Normalt ska pumpen svara för uppvärmningen och elpatronen i övre panna ska säkra varmvattentillgången.
När det är noll eller mer ute klarar pumpen alltid att hålla värmen och oftast även varmvattnet ensam.
Därför kan man då testa att sätta effekten till noll kW och tempen till 40 grader på elpatronen och se hur det funkar.
Blir det problem med varmvattnet sätter man patronen till 1,5 kW och ev höjer tempen något.
Sedan kör man på dessa inställningar tills det blir kallt, och då väntar man tills pumpen inte klarar att hålla tempen på framledningen. Då ökar man med 1,5 kW och försöker få shunten att ta vatten från övre pannan och returnera till undre pannan. Då kan man få 55-56 grader på framledningen och få tillbaka runt 40-45 grader på returen, så att pumpen värmer detta lite grand och sedan värms det ytterligar något i övre pannan. Om det blir för varmt i undre pannan, kommer pumpen att stoppas på "hög värmepump" och övre patronen stå för värmen.
Om man inte kan lösa detta måste man sätta "min utetemp" till värdet man har ute nu, så att undre elpatron kan ersätta pumpen här.
Om pumpen stannar pga hög temp, kan man få igång den genom att stänga av elpatronen tills vattnet svalnat så att pumpen startar igen. Då kan man prova att köra på 1,5 kW och se om man kan hålla igång pumpen, går det bra kan man öka effekten lite till och hela tiden se till att ligga något under alla börvärden
Ett annat sätt är att helt enkelt sänka värmekurvan och sätta in ett litet elelement i rummet man vistas i, eller hålla ner effekten på elpatronen och låta pumpen klara sig så gott den kan.
Behöver man 50-55 grader på framledningen så börjar man få problem, om man inte vill köra på ren elpanna.