0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Det finns uppenbarligen varken i det borgerliga blocket eller blande de rödgröna något intresse av att subventionera kärnkraften genom att sänka effektskatten (som de båda höjt i omgångar) så då återstår ju bara för bolagen att avgöra om det är lönsamt eller ej.
Effektskatten infördes när elpriserna var höga för att man då tyckte att ägarna till kärnkraftverken gjorde för höga vinster. Man ville att en del av vad man kallade övervinsterna skulle indirekt komma konsumenterna till godo genom att de hamnade i statsbudgeten i stället för i ägarnas till kärnkraftverken bokslut. Nu när elpriserna har sjunkit har skatten tjänat ut sitt syfte. Det finns inte längre några övervinster att beskatta. Jag har väldigt svårt att se hur man kan kalla det för en subvention att avskaffa en sådan skatt. Med det sättet att resonera kan man lika väl hävda att varje skattesänkning är en subvention, att alla inkomster egentligen tillhör offentliga sektorn som i sin godhet låter oss behålla en del av dem.
Ja, värmepumpar och lågenergilampor tillsammans med en ständig jakt på energibesparing inom industrin borde göra att åtgången blir mindre inom vissa områden i alla fall.Vissa industrier är dessutom stora leverantörer av bioenergi, som t.ex min tidigare arbetsgivare Smurfit Kappa.Kanske inte så att de är nettoleverantörer, men de har på senare år struntat i att fokusera enbart på kärnverksamheten och levererar nu mer än gärna både fjärrvärme och elkraft till de lokala energibolagen.Fjärrvärmen är en restprodukt, och elkraften tas från turbiner som drivs av bioeldade pannor.