vilja. Häromveckan bytte jag en lampa i utebelysningen som styrs med ljussensor. Den höll bara lite drygt 9 år, jag hade hoppats på 10 år i åtminstone. En tröst är att en annan lampa som sattes i samtidigt i alla fall fungerar fortfarande. Min högst ovetenskapliga teori är att lågenergilampor av bra kvalitet som inte tänds och släcks för ofta och som får sitta still utan att flyttas på så mycket kan hålla ganska länge.
Citat från: kilo skrivet 14 oktober 2009, 20:08:05Ja, de håller verkligen inte så länge som man skulle vilja. Häromveckan bytte jag en lampa i utebelysningen som styrs med ljussensor. Den höll bara lite drygt 9 år, jag hade hoppats på 10 år i åtminstone. En tröst är att en annan lampa som sattes i samtidigt i alla fall fungerar fortfarande. Min högst ovetenskapliga teori är att lågenergilampor av bra kvalitet som inte tänds och släcks för ofta och som får sitta still utan att flyttas på så mycket kan hålla ganska länge.Ofta! som tonårsdottern säger.Jag har byttat hundratals lågenergilamport i våra hus genom åren, allt från märkeslampor till Biltemas. Ytterst få har kommit i närheten av angiven livslängd. Lågenergilampor är en modern myt. Och nu ska vi tvingas använda dom?Kort livslängd - går varma - drar betydligt mer energi än de är märkta - ger dåligt ljus - innehåller kvicksilver.
Får hoppas LED-tekniken blir lite billigare, samt att det kommer lite starkare och mer bredspridande sådana.Men det sämsta är väl ändå när man skall gå på muggen och måste vänta till dess lampan lyser ordentligt. Lätt att det händer en olycka.