0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
OM våra politiker inte är totalt korkade
Visst kostar det pengar att ställa om, men vi gör oerhört mycket som kostar pengar helt utan nytta, t.ex. krigar, bygger tunnlar genom Hallandsåsen, broar till Danmark o.s.v. - och då är det inte så många som klagar.
Fyra av tio reaktorer kommer alltså att försvinna inom några år. Detta kommer ofelbart att innebära att svensk el blir smutsigare genom att en större andel av den producerade elen framöver kommer att produceras av fossila bränslen. Under ett antal år har Sverige varit en nettoexportör av el, vilket bidragit till att hålla ner produktionen från smutsiga fossila kraftkällor på kontinenten. Detta kommer nu att radikalt förändras. Sverige kommer, enligt Svenskt Näringsliv, att gå miste om 1,5 miljarder kronor i effektskatt när de fyra reaktorerna stängts av.
http://www.svd.se/tyskland-investerar-stort-i-gas-och-kol
Öresundsbron helt utan nytta??? Den har inte kostat dig eller någon annan skattebetalare något. Den är självfinansierande genom broavgifterna. De som använder bron måste rimligtvis uppleva att nyttan av den är värd mer än broavgiften, det är ju frivilligt att använda den. Öresundsbron är en samhällsekonomiskt lönsam investering.Edit: Botniabanan och Högakustenbron kan med fördel ersätta Öresundsbron som exempel på samhällsekonomiskt olönsamma investeringar.
Det finns ganska många fel i det resonemanget.För det första så har kontinental fossilbaserad energiproduktion minst lika svårt som svensk kärnkraft att klara priskonkurrensen mot förnybara energikällor idag. Anledningen till att Vattenfall vill sälja bort sina brunkolsintressen är helt enkelt att lyckas kränga bort skrotet medan någon fortfarande är dum nog att betala för det, så får denne "någon" stå med svarte petter. För det andra finns det ingen nämnvärd elexport från Sverige till kontinenten, däremot transiteras en del energi från Norge via det svenska kraftnätet till dels Finland och dels kontinenten. Det återstår att se om de finska kärnkraftverk som nu är under byggnad har någon chans att leverera ström till konkurrenskraftigt pris eller om det slutar med att de står i stort sett obelastade och de finska nätbolagen köper billigare från Norge i alla fall.För det tredje så är de där skattepengarna är att betrakta som växelpengar i sammanhanget, när det gäller landets energibalans så är det betydligt större summor man rör sig med. Svenskt Näringslivs reaktion får man se som en konservativ ryggmärgsreaktion från en äldre generation direktörer som är uppvuxna med kärnkraften och har svårt att inse hur energimarknaden har förändrats de senaste 20 åren.